Комунальні проблеми Коцюбинського

0

Комунальні проблеми селища тісно пов’язані з бюджетними питаннями. Нагадаю всім, що у терміновому порядку я як селищна голова скликала бюджетну сесію. Працівники планово-економічного відділу не одну годину пояснювали представникові Нових облич Сергію Данішу детально питання порядку денного. Тому сказати, що представники політичної сили не мали нагоди розібратися з проблематикою я не можу.

Депутатська більшість не вважала за потрібне заслухати звіт про спожиті бюджетні кошти. Їхнє право. Про те, як з волі більшості працівники ТВК та ДВК (всі вони – мешканці селища) залишилися без грошей вже писали. Про випадок з пошуком філармонії у селищі ніби теж вже все зрозуміло. Тепер треба чітко роз’яснити депутатам і громаді наслідки бюджетної бездіяльності у комунальній сфері. А їх я пояснювала не раз. Готова робити це сотні раз, аби в деяких депутатів з’явилося розуміння ситуації та відчуття відповідальності.

Чому немає світла на сходинкових клітинах деяких будинків?

Депутати скаржилися на те, що в деяких будинках немає світла. Про це пишуть і мешканці у соцмережі.  Наголошую, що це вина не селищної ради, а боржників. Єдина біда в тому, що не мають права виключати освітлення для всіх.

Тут наклалися дві проблеми: борги населення і борги УЖКГ “Біличі”, яке фактично є банкрутом.

Я не можу написати гарантійного листа від ради, так само рада не може гасити заборгованість за електроенергію. Рада не є суб’єктом господарювання. Але це питання можна було б вирішити, створивши нове комунальне підприємство, яке б гласно провадило свою діяльність без боргів. Для цього треба було б поповнити статутний фонд. Це рішення виносилося мною на бюджетне сесійне засідання, депутатам я пояснила, чому мешканці сидять без світла. Але вони не квапляться вирішувати питання таким чином і своїх, інших, варіантів не пропонують.

Що робити з УЖКГ “Біличі”, яке на межі банкрутства?

З самого початку я казала про те, що УЖКГ “Біличі” не зможе працювати належним чином, бо у комунальної установи борги близько 16 мільйонів. Це більше, ніж два річні бюджети селища. Звідки такі борги – невідомо. Водоканал – не жартує. І до стягнення боргу ставиться дуже серйозно.

Безымянный

І ось чим це загрожує селищу. Але депутати не квапляться. Гірше, ніж селище без світла, може бути тільки селище без каналізації та води.

Безымянный

Наші намагання зробити аудит в комунальній установі, діяльність якої має бути прозорою, наштовхнулися на те, що частина депутатського корпусу (Нові обличчя) не дала його провести, хоча ми знайшли фахівців, які готові були безкоштовно працювати.

На моє неодноразове прохання, зокрема і до колишньої голови бюджетної комісії Людмили Узерчук, дати мені своє бачення ситуації або план санації, нічого конкретного за майже рік роботи я не побачила. Під час бюджетної сесії я запитала весь депутатський корпус, чи є шанс подолати для УЖКГ “Біличі” цей борг, щоб від такої ситуації не страждало селище, я не отримала чіткої відповіді. Ніхто не сказав, я знаю, як це зробити: давайте починати з цього і з цього.

Натомість як селищна голова я маю шукати шляхи вирішення проблеми. Щоб погасити 16 млн, їх треба спершу заробити, УЖКГ заробляє виключно на комунальних послугах, підприємство працює неефективно, бо всі отримані кошти виконавча служба списує на погашення заборгованості минулих періодів, через що населення не отримує послуг належної якості, зокрема кричуща ситуація з поточним ремонтом.

Мною було запропоновано депутатському корпусу створити нове комунальне підприємство і поповнити його статутний фонд на 10 тисяч гривень. Це було одним з пунктів у проекті рішення бюджетної сесії. Я наголосила депутатам, що опалювальний сезон настане дуже швидко. І нам треба терміново запускати в роботу нову структуру з якісними послугами. УЖКГ “Біличі” блокують рахунки. Виконавча служба жартувати не буде. Депутати вирішили почекати.

Для мене це – зрада інтересів громади. Вся моя команда була готова до створення комунального підприємства і голосувала. Нові обличчя виступили проти. Затягування часу перед опалювальним сезоном – безвідповідально.

При цьому я пропонувала залишити УЖКГ “Біличі” і його керівництво, яке мало займатися виключно водовідведенням, за яке платять люди й розробляти план погашення боргу перед Водоканалом. Борг за водовідведення займає левину частину всієї кредиторки.

Доводжу до відома всіх. Я своїм розпорядженням заборонила зливати нечистоти на КНС некоцюбинським машинам. Мешканці Меблевої просили про те, щоб це явище було мінімалізоване. Надприбутків ми там не отримуємо.Для розуміння загальні надходження від зливу 150 тис.грн на рік, це приблизно 13 тис.грн щомісяця. Зрозуміло, що з цієї суми треба відмінусувати заробітну плату, знос мереж, а також податки. Тож більше 20-30% чистого прибутку від надходжень просто отримати неможливо, це десь приблизно чотири тисячі.  Окрім того не перший рік мешканці Меблевої фіксують номери машин, з якими навіть договори не укладені.

Як підготуватися належним чином до опалювального сезону

Щоб там не було, а нам треба працювати над викликами опалювального сезону.

Я мала зустріч з прогресивним колективом громадського сектору та журналісткою “Української правди” Анастасією Рінгіс, з якими ми проговорюємо реалізацію проектів енергозбереження в малих громадах. В кожній події є і добрі і погані наслідки. Добрими треба вміти скористатися, з поганих треба зробити висновки, щоб надалі уникати їх.

Політичний колапс заощадив нам майже весь річний бюджет. Торік ми не піднімали цін на опалення. Я відбила в суді з юристами селищної ради, яких я наймала на роботу особисто, позови монополіста “Майстер-Енерго”.  Мешканці, відповідно, платили менше коштів, а з бюджету селищної ради “Майстер-Енерго” цілилося забрати 1,5 мільйони (з 7-ми). Ми виграли апеляцію. Рішення вступило в силу. Мені не відомий жоден випадок, коли б попередня влада селища в інтересах громади не підняла тариф і виграла суд.

Ми готові відстоювати інтереси громади і для цього у нас є не лише юристи селищної ради, а й волонтери. Але наші можливості не безмежні, бо ціни на енергоносії ростуть. монополісту дуже вигідно постачати нам максимальну кількість теплової енергії. А коцюбинці при цьому відкривають вікна.

Якщо в будинку стоїть лічильник, то це значить, що ви точно знаєте, скільки тепла спожили. Тобто тут вас не ошукають. Але коли мова йде про теплу зиму, постачальнику теплової енергії дуже вигідно топити чимбільше. Більше натопить – більше заробить. Отже, лічильник допомагає, щоб Вас не ошукали, але не дає можливості реальної економії.

Для цього є спеціальні системи погодозалежної автоматики. Подібна схема діє на будинку з даховими котельнями. Там мають працювати датчики тепла. Чим менше температура – тим більша подача. Чим більша температура – тим менша подача.

Отже, заощаджені гроші бюджету я пропоную вкласти в економічновигідний для всього селища проект – встановлення погодозалежної автоматики. Принаймні на тих будинках, де вкладені кошти дуже швидко окупляться. Ми попередньо прораховували калькуляцію і окупність може відбутися десь за рік-півтора. Але люди не будуть платити за тепло, яке їм за сприятливої погоди не треба.

Всі знають, що коли теплий березень – батареї гарячі, а вікна відкриті. Це значить, що хтось заробляє, а ви втрачаєте свої кошти. Депутатському корпусу я публічно озвучила цю пропозицію і запросила до себе на розмову щодо будинків по кожному округу. Поки не прийшов ніхто.

Я також запрошувала публічно обговорити нові тарифи, які нам прорахували й перевірити їхню відповідність реальним витратам. Я вдячна Людмилі Буток та Ігорю Чижевському, які наступного ж дня завітали в раду, щоб поцікавитися цим питанням. Вони хотіли працювати в комісії з питань ЖКГ. І я бачу, що це питання хвилює цих людей не лише перед виборами. На жаль, ці коцюбинці на виборах не набрали достатньої кількості голосів.

Пан Владислав Євстєфєєв, в якого в окрузі найвищі тарифи на опалення, за весь цей час так і не прийшов, щоб ознайомитися з тим, що пропонують його виборцям і не запропонував свого бачення.

Без імені

Нагадаю, що саме він очолював комісію, яка мала б опікуватися питаннями ЖКГ.

Прошу всіх мешканців селища знайти своїх депутатів і обговорити з ними такі питання: 1) створення нової комунальної установи, яка має забезпечити належну роботу сфери ЖКГ в селищі, 2) нові тарифи та участь депутатів у перегляді новозапропонованого тарифу, 3) встановлення погодозалежної автоматики у ваших будинках.

Дуже прошу всіх односельців контролювати роботу депутатів, цікавитися порядком денним сесій і давати доручення виборців щодо того, які питання підтримувати, а за які, на думку виборців, голосувати не варто. Наголошую всім, що депутати є представниками громади. Будь-яка політика не в інтересах громади – це зрада інтересів громади.

Без іменіАвторка: Ольга Матюшина, голова смт Коцюбинське

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539