Коцюбинське: Звіт депутата Ковальчука

0

Я проживаю в селищі більше 10 років. Постійно турбували питання високих тарифів на опалення від постачальника тепла “Майстер-Енерго”, неякісні послуги від комунального підприємства “Біличі”, зазіхання на Біличанський ліс та його дерибан.

Після виборів в 2015 році я декілька разів побував на сесіях і зрозумів, що знову нічого не зміниться. Але Коцюбинське отримало другий шанс. Такого шансу не мала більше жодна громада України. У нас призначили перевибори ради. Я прийняв рішення не просто спостерігати наступні 4 роки за тим, як вс епогано, а спробувати щось змінити самому.

Повноваження депутата я отримав 19 серпня 2016року. У мене є помічники Андрій Небатов та Сергій Іваніченко. Після обрання депутатом я увійшов до комісії з питань ЖКГ та транспорту, головою якої є Олександра Куцан. Разом з депутатами Олександрою Куцан та Ліною Радудою ми створили групу “За якісне ЖКГ”.

Що було зроблено для оновлення автопарку УЖКГ “Біличі”

Одним з головних питань для мене стало питання оновлення автопарку УЖКГ “Біличі”. На жаль, представники депутатської більшості не голосували за нову техніку. Це питання тягнулося з 2016 року і ми могли б взимку мати більш якісно почищені дороги.

Для того, щоб громада могла зрозуіти, в якому стані у нас техніка, я провів і для коцюбинців, і для депутатів відеоекскурсію автопарком УЖКГ “Біличі”.

Але, на жаль, і це не допомогло. Депутатська більшість вперто не голосувала за це питання. Я чудово розумію працівників УЖКГ “Біличі”, які перед сесійним засіданням вирішили влаштувати просто перед Будинком культури демо-версію автопарку. Ось те, що змогло доїхати, щоб люди побачили, чим доводиться працювати комунальникам – це вивіз сміття, очищення доріг від снігу, ремонтні роботи.

Зрештою вдалося вплинути, щоб депутати таки відголосували за тракторець. Це сталося після того, як представник УЖКГ “Біличі” наголосив, що якщо не буде техніки, то УЖКГ знімає з себе відповідальність за очищення доріг взимку і хай депутатський корпус дружно думає над тим, як це забезпечити.

Але кожен має розуміти, що один трактор на все селище – це критично мало. Доки трактор прибирає, наприклад, провулки в приватному секторі – Пономарьова замітатиме. Машини будуть вкатувати сніг і далі вже може бути ожеледь. На селище треба щонайменше 2 – 3 одиниці такої техніки. Я сподіваюся, що депутати зрозуміють, що це безпека всіх нас на дорогах і техніка – це не розкіш, а необхідність, тим більше, що гроші є.

Сміттєвоз депутатів не спонукав депутатів його замінити. Він смердів так, що до будинку культури було дуже неприємно заходити. А уявіть, що відчувають мешканці будинків, коли перед їхнім подвір’ям ця машина стоїть і забирає сміття, залишаючи калюжі на асфальті.

Через 5 хвилин такого стояння біля Будинку культури під сміттєвозом утворилася калюжа. Я досі не розумію, як можна не забезпечити громаду якісним сервісом, якщо у нас на рахунках є гроші. Зазвичай людям кажуть, що живемо так погано, бо немає грошей і ми всі бідні. Виявляється лежать мільйони на рахунку і ми не можемо з їх розподілити. Та у нас за цей рік інфляція поки ми думали голосувати чи ні з’їла трактор. От така ціна неголосування.

Листок поіменного голосування має інформувати громаду про те, хто проти якісних змін.

Категорично проти сміттєвозу виступив Олексій Зінкевич та Ігор Рожнський (Нові обличчя). Єдині, хто голосував “за” – це команда депутатів, яку підтримало віче. Решта депутатів просто утрималась і просаботувала це доленосне рішення, яке так чекали коцюбинці.

Дуже хвилювало моїх виборців питання, чому послуги з вивезення сміття, чистці доріг та прибудинкових територій надаються неякісно. Після дослідження цього питання стало зрозуміло, що фізично техніка, яка є в користуванні давно використала свій термін експлуатації і якісно виконувати свою роботу не може. Можливо депутатам, які не хочуть закуповувати техніку, варто ще раз оглянути комунальний автопарк?

Які пропозиції вносилися щодо розподілу бюджетних коштів?

Оскільки у нас залишаються бюджетні кошти і вони станом на серпень місяць не розподілені, то я запропонував депутатській більшості, яка рік не виступаж з своїми ініціативами, а лише блокує використання бюджетних коштів, зробити добре діло для нашої ЗОШ № 18. Я був впевнений, що мою пропозицію підтримають. Адже на Пономарьова більшість округів представляють саме депутати команди Нові обличчя.

Я запропонував зробити на полі поблизу школи мультифункціональний майданчик.

Нам треба розвивати спорт в селищі й інвестувати в освіту дітей, якщо у нас є гроші на рахунку і х просто їсть інфляція. Але цю пропозицію не підтримали. З  таким підходом насправді дуже важко пробувати залучити зовнішні інвестиції.

Робота над концепцією розвитку селища

Навесні за ініціативою селищної голови депутати з команди, яку підтримало віче, активісти селища, працювали спільно над розробкою концепції розвитку селища.

Кожен з нас вносив свої пропозиції, які обговорювалися в рамках робочої групи. Селищна голова підсумувала наші проекти розвитку в єдину концепцію і за допомогою експертів її оформила для подачі на грант Євросоюзу.

За результатами участі у конкусрному відборі концепція розвитку Коцюбинського отримала дуже схвальні відгуки і високі бали. Ми отримали шанс доопрацювати цю концепцію розвитку для того, щоб отримати 780 млн євро.

Зараз триватиме робота над тим, щоб доопрацювати документ і пройти в настпуний етап відбору. Це грант, який передбачає створення ЦНАПу в Будинку культури, створення Музею історії Коцюбинського, різноманітних гуртків для дітей та людей літнього віку, напрацювання туристичних маршрутів, розвиток спортивного орієнтування тощо. Пропорції фінансування 80 на 20 %. Тобто 80 % дає нам Євросоюз безповоротно, якщо ми отримуємо підтримку концепції розвитку і виконуємо всі умови, а 20 % вкладаємо з бюджету селища.

Це стало можливим завдяки тому, що селищна голова підписала Угоду мерів. До слова, я дуже радий, що до концепції розвитку слеища долучили мешканців “Атланту”. Ми зараз маємо всі гуртом працювати над розвитком селища.

Окрім цих інвестицій є можливість отримати кошти і розвивати енергоефективність в селищі. Також зараз вже підписаний н арівні Кабміну документ, згідно з яким Коцюбинське має отримати майже 5 млн на модернізайцію водоканалу селища та ремонт даху Будинку культури. Це також заслуга команди, підтриманої віче, і навіть більшою мірою селищної голови Матюшиної та нардепа Ольги Червакової. Це чи не найбільші кошти, які вдається отримати як зовнішнє фінансування селищу за останні роки.

Моніторинг роботи маршрутів 393 та 745

Нагадую, що взимку ми зробили моніторинг маршруток, щоб довести ОДА, яка відповідальна за укладання угод з перевізниками, що ціну з апроїзд перевізники підняли немотивовано. Я особисто контролював набір волонтерів, графік їхньої роботи на маршрутах, щоб результати моніторингу були максимально реальними і ми дізналися, яка рентабельність в перевізника.

Результати моніторингу ми оприлюднили громадя разом з гловою комісії ЖКГ та транспорту Олександрою Куцан і щодо 393, і щодо 745 маршруту.

Всі ці документи Куцан разом з слеищною головою Ольгою Матюшиною повезла до ОДА, де на робочій групі представила результати моніторингу. Але перевізники прикрилися висновками бюджетної комісії Людмили Узерчук, яка підтвердила, що новий тариф є виправданим.

З тими грошима, які у нас зараз є на рахунках, ми б могли закупити самі автобуси для слеища і заснувати своє комунальне підприємтсво. І тоді громада б не платила зайвого перевізникам. Але, видно, у бюджетної комісії інші плани щодо нерозподілених мільйонів, про які за майже рік громаді та нам нічого не відомо. Гроші розподіляти не дають.

Доходить до абсурду. Ті гроші, які залишилися після збору у громади для того, щоб провести моніторинг і оплатити проїзд волонтерів в маршрутках, ми витратили на закупівлю двох ручних снігоприбиральних машин – так званих “шустриків”.

Ми з Олександрою Куцан та волонтерами, які брали участь в моніторингу, вирішили закріпити ці “шустрики” за кінцевими зупинками 393 та 745, де треба швидко прибрати сніг і де збирвається зранку найбільше людей і двірникам вкрай важко прибрати сніг, доки його не затоптали.

Контроль роботи УЖКГ “Біличі”

Маю сказати, УЖКГ “Біличі” за останній рік стало більш відкритим. Принаймні ми отримали інформацію про борги підприємства і розуміємо їхнє походження. З станом фінансових справ може ознайомитися кожен на сайті УЖКГ “Біличі”. Також комунальне підприємство, яке дослухається до порад комісії з питань ЖКГ, в якій ми працюємо, створило свою стоірнку в соцмережі й мешканці більш оперативно отримують інформацію.

Нещодавно встановили інформаційний стенд для громади поблизу установи. З огляду на те, що в “Ощадбанку”, який працює в селищі системно виникають проблеми з проплатою за комунальні послуги, наша команда активістів та волонтерів зробила все, щоб полегшити коцюбинцям цей процес. Завдяки Євгену Вєліканову вдалося ввести електронну оплату за комунальні послуги без сплати комісії на сайті ipay.

Які б не були мотивовані члени комісії ЖКГ та волонтери, найбільша проблема УЖКГ – це борги. Нагадаю, що чаме через борги страждали за часів гловування в УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича прості мешканці.

У деяких будинках 2016 року вибірково по селищу, було вимкнуте електропостачання освітлення місць загального користування (під’їздах). На запити як врегулювати це питання, тодішній очільник УЖКГ Біличі в офіційній відповіді повідомив, що нічого неможливо зробити. Зінкевич наголосив, що ситуація в УЖКГ “Біличі” досить скрутна.

До речі на сьогоднішній день це питання нове керівництво УЖКГ врегулювало і з електропостачанням місць загального користування проблем немає.

Разом з цим постає логічне питання, якщо навіть Олексій Зінкевич наголошував на тому, що УЖКГ “Біличі” перебуває у “скрутному становищі”, чому ж депутатська більшість двічі не підтримала інціативу голови щодо створення нового КП, яке могло б надавати всі послуги і залишити УЖКГ “Біличі” лише одну – водовідведення, за яке в УЖКГ і був найбільший борг.

Але  яне міг не відреагувати на те, що мешканці мого округу не отримували належні послуги, за які платили гроші. За фактом перевірки головного управління Держспоживслужби, було розглянуто адміністративну справу з накладенням штрафу на начальника УЖКГ “Біличі”, а за ненадані послуги споживачам були проведені перерахунки. це сталося після мого депутатського звернення.

Опалювальний сезон: чому у нас проблеми з опаленням?

В опалювальний сезон ми входили з великими проблемами, послуг належної якості не було, температура теплоносія була низькою, про що були складені акти з представниками УЖКГ Біличі, а керівництво ТОВ “Мастер-Енерго” в свою чергу на круглому столі обіцяло зробити перерахунок за неякісно надані послуги (звичайно цього не сталось, що ще раз доводить, з таким постачальником теплової енергії для населення нам не по дорозі і його треба змінювати.

Вже всім відомий факт, що з 2015 року, фактчино з моменту зміни влади в селищі, “Мастер-Енерго” не розраховувалося з НАК “Нафтогаз” за опалення, хоча гроші від населення отримувало. Комісія УЖКГ вивчала це питання. І я, і Олександра Куцан, і Ліна Радуда були категорично проти того, щоб відшкодовувати “Мастер-Енерго” на їхню вимогу мільйони коштів з бюджету. Цю ж позицію підтримувала і селищна голова, яка звернулася до прокуратури з вимогою розсілувати діяльність “Мастер-Енерго”. Минулого місяця центр “Готово” неправомірно видав документи на котельні по Доківській та Меблевій. Це попри те, що селищна голова звернулася до цього ж центру “Готово”, щоб нарешті оформити право власності на котельні. Цього раніше ніхто не ініціював.

Зараз справа у суді і ми скасовуємо право власнсості на котельні, щоб позбутися такого теплопостачальника яе ТОВ “Мастер-Енерго”.

Хто б не був теплополстачальником а заходи енергозбереження нам треба запроваджувати. Однією з важливих проблем мого округу, є незадовільний стан вікон на сходових клітинах в будинку 6/1 по вул. Пономарьова. Для цього було запрошено представників УЖКГ Біличі і складено акт, що віконні рами потребують заміни.

Разом з актом було направлено звернення до бюджетної комісії 23 листопада 2016 року, для включення до бюджету 2017 року врахування коштів для фінансування витрат для заміни вікон в будинку 6/1 по вул.Пономарьова.

На жаль звернення було проігноровано і відповіді від голови бюджетної комісії Людмили Узерчук не отримано, хоча після цього було ще декілька звернень.

Мешканці будинкув скаржилися, що підприємство ЖКГ Біличі не реагує на заявки мешканців щодо заміни ламп освітлення, про що також було відправлене звернення та отримано відповідь.

Зараз мною проводиться робота у вирішенняі питання, щодо встановлення шумопоглинаючого паркану вздовж залізничної колії в смт Коцюбинське. Щодо цього питання я звертався до народного депутату від нашого округу та до держспоживслужби. Чекаю на відповідь. Мешканцям Пономарьова та Меблевої цей шум дуже заважає.

За цей рік депутатства складено приблизно 20 актів та направлено 36 депутатських звернень щодо питань жкг, транспорту і т.п. Сесії та комісії відвідую регулярно й про важливі питання повідомляю публічно виборців не лише свого округу.

Я радий, що наша команда не просто звітує перед громадою, а дійсно має про що звітувати. Вже оприлюдненя звіти і селищної голови Ольги Матюшиної, і голови комісії з питань ЖКГ та транспорту Олександри Куцан, і депутатки Олени Сокотюк, яка увійшла в комісію соцзахисту.

Автор: Олександр Ковальчук, член комісії з питань ЖКГ і транспорту Коцюбинської селищної ради

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539