У Гостомелі продали гуртожиток, де живуть і прописані люди

0

У Гостомелі продали гуртожиток разом з людьми.

Про це редакції “Громади Приірпіння” розповіла одна з мешканок гуртожитку Катерина Кастеріна.

Жінка випадково дізналася, що їхній будинок, який був у власності СТОВ “Бучанський” (СТОВ – правонаступник колгоспу “Бучанського” – прим. ред.) вже продали і на його місці планують звести багатоповерховий будинок.

З мешканцями будинку ніхто не радився і їхньої згоди ніхто не питав. До того ж, люди не мають жодних документів на квартири, мають лише відомості про реєстрацію. Тому й бояться, що їх незабаром просто викинуть на вулицю.

“Наш будинок як бельмо на оці на центральній вулиці Гостомеля. Стіни сипляться, дах провалюється. Ми просили СТОВ “Бучанський” його поремонтувати але кому цікаво це робити? Ми хотіли приватизувати квартири але виявилося, що на наш будинок немає жодного технічного документа. Коли мешканці почали займатися приватизацією, – зіштовхнулися зі стіною перешкод. Технічна документація коштує великих грошей, а якщо врахувати, що у нас заселено 11 кімнат, в 3-х з яких живуть молоді родини, а в інших самотні пенсіонери та інваліди, виниає питання, за який рахунок і хто хто буде оплачувати витрати на технічну документацію. Адже СТОВ “Бучанський”, який щомісяця протягом десятків років вилучав плату за житло, не назбирали грошей на ці витрати. Керівництво будувало собі будинки, продавали землю й майно, вчили своїх дітей, ну, а ми ж не люди”, – розповідає гостомельчанка Кастеріна.

Щоб з’ясувати, що ж буде з їхнім будинком, мешканці пішли до селищної ради, де зустрілися з директором СТОВ “Бучанського” Миколою Правдивцем та юристкою Ларисою Павлюк. Яка свого часу допомагала екс-депутату облради Леонід Танцюрі з оформленням колгоспної землі та майна.

“Саме Павлюк свого часу брала участь в дерибані колгоспних земель у Горенці  – тоді вона працювала разом з депутатом облради Леонідом Танцюрою. Разом з Танцюрою та Прилипком вона скуповувала паї і в Гостомелі”, – розповідає депутат Гостомельської ради 6 скликання Василь Вознюк.

Вознюк також зазначає, що Танцюра пов’язаний з ТОВ “Брік-Траст”, підприємством, яке володіє сільськогогосподарськими землями в Гостомелі.

Відомо, що Лариса Павлюк була ще й помічником народного депутата Мустафи Джемільова, під прикриттям якого вона разом з Прилипком намагалася отримати землю під кооперативи нібито для кримських татар.

 

1

На зустрічі Павлюк повідомила, що будинок нібито не проданий, а відомості в про його продаж були внесені в держреєстр випадково:

“Цей будинок, 137-ий, знаходиться на балансі СТОВ “Бучанського”. Які плани щодо цього будинку. В принципі, хотілося б там зробити і каналізацію, і умови якісь. От дивіться ще раз Юрій Ілліч (Гостомельський селищний голова Юрій Прилипко – прим. ред.) попросив, щоб я ще раз сказала вам, що ніхто нікого не виганяє і якщо заходить там… буде будуватися поряд, то буде пропозиція вам або краще отримати, або почекати це… щоб туда провести… нормальні умови зробити. А на яких підставах ви зараз там? А договір у вас є зі СТОВ “Бучанським”?

Ні договору, ні інших документів, окрім реєстрації, мешканці гуртожитку не мають. Окрім цього, Павлюк повідомила, що земля під гуртожитком власність ТОВ “Брік-Траст”.

Зі слів місцевих стало відомо, що забудовника привели псевдомайданівці Володимир Давидюк та Ігор Постановський, які протистояли громаді Коцюбинського під час незаконного будівництва паркану і застосували силу проти мешканців селища, коли  невдало балотувалися в нардепи від партії “Воля”. Також ці чоловіки виступали на захист забудовників в Ірпені, коли ті хотіли будувати багатоповерхівки в зеленій зоні міста.

“Ми не віримо, що ці люди з репутацією аферистів захистять нас і наші родини від виселення. І не віримо, що нам дадуть нові квартири в новобудовах. Кому це вигідно буде давати нам нові квартири замість наших розвалин? Швидше за все в нашому дворі збудують багатоповерхівку, а ми будемо жити без світла, як в підвалі”, – обурюється Кастеріна.

Давидюка й Постановського мешканці гуртожитку зустріли біля селищної ради. Вони кудись супроводжували чинного селищного голову Гостомеля екс-регіонала Юрія Прилипка.

1

З джерел редакції в СТОВ “Бучанському”  стало відомо, що інвестор, якого привів Постановський, вже відмовився від цієї ділянки.

Але факт продажу гуртожитку джерело редакції підтвердило. Новим власником нібито стала фірма “Меліоратор”, яку очолює рідний дядько Бучанського голови Анатоля Федорука – Василь Яцюк.

У Бучі “Меліоратор” збирається будувати будинки для атовців на їхніх земельних ділянках та зводить багатоповерхівки в приватному секторі в лісовій частині міста.

1

Нагадаємо, екс-регіонал тамер БучіФедорук хотів приєднати Гостомель до Бучі в рамках об’єднання територіальних громад, але в Гостомелі проголосували проти приєднання до Бучі через те, що не хотіли, щоб Федорук забудував селище так як Бучу.

Окрім людей, яких можуть виселити з гуртожитку, гостро стоїть питання виселення дітей з приміщення, в якому розташована школа. Відомо, що приміщення колишньої контори колгоспу “Бучанського”, в якому знаходиться початкова школа № 15, де навчається близько ста дітей цього мікрорайону та територію навколо нього віддали скандально відомій юристці Павлюк. Нібито за борги.

На зустрічі підняли й це питання – де буде і чи буде взагалі школа та садочок, які вже рік обіцяють збудувати в Гостомелі на Баланівці.

“Павлюк сказала, що сама зацікавлена в тому, щоб будувався садочок і школа, так як будинок, в якому зараз розміщується школа № 15, дивним чином опинився в її власності. Я запитав, коли ж буде садочок. Бо кого тільки не звинувачували в тому, що його нема, в тому числі й мене. Павлюк відповіла, що пише ледь не щодня листи в селищну раду і просить розпочати будівництво. Вона сказала, що Андрій Друзенко (забудовник. за сумісництвом заступник Гостомельського голови – прим. ред.) обіцяв побудувати садочок, вона дала йому в оренду землю свого сина під будівництво багатоповерхівок, (ця земля теж була у колгоспній власності й там був чудовий парк), за умови, що він збудує садочок. Але так як садочок він будувати не збирається, Павлюк сказала, що не продовжила Друзенку договір оренди”, – розповідає депутат Юрій Марчук, якого запросили на зустріч мешканці гуртожитку.

“З реакції відповіді Павлюк ми зрозуміли, що садочку там найблищим часом не буде. Цікаво, що буде з будинками, які будує Друзенко і чи добудуються вони й здадуться в експлуатацію?”, – додає Марчук.

Аби хоч якось захистити мешканців гуртожитку й дати їм гарантії того, що їх не виселять. Марчук пропонує передати гуртожиток на баланс селищної ради:

“Перед виборами 2 сусідніх будинки – також власність СТОВ, були передані на обслуговування ЖЕКу і прийняті на баланс селища, це захистило права людей і гарантувало захист від подальших зазіхань на їхнє майно. Для мешканців цього будинку зараз єдиний вихід – це передати його на баланс селища. І тоді можна бути впевненими, що людей ніхто не викине на вулицю, а селищна рада виступатиме гарантом їхньої безпеки”.

Подібна ситуація виникла з мешканцями військового містечка поблизу столиці. Київрада передала землю, яка колись належала Мінобороні, під забудову. Люди, які не мали права власності на будівлі, в яких проживають досі, роками судяться за своє право на житло.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539