Нацпарк рубають зі сторони Гостомеля

4

Гостомельчани прийшли в ліс неподалік “Канадського селища”.

За межею селища – на території міста Києва – рубають Біличанський ліс.

Порушники посилаються на те, що мають право власності на землю від Гостомельської ради.

На місці вирубки зібралися мешканці селища та активісти.

“Їх абсолютно не бентежить, що це – територія міста Києва. Ось стоїть табличка, що це нацпарк і вирубка чи будівництво – заборонені. Але їх це ніяк не зупиняє,” – говорить місцева журналістка Олена Жежера.

1

Але статус нацпарку не спиняє забудовників. За парканом пиляють ліс.

Вікові сосни та дуби були знищені за кілька годин, до приїзду міліції. Лісників ніхто й слухати не хотів.

1

Поряд зі знищеним лісом – мальовничі озера, які ще кілька років тому місцеві називали голубими й приїздили сюди на відпочинок. Сотка столичної землі у рекреаційній зоні задоволення недешеве.

1Щойно лісники сповістили про вирубку, як на місце приїхали помічники нардепів.

Федір Мясков та Віктор Бархоленко вже давно захищають ліс і ведуть боротьбу з незаконною забудовою. Перший представляє столичного нардепа від БПП – Володимира Ар’єва, а другий – приірпінського депутата він Народного фронту –  Михайла Гаврилюка.

Попри те, що прибули на місце події доволі шивдко, лісоруби таки встигли утекли.

“Цей ліс – територія національного парку “Голосіївський”, відповідний указ рік тому підписав в.о. президента Олександр Турчинов. Тут заборонене будь-яке будівництво, не кажучи вже про вирубку”, – говорить Мясков.

На вирубку приїхали журналісти “Надзвичайних новин”. Разом із активістами вони вирушили до селищного голови Анатолія Кириченка, щоб з’ясувати, на якій підставі він та депутати селищної ради розпоряджалися лісом, який їм не належить.

З’ясувалося, що межі з Гостомелем Київ досі не узгодив. Тобто, земля, виділена Гостомельською радою, виділена незаконно.

Про те, що межі не затверджені, говорили на останній сесії і депутати Коцюбинської слеищної ради. Після того, як у травні був підписаний указ президента про надання лісу статусу Нацпарку, Гостомельська та Коцюбинська селищні ради намагалися протягнути межу на сесії облради.

Опісля оборудки, депутатів скликали під час АТО на тріумфальну прогулянку теплоходом. Але завдяки активістам облрада не винесла це питання на розгляд депутатського корпусу.

Джерела в Гостомельській раді надали сайту “Громади Приірпіння” рішення ради, в яких йдеться про виділення земельних ділянок в лісі. Якщо раніше громаді Приірпіння були відомі власники лісу з боку Куцюбинського, то тепер ці імена відомі і з боку Гостомеля.

1

1

1До слова, у рішенні під номером 101 – Чанкін Вадим Валерійович, повний “тезка” чоловіка новоявленої борчині за ліс, куми Ольги Прилипко Лінчук Жанни.

Серед щасливців, хто мав отримати землю в лісі, згідно цього рішення Гостомельської ради – повний “тезка” голови Гостомельського ЖЕКу та депутата Бучанської ради екс-“регіонала” Паламарчука Олега Володимировича та повні “тезки” депутатів Гостомельської ради – Жабченка Анатолія Станіславовича та Кандиби Сергія Володимировича.

Джерела в раді стверджують, що документи на ділянки в лісі подавали й родичі інших депутатів ради та підставні. Аналогічна схема була задіяна і в Коцюбинському.

Цю оборутку тоді контролював депутат Ірпінської ради від БЮТ Валерій Пєший, який обирався в Ірпінь від Гостомеля й мав приймальню за однією адресою з одіозним екс-“регіоналом” Юрієм Прилипком.

Анатолій Кириченко у розмові з журналістами наполягає на правоті рішення ради.

Одразу після виходу сюжету в ефір прокуратура Київської області заявила до Ірпінського суду 10 позовів про визнання недійсними рішень Гостомельської селищної ради і вимагає повернути державі лісові землі національного природного парку “Голосіївський”, а це 1,5 га земель лісового фонду вартістю понад 7 млн грн.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомила прес-секретарка прокуратури Київської області Анна Кіщак.

Безымянный

“Таким чином, земельна ділянка, відведена Гостомельською селищною радою під забудову, наразі є територією Національного природного парку “Голосіївський” та відноситься до земель природно-заповідного фонду. Також прокуратурою області готуються позови щодо повернення у державну власність ще понад 7 га лісу в регіоні, які селищна рада аналогічним чином передала громадянам під будівництво”, – додає Кіщак.

Нагадаємо, Гостомельська селищна рада разом із Коцюбинською селищною радою самовільно розширили межі селищ і роздали ділянки столичного лісу депутатам, їхнім родичам та підставним.

Активісти та “Громада Приірпіння” боролися за збереження цього лісу понад 5 років і домоглися того, аби президент підписав указ і 1 травня 2014 року надав лісу природоохоронний статус нацпарку.

4 коментарі

  1. Халя Халя 12 Квітня 2015 at 14:01

    А чого Марчук про себе нічого не доповів , на кого в нього там ділянка? Продивився про Гостомель , цікаво , а звідки у вас доступ до документів селищної ради ?

  2. Олена Жежера 14 Квітня 2015 at 00:17

    А це що якісь секретні документи? Хіба їх нема на офіційному сайті Гостомельської ради?

  3. Олена Жежера 14 Квітня 2015 at 22:53

    А які є? І чому деяких немає? І яка адреса офіційного сайту Гостомельськоі ради?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539