Замок Штамма планують знести, а землю продати?

0

Дитячі санаторії та лікувальні заклади, які знаходяться в комунальній власності Києва, зараз проходять аудиторську перевірку.

Вона має визначити, чи зможуть ці заклади функціонувати самостійно, якщо ні – з високою імовірністю буде продаж і приватизація. Про це нам повідомили в департаменті охорони здоров’я КМДА.

Аудиторську перевірка пройшов і санаторії “Дружний”. Цей санаторій перебуває у підпорядкуванні Києва, хоча розташований у Бучі.

Десять років тому головний корпус санаторію вигорів і як оздоровниця не функціонує. Відтак висновки аудиторів невтішні.

“Швидше за все територію передадуть Міністерству оборони, після чого виставлять на продаж. Така ж доля чекає більшість санаторіїв та оздоровчо-курортних закладів, які перебувають у підпорядкуванні департаменту. Ремонтувати їх нема за що”, – розповідає джерело в департаменті охорони здоров’я.

Стало відомо, що в Бучу, для проведення аудиторської перевірки приїздив особисто заступник голови КМДА та президент клініки “Борис” Михайло Радуцький.

“Саме після його візиту стало зрозуміло, що санаторій “Дружний” ремонтувати не вигідно, а краще продати”, – додає джерело.

Ласий шматочок у лісі, розміром майже 5 га – омріяна для забудовників дорога земля під Києвом. Але чиновники мовчать про історичну цінність вигорілої всередині будівлі кінця 19, початку 20 ст, яку місцеві старожили називають “замком Штамма“.

1

Цей будинок був збудований німельцим інженером Штаммом, який проектував залізницю Київ-Ковель. В цьому будинку інженер проживав з родиною до початку революційних подій 1917 року. Про це розповідають працівники санаторію.

Вони ж зазначають, що родина Штамма утримувала прислугу та кухарів, які мешкали в окремих дерев’яних будинках, що збереглися й до цього часу.

територія

Штамм дбав про освіту мешканців хутору Ястремщина, де й збудував маєток. В одному з будинків була навіть школа для сільських дітей. Згодом, ще до війни, тут створили дитячий будинок, а після війни комплекс став дитячим санаторієм.

Після пожежі в будинку вцілів старовинний камін.

камін

Одразу після пожежі будівлю збиралися ремонтувати, було навіть розпорядження тодішнього очільника Києва Олександра Омельченка. Але не судилося.

Зараз будинок всередині виглядає ось так.

всередині

З проханням передати ділянку Бучі до КМДА неодноразово зверталися представники бучанської влади. Зокрема, мер міста Буча забудовник Анатолій Федорук та його кум також забудовник Володимир Карплюк. Останній просив про передачу санаторію Ірину Геращенко, коли та приїздила до Бучі.

Лист Бучанської ради до КМДА, який потрапив до рук журналістів сайту “Громада Приірпіння”, датований липнем 2014 року.

В ньому йдеться про наміри бучанської влади будувати на 5 га заклади спортивно-оздоровчого та соціального значення.

запит

Але як розпорядиться землею місцева влада дерибанників – добре відомо. Поряд з замком вже отримала наділи в лісі від бучанської влади українська співачка Наталія Могилевська та екс-нардеп комуніст Руслан Скарбовійчук.

Що стосується будівлі, збудованої більше 100 років тому, швидше за все – вона буде зруйнована, так як досі немає жодного охоронного статусу, а на її ремонт в держави немає коштів.

Ось фото, яке було зроблене одразу після пожежі у 2007 році.

1

На першому етапі юридичного захисту будівлі необхідний хоча б статус “Нововиявленої пам’ятки історії місцевого значения”.

Про це говорить Олена Брияк, завідувач відділу краєзнавства центру охорони й наукових досліджень пам’яток культурної спадщини при КОДА.

“Зараз ми готуємо в міську раду Києва лист, що будинок Штамма – це пам’ятка архітектури як зразок стилю модерн, що потребує захисту. Зверніть увагу на будинок вокзалу Бучі, він збудований у схожій архітектурі, можливо навіть має спільного автора. Але інформації в архівах про ці споруди вкрай мало. Якщо нам вдасться отримати поповерховий план будинку Штамма, ми одразу подаємо обліковий документ на Міністерство культури для занесення будівлі до державного реєстру нерухомих пам’яток України”, – розповідає Брияк.

1

Аби вкотре привернути увагу до проблем навколо збереження будинку Штамма, бучанські активісти разом зі скульпторами, художниками, мультиплікаторами вирішили провести на тому місці мистецький пленер та майстер-класи для дітей.

“Ми з задоволенням погодилися взяти участь в пленері, оскільки це наша історія і буде шкода, якщо про неї наші нащідки дізнаються лише з наших спогадів. Після пленеру плануємо провести благодійний аукціон, на якому будуть продані роботи із зображенням замку. Виручені кошти плануємо віддати на реставрацію будинку. Можна почати хоча б з цього”, – говорить художник з Бучі Арсен Пелюшок.

Вже зголосилися взяти участь у пленері такі київські художники – Зігура Єгор, Наталія Перебойчук, Микита Зігура, Сергій Гуральский.

У неділю до митці приєднається відомий український художник Анатолій Фурлет.

Окрім пленеру буде також майстер-клас з малювання для дітей, який погодилися провести відома художниця-мультиплікатор  Ярослава Руденко-Шведова, одна з авторів мультиплікаційного фільму “Котигорошко”.

Нагадаємо, нещодавно бучанські активісти провели суботник навколо замку Штамма, аби привернути увагу чиновників до проблеми.

громада

На толоку прийшло близко ста бучанців, які хочуть зберегти історичну споруду для нащадків.

Доїхати можна з Києва маршруткою №381. Вийти на зупинці перехрестя Богдана Хмельницького та Нового шосе.

карта

Чекаємо усіх, хто бажає долучитися до збереження архітектурної пам’ятки, в суботу та неділю 18 та 19 липня за адресою – Київська область, м. Буча, вул. Києво-Мироцька, 133.

БезымянныйАвторка: Олена Жежера, журналістка, для УП. Київ

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539