Міщенко VS Борисенко битимуться без екс-генпрокурора Яреми – округ №98

0

На Київщині в окрузі №98 (центр – місто Яготин) на сайті ЦВК зареєстровано 16 кандидатів. Для порівняння: на минулих виборах у цьому окрузі було 20 кандидатів

Це найменша кількість претендентів на мандат у Київській області. Тут немає клонів навіть у представника Зе!команди, хоча таке явище можна спостерігати на сусідніх округах в області. 

Екс-генпрокурор Ярема так і не подав документів до ЦВК, хоча його активність на окрузі Рух ЧЕСНО помітив ще у травні. Це може бути пов’язане з тим, що рейтинг “Європейської солідарності” (БПП), від якої він планував висуватися ще восени 2018 року, після президентських виборів істотно знизився. 

Значна частина кандидатів – чинні або колишні депутати Бориспільської міськради. Прогульників ця рада покриває й інформації на запити Руху ЧЕСНО не надає.

“Слуга народу” висуває довірену особу Садового

На президентських виборах 2019 року в цьому окрузі найбільшу кількість голосів здобув лідер партії “Слуга народу” Володимир Зеленський. Від політсили Президента кандидується безпартійний Сергій Бунін, який є керівником ТОВ “Грант” і проживає у столиці.

Політик у першому турі президентських виборів був довіреною особою у 95-му окрузі (Приірпіння та частина Києво-Святошинського району) лідера “Самопомочі” Андрія Садового, який зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка.

Хоча партія “Слуга народу” обіцяла не кандидувати чинних нардепів, депутатів місцевих рад до своєї команди вони взяли.

Бунін є чинним депутатом Київської облради, якого 2015 року обрали від “Самопомочі”. Він балотувався від Боярки та Петропавлівської Борщагівки (95-й округ), але в нардепи вирішив іти у 98-му окрузі. 

В облраді він став прогульником, оскільки неналежно відвідував засідання транспортної комісії протягом 2017 року.

Його опозиційність у 2017 році становила 4,2%. Це означає, що депутат підтримував майже всі рішення облради. Того року політик не брав участі у 35% голосувань. Отже, позиція його виборців під час цих голосувань не була представлена в облраді. 

У 2006 році балотувався до Київської міської ради від Блоку Бориса Олійника та Михайла Сироти, але обраним не був.

У Facebook створено сторінку Зе!кандидата у 98-го окрузі та є навіть його окремий сайт, через який потенційний виборець може поставити кандидату запитання. На сайті є інформація, що зроблено до виборів.

На Facebook-сторінці Бунін звітує про свої зустрічі з виборцями та пише про проблеми округу.

Передвиборча програма Буніна є стандартною, як і в більшості мажоритарників від “Слуги народу”. Серед власних обіцянок – зменшення тарифів, будівництво сміттєпереробного заводу, нова об’їзна дорога навколо Борисполя. Ці питання не перебувають у компетенції народного депутата – законотворця, а належать до повноважень Кабміну або місцевої влади. 

Нардеп Міщенко спробує потрапити до парламенту вп’яте

Чинний нардеп-прогульник Сергій Міщенко балотується в цьому окрузі знову. На минулих парламентських виборах він набрав трохи більш ніж 40%. Хоча йшов самовисуванцем, його агітація була в кольорах “Солідарності”.

У середині 2016-го увійшов до фракції БПП, але наприкінці року вийшов із неї. Сайт ВРУ фіксує 81 виступ політика під час сесійних засідань протягом 5 років роботи та дає змогу ознайомитись із законотворчою діяльністю нардепа. Він також подав 9 депутатських запитів.

У парламенті Міщенко, який є фігурантом журналістських антикорупційних розслідувань, голосував за те, щоб генпрокурором можна було призначати людину без юридичної освіти, не підтримав Виборчий кодекс. 

Підтримав під час голосувань державне фінансування партій, створення Антикорупційного суду, НАБУ та голосував за законопроект про скасування загального нагляду для прокуратури. (З методологією оцінювання народних депутатів можна ознайомитися на сайті Руху ЧЕСНО).

Є членом Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя. У своїй програмі Міщенко другу каденцію поспіль обіцяє виборцям скорочення кількості нардепів до 150. 

У його програмі міститься й популістська обіцянка про зниження тарифів. Нагадаємо, це не входить до повноважень парламентаріїв. Ціну на газ, приміром, визначає Кабмін. Аналогічна ситуація з питаннями, що стосуються субсидій.

Міщенко балотувався в народні депутати в цьому самому окрузі й 2012 року. Тоді він ішов як самовисуванець і переміг з результатом майже 35%. Був членом того ж таки Комітету з питань правової політики. Протягом попередньої каденції виступав під час засідань 66 разів, надіслав лише 2 депутатські запити.

До цього теж був у парламенті, але балотувався за списком “Блоку Юлії Тимошенко”. Був членом фракції та партії “Батьківщина, входив без змін до того ж комітету. Виступав на пленарних засіданнях 235 разів, що значно більше, ніж під час теперішнього депутатства. Був автором 13 депутатських запитів.

Політичне минуле Міщенка пов’язане з партією “Батьківщина“. Він балотувався до парламенту за її списком у 2006 році. Та каденція тривала рік, і депутат виступив під час сесій лише 9 разів, написав 1 запит.

Громадський рух ЧЕСНО восени 2018 року зазначав, що в цьому окрузі має намір йти до ВРУ колишній генпрокурор Ярема, чию кандидатуру підтримував тоді обласний штаб БПП. Ярема навіть був довіреною особою Порошенка на виборах. Але після президентських виборів, коли стало зрозуміло, що рейтинг партії не додасть балів кандидату, Ярема так і не зареєструвався кандидатом у цьому окрузі. Хоча Рух ЧЕСНО перед виборами зауважував, що в окрузі є його агітація. 

Борисенко вдруге позмагається з Міщенком

Колишній “нарфронтівець” Володимир Борисенко вдруге йде в цьому окрузі. Він посів друге місце на виборах 2014 року, одержавши майже 28% голосів. Зараз працює директором ТОВ “БФ Груп”. Він вийшов із партії “Народний фронт“.

Наразі Борисенко є помічником на громадських засадах нардепа від “Народного фронту”, кнопкодава та “гречкосія” Андрія Іванчука, який раніше був у парламенті представником “Батьківщини”.

Над цьогорічною програмою кандидат особливо не працював. Він просто взяв за зразок свою програму 2014 року й, нічого по суті в ній не змінюючи, запропонував виборцям її скорочену версію.

Під час кампанії 2014 року Борисенко заявив, що йому погрожували. Пізніше на його приватне подвір’я кинули вибуховий пакет, а в самого кандидата стріляли. Він у цей час був у бронежилеті, який, як твердить політик, почав носити після погроз. Згодом тогочасний очільник СБУ Валентин Наливайченко повідомив про те, що в цій справі затримали як підозрюваного громадянина Росії. ЗМІ зазначали, що Наливайченко не виключав, що замах міг бути скоєний для самопіару.

На той момент Борисенко був депутатом Бориспільської міської ради (2010-2015 роки), куди потрапив за списком “Фронту змін”. На той час працював керівником юрвідділу ТОВ “Фонд соціальних стратегій”.

У 2012 році очолив партосередок “Фронту змін”.

Політик є засновником ПП “Боріко”, яке працює в галузі будівництва.

Екс-радикал націлився в парламент від “Батьківщини”

“Батьківщинівець” Ярослав Годунок хоче змінити свою посаду секретаря в Бориспільській міськраді на мандат нардепа.

На місцевих виборах 2015 року він очолив список Радикальної партії Олега Ляшка і став депутатом Бориспільської міської ради. На той час працював гендиректором ТОВ “ІКАР-С”. 

За рік до того балотувався в цьому ж окрузі від радикалів, набрав менш ніж 6%голосів. “Батьківщина” тоді кандидувала Віру Савченко.

Згідно з рейтингами, складеними соціологами в результаті опитування громадян, Радикальна партія є непрохідною, а в “Батьківщини” ситуація дещо краща. Можливо, саме тому чиновник вирішив змінити свою партійну належність.

Годунок 2012 року був довіреною особою кандидата в нардепи, безробітного Руслана Ліісаякий висувався у 98-му окрузі від ПП “Зелені”. Тоді Лііс одержав дещо більш ніж 1%.

У 2007 році балотувався за списком “Пори” під першим номером. Тоді ЦВК скасувала його реєстрацію, оскільки кандидат не зазначив час проживання в Україні. 2004-го в офісі “Пори”, який орендував Годунок, були обшуки.

Левітас – від Блоку Литвина через Партію регіонів в “УДАР”

Партія “УДАР” на цих виборах не подала партійного списку, але кандидує мажоритарників. У цьому окрузі її представником є Ігор Левітас. Киянин працює заступником директора ТОВ “Лім в Компанії”.


Фото – “Трудова слава”

Наразі є депутатом Бориспільської міської ради, куди потрапив від “Солідарності” (БПП). На початку каденції до кінця 2016 року був секретарем міськрадиЗараз очолює регламентну комісію

До цієї самої ради Левітас балотувався від Партії регіонів (2010 року) та Блоку Литвина (2006-го).

Оскільки політик на місцевому рівні є представником політичної сили “Солідарність” (БПП), яка протягом останніх 5 років була при владі, то перша частина програми кандидата, який наголошує, що владу слід оновлювати, дещо дивує.

У своїй програмі Левітас зазначає, що має бути кримінальна відповідальність за незаконне збагачення, що потрібно повернути громадам право на проведення місцевих референдумів, завершити децентралізацію й розвивати в окрузі агросектор.

Левітас був помічником на громадських засадах у нардепа Артура Палатного(“УДАР”) у ВРУ 7-го скликання. А отже, міг допомагати законотворцю подавати цікаві законодавчі ініціативи.
 

Від Аграрної партії України – Мартишко

Окрім Левітаса та Годунка, у 98-му окрузі балотується ще один депутат Бориспільської міської ради. Їхній колега Валерій Мартишко вирішив позмагатися за недоторканність як представник Аграрної партії України. Депутатом міськради він став від партії “Наш край“, яку після виборів сформувала частина екс-регіоналів. У міськраді очолює освітню комісію.

У передвиборчій програмі першою міститься популістська обіцянка про контроль якості ремонту доріг, що жодним чином не є компетенцією парламентарія, який пише закони.

Решта обіцянок стосується виключно агросектору: політик виступає проти приватизації землі, за започаткування програм, що сприятимуть діяльності фермерів-початківців, за забезпечення державного контролю за родючістю ґрунтів. 

Партієць “5.10” і колишній соратник Мартишка йде як самовисуванець

Мешканець Борисполя Владислав Пилипчук теж вирішив іти до парламенту. 

Він є членом партії “5.10”. У 2015 році балотувався до Бориспільської міської ради від “Нашого краю” разом із Мартишком. На той час був членом партії “Наш край”. На президентських виборах був довіреною особою кандидата Балашова, який очолює цю партію. Повний його тезко на президентських виборах 2014 року був довіреною особою Олега Ляшка у 99-му окрузі.

Пилипчук є співзасновником і директором ТОВ “35 км“, яке працює в готельному бізнесі та роздрібній торгівлі. Місцеві ЗМІ зазначали, що між місцевою громадою та підприємцем був конфлікт, коли біля кафе “Лицарський замок” зрізали дерева.

У своїй програмі політик одразу ж популістично пропонує зменшити зарплати нардепам до рівня вчительських. Ба більше, каже про те, що не входить до повноважень Верховної Ради України, як-от спорудження сміттєпереробного заводу, ліквідацію сміттєзвалищ та будівництво дороги. Усе це може робити місцева влада, а не парламентарії, які повинні напрацьовувати закони.

Що стосується законотворчих обіцянок, то кандидат хоче скасувати недоторканність нардепів, пропонує зменшити податки, які наповнюють бюджет, і водночас аби кожен сам обирав, яку накопичувальну систему він хоче для отримання пенсії.

Окрім того, Пилипчук обіцяє пенсіонерам знижки на ліки. Хоча такі соціальні програми – це повноваження або уряду, або місцевої влади, яка може розробити власні програми соцзахисту та фінансувати їх з місцевого бюджету.

Свій акаунт у соцмережі кандидат не використовує для агітації. Про те, що він балотується в нардепи, у нього на сторінці повідомив його знайомий.

Млява передвиборча кампанія та зв’язок із “Нашим краєм” можуть свідчити про те, що кандидат виконує лише технічну функцію.

В окрузі також зареєстровано кандидатом 22-річного Андрія Пилипчука, котрий балотується від партії “Патріот”. 

На відміну від Владислава Пилипчука, Андрій веде активну агітацію в соцмережах. Досвіду роботи в радах різного рівня не має. 

4 липня на підтримку партії “Патріот” у Борисполі відбувся концерт за участі Іво Бобула.

“Свобода” кандидує довірену особу Кошулинського

Другий політичний цикл поспіль “Свобода” ризикує залишитися без фракції в парламенті. Після Революції Гідності партія не змогла подолати 5%-й бар’єр. Згідно з результатами соцопитувань, на цих виборах політсила теж буде непрохідною.

Мажоритарна система для ВО “Свобода” – це шанс мати бодай кількох нардепів. Але на Київщині 2014 року націоналісти змогли взяти лише один округ – у Білій Церкві. У 98-му окрузі вони не виставляли тоді жодного кандидата.

Зараз же “Свобода” висунула безробітного Віталія Гордієнка, який проживає в селі Городище Бориспільського району. Він є депутатом Бориспільської райради, де керує фракцією “Свобода”, яка налічує 4 депутатів. На виборах 2015 року очолював список ВО “Свобода” до цієї ради.

У раді входить до земельної комісії.

Під час цьогорічних президентських виборів Гордієнко теж був безробітним, його взяли довіреною особою кандидата-“свободівця” Руслана Кошулинського

Гордієнко балотувався до Київської облради від ВО “Свобода”. Його програма є по суті ідентичною до програм кандидатів-мажоритарників від “Свободи”. Вони обіцяють вступ до НАТО та ЄС, розрив дипломатичних відносин із Росією, виділення 5% ВВП на ЗСУ, скасування недоторканність нардепів, підтримання закону про імпічмент Президента. 

Також “свободівці” у своїх програмах обіцяють заборонити торгівлю сільськогосподарською землею. 

Але є й популістичні обіцянки, як-от виплата в разі народження дитини 120 тис. грн. Це взагалі не є зоною відповідальності законотворців і входить до повноважень Кабміну.

Екс-регіонал і прогульник Ксьонзенко йде від ОПЗЖ

Опозиційна платформа – За життя” кандидує депутата облради Валерія Ксьонзенка

Під час президентських виборів навесні 2019 року він був довіреною особоюекс-регіонала, фігуранта численних антикорупційних розслідувань Юрія Бойка.

Коли Ксьонзенко балотувався до облради 2015 року, був президентом ТОВ “Спецвисотмонтаж-Буд”. В облраді потрапив до лав прогульників через те, що пропускав засідання і сесій, і комісії. У 2017 році його опозиційність (голосування “проти” та “утримався”) в облраді не досягала й 1%. Це означає, що депутат фактично завжди підтримує рішення облради.

2010-го його обрали від Партії регіонів депутатом Бориспільської міської ради, де він з 2013-го до 2014 року працював секретарем. На момент балотування був головою наглядової ради інвестиційно-будівельної компанії “Місто”.

У програмі кандидат наголошує на тому, що Донбас має отримати автономний статус у складі України, а також на позаблоковому статусі країни, тобто по суті політик проти вступу до НАТО. Він прагне відновити економічні зв’язки з Росією, підтримує ухвалення закону про референдуми.

У соціальному блоці програми Ксьонзенко за рівнем популізму перевершив усіх своїх колег. Він пише про зниження тарифів (функція Кабміну), хоче списати борги за комунальні послуги населенню, що може спричинити колапс комунальних господарств, а виплати за народження дітей сягають до 400 тис. грн. При цьому немає жодних кроків, як наповнити бюджет держави, щоб уможливити такий популізм.

Партійний рейтинг ОПЗЖ у регіоні навряд посприяє Ксьонзенку під час парламентських виборів, але мажоритарні кандидати допомагають партії мобілізувати голоси виборців.

“Сила і честь” кандидує Артема Шишенка

Партія Ігоря Смешка, який на Київщині зумів посісти 4-те місце, кандидує приватного підприємця Артема Шишенка. Він безпартійний, уродженець Харкова, хоча реєстрацію має місцеву.

Цікаво, що в повного тезки кандидата бізнес зареєстрований саме в Харкові, звідки кандидат родом, а також на Бориспільщині.

У програмі Шишенко обіцяє піклуватися про переселенців та зробити все, щоб повернути Донбас і Крим. Частина обіцянок також є популістськими. Політик обіцяє дітям освіту та оснащені місця відпочинку, коли це входить до компетенції місцевих громад, а нардепи повинні працювати над законотворчістю.

Ярослав Глива від “Опоблоку” 

Директор ТОВ “Профі Стайл Груп” Ярослав Глива висувається від “Опоблоку“. 

У 2014 році він також балотувався в цьому окрузі, але як самовисуванець. Судячи з того, що тоді він набрав менш ніж 1% голосів, то, ймовірно, був технічним кандидатом.

Передвиборча програма Гливи стандартна, як у багатьох кандидатів “Опоблоку”.

Володимир Давидюк від “Свідомої нації”

Пенсіонера з Вишневого Володимира Давидюка кандидує партія “Свідома нація”.

На попередніх позачергових виборах до парламенту 2014 року він балотувався у 95-му одномандатному виборчому окрузі від партії “Воля”. Лідером “Волі” є Юрій Дерев’янко, якого на президентських виборах пов’язували з Юлією Тимошенко як техкандидата.

Імовірно, участь Давидюка у виборчому процесі теж має технічний характер. За результатами попередніх виборів він отримав менш ніж 2%.

Також відомо, що Давидюк був помічником депутата ВРУ 6-го скликання, фігуранта антикорупційних розслідувань Павла Жебрівського, що був у складі “Нашої України – Народної самооборони”.

“Разом сила” – Олександр Чернявський

Фізична особа – підприємець із Борисполя. Член партії “Разом сила”, лідером якої є Олег Ярошевич – головний євробляхер країни. Його передвиборча програма ідентична до програми однопартійця Сергія Давидюка зі 185-го округу. Загалом партія висунула 21-го кандидата в мажоритарних округах, списку не подавала.

Самовисуванець Мартіян 

Самовисуванець із Княжичів Сергій Мартіян – директор ТОВ “Сільськогосподарське товариство “Княжичі”.

Раніше балотувався в цьому ж окрузі як самовисуванець, але набрав менш ніж 1% голосів виборців. Це теж може свідчити про технічну природу кандидата.

Самовисуванець із Волині Олег Гром

Проживає у Волинській області, фізична особа – підприємець, спеціалізується на електричному устаткуванні. На сайті з пошуку роботи є його активне оголошення. З огляду на місце проживання та реєстрацію ФОП, на Київщині може бути техкандидатом.

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії “Сила й честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича.

Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу“, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана“, “Голосу” та “Опозиційної платформи – За життя“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539