Помиколаїли: депутати в Ірпені жбурляли в дітей подарунки

0

Депутати Ірпінської міської ради забудовник Ігор Оверко (“Нові обличчя”) та Петро Король (“УКРОП”) до Дня святого Миколая тішили дітлахів іменними подарунками. Солодощі малечі не вручали, а кидали. Батьки здебільшого позитивно оцінюють таку “побутову корупцію”.

Партія “Нові обличчя” запрошує малюків на новорічну ялинку, хоча офіційно, за даними звітів на сайті НАЗК, не має коштів на своїх рахунках. Запрошення позиціонуються, зокрема, і від імені екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка, який, склавши повноваження міського голови, заявив, що балотуватиметься в нардепи у 95-му окрузі. Партійці твердять, що організовують заходи нібито власним коштом, але суму витрат не називають.

Політики часто порушують Закон України “Про освіту”, використовуючи дітей для свого піару. Громадський рух ЧЕСНО традиційно моніторить, як вони поводяться на свята.

В Ірпені депутати пропіарились у садочку “Колібрі” та молодших класах Ірпінської загальноосвітньої школи №17.

На пакунках з “кіндер-сюрпризами” були наклеєні папірці з іменем депутата-мецената, який подарував їх дітям замість святого Миколая.

Подарунки малечі депутати роздавали власноруч. Для цього дітлахів зібрали в актовій залі, де кожна дитина мала отримати свій “кіндер” із рук благодійника. Подією похвалився на своїй сторінці у соцмережі facebook депутат-“укропівець” Петро Король.

Пакунки дітям не лише вручали, а й кидали, як з’ясувалося, щоб діти не нудилися і щоб процес спілкування з меценатами був веселішим.

Директорка школи № 17 Леся Литвин подякувала депутатам за подарунки, а забудовника Оверка назвала “ангелом-меценатом”.

Ігор Іванович став нашим добрим ангелом-меценатом, який підтримує наш заклад у часи змін) Колектив школи виражає щиру подяку за святковий настрій, за те, що Ви не байдужі до наших проблем і допомагаєте їх розв’язати”, – пише в себе на сторінці у соцмережі facebook Литвин.

 

Як відомо, податківці підозрюють Оверка у несплаті податків. Забудовник Ірпеня приховав 153 млн грн доходів від продажу нерухомості. Йому загрожує кримінальна відповідальність. Раніше, як повідомляв рух ЧЕСНО, у депутата-забудовника Оверка в декларації була рекордна кількість квартир – 586. Сукупна площа квартир Оверка становила більше площі стадіону “Олімпійський”.

Мешканка Ірпеня Михайлина Скорик провела опитування серед батьків учнів школи № 17 і з’ясувала, що більшість опитаних нею позитивно оцінює “побутову корупцію”:

Ми опитували вчора батьків в Ірпені про їхнє ставлення до такого варіанту підкупу. Зі здивуванням виявили, що загалом їх переважно влаштовує така форма привітання, як подарунок на Миколая з прізвищем депутата. Щось дають — і вже добре, це той принцип, який, як ми бачимо, культивують уже зі шкільної парти в нашому місті. Ба ні, навіть з садочка! Власне це і є та толерантність до побутової корупції, з якої народжується підтримка корупції на рівні міста і країни”, — переконана Скорик.

Юрист Центру демократії та верховенства права Максим Хаврат пояснює, що політики, які виступають з промовами у школах, порушують базовий закон “Про освіту”:

Відповідно до статті 31 Закону України “Про освіту”, політичні партії (об’єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. Також статтею 80 визначено, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають використанню не за освітнім призначенням”.

Окрім зловживань у школі, партійці “Нових облич” вирішили пропіаритися в і комунальному Будинку культури. Так, у мережі поширили оголошення із запрошенням на свято для дітей. Вхід вільний для всіх охочих.

Свято буде за особисто мої гроші. Я це можу і для преси сказати. Я кожен рік робив свято у себе на окрузі, на БКЗ, коли був депутатом. Зараз я не депутат, на моєму окрузі замість мене Андрій Літвінов і ми разом організовуємо це свято для дітей. Я особисто запрошую всіх на цей захід, зовсім не політичний захід. Там не буде політики, будуть подарунки”, — коментує Громадському руху ЧЕСНО заступник мера ІрпеняОлександр Маркушин, який раніше очолював місцевий водоканал і їздив в робочий час на акції, щоб підтримати екс-мера Ірпеня — фігуранта антикорупційних розслідувань.

Громадський рух ЧЕСНО звернув увагу Маркушина на те, що дитяче свято все ж політизоване, бо на запрошенні є логотип партії.

Логотип “Нових облич” на запрошенні, бо Володимир Андрійович (Карплюк – прим. ЧЕСНО) нас завжди підтримував і підтримує”, — додає Маркушин.

Попри те, що він чиновник і заробляє порівняно з бізнесменами небагато, скільки витратив на свято і за скільки для свята політикам здали в оренду комунальний будинок культури, Маркушин не поточнює:

Не можу сказати! Це принципово? Ну, чому, коли людина робить щось хороше, його треба “обісрати”? Я жодного разу за дві каденції депутатства не робив нічого за бюджетні кошти”.

Як показує декларація, колишній комунальник заощадив 450 000 грн при тому, що в рік його зарплатня була менше 240 тисяч і, за його ж словами, він витрачає постійно свої кошти на подібні свята.

Вони дадуть по подарунку, батьки проковтнуть це, таким чином толеруючи побутову корупцію, а потім голосують за таких політиків, і далі люди б’ються з тітушками на незаконних забудовах, а такі як Оверко декларують десятки і сотні квартир в новобудовах, щоб потім через дітей підкупити батьків”, – переконаний громадський діяч Віктор Бархоленко.

Така поведінка депутатів — це приниження гідності молодого покоління. Діти могли цього не розуміти, але позиція вчителів школи та адміністрації справді лякає. Коли б їм кидали ці подачки як собакам, вони б раділи з цього”, — запитує Бархоленко.

Нагадаємо, 19 грудня у день Святого Миколая влада Ірпеня вирішила провести сесію заради практично одного питання  —затвердження генплану міста Ірпінь. Під’їзди до ради заблокували за кілька діб. Зранку, коли мешканці міста прийшли на сесію, в залі вже всі місця були зайняті, зокрема тітушками. Вони сформували ланцюг і з лайкою почали агресивно витісняти ірпінців з зали.Нардепам слова так і не дали, як і простим мешканцям. Депутати Ірпінської зали швико її залишили і вирішили не коментувати виборцям, чому попри їхні доручення підтримали генплан, що передбачає дерибан зелених зон.

Перед тим на громадських слуханнях, на яких без обрання головував екс-голова міста Володимир Карплюк, підтримали цей генплан міста наближені до нього особи. Як з’ясували пізніше активісти, на сайті Ірпеня вивісили проект генплану, в якому йшлося про те, що Ірпінь має вихід до моря. Цей генплан – калька генплану портового міста Очаків.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539