Некролог. Помер Петро Мельник: незавершені справи й ідеологічні послідовники

0

У неділю 16 грудня зранку на 62 році життя у лікарні “Феофанія” помер екс-ректор Податкової академії Петро Мельник. 

Як повідомили родичі  екс-регіонала Мельника, смерть наступила через захворювання на двосторонню пневмонію, яку вчасно не почали лікувати.

В той же час адвокат померлого Ігор Черезов заявив, що його підзахисного не стало через те, що нібито не витримало серце.

Петро Мельник народився 18 червня 1957 року у селі Ремчиці на Рівненщині.

У 1976 році Мельник закінчив Ірпінський індустріальний технікум, де починає працювати з 1978-го року, а з 1991 року очолює його.

Згодом, за часів управління Мельника Індустріальний технікум став вищим навчальним закладом, який з 2006 року назвали Національний університет Державної податкової служби України. Перебуваючи на посаді ректора Мельник паралельно був народним депутатом від Партії регіонів.

У 2010 році, як повідомляли ЗМІ, Мельник підтримував кандидатуру свого студента Володимира Карплюка на посаду міського голови Ірпеня, але за результатами виборів переміг Володимир Скаржинський.

Ректор податкової потрапив у секс-скандал. В мережі з’явилося відео, де студентка пояснювала ректору, що не може здати сесію .

Під час передвиборчої кампанії 2012 року він для піару відкрив поблизу Коцюбинського пляж на лісовому озері. У цьому йому допомагала тогочасна “регіоналка” і чинна керуюча справами облради Наталія Семко. Як пізніше повідомили в МНС, на цьому озері  не можна було купатися. Таким чином політики ризикували здоров’ям дітей задля картинки перед виборами.

Результат пошуку зображень за запитом "петро мельник озеро коцюбинське"

На виборчій дільниці в Обухові у 2012 році Мельник силою намагався винести за межі дільниці народну депутатку Ірину Геращенко. На захист жінки тоді став чинний депутат облради “свободівець” Ігор Домбровський. Про це писали навіть європейські ЗМІ.

“Українська правда” писала під час тих виборів про те, що на студентів податкової тиснуть, щоб вони голосували саме за кандидата в нардепи Мельника. 

Мельник не гребував як кандидат в нардепи і порушенням закону “Про освіту” – неприховано агітував в школах, що в регіоні продовжують  робити прихильники партії “Нові обличчя”, яку заснував випускник податкової академії Володимир Карплюк.

Правоохоронці пізніше звинуватять Мельника в розтраті коштів, які були передбачені для проведення Євро-2012. Пізніше прокуратурі вдалося повернути у власність держави оздоровчий комплекс “Сосновий бір”

Мельник залишався незмінним ректором податкової до 2013, коли під час корупційного скандалу в суді написав заяву про звільнення.

Як відомо, 27 липня 2013 року Петро Мельник був затриманий співробітниками міліції у власному кабінеті при отриманні хабара.

Суд визначив запобіжний захід — домашній арешт, він став першим у Київській області, на кого одягнули електронний браслет.

У ніч на 9 серпня 2013 року Мельник зняв браслет і зник у невідомому напрямку. Пізніше з’ясувалось: він вночі перетнув кордон із Білоруссю за паспортом брата. Далі джерела у правоохоронних органах стверджували, що Мельник в Європі.

14 серпня  2013 року Мельника оголосили в міжнародний розшук.

У грудні 2013 року Мельник дав перше ексклюзивне інтерв’ю журналістам телеканалу СТБ, перебуваючи в Америці у колишньої дружини.

Тоді він розповів, що мріє повернутися в Україну, оскільки не відчуває себе американцем.

Після втечі Петра Мельника Вишневе позбавило його звання громадянина міста. Аналогічна ініціатива в Ірпені та Коцюбинському зазнала невдачі. Такі звання політик отримував від місцевої влади в різних населених пунктах перед виборами, щоб підвищити свій рейтинг.

Тоді ж у 2013 році “регіонал” Мельник підтримав студентів на майдані та висловився на його підтримку.

Після зміни влади в Україні Мельник повернувся з Америки, де жив у дочки та колишньої дружини. Це сталося 1 квітня, його затримали в аеропорті Бориспіль правоохоронці. Він потрапив до СІЗО. Першочергова сума застави складала 24 мільйони гривень, адвокати подали апеляцію.

7 травня суд зменшив заставу з 24 мільйонів до 609 тисяч. Рішення Апеляційного суду міста Києва остаточне й оскарженню не підлягає. Петро Мельник вийшов на волю пізно ввечері 8 травня 2014 року.

Судова тяганина щодо звинувачення Мельника тривала до 2017 року, поки Бородянський районний суд визнав його невинуватиму кримінальному правопорушенні. Про це свідчить ухвала суду.

Протягом усього часу з моменту повернення в Україну, Мельник намагався поновитися на посаді Ректора Національного університету податкової служби. В суді його закидали яйцями.

На виборах до Верховної ради у 2014 році Мельник агітував за кандидата від БПП Олександра Тигова. Він пеерконував, що тепер треба підтримувати кандидата від Порошенка, а не екс-регіонала Анатолія Федорука, який ішов по цьому ж округу.

У лютому 2015 року Мельник потрапив в автокатастрофу поблизу села Дмитрівка, де він проживав. Його автівка тричі перевернулася але він лишився неушкоджений. Тоді редакції “Громади Приірпіння” він розповідав, що народився в сорочці.

Перед місцевими виборами 2015 року випускник Мельника і тогочасний мер Ірпеня Володимир Карплюк судився з місцевою журналісткою Іриною Федорів. Політик намагався довести в суді, що він ніколи не був протеже Петра Мельника але програв суд так нічого й довівши. 

У жовтні 2017 року на сайті, підконтрольному екс-меру Ірпеня Володимиру Карплюку була опублікована фейкова новина про смерть Петра Мельника. Цю новину почали активно поширювати користувачі соцмережі після того як стало відомо про дострокове припинення місячника протесту мера Ірпеня Володира Карплюка під прокуратурою.

Фейкова новина про смерть Мельника була поширена через кілька днів після святкування Дня Ірпеня, на яке прийшов Петро Мельник.

Як відомо, саме Мельник свого часу дав старт політичній кар’єрі Володимира Карплюка, який разом з ним брав участь у з’їзді Партії регіонів.

1

Перед місцевими виборами Мельник говорив про Карплюка, що є люди, які можуть управляти містом, а є такі, які хочуть але не можуть. Карплюка він відносив до тих, хто хоче. На прохання “Громади Приірпіння” дати інтерв’ю щодо політичної діяльності свого студента Карплюка, Мельничк відповідав відмовою й уникав будь-яких коментарів. Але обіцяв, що після закінчення усіх судів дасть розлоге інтерв’ю.

Екс-партнер і соратник Карплюка, який фінансував його передвиборчу кампанію в 2015 році, Олексій Зіневич – теж був випускником податкової академії.

У випускника податкової Карплюка, підконтрольні ЗМІ якого “поховали” ректора ще рік тому, на сторінці в соцмережі щодо Мельника немає жодних записів.

Як відомо Карплюк вже оголосив, що буде йти в нардепи по округу покійного Петра Мельника. За інфомрацією ЗМІ його кандидатуру на 95 окрузі підтримує БПП.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539