Коцюбинське можуть відключити від водопостачання: звідки взялися борги УЖКГ “Біличі”

0

10 лютого відбулося екстренне засідання комісії з питань ЖКГ. Членів комісії проінформували про “заплановане” засідання ввечері 9 лютого. Традиційно порядок денний не дали, але зауважили, що буде розглядатися програма підтримки  підприємства комунальної власності на 2021 рік.

Простою мовою – на УЖКГ “Біличі”, яке перед виборами з’їло мільйони на парки, лавки сквери – знову треба дати гроші. І знову немалі – десь 2 млн грн.

Тексту проєкту програми, який можна було б скинути для ознайомлення у вигляді фото документу депутатам і громаді традиційно не надали. Сказали, що отримаємо в раді.

А ситуація от яка: після Вадима Садовського селище отримало УЖКГ “Біличі” з мільйонними боргами. Ось громадський аудит дав розуміння про борги станом на 2017 рік.

Яка ситуація зараз – не знає ніхто. Борг перед “Київводоканалом” був одним з ключових. Чому? Бо через несплату коштів “Київводоканалу” за водовідведення громаді можуть відключити водовідведення, а це тягне за собою відключення водопостачення. А ми всі добре знаємо, що таке сидіти без води.

За головування начальника УЖКГ “Біличі” Олійника борг перед “Київводоканалом” зменшився на 1,3 млн. Щодо “Київобленерго” – то він зріс через те, що виконком пізно затвердив тарифи.

За попередньої каденції кілька разів на сесії піднімали питання збитковості УЖКГ “Біличі” – великі борги, зокрема і перед “Київводоканалом” і пропонували заснувати нове КП. Але двічі депутатська більшість з “Нових облич” (Тепер ці депутати і в “Слугах народу”) не підтримували цю пропозицію. Їм було вигідно, щоб за головування Ольги Матюшиної господарство селища було паралізоване і вони спробували завдяки цьому захопити владу.

Тепер вони пожинають наслідки своєї економічної блокади. Бо коли “Київводоканал” піднімає питання погашення боргу або відключення селища від водовідведення – це стає важливим питання для “Нових облич” і “Слуг народу”, які не хотіли його вирішувати за попередньої каденції.

Що ж пропонують? Віддати 2,3 млн з бюджету комунальним підприємствам. 

На засіданні комісії визнали, що аудиту в роботі УЖКГ “Біличі” не проводилося. Тому ми не знаємо, що стало причиною боргів – низькі тарифи, великі втрати води через старі мережі, завищена кількість працівників в УЖКГ “Біличі” чи неефективне управління. Чи, може, всі ці чинники та якісь інші разом взяті.

Ніхто ж не гарантує нам, що за кілька років УЖКГ “Біличі” не попросить гроші з бюджету знову. Не можна давати гроші комунальному підприємству, де нема аудиту і нема розуміння ефективності чи неефективності його діяльності. Тим більше, що УЖКГ вже отримувало поворотну допомогу з бюджету і має віддати в бюджет те, що брало від громади.

Ми бачимо, що у 2020 році у передвиборчий рік в УЖКГ “Біличі” були грошіна озеленення і інші піарні ходи перед виборами, але з боргами і аудитом ніхто не працював. Значить це було неважливо.

Депутат від ЄС Євген Лавров, який є членом комісії з питань ЖКГ, зауважив, що він має досвід роботи в подібному підприємстві і у нього не було взагалі штату заступників, як в УЖКГ “Біличі”. Він дуже неохоче голосував за цей проєкт рішення (принаймні не з першого разу). Погодився лише після формулювання голови комісії представниці “Слуги народу” Інна Шматко яка просила віддати його голос для того, щоб питання бодай вийшло на сесію. Представниця фракції УДАР Олена Сокотюк під час голосування утрималася. Тому якби Лавров не голосував – один голос Шматко не зміг би витягнути це питання на сесійний розгляд.

Тут зауважу на тому, що якщо в земельній комісії 7 депутатів, то в комісії з питань ЖКГ лише троє. І жодного представника “Нових облич”. От і порівняйте, чи зацікавлені депутати цієї партії в тому, щоб запустити ефективну роботу комунального господарства в селищі, чи націлені на земельні питання. У земельній комісії 5 з 7 – Нові обличчя. Навіть не порушуючи більшість у земельній комісії партія могла б 2 депутатів відрправити у комісію з питань ЖКГ. Але кого цікавлять труби і якість води, а кого лише земля. У земельній комісії ЖОДНОГО депутата від “Голосу” чи “УДАРу”.

Без аудиту ми не можемо вливати бюджетні кошти в роботу УЖКГ “Біличі”, яке їх спускає на траву і озеленення або кидає понад 8 млн га ТОВ “Мастер-Енерго”. 

І однозначно керівництво УЖКГ “Біличі” має перед тим, як такі проєкти рішень заслуховуються на комісії чи сесії – звітувати і перед комісією, і перед сесією. На комісії представники УЖКГ “Біличі” були відсутні.

І тут не просто чиясь примха, коли йдеться про звіт. Начальник УЖКГ “Біличі” має щорічно звітувати про фінансовий стан підприємства, технічний стан мереж і обладнання. І тоді розробляється інвестиційна програма співфінансування.

Авторка: Наталія Пилипенко, депутатка Коцюбинської селищної ради від УДАРу

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539