Київ вводить нове меню: 80 % школярів не люблять шкільну їжу

0

До початку навчального року у Києві планують запровадити нове шкільне меню та змінити організацію харчування в навчальних закладах у цілому.  Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

У 2018 році над мен для школярів працював переможень кулінарного телешоу Євшен Клопотенко. Нововведення вже стартували в школі Дніпровського району.

“На виконання доручення міського голови ми працюємо над створенням нової моделі харчування в столичних школах. Головною метою цих змін є підвищення споживчих властивостей блюд, рівня безпеки продуктів, а також створення умов для забезпечення уніфікованого рівня якості в усіх школах Києва. Вже до початку навчального року 2019-2020 ми маємо запровадити новий механізм ” – йдеться у повідомленні.

Заступник Кличка наголошує, що змінити меню потрібно було вже давно:

“Чинний збірник рецептур був виданий ще в 1957 році, після чого дещо корегувався в 1984 і 1991 роках. Вже давно гостро постало питання відповідних змін й на вищому рівні, а не тільки на рівні місцевих влад».

За данними МОЗ, близько 80% дітей, яким пропонується шкільне харчування, не хочуть споживати їжу в їдальнях. І значну частку їжі, на яку витрачається більш ніж півмільярда гривень державних коштів щорічно, просто викидають. Діти не мають бажання харчуватись у шкільній їдальні, вони купують їжу в буфеті. Там пропозиція теж не найкраща.

Над шкільним меню працював разом з колегами переможень кулінарного телешоу Євген Клопотенко.

“Ми будемо видозмінювати термообробку, менше використовувати соняшникову олію, більше запікати. Страви заграють новими фарбами, і діти захочуть із задоволенням їх їсти, а не як зараз.
М’ясні котлети можна замінити на кебаб з сиром, рибні – на наггетси. З картопляного пюре, яке кухарі так ретельно розмазують по тарілці, можна приготувати ньокі – галушки по-італійськи. Що стосується перших страв, то обов’язково буде введений італійський овочевий суп “Мінестроне” (корінь і стебло селери, цибуля, морква, кабачок, баклажан). А замість розсольника – нежирний і насичений грецький суп “Авголемоно” (морква, корінь селери, куряче м’ясо, жовтки, сік лимона”, – коментував Клопотенко наприкінці 2017 року, коли стартувала ініціатива.

Нині у Києві безоплатно, за кошти міського бюджету, харчується понад 127 тисяч дітей. 121 тисяча – це учні 1-4 класів і понад 6 тисяч – це діти пільгових категорій 5-11 класів. У 2018 році з київського бюджету на харчування дітей у закладах освіти було направлено близько 500 млн грн.

У Київській області лише у Приірпінні батьки сплачують повну вартість харчування. І з 1 березня тут ввели талони на харчування. У Бучі 40% відшкодовується з місцевого бюджету, найбідніші міста намагаються хоч 10% відшкодовувати з бюджету.

У Ірпені, якому підпорядковуються освітні заклади Коцюбинського, Ворзеля та Гостомеля, після того, як міським головою став Володимир Карплюк, батьки одразу отримали 100% оплату за харчування у садочках та школах.Талон стали платними групи подовженого дня.

Фото на кавер: автор: Depositphotos

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539