Київщина: Хто з нардепів балотується і як 5 років пропрацював у Раді

0

За останніми даними соціологічних досліджень близько 50%  голосів виборців отримають нові політсили “Слуга народу” та “Голос”. Рейтинг “Європейської солідарності” значно зменшився, а “Народний фронт” взагалі не подавався на вибори.

Саме через це значна частина депутатів списочників подалися на мажоритарні округи як самовисуванці.  На 9 округів Київщини претендує 13 чинних народних депутатів.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив нагадати мешканцям Київщини, як працювали ці депутати в парламенті.

90-й виборчий округ у Київській області територіально дуже зручний і найменший – до нього входить лише м. Біла Церква. 

З чинних нардепів по ньому балотується “нарфронтівець”-кнопкодав, Хвича Мепарішвілі, який відзначився щедрим гречкосійством на окрузі.

“Народний фронт” не зумів ефективно використати високу підтримку виборців й перемогу на минулих виборах, наявність другої за чисельністю фракції в парламенті, найбільше держфінансування та найвищі субвенції своїх депутатів на округах – у партійне будівництво. Частина нардепів-“нарфронтівців” шукає порятунку в мажоритарці.

За методологією Руху ЧЕСНО можна оцінити участь Мепарішвілі в ухваленні важливих законопроектів. Він підтримав закон про антикорупційний суд та Виборчий кодекс у першому та другому читаннях, яким скасовується мажоритарка й вибори відбуватимуться за відкритими списками. 

Мепарішвілі підтримав закон про необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора та обов’язкове декларувння доходів активістами, яке згодому було визнане неконституційним.

Детальний аналіз цього округу найближчим часом буде доступний на сайті руху ЧЕСНО.

91-й виборчий округ – місто Фастів, Макарівський, Фастівський райони, частина Києво-Святошинського.

Руслан Сольвар є чи не найщедрішим гречкосієм на окрузі. Протягом двох каденцій у ВРУ він відзначився прогульництвом (пропускав засідання комітету) та є фігурантом антикорупційних розслідувань.

Раніше Сольвар висувався від УДАРу, а поточної каденції – від БПП. На цих позачергових парламентських виборах після поразки Петра Порошенка він кандидується як самовисуванець.

Сольвар підтримав низку важливих законопроектів про фінансування партій з державного бюджету, про антикорупційний суд, про створення НАБУ та про скасування загального прокурорського нагляду. 

Але не голосував за Виборчий кодекс у першому та другому читаннях, який ліквідує мажоритарку, хоча був зареєстрований у сесійній залі.

Проголосував за антидемократичні закони про необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора та подання до Конституційного Суду України про декриміналізацію незаконного збагачення.

Детальний аналіз цього округу від руху ЧЕСНО читайте за посиланням.

92-й виборчий округ – Білоцерківський, Володарський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони, частина Сквирського району.

Кнопкодав і гречкосій Віталій Гудзенко балотувався від БПП і був обраний до ВРУ 2014 року. Рух ЧЕСНО ще восени 2018 року повідомляв, що Гудзенко може піти на парламентські вибори як самовисуванець. Це залежало від того, чи виграє Петро Порошенко

Він підтримав закон про антикорупційний суд, за Виборчий кодекс у першому читанні не голосував, а коли вирішувалося питання фінансування партій з держбюджету, його взагалі не було в сесійній залі. Нардеп голосував за необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора. 

Примітно те, що Гудзенко не голосував за ухвалення в цілому Виборчого кодексу, яким скасовується мажоритарка й вибори відбуватимуться за відкритими списками. Він був зареєстрований на засіданні парламенту, але просто не проголосував.

Європейська солідарність” у цьому окрузі не виставила свого кандидата. 

Детальний аналіз цього округу читайте за посиланням.

93-й виборчий округ – міста Переяслав-Хмельницький, Ржищів, Богуславський, Кагарлицький, Миронівський, Рокитнянський райони.

Претендує на цей округ аж 2 чинних парламентаря. Один з них списочник від “Народного фронту” Геннадій Кривошея. Раніше ми писали про те, що чимало списочників з “Нарфронту” через малі шанси партії потрапити до нової Верховної Ради у зв’язку з низьким рейтингом пішли в мажоритарні округи. 

Участь Кривошеї в ухваленні важливих законопроектів – підтримав рішення про фінансування партій з державного бюджету, про антикорупційний суд, про Виборчий кодекс (у першому та другому читаннях).

Але депутат також проголосував за закон про необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора та обов’язкове декларування доходів для антикорупційних громадських активістів.

Юлій Мамчур обраний до парламенту 8-го скликання за списком партії “Блок Петра Порошенка”. Він є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони.

Як і Кривошея, Мамчур підтримав державне фінансування партій та антикорупційний суд, а от за Виборчий кодекс у першому читанні не голосував, хоча був зареєстрований у сесійній залі, а під час ухвалення в цілому утримався.

Він проголосував за декларування доходів антикорупційними активістами та необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора.

Обоє нардепів мають зразкову відвідуваність сесійних засідань парламенту.

Детальний аналіз цього округу читайте за посиланням.

94-й виборчий округ – міста Васильків, Обухів, Васильківський, Обухівський райони.

Тут аж три чинних народних обранці претендують на посаду.

Гречкосій та фігурант низки антикорупційних розслідувань Ігор Кононенкобалотується в окрузі як самовисуванець. Саме його “Українська правда” називає “сірим кардиналом” БПП. Після поразки Петра Порошенка на президентських виборах він вийшов із БПП (нині – “Європейська солідарність“), пообіцявши дати дорогу молодим. Але ніхто “молодий” від “Європейської солідарності” у 94-му окрузі не з’явився.

Кононенко був головою обласного партосередку й запевняв, що БПП висуне кандидатів у кожному окрузі на Київщині. Але ця обіцянка так і не була виконана. Кандидат від “ЄС”, утім, є в сусідньому 95-му окрузі, де він розбиває патріотичне поле виборців, даючи більші шанси на перемогу іншому фігуранту антикорупційних розслідувань – Володимиру Карплюку. Як повідомляв Рух ЧЕСНО, між Карплюком та обласною парторганізацією БПП ще до президентських виборів могли виникнути домовленості про взаємну підтримку на виборах.

Останній рік Кононенко щедро “засівав” цей округ та піарився на державних субвенціях і коштах з обласного бюджету. 

Свого часу підтримав державне фінансування партій та антикорупційний суд, а от за Виборчий кодекс у першому читанні не голосував, хоча був зареєстрований у сесійній залі.

Він проголосував за декларування доходів антикорупційними активістами та необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора.

Наступним претендентом є Віктор Романюк, обраний у 94-му окрузі від “Народного фронту” як член партії, має зразкову відвідуваність засідань ВРУ.

У 2012 році балотувався до парламенту в тому ж окрузі від ВО “Батьківщина” як безпартійний. ЦВК визнала вибори такими, результати яких неможливо визначити. Тоді Романюк воював за округ із регіоналкою Тетяною Засухою.

Романюк підтримав Виборчий кодекс і низку важливих законопроектів, зокрема щодо фінансування партій з держбюджету, створення антикорупційного суду.

Також він голосував за антидемократичний закон, що передбачає обов’язкове декларування для антикорупційних активістів.

Ігор Мосійчук також зареєструвався кандидатом по 94-му округу. 

Мосійчук – кнопкодав і фігурант антикорупційних розслідувань Ігор Мосійчук, обраний від Радикальної партії Олега Ляшка (№9 у списку). Був заступником лідера партії, проте вийшов із неї у травні 2019 року.

У 2015 році висувався на посаду Київського міського голови від “радикалів”, але ще до виборів зняв свою кандидатуру. 

17 липня Мосійчук опублікував відеозаяву про те, що знімає свою кандидатуруна користь телеведучого Олександра Дубінського. Він зауважив, що не поділяє ідеологію Дубінського, але робить це тому, що це потрібно для того, щоб Кононенко не був обраним.

Останній день зняття кандидатур з виборчого процесу було 9 липня, тому прізвище Мосійчука залишиться у бюлетені.

Мосійчук проголосував проти важливого законопроекту про антикорупційний суд, а під час першого голосування за Виборчий кодекс та фінансування партій з держбюджету був відсутній. Також підтримав антидемократичний закон, що передбачає обов’язкове декларування для антикорупційних громадських активістів, яке було ви.

Детальний аналіз цього округу читайте за посиланням.

95-й виборчий округ – місто Ірпінь, частина Києво-Святошинського району 

Кандидується й чинний нардеп від 95-го округу Михайло Гаврилюк, який став законотворцем завдяки подіям на Майдані та відзначився “гречкосійством” у регіоні. 2014-го він балотувався від “Народного фронту“, наразі йде як самовисуванець.

Гаврилюк має антирейтинг через підтримку законів про обов’язкове декларування для громадських активістів та необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора. 

Водночас він підтримав законопроекти про Антикорупційний суд та фінансування партій з держбюджету. За Виборчий кодекс не голосував.

Ще один нинішній народний депутат зазіхає на округ – кнопкодав Андрій Немировський, який попереднього разу балотувався за списком “Самопомочі”, але до фракції так і не ввійшов. Наразі він член фракції БПП.

За методологією Руху ЧЕСНО можна оцінити участь Немировського в ухваленні важливих законопроектів. Під час голосування за фінансування партій з держбюджету він був відсутній, закон про Антикорупційний суд та Виборчий кодекс підтримав. 

Також він голосував за такі антидемократичні закони, які затвердили обов’язкове декларування для громадських активістів та необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора. 

Детальний аналіз цього округу читайте за посиланням.

96-й виборчий округ – міста Буча, Славутич, Бородянський, Вишгородський, Іванківський, Поліський райони.

Екс-регіонал Ярослав Москаленко – народний депутат Верховної Ради 8 скликання. Обраний у 2014 році за округом на який кандидується цього року, як безпартійний самовисуванець. Голова депутатської групи “Воля народу”.

Кнопкодав. Прогульник засідань комітету у Верховній Раді. Фігурант шести антикорупційних розслідувань

Москаленко підтримав закони про про антикорупційний суд, , про створення НАБУ та про скасування загального прокурорського нагляду. Не голосував за фінансування партій з державного бюджету та Виборчий кодекс, хоча був зареєстрований.

Москаленко єдиний з чинних нардепів-кандидатів на Київщині, хто голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року.  Також підтримав закон про необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора та обов’язкове декларування доходів для антикорупційних громадських активістів.

Детальний аналіз цього округу найближчим часом буде доступний на сайті руху ЧЕСНО.

97-й виборчий округ – міста Березань, Бровари, Баришівський район, частина Броварського району.

Народний депутат Павло Різаненко двічі перемагав у 97-му виборчому окрузі. Регулярно звітує на сайті Верховної Ради. У нардепа зразкова відвідуваність сесій.

Він є одним з небагатьох депутатів, які підтримали всі п’ять законів: про фінансування партій з державного бюджету, про антикорупційний суд, про Виборчий кодекс (у першому та другому читаннях), про створення НАБУ та про скасування загального прокурорського нагляду.

Але Різаненко підтримав також закон про необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора та обов’язкове декларування доходів для антикорупційних громадських активістів.

Детальний аналіз цього округу читайте за посиланням.

98-й виборчий округ – місто Бориспіль, Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони, частина Броварського району.

Чинний нардеп-прогульник Сергій Міщенко балотується в цьому окрузі знову. На минулих парламентських виборах він набрав трохи більш ніж 40%. Хоча йшов самовисуванцем, його агітація була в кольорах “Солідарності”.

Є членом Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя. У своїй програмі Міщенко другу каденцію поспіль обіцяє виборцям скорочення кількості нардепів до 150. 

У парламенті Міщенко, який є фігурантом журналістських антикорупційних розслідувань, голосував за те, щоб генпрокурором можна було призначати людину без юридичної освіти, не підтримав Виборчий кодекс. 

Підтримав під час голосувань державне фінансування партій, створення Антикорупційного суду, НАБУ та голосував за законопроект про скасування загального нагляду для прокуратури. (З методологією оцінювання народних депутатів можна ознайомитися на сайті Руху ЧЕСНО).

Детальний аналіз цього округу читайте за посиланням.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539