Над чим працювала мережа фейкових акаунтів у “Громаді Коцюбинського”

0

Наш односелець Владислав Журавель вже провів розслідування і написав про те, що в Facebook-групі “Громада Коцюбинського” перед місцевими виборами активізувалася мережа фейкових акаунтів. Те, що це профілі цих акаунтів брали фото громадян РФ та Білорусі – вже доведений факт. Також доведено, що один з профілів збирав за гроші політичну масовку.

Але не менш цікавим є питання: що і навіщо робили фейкові акаунти в групі громади. Тому давайте проаналізуємо їхню роботу – пости, алгоритм коментування і т д.

Кампанія постів з фейкових акаунтів стартувала  з 1 червня – по суті через день день після того як 30 травня були додані в групу нові акаунти, які відповіли на необхідні питання адмінів.

Ця кампанія стартувала з постів про роздачу листівок за мешканця селища Євгена Форостовського, який всією душею нібито за приєднання до Києва. Пост зроблений для того, щоб хайпанути на темі Києва і закінчується запитанням, щоб люди долучалися, коментували і таким чином піднімали пост.

До цього всього підлючається інший бот – Анна Шевченко.

Яка активність і переживання при тому, що в групі людина по суті 1 день. Ось сторінка адміністрування, яка доводить дату додавання в групу.

Отже один з ботів Антон Суворов (фото реального Антона Гагена – громадянина РФ) у п’ятницю знову постить фото листівок. На цей раз нібито ці листівки “проти Форостовського”. Але їх розганяють ПОВНИМ текстом. На листівці є два маркери – прізвище і ім’я потенційного кандидата і підсилення легенди, що саме він веде селище до приєднання до Києва.

“Очевидно, що з такими впливовими друзями з вулиці Хрещатик та Грушевського йому вдасться приєднати наше рідне Коцюбинське до Києва”, – про це йдеться в листівці й відмарковано ЖИРНИМ.

Що ж не вдається? 🙂 Давайте! Повний вперед.

Це все просто звучить як пункт передвиборчої програми, який понад 60% мешканців, що підтримують ідею приєднання, мають сприйняти на ура! Таким чином друга листівка і серія постів з фейкових акаунтів клеїть тему “Форостовський – за приєднання до Києва і може це зробити” на потенційного кандидата.

Виборці, які підтримують приєднання до Києва – це ті, хто підтримують дії команди обраною громадою селищної голови Ольги Матюшиної в цьому напрямку. Отже, забирати сегмент цієї підтримки – це дробити виборців і відтягувати голоси на майбутніх виборах. Для розуміння, в 2015 році Сергій Даніш “Нові обличчя” програв Матюшиній десь 300 голосів. Тому навіть відірвати пару сотень – це дуже непоганий показник. Більше того, саме район ДОЗ, де живе Матюшиша, і дав їй серйозний відрив.

Ті, хто справді виборюють приєднання до Києва – вони не займаються тим, що тягнуть на себе виборців селища. Ті, хто за це ведуть боротьбу – вони б’ються за те, щоб виборів голови селища і депутатів не було, бо ми неспроможна громада.

Матюшина з командою ходить в ОДА на наради, ми відвідуємо робочі групи і в ОДА, і в комітеті парламенту. Ми дотисли рішення Київради і облради. І ті, хто цим займалися – я можу назвати поіменно. Фороствоського в цьому процесі ніколи не було, окрім як на цих листівках, які розганяла мережа фейкових акаунтів і намагалася всіма силами приклеїти образ бійця за приєднання до Києва саме Форостовському.

Але про що ще писати, як не про листівки – це єдина можливість штовхати тему Форостовського, на якого клеять приєднання до Києва. Але тут виявився величезнйи прорахунок, у параламенті дійсно пішли реальні процеси обговорення приєднання і вже створена робоча група. А розрахунок то був, що питання завалиться і можна буде будувати на цьому кампанію.

У той самий день, 5 червня інший фейковий профіль у той самий час випускає ще один пост. І знову качають тему Форостовського.

Але це все не таке безцінне, як наступний пост. На ньому акаунт-фейк Вадим Кортніков, який використав фото білоруса, розповідає про листівки і те, що він ОСОБИСТО поїхав до Форостовського. І дає фото. І навіть домовився про інтерв’ю й не забуває привітати з днем народження. Отже, Форостовський має знати – хто веде цей фейковий профіль. Він має розуміти, з ким він домовлявся про інтерв’ю.

Нагадаю всім, що той, хто готує громаді інтерв’ю і нібито збирає питання для цього, це фейковий профіль, який збирав політичну масовку за гроші і залишав свій терефон.

Питання для цього квазіінтерв’ю бот збирає в… бота.

І виненька на торті, коли стало зрозуміло, що профіль “Анна Шевченко” – бот, я його для себе в приваті забанила, але вирішила ще нетривалий час подивитися, що ж ботівський профіль далі буде творити у  групі “Громада Коцюбинського”. І пішла друга хвиля “поклейки” образів.

Так от, якщо на когось намагаються приклеїти невластивий образ борця за приєднання до Києва, то активістам приписують… “договорняк з командою Карплюка”, щоб було легше колоти і перекачувати голоси. Вони ж свято вірять, що приєднання зірветься і що голоси мають потекти геть.

Для тих, хто стежить за нашою діяльністю в регіоні, я думаю, що в договорняк наш з Карплюком віриться вкрай важко.

Я щиро сподіваюся, що восени громада буде обирати одного кандидата в депутати Київради і з-поміж кандидатів у мери Києва. А всім, хто хоче на спалених машинах, побитих жінках, мережі ботів зробити собі ім’я борця за Київ і передвиборчу кампанію, я можу впевнено сказати: громада не дурна і може робити висновки.

Фото на кавер: Стопкор

Авторка: Ірина Федорів – журналістка і мешканка селища

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539