Кого з депутатів кияни можуть вигнати за прогули

0

Пабат став прогульником через “депутатів-піар-асів”, а Бенюк третій рік поспіль розривається між театром і Київрадою. Часто комісії подовгу не можуть зібратися через відсутність кворуму. Перед засіданням земельної комісії депутати чекають на Кісю – так вони називають колегу з фракції “Єдність” Ігоря Кісільова.
“Самопоміч” пропонує киянам самостійно відкликати депутатів-зрадників з “Київської команди” й обіцяє сприяння. Торік нерішучий мер Кличко став рішучішим на 1%. Двоє депутатів Київради – Дідовець і Пишняк – прожили рік, не увійшовши в жодну з комісій.

Про це пише Громадський рух ЧЕСНО, який моніторить відвідуваність депутатів Київради, які на парламентських виборах можуть стати кандидатами в народні депутати.

Бенюк розривається між театром і Київрадою та не проти піти в парламент

Депутат, який пропустив понад 50% засідань сесій і/або комісій протягом календарного року, може бути відкликаний з ради та позбавлений мандата.

У Київраді, за даними відвідуваності сесій і комісій з 1 січня до 26 грудня 2018 року, таких депутатів шестеро. Зауважимо, що 2017 року кандидатів на відкликання було на одного менше.

Депутати Київради, яких кияни можуть відкликати за пропуски засідань у 2018 році

Цікаво, що Бенюк, за даними апарату ради, пропустив 60% сесійних засідань, але при цьому був на кожному з 28-ми засідань комісії з питань культури.

Депутат-актор пояснює це тим, що комісія збирається з урахуванням можливостей усіх її членів бути присутніми на засіданні, а щодо сесій, то “Київраді начхати, чи буде Бенюк на тому засіданні”.

“Пропустив. І що? Ви хочете мене розстрілять, чи що? Засідання Київради оголошують тоді, коли готові документи, коли готовий Кличко, коли готовий секретар, але вони ж не враховують, що я, наприклад, маю в ці дні велику роботу, коли вони міняються. Я не можу підвести театр, бо я все-таки є артист у першу чергу, а в другу чергу я – депутат. Якби я себе вважав перше депутатом, то мене б зразу ви запитали, а звідки ви берете гроші на прожиття, коли ви не працюєте? Правда? Я заробляю для своєї родини театром, і мистецтвом, і викладанням, а Київрада не зважає на це. Верховна Рада має графік, і цей графік не порушується”, – відповідає на запитання руху ЧЕСНО депутат Бенюк у перерві між репетицією та виставою.

Старовойт та Омельченко – головні пасиви Київради

Трапляється, що депутати реєструються, а потім ідуть геть із сесійної зали у своїх справах. Наявність картки у слоті для голосування ще не означає фактичної присутності обранця на засіданні та його депутатської роботи. Картку за нього могли вставити й однопартійці чи навіть помічники.

Таких депутатів Рух ЧЕСНО називає “пасивами Київради”. Список обранців, які вставляють свою картку в систему, але не працюють, очолюють “батьківщинівець” Володимир Старовойт та голова фракції “Єдність”, екс-мер Олександр Омельченко.

Їхні картки не голосують у понад 50% випадків.

Депутати, чиї картки вставлені в систему, але не голосують ніяк

Як Пабат став прогульником через “депутатів-піар-асів”

2018 року порівняно з 2017-м прогульників засідань сесій і/або комісій Київради побільшало на одного і стало 26 депутатів.

Громадський рух ЧЕСНО, згідно з методологією, прогульниками називає депутатів, які пропустили від 25% до 50% засідань сесій та/або комісій протягом року.

Відвідувати сесії і комісії – це обов’язок депутатів

Торік прогульником став депутат від “БПП “Солідарність” із Борщагівки Олександр Пабат. Цікаво, що він не пропустив жодного засідання комісії з охорони здоров’я, а потрапив до компанії прогульників через пропуски сесій.

У своїх пропусках сесій Пабат звинувачує… інших депутатів:

“Ви собі самі придумайте, чого мене там не було тих 26%. І зверніть увагу, що більшість із них були перенесені, знесені… У мене є свій особистий чіткий план стосовно регламенту КМР та пропозиції секретаря КМР. Але коли депутати прийшли політичні інтереси відстоювати, то їм треба повиступати – я їх називаю “депутати-піар-аси”, аси піару тобто. Тому засідання вимушені переносити, а я не можу свій особистий графік керувати з “піар-асами”. Можете так і записати”, – каже Пабат у коментарі.

“Батьківщинівець” із Виноградаря Юрій Дідовець, який досі не входить до жодної комісії, протягом року надсилав підтвердження причин пропускання ним сесійних засідань і журналістам Руху ЧЕСНО.

Зауважимо, що законодавство не передбачає причин для пропусків засідань депутатами. Нагадаємо, що секретар Київради Володимир Прокопів обіцяв переформатувати комісії ще в лютому 2018-го, аби краще врахувати побажання депутатів і зменшити кількість прогульників. Проте цього не сталося.

А де ж Кіся? – Як на земельній комісії шукали кворум
Доходить до того, що найбільша комісія міськради – земельна і 2019 року не може зібрати кворум та годинами чекає на колег.
Так, її засідання оголошено на 10:00. Однак 10 депутатів до 12:00 чекають ще хоча б на двох своїх колег, аби зібрався кворум і можна було розпочати засідання. Поруч на стільцях очікують представники громади, які прийшли на розгляд важливих для себе питань. Разом з дорослими чекає й немовля.

Громада з немовлям чекає, доки зберуться депутати на засідання комісії

“Люди сиділи кілька годин. Для кворуму треба щонайменше 12 голосів. Депутат з фракції “Єдність” Ігор Кісільов прийшов, зареєструвався та кудись побіг. Й от усі на нього чекали, бо він був 12-м. Владислав Турець із фракції “БПП” ходив залою й бідкався: “А де ж Кіся?” Кісею він називав депутата Кісільова”, – розповідає журналістка Руху ЧЕСНО Олена Жежера, яка того дня стрімила з Київради.

Мер Кличко 2018 року став рішучішим аж на 1%

Депутати часто реєструються й тікають із сесійних засідань. Тому, якщо йдеться про роботу міських обранців під час голосувань, то ситуація є справді критичною.

Секретар Київради Володимир Прокопів неодноразово нарікав Громадському руху ЧЕСНО на відсутність депутатів під час голосувань.

Сам міський голова не голосував за 86% питань, які розглядалися 2018 року. Для порівняння: позаминулого року Віталій Кличко був на 1% менш рішучим.

Ось ті, хто не брав участі в голосуваннях за понад 50% питань, і їх значно більше, ніж кандидатів на відкликання.

Депутати, які проігнорували голосування за понад 50% питань у 2018 році

Чи відкличе партія “Самопоміч” відколоту “КК” у міськраді?

Партії, які провели прогульників до міської ради, повинні за них відповідати. 2018 року стався скандальний розкол фракції “Самопоміч”, після чого утворилася депутатська група “Київська команда” на чолі з колишнім очільником фракції Сергієм Гусовським і троє депутатів стали позафракційними.

У самій “Самопомочі” залишилося двоє депутатів, новою головою фракції було обрано Наталію Манойленко.
Унаслідок розколу вийшло, що фракція “Самопоміч” є найбільш безвідповідальною, оскільки обоє її членів потрапили до лав прогульників.

Партії (фракції) і депутатські групи, чиї депутати стали прогульниками

Партія “Самопоміч” має змогу ініціювати процедуру відкликання депутатів, які вийшли з її фракції.

Народний депутат України від “Самопомочі” Олег Лаврик у коментарі Руху ЧЕСНО уточнює, що не “Київська команда” відкололася, а “Самопоміч” їх за корупцію вигнала – це різні речі”. Водночас він зазначає, що наразі, під час передвиборчої президентської кампанії, партія не вважає за доцільне ініціювати процедуру відкликання, аби не витрачати ресурс.

“Ми зараз займаємося формуванням нового київського осередку… У нас є виборча кампанія. Збирати зараз 17 ініціативних груп і займатися процедурою відкликання – це забирає енергію. Якщо громадські організації, активісти готові за це братися, то всі необхідні рішення, які потрібні від партії для ТВК, працівники у виборчій комісії все зроблять правильно, і в межах 2-3 днів ми всі ці рішення приймемо. Ми таку ініціативу підтримаємо й публічно, й організаційно. Можемо це гарантувати”, – запевняє нардеп.

“Ми маємо 28 людей на відкликання, 4 людини вже зайшли нові, прийняли присягу, щодо 13 осіб тривають судові справи з ТВК… Решта – питання йде на рівні збирання підписів. Але всі ті 28 осіб уже виключені з фракції, виключені з партії, тобто всі партійні рішення ми поприймали”, – розповідає Лаврик.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував відвідуваність і декларації депутатів Київради за 2017 рік.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539