Феномен Ірпеня. Розтрощена “матрьошка”

0

Після адмінтерреформи в Київській області буде 69 ОТГ. Про це свідчить перспективний план області. Наслідком збільшення розмірів громад стане скорочення кількості рад і депутатів. Якщо на минулих місцевих виборах Київщина мала понад 10 тисяч мандатів, то тепер їхня кількість, як підрахував Рух ЧЕСНО, зменшиться майже в 5 разів. Загалом депутатів на Київщині буде приблизно 2300. Законотворці планують залишити 5 райрад, якщо їм не вдасться внести зміни до Конституції України та взагалі прибрати ради такого рівня з тексту Основного закону.

Усі громади, які залишилися на перспективному плані області, щонайменше наростили і свою територію, і кількість виборців, а декому завдяки зростанню кількості виборців навіть удалося збільшити кількість депутатів ради. Єдиною громадою на Київщині, яка втратила і території, і виборців та навіть може скоротити кількість депутатів, стала громада міста обласного значення Ірпінь. На це є кілька причин.

Ірпінь – громада-“матрьошка”. Ірпінського району не існує, але під юрисдикцію Ірпеня приписують три селища – Ворзель, Гостомель і Коцюбинське. Колись поряд з Ірпенем було й селище Буча, яке виросло в місто обласного значення. Загалом, в Ірпеня та Бучі спільна інфраструктура, і вони могли б об’єднатися в одну ОТГ. Але політично між мером Бучі, ексрегіоналом Анатолієм Федоруком і його кумом Володимиром Карплюком, які мають свій інтерес у будівельному бізнесі пристоличної землі, триває боротьба за розподіл сфер впливу в регіоні.

“У 2015 році Федорук зробив стратегічний крок. Він відправив на мера Ворзеля свою сестру. Отже, не треба довго мудрувати, аби зрозуміти, як “громадські слухання” у Ворзелі проголосували за Бучу. Слід сказати, що влада Ірпеня розпоряджалася бюджетами дуже немудро. Вони не працювали ані на розвиток інфраструктури Ірпеня, ані на розвиток селищ. Тому Ворзель за те, щоб залишитися з Ірпенем, і не боровся дуже”, – каже активіст з Ірпеня Тарас В’язовченко, який моніторить закупівлі з бюджетів місцевих рад.

“Далі голову підвів Гостомель. Це бюджетотворчий компонент для Ірпеня, бо там усі ласі підприємства. Звісно, ця громада, маючи економічну самостійність, вирішила створити свою ОТГ. Ірпінь усіляко намагався їм завадити. Коцюбинське, анклав у Києві, певна річ, бачить себе частиною столиці, але для початку йому потрібно теж відокремитися від Ірпеня, який не хоче відпускати селище, бо бачить можливість подерибанити Біличанський ліс. Так на друзки розбивається ця “матрьошка”. Ніхто не плаче за Ірпенем, бо команда Карплюка докерувалася так, що всі тікають”, – додає В’язовченко.

Читайте також:Чому так важко знайти порядних депутатів і як це змінити?

Зараз, згідно з даними держреєстру, Ірпінь має майже 77 тисяч виборців, і якби він навіть зберіг ці позиції, то був би третьою за кількістю виборців громадою в області. Якщо ж узяти дані ЦВК, які отримав Рух ЧЕСНО, то після адмінреформи в Ірпені буде 49 554 виборці. Це означає, що не просто значно зменшиться кількість виборців, а й кількість депутатів може скоротитися з 36 до 34. Дуже багато втратить і бюджет.

“Близько 200 млн грн – бюджет розвитку Ірпеня, з яких 160 чи 170 млн дає Гостомель, тому що там розташовані ПрАТ “Ветропак Гостомельський склозавод”, склади “Кюне і Нагель”, інші підприємства. Тобто вони фактично заробляють ПДФО для всього регіону, віддають це в Ірпінь. З Ірпеня ж їм повертається 30-35 млн. Тобто “три гвоздя и скотч”, – каже в інтерв’ю Руху ЧЕСНО заступник голови КОДА Євген Калінін.

Нагадаємо, чинний Виборчий кодекс передбачає партійну систему виключно для громад з кількістю виборців понад 90 тисяч. Менші громади наразі мають обирати депутатів за мажоритарною системою.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539