Поліція на самоізоляції і не бачить порушень у Біличанському лісі

0

За карантин 2 поверхи самобуду з’явилось в лісі вздовж залізниці з боку Коцюбинського, ні для кого не таємниця,що Коцюбинська селищна рада щедро роздає землю нацпарку (87,88 квартал Київського лісництва) під гаражі без жодних повноважень. 

Перші спроби були ще з 2016 року. Депутати “Нових облич” намагалися винести це питання на сесію, але тоді Укрзалізнця направила листа, що це незаконно. Депутати як завжди, чинячи незаконні дії прикривалися АТОВцями.

Як селищна голова я не давала чинити незаконні дії. Самопроголошений голова Сергій Даніш та підконтрольна Карплюку депутатська більшість перед виборами дали дозвіл на спорудження гаражів на території НПП. Це треба не лише для залучення голосів, так прокладається дорог на Ірпінь. Нас не приєднали до Ірпеня лише тому, що немає спільної межі і дороги, яка напряму сполучає два населених пункти. Завдяки цим незаконним гаражам така дорога може з‘явитися.

Ще у березні поверховості в цих гаражів не було, але вони просувалися в бік Ірпеня вздовж колії. Парадоксально, але на деревах розвісили напис “Карантин”, який роботи з будівництва гаражів не зупиняв аж ніяк.

Я написала заяву в поліцію та публічно затежила  у пості на  у Facebook поліцію і НПП

Також я залишила скаргу на гарячій лінії Кабміну. Вони перенаправили мою скаргу Держгеокадастр, Нацполіцію та Екоінспекцію. 

Нацполіція написала, що направила звернення до Святошинського відділку, а Екоінспекція Києва відповіла, що їм треба погодження на виїзну перевірку від державної Екоінспекції. Щодо Держгеокадстру, то вони відповіли, що під час карантину не виконують свою функцію.

Аби з’ясувати, як розглядає справи поліція Святошинскього району, я направилася туди обисто.

Що примітно, що поліція через карантин теж працює в особливому режимі. Вони приймають заяви через скриньку, а у канцелярії працівники називають себе “вільнонайманими” працівниками і вони працюють у вівторок та четвер з 10:00 по 14:00.

Лише коли я почала знімати на відео, вдалося дізнатися вхідний номер моєї заяви.

Як я з’ясувала, це системна проблема, люди, які стояли в черзі, не могли оформити вхідні та домогтися прийняття заяви у встановленому законом порядку. При цьому очільник профільного Міністерства звітує про те, що під час карнтину знизився рівень злочинності на 30%. Це може бути пов’язане з тим, що просто в громадян не приймають заяви.

Такі проблеми з правоохоронними органами виникли не лише в мене у справі пов’язаній з незаконним будівництвом гаражів на території Нацпарку. Депутатка Коцюбинської ради Олександра Куцан зверталася до поліції Святошинського району щодо незаконного розриття джерел в Нацпарку ГО “Зелений став”, яка до того ж протиправно встановила вагончик в лісі і обгородила його парканом.

Куцан пощастило більше, ніж мені, вона завдяки Facebook отримала свій вхідний номер (але не копію документу з вхідним). Але ЄРДР поліція все одно не відкрила. Депутатці довелося звертатися до суду.

Для суду, як виявилося, номеру вхідної заяви, якщо немає копії, не достатньо. Поліція це чудово знає. Суд Куцан відмовив у відкритті провадження. Відповідно не було визнано бездіяльність поліції.

Можна поцікавитися, де Куцан чи інший громадянин, який викликає поліцію в національний парк має взяти ксерокс, щоб зробити копію заяви чи хто і коли в поліції може видати цю копію, якщо інформацію не надають “вільнонаймані працівники”.

Така ж ситуація і в інших справах: щодо звернення з приводу незаконного спорудження скверу на території Біличанського лісу поблизу ДОЗ. Цей сквер, до речі, затопив перший же дощ. Аналогічна ситуація і з незаконним бурінням свердловин в Біличанському лісі в напрямку військової частини.

Так само було направлене звернення щодо протиправних дій лісників, які в період тші в 43 кварталі лічництва прорідили ліс.

За словами пресс-секретаря дільничий, який мав розслідувати цю справу перебуває на самоізоляції.

Тобто поліцію не хвилює те, що в режим тиші, який обумовлений постановою Кабміну, робляться незаконні роботи з облаштування скверу, буріння свердловин і вирубка дерев.

5 травня у прийомний день ми поїхали до полції на прийом. Все, що нам треба – це папріець із вхідним номером, що у суді довести бездіяльність поліції, яка не реагує на порушення на території НПП “Голосіївський”. Ця територія захищена президентським указом і має статус нацпарку.

Що нам сказали? Звертатися до чергової частини – телефонувати. Ми туди телеонували і ніхто в приймоний день допомогти не може.

З’ясовуємо, де ж та людина, яка в один з двох пийомних днів має вест прийом громадян. А її нема. Тобто на весь поліцейськийвідділок нема людини, яка мала б просту компетнцію: взяти наші заяви із вхідним номером, зробити з них копію. Це ж вже навіть не справу розслідувати, а просто дати копії. Це робота рівня простого секретаря.

Про подальші дії правоохоронних органів та органів контролю інформуватиму публічно громаду та ЗМІ. Пожежі, які зробили з Києва найзабрудненіше місто в світі, довели, як важливо берегти природу і які можуть бути наслідки через дії місцевого населення або бездіяльності влади та правоохоронних органів.

Авторка: Ольга Матюшина, обрана громадою селищним головою Коцюбинского в 2015 році

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539