Що приховує УЖКГ і хто відповідатиме за брудну воду в Коцюбинському?

0

16 липня 2019 року в смт Коцюбинське було проведено виїзну нараду за участю Першого заступника голови КОДА Світлани Свищевої, директорів департаменту ЖКГ, департаменту екології та головного управління держспоживслужби Київської області, керівництва УЖКГ Біличі, громади селища та представника самопроголошеної влади – Сергія Даніша (депутат КСР від “Нових облич”).

Предметом зустрічі було надання неякісної питної води постачальником УЖКГ Біличі споживачам. 

Раніше споживачі робили два незалежних аналізи води, де за результатами було виявлено каліформні бактерії, перевищення заліза та каламутність, про що неодноразово повідомляли в УЖКГ.

За результатами робочої зустрічі, Першим заступником голови КОДА Світланою Свищевою було дано доручення зробити забір представниками КОДА та про результати поінформувати всі сторони, в тому числі і громаду. 

Враховуючи те, що для мешканців селища ані УЖКГ, ані захоплена Коцюбинська селищна рада не надає офіційно результатів аналізів, які були зроблені після виїзної наради, журналісти “Громади Приірпіння”  направили запит та отримали скани результатів та доручень УЖКГ та Коцюбинській селищній раді.

Тим часом, УЖКГ “Біличі” повідомило громаду про те, що з водою все в порядку. Вони виставили аналізи від 23 липня – забір був після оголошеного ними ж хлорування. Робили його в Ірпені.

Про те, якої якості була вода ДО хлорування, якого домоглися мешканці, немає жодної інформації, хоча в ОДА “Громаді Приірпіння” повідомили, що всі результати направлені і в Коцюбинську раду, і в УЖКГ “Біличі”.

Люди питають, де результати аналізів, які були ДО хлорування і не отримують відповіді.

Те, що кілька днів приховує УЖКГ і самопроголошена влада, отримала офіційно після запиту “Громада Приірпіння”.

Комісією було відібрано зразки питної води зі свердловин на Меблевій та Лісовій, в квартирах Меблевої 11-б, Лісової, 20-а та безпосередньо у приміщенні УЖКГ Біличі. Їх взяли 16 липня – тобто ДО того, як були проведені будь-які заходи з водою.

За результатами було виявлено каліформні бактерії у зразках на Меблевій.

Ці результати направили в УЖКГ, але комунальне підприємство їх не оприлюднило. Тож “Громада Приірпіння” робить це замість комунальників, які отримують зарплатню і мають дбати про споживачів.

Та в зразку з квартири на ЛІсовій, 20-а також виявлено каліформи.

Дивним чином зразки зі свердловин та з квартири Меблева 11-б наявність каліформ не показали. У воді квартири на Меблевій 11-б виявлено каламутність і підвищений вміст заліза, що також не відповідає нормам споживання питної води, про що свідчить посилання держспоживслужби на відповідні норми законодавства.

Громада вимагає від УЖКГ надати для ознайомлення (розмістити на сайті, сторінці УЖКГ “Біличі” у мережі Facebook та на дошках для інформування та оголошень) першочерговий план заходів щодо усунення виявлених порушень, знезараження та подальших дій для забезпечення населення чистою питною водою.

Питання в тому, хто буде нести відповідальність за цю халатну бездіяльність, що могла призвести до важких наслідків і чому досі те, що вода забруднена приховували понад півроку.

Незалежно від хлорування води, яку нібито провели на замовлення УЖКГ Біличі, вода в кранах споживачів усе одно тхне фекаліями, жодного дня, жодної години не було запаху хлору, лише гнилий фекальний присмак. Про це повідомляють мешканці.

Також за результатами досліджень головним управлінням держспоживслужби було поінформовано КСР про ініціювання позапланової перевірки за дотриманням санітарного законодавства. Але таку перевірку управління зможе здійснити лише за погодженням МОЗ.

 

Наразі, громада так і не отримала відповіді на питання звідки такий сморід від води і на яких підставах мешканці мають сплачувати за гнилу воду, у якій лабораторія виявляє фекалії та завищений вміст заліза й каламутність, як за питну. Немає відповіді на питання, хто понесе відповідальність. 

Ще одне питання, яке не можуть пояснити навіть в ОДА, чому аналіз із свердловин не виявив фекалій, а у кранах їх виявляють і як це будуть усувати.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539