18+ Голосіїв: чи здолає секретар Київради “Слугу народу”? – округ №211

0

У Голосієві у 211-му окрузі до Верховної Ради балотуються 28 кандидатів. Це третій округ у Києві за кількістю кандидатів після Печерську (31 кандидат) і Троєщини (30 кандидатів). 11 кандидатів висунули партії, 17 – ідуть як самовисуванці. Про це пише Рух ЧЕСНО.

У Раді 8-го скликання інтереси Голосієва представляв Євген Рибчинський, який вийшов із групи “Воля народу” й підтримав “Батьківщину”. Він балотується як мажоритарник від “Батьківщини” у 122-му окрузі на Львівщині. 

Через “Свободу”, “Самопоміч” та УКРОП до “Слуги народу”

Від “Слуги народу” балотується “укропівець”, голова Святошинської партійної організації УКРОПу Олександр Юрченко. На сайті ЦВК зазначено, що він безробітний і безпартійний.

У 2017-2019 роках входив до складу Громадської ради при Голосіївській РДА від ГО “Всеукраїнська люстрація”.

Керівником цієї організації, за даними YouControl, є “свободівець”, нардеп у Верховній Раді 7-го й 8-го скликань Олег Осуховський

У 2014 році Юрченко, ймовірно, висувався від “Свободи” до Київради у 5-му окрузі в Голосієві, але програв “УДАРівцю” Артуру Баленку.

Навесні 2015 року Юрченко був членом ініціативної групи Голосіївського району від “Самопомочі”.

У 2015 році він балотувався до Київради вже за списком партії УКРОП у 3-му окрузі, але також не пройшов.

Повний тезко Юрченка був помічником нардепа 7-го скликання від “Свободи” Олександра Шевченка та є помічником на громадських засадах одразу трьох народних депутатів 8-го скликання: БППшника Тараса Батенка, який очолив партію УКРОП, екс-БППшника Андрія Денисенка, котрий став “укропівцем”, та “самопомічівки” Олени Сотник, яка на цих парламентських виборах балотується за списком партії Ігоря Смешка “Сила і честь”.

У своїй програмі Юрченко обіцяє особисто внести до парламенту три законопроекти, які стосуються столиці.

Кандидат обізнаний з екологічними проблемами міста, тож не дивно, що він дає голосіївцям і конкретні обіцянки. 

Частину обіцянок Юрченка взято з партійної програми “Слуги народу”, вони написані більш розпливчасто й звучать популістично.

У Юрченка може бути свій техкандидат – Андрій Манько

Друг “Слуги народу” – конкурент?

Як самовисуванець балотується Андрій Манько – безробітний і безпартійний киянин, як написано на сайті ЦВК

Він є співзасновником ГО “Чорна рада” разом зі “слугою народу” Олександром Юрченком. 

На сторінках у Facebook є спільні світлини обох кандидатів, зроблені на різних заходах.

Манько, на відміну від Юрченка, не має довірених осіб, і його програма досить коротка – написана тезово й більше схожа на популістичний маніфест. 

Як і Юрченко, Манько був помічником нардепа-“свободівця” Олександра Шевченка у ВРУ 7-го скликання, лишень не на громадських засадах, а оплачуваним. 

Про те, що Манько – ймовірний технічний кандидат, свідчить і те, що у проміжному фінансовому звіті щодо виборчої кампанії в нього самі нулі гривень. 

Висуванець “ЄС” – секретар Київради

“Європейська солідарність” висунула в окрузі члена партії, заступника міського голови й чинного секретаря Київради Володимира Прокопіва

Прокопів у політиці з 19-ти років – він випробовував свої сили 2002 року до Івано-Франківської міськради 4-го скликання як самовисуванець. Із 2007-го до 2009 року працював на різних посадах у КМДА. У 2010 році балотувався від УРП “Собор” до Івано-Франківської міськради 6-го скликання. 

Але пощастило Прокопіву обратися до Київради 7-го скликання від УДАРу 2014 року. Тоді він працював у Держінспекції сільського господарства України заступником директора департаменту контролю за використанням та охороною земель, а ставши депутатом Київради, очолив земельну комісію. Тоді ж, у 2014 році, Прокопів балотувався за списком БПП “Солідарність” 142-м номером до Верховної Ради, але не пройшов. 

На місцевих виборах у 2015-му кияни переобрали Прокопіва до Київради, цього разу від БПП “Солідарність”. У Голосіївському районі в 1-му окрузі, який охоплює вулиці Велику Китаївську, Голосіївську, Саперно-Слобідську, частину проспекту Науки та Голосіївського проспекту, він здобув 49,9% голосів виборців, котрі взяли участь у голосуванні. Це другий результат у міськраді за рівнем відсотків. Більше за Прокопіва набрав тільки Олесь Маляревич із Русанівки – 50,5% голосів виборців. На момент обрання місцем роботи він зазначив – помічник народного депутата.

Кар’єру помічника народних депутатів Прокопів почав із нардепа-БЮТівця Віталія Коржа в Раді 4-го скликання. Але вже в 5-му скликанні перейшов допомагати екс-БЮТівцю, який став НУНСівцем, – Анатолію Матвієнку, з котрим і співпрацював два скликання поспіль. Від 2012-го до 2014 року Прокопів був помічником на громадських засадах у нардепа Петра Порошенка, а в нинішньому 8-му скликанні Ради знову став помічником Анатолія Матвієнка, який став уже БППшником. 

Заступником Віталія Кличка й секретарем Київради Володимира Прокопіва обрали 1 грудня 2015 року 80-ма голосами, як написано на сайті КМР

Свої голоси за це рішення не дали дві фракції – “Батьківщина” та “Свобода”, із “Самопомочі” утримався лише Костянтин Богатов

При цьому сам Прокопів, попри очевидний конфлікт інтересів, брав участь у голосуванні й натиснув кнопку “за”.

Зауважимо, що на той момент не було ухвалено нового регламенту, де прописано положення про недопущення конфлікту інтересів депутатів під час голосування.

Перше стосується підписанням ним проектів ДПТ, які, на думку розслідувачів, мали сприяти легалізації скандальних забудов. 

За висновками журналістів, вигодонабувачами є ті, хто зацікавлений у будівництві. У ДПТ на Оболоні найбільше, ймовірно, може заробити Гарік Корогодський з Александром Меламудом, котрі бажають будувати на місці свого спорткомплексу «Акваріум». У Дарницькому районі основна мета ДПТ – легалізувати скандальне будівництво ЖК «Лебединий» на вул. Ревуцького, 40, де площа квартир – понад 92 тис. кв. м (спільний проект «ІнтергалБуду», що пов’язаний з нардепом Володимиром Зубиком, та «Perfect Group», яку пов’язують з Дмитром Ісаєнком).

У другому випадку, за інформацією програми “Наші гроші”, корпорація “Укрбуд” відкрито продає квартири в київському ЖК “Верховина”, землю для якого Київрада виділила під будівництво житла для МВС, зокрема для бійців АТО.

Під час голосування 7 червня 2018 року за музей на Поштовій усупереч інтересам забудовника (проект передбачав розірвання інвестиційного договору з забудовником) Прокопів утримався. При цьому за правки Сергія Гусовського – одного з ініціаторів проекту рішення – Прокопів голосував.

З позитивних моментів слід зауважити, що коли було виявлене неособисте голосування в стінах Київради, коли помічник проголосував замість депутата, Прокопів змусив Київраду переголосовувати всі питання. За результатами інциденту було створено спеціальну комісію, яку секретар Київради очолив. 

На запити Руху ЧЕСНО до Київради секретаріат Прокопіва чітко й оперативно надає запитувану інформацію. 

У 2018 році рівень опозиційності секретаря Київради становила 7%, що дорівнює середній опозиційності фракції БПП “Солідарність”. Таким чином політик підтримує більшість рішень Київради.

Довірена особа Прокопіва на окрузі – Євген Чугаєв – заступник директора з правового забезпечення Комунального підприємства “Лісопаркове господарство “Конча-Заспа”, людина, яка була довіреною особою Петра Порошенка у Голосієві на президентських виборах. 

У своїй програмі Прокопів дає дуже конкретні обіцянки.

Щоправда, вони більше стосуються рівня місцевого самоврядування: на своїй нинішній посаді Володимир Прокопів їх також може виконати, крім останньої – Всеукраїнського громадського бюджету.

Згідно з проміжним фінансовим звітом, фізичні особи добровільно внесли Прокопіву на кампанію понад 4 млн грн. Причому 1,5 млн грн довелося повернути через відмову розпорядника рахунку – Чугаєва, довіреної особи Прокопіва.

Як бачимо зі звіту, на кампанію Прокопіва свою тисячу гривень дав Олексій Резніков – колишній секретар Київради. 

Партія “Голос” висуває економіста

Від партії “Голос” у Голосієві балотується безпартійний Тарас Козак – президент інвестиційної групи “УНІВЕР”, фізична особа–підприємець.

Як ФОП Козак займається консультуванням з питань комерційної діяльності й керування. 

Козак народився в Дрогобичі, навчався в Тернополі, дві вищі освіти здобув у Росії. 

Козак від “Голосу” просить не плутати його з іншим Тарасом Козаком – кандидатом-списочником від “ОПЗЖ”. 

Довірена особа Тараса Козака від “Голосу” Віктор Рибаченко приходить на ефіри 112 каналу, який пов’язують з Медведчуком.

Інша довірена особа Козака – його партнер по бізнесу – Михайло Грицько.

У 2012 році Тарас Козак безуспішно балотувався до Верховної Ради 7-го скликання як самовисуванець-мажоритарник по 167 округу на Тернопільщині. 

У 2014 році він балотувався по цьому ж округу від УРП як мажоритарник, але програв висуванцю від БПП Олегу Барні

У своїй програмі Тарас Козак обіцяє провести податкову реформу для зниження тиску на громадян, працювати над залученням інвестицій для розвитку економіки та захищати інтереси малого та середнього бізнесу.

Обіцянки для голосіївців прописані у вигляді проблеми і шляхів її вирішення.

“Батьківщина” на окрузі висуває аспіранта-політолога

Від “Батьківщини” балотується безпартійний Кирило Мешковський – аспірант кафедри політології у КНУ імені Тараса Шевченка.


(Автор фото: Марина Карпій)


Мешковський був помічником на громадських засадах нардепа від “Партії регіонів” у ВР 7-го скликання Володимира Вечерка

За даними youcontrol, Мешковський є співзасновником рекламної агенціїВольта з часткою в 30%.

У 2016 році з часткою 50% став співзасновником ТОВ “Віндавто”, основним видом діяльності якого є торгівля автомобілями. 

У 2016 році разом із дружиною став засновником ТОВ “Аграрно-вантажна компанія”, видами діяльності якої є вантажний транспорт і низка інших видів, пов’язана з його обслуговуванням.

За даними clarity-project.info, Мешковський є одним із бенефіціарів компанії, яка за видом діяльності займається кредитуванням і в своїй назві містить слово “ломбард”. 

Згідно з проміжним фінансовим звітом з 2 до 10 липня, кошти на кампанію у сумі 240 тисяч грн Мешковський отримав від підприємця й фермера Олега Небікова, чоловіка Юлії Мешковської, ймовірно, родички кандидата.
З цих коштів понад 221 тисячу кандидат витратив на зовнішню рекламу. 

Програма Мешковського коротка, в ній є тільки одна конкретна обіцянка – спеціальний закон для програми мікрокредитування. 

“Свобода” висуває вірного партійця 

Партія “Свобода” висуває на окрузі свого безробітного члена Руслана Андрійка

Андрійко є помічником на громадських засадах нардепа-“свободівця” у 8-му скликанні Ради Андрія Іллєнка

Андрійко має досвід балотування до ВР з 2012 року, коли він ішов за списком на 32 місці і не пройшов. У 2014 році він балотувався знову за списком “Свободи” на 34-й позиції і теж безуспішно. У 2015 році Андрійко безуспішно пробував свої сили на виборах до Київради, балотуючись на 8-му окрузі в Голосіївському районі. Але на цьому окрузі депутатом став “єднівець” Дмитро Калініченко. На той час він указав місце роботи Завідувача сектору внутрішнього аудиту Державного агентства України з питань кіно. 

Андрійко є засновником і керівником ГО “Голосіївська криївка”, а також ГО “Сокіл свободи”, та ГО “Українська студентська свобода”. 

У проміжному фінансовому звіті на кампанію з 1 по 10 липня Андрійко вказує нулі. 

У своїй виборчій програмі Андрійко копіює “свободівську” партійну програму.

“Опозиційна платформа – за життя” висуває чоловіка працівниці Київради

ОПЗЖ висуває на окрузі безпартійного директора ТОВ “Ренттрейдінг” Андрія Стеценка. Компанія займається операціями з нерухомим майном. 

У соцмережах є профіль тезки, дата народження якого відповідає даті народження кандидата. При цьому не помітно, щоб людина вела якусь агітацію. 

Згідно з проміжним фінансовим звітом з 2 до 10 липня у виборчому фонді кандидата було понад 154 тисячі гривень, з яких його власних понад 92 тисячі. 

Ще 62 тисячі кандидату пожертвувала його довірена особа безробітний Назар Годованець. З цих коштів на друковані матеріали витрачено майже 100 тисяч гривень і на зовнішню рекламу – майже 55 тисяч.

Згідно з декларацією дружини, у 2018 році Стеценко як підприємець указав дохід – 1 млн 34 тисячі 825 гривень.

Youcontrol пов’язує Стеценка зі Стеценко Надією Григорівною – Головною спеціалісткою відділу з питань розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків управління з питань децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків секретаріату Київської міської ради.

Андрій Стеценко, згідно з декларацію, є її чоловіком. Це може свідчити про те, що Стеценко є технічним кандидатом секретаря Київради Володимира Прокопіва. До слова, як і Прокопів, Надія Стеценко родом із Івано-Франківська. 

Програма Стеценка перегукується з пунктами ОПЗЖ про мир, про Донбас, про скасування закону про мову. Але там, де автор написав від себе, проскакує риторика про мову, історію, віру.

Зауважимо, Вадим Столар, який, як повідомляли ЗМІ, очолював передвиборчий штаб БПП у Києві 2015 року, наразі йде у другій десятці ОПЗЖ до парламенту і є прохідним.

Porn.hub, “Демсокира” і кандидат

Партія “Демократична сокира” висуває свого члена і директора ТОВ “Протект Сек’юриті” Олега Сабадаша

Згідно з проміжним фінансовим звітом з 20 червня до 10 липня на рахунок кандидата юрособа із Запоріжжя – БФ “Біловоддя” – внесла 213,6 тисяч гривень, з яких майже 115 тисяч кандидат витратив.

Цікаво, що реклама кандидата з посиланням на його профіль на партійному сайті помічена і на порносайті. 


Замість передвиборної програми з конкретними кроками й обіцянками кандидат розмістив декларативний партійний маніфест, за що він буде виступати. 

“Громадянська позиція” висуває декана з НУБІП

Від “Громадянської позиції” на окрузі балотується безпартійний декан факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України – Тарас Євсюков.

Згідно з проміжним фінансовим звітом кандидат сам профінансував свою кампанію менше ніж на 10 тисяч гривень, які пішли на друковану агітаційну продукцію. 

У своїй програмі для Голосієва кандидат обіцяє всебічну підтримку Нацпарку “Голосіївський”. 

“Народний рух України” висуває викладачку

Від Народного руху України висувається Анна Єгорова – членкиня партії, асистентка кафедри іноземної філології та перекладу Національного транспортного університету.

Згідно з проміжним фінансовим звітом, Єгорова використала 39 тисяч 200 грн власних коштів, з яких 4200 грн – на листівки і 35000 – на зовнішню рекламу в ліфтових кабінах житлових будинків району.

Довіреною особою Єгорової є її чоловік – Олександр Єгоров.

У своїй програмі кандидатка обіцяє досягти з ЄС домовленостей, щоб українці могли там легально працювати по півроку.

Скандальний самовисуванець поцупив програму в Зеленського

Самовисуванець Всеволод Філімоненко – член партії “5.10” з Нових Петрівців Вишгородського району балотується в Голосієві.

Як писав Рух ЧЕСНО, кандидат Філімоненко сплагіатив програму Володимира Зеленського. 

40 тисяч гривень у виборчий фонд Філімоненку пожертвувала його довірена особа – адвокат Євгеній Збираник. Станом на 12 липня ці кошти не витрачалися. 

Зауважимо, що на довиборах до Верховної Ради 2016 року Філімоненко балотувався на Луганщині.

Тоді він, імовірно, виконував роль технічного кандидата й цілком міг працювати одразу на кілька політичних сил, проте зосереджував свою увагу на дискредитації основних опонентів кандидата Сергія Шахова.

Нагадаємо, Всеволод Філімоненко скандально відомий тим, що спровокував очільника ЦПК Віталія Шабуніна на бійку, після чого проти Шабуніна відкрили кримінальне провадження.

Також Філімоненка було виключено з Громадського руху ЧЕСНО ще до парламентських виборів у жовтні 2012 року за дії, несумісні з принципами Руху (підозра у вимаганні коштів у довіреної особи кандидата в депутати).

Самовисуванка Хобта мімікрує під “Слугу народу”

Самовисуванка Лариса Хобта, імовірно, буде відтягувати голоси в кандидата від “Слуги народу” Олександра Юрченка, оскільки від її імені поширюється поліграфія в стилі ЗЕкоманди. 

Лариса Хобта – директор ТОВ “АН “Доступне житло”.

Аналітична система youcontrol пов’язує Хобту із Дмитром та Ольгою Справедливими. 

Дмитро Справедливий – прокурор Київської місцевої прокуратури номер п’ять, а Ольга – його дружина. 

Рух ЧЕСНО вже оприлюднив аналіз кандидатів, які йдуть від Подолу (220-й округ), Оболоні (217-й округ)Печерську (221-й округ)Солом’янки (222-й округ)Шевченківського району (223-й округ)Святошина й частини Голосієва (219 округ) та Дніпровського району (214-й округ).

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539