Як банкротили УЖКГ “Біличі”: мертві душі, працевлаштування політиків та їхніх родичів

0

Щойно Ольга Матюшина була обрана головою, як мешканці почали скаржитися на те, що в УЖКГ “Біличі” є так звані “мертві душі”. Обізнані коцюбинці твердили, що там працевлаштовують родичів й вони отримують гроші за роботу, яку насправді нібито не виконують. Доступу до документів УЖКГ “Біличі” поки Олексій Зінкевич був керівником не було. За ці 3 тижні, що його немає ми проаналізували хто, які суми і за як і роботи отримував в УЖКГ “Біличі”.

Для розуміння, гроші отримував син депутат і екс-начальника УЖКГ Біличі Олексія Зінкевича, рідний брат заступника селищного голови Коцюбинської ради Петра Пушанка (“Нові обличчя”), екс-депутатка від “Нових облич” Ольга Шкловець. Всі вони оформлювалися за цивільно-правовими угодами.

За 2015 рік та за 8 місяців 2016 року УЖКГ “Біличі” безпідставно виплатило за цивільно-правовими угодами 289 477,77 грн. та безпідставно перераховано 84 695,52 грн. єдиного соціального внеску. Загалом це майже 400 тисяч. Перевіркою встановлено грубі порушення, в тому числі й безпідставні виплати на користь родичів політиків селища.

Навіщо оформлювати працівників не за трудовими угодами в УЖКГ “Біличі”?

Безымянный

Отже, згідно з штатним розкладом УЖКГ має близько 100 працівників з яких 35 % – це працівники апарату а 65% – робочі. У комунальної установи на штатні посади є посадові інструкції з чітким переліком робіт. Окрім цього, час від часу виникає потреба в залученні додаткового людського ресурсу для вирішення несистемних проблем в роботі комунальної сфери. Наприклад, модернізувати програмне забезпечення, зробити проектно-кошторисну документацію, тощо.

УЖКГ “Біличі” до виконання робіт (надання послуг) крім штатних працівників залучали і працівників зі сторони, укладаючи при цьому трудові та цивільно-правові угоди. Ці договори мають істотні відмінності.

Згідно із трудовим договором:

  • працівник виконує роботу за трудовою угодою;
  • працівник ухвалюється на роботу (посаду), як правило, включену в штатний розклад підприємства для виконання певної роботи (функцій) по конкретній кваліфікації, професії, посаді;
  • оформляється наказ роботодавця про приймання працівника (за його заявою) на роботу;
  • працівник підкоряється внутрішньому трудовому розпорядку;
  • роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові зарплату й забезпечувати умови праці й соціальні гарантії необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

При виконанні робіт (наданні послуг) по цивільно-правовому договору (ЦПУ):

  • оплачується не процес праці, а його результат;
  • результат визначається по закінченню роботи;
  • результат оформлюється актами здачі-приймання виконаних робіт (наданих послуг);
  • оплата проводиться на підставі актів;
  • фізична особа, що виконує роботу (що надає послуги), не підкоряється правилам внутрішнього трудового розпорядку, сама організує свою роботу й виконує її на власний ризик;
  • підприємство не повинна дотримуватися трудового законодавства.

Згідно із трудовим договором, роботодавець зобов’язаний виплачувати працівникові зарплату не рідше 2-х раз на місяць та в розмірах не менших ніж мінімальна заробітна плата.

На відміну від трудового договору винагорода по цивільно-правовому договору (ЦПУ) установлюється винятково за згодою сторін. Законодавством не передбачені обмеження в частині мінімального або максимального розміру винагороди й строки його надання. По цивільно-правовому договору оплачується не процес праці, а його кінцевий результат, який визначається по закінченню роботи й оформляється актом.

Виконуючи роботи, надаючи послуги відповідно до трудового договору, необхідно дотримувати вимоги трудового законодавства, а при виконанні цивільно-правового договору для виконання певної роботи або надання яких-небудь послуг слід керуватися цивільним законодавством.

Укладені УЖКГ “Біличі” цивільно-правові угоди (ЦПУ) містять ознаки трудових відносин. Так, послуги, які виконуються за окремими цивільно-правовими договорами виконуються систематично, відповідають вакантним посадам (двірник, диспетчер, прибиральник сходинкових клітин, прибиральник прибудинкових територій, слюсар-сантехнік та ін.), на яких працівники підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку та ін. Укладені таким чином цивільно-правові угоди можуть бути причиною претензій зі сторони органів, на які покладений обов’язок контролю. Передусім представників Державної фіскальної служби (які згідно з пп.пп.75.1.2, 75.1.3 ПКУ та ст.259 КЗпП вправі перевіряти правильність оформлення трудових правовідносин) та інспекції праці. Дане порушення тягне за собою відповідальність згідно Ст. 265 КЗпП накладення штрафу у 30-ти кратному розмірі мінімальної заробітної плати (30 х 1450 =43 500 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого виявлено порушення.

Лише за 8 місяців 2016 року УЖКГ “Біличі” допущено таких порушень по 40-ка працівниках що може слугувати накладанням штрафних санкцій на загальну суму 1 740 000,00 грн. (1450 х 40 х 30) аналогічно за 2015 рік по 33-ох працівниках 1 435 500,00 грн. (1450 х 33 х 30).

Як людей влаштовували за цивільно-правовими угодами

Людина, яка працює на основі ЦПУ не має права на оплачувані лікарняні, відпустку, не має приходити у чіткий час на роботу. У неї є просто обсяг робіт, які вона має виконати в певний час. Якщо такий підряд триває 2-3 місяці, а далі ще й подовжується, то це ознака того, що з громадянином вже мали б укласти трудовий договір і ввести цю людину в штат.

Інакше виходить дуже зручна схема: працівник нібито є, але на робочому місці він не має бути. Його роботу важко контролювати громаді.

Тобто залучати когось для юридичного представництва, якщо у штаті юрист – абсурдно. Якщо одного працівника мало і він систематично не може сам справлятися з великим обсягом роботи вводиться ще одна штатна одиниця.

Як через ЦПУ проводили утричі більше грошей, ніж зазначено в договорах

Цього літа в УЖКГ “Біличі” уклали цивільно-правову угоду з сином Олексія Зінкевича – Данилом.

Безымянный

В цивільно-правовій угоді зазначено “За виконану роботу Замовник сплачує Виконавцеві 2500 грн.” Угоду підписував не сам Зінкевич. Це з його боку доволі розумно, бо це прямий конфлікт інтересів. Так от щодо предмету угоди, то він угодою не визначений взагалі. В ЦПУ зазначено “ЗАМОВНИК доручає, а ВИКОНАВЕЦЬ бере на себе зав’язання виконати _____ і далі пусто. Тяжко навіть здогадатись, що це були за роботи. Строк дії угоди три місяці.

Син колишнього начальника Зінкевича, студент, здав за літо 3 акти виконаних робіт. Два з них затвердив своїм підписом (прийняв) особисто батько Олексій Зінкевич. У акті йдеться про те, що робота виконана у повному обсязі з додержанням термінів та вимог (п.1.2. Угода). Немає жодного розуміння про те, який був обсяг робіт і що це були за роботи.

За виконання цієї роботи син тогочасного начальника УЖКГ, згідно підписаної ЦПУ мав отримати 2 500 грн. Тобто за весь обсяг робіт, який він виконував 3 місяці йому мали заплатити не більше ніж 2 500 грн. Документи твердять, що син Зінкевича щомісяця отримував по 2 500 грн. Тобто загалом студенту виплачено за актами затвердденими батьком за незрозумілі роботи 7 500 грн., а не 2 500 грн., як передбачено цивільно-правовою угодою. Таким чином нараховано та виплачено без укладання угоди      5 000 гривень.

 

Безымянный

В Актах виконання робіт затверджених батьком Зінкевичем зазначено “робота виконана у повному обсязі з додержанням термінів та вимог (п.1.2. Угода)і” в той час як такого пункту в ЦПУ, укладеній з сином Зінкевича, просто немає та й які робити виконано – невідомо.

І це не поодинокий випадок. ЦПУ підписували і з тогочасною депутаткою від партії “Нові обличчя” Коцюбинської селищної ради – Ольгою Шкловець. ЦПУ укладали з нею ще в 2015 році та у лютому та квітні 2016 року. Предметом угоди зазначено “Прибиральниця сходинкових клітинок по вул. Пономарьова 6/2 – вакансія” Сума, яка мала бути виплачена за виконання ЦПУ, підписаної у лютому, становить 1750 грн.  Виплатили ж на 3500 грн. більше. Тобто пропорція переплачувати втричі зберігається.

Безымянный

У квітні з Шкловець Ольгою укладено ЦПУ на 1750 грн. Виплатили їй знову більше. Цього разу на 3997 грн.

У 2015 році, згідно з ЦПУ, брат заступника селищного голови Леонід Павлович Пушанко значився в УЖКГ “Біличі” машиністом ВНС. Всі ми розуміємо, що посада машиніста ВНС це штатна посада. Більше того, мешканці не раз засвідчували факт того, що на КНС зливаються машини з нечистотами, з якими не укладені договори.

Найнятому машиністу ВНС Пушанко за цивільно-правовою угодою виплачувались значно вищі кошти, ніж передбачено штатному робітнику за цією посадою. У штатному розкладі за таку роботу мають заплатити  2131 грн. Такий рівень зарплатні затвердив Зінкевич.

Що ж ми маємо у результаті укладання цивільно-правових угод як схеми для нарахування надмірно високих ЗП за неконтрольовані роботи?

– за трудовою угодою від 02.02.2015 р. №34 укладеною на 2605,00 грн. нараховано та виплачено ПУШАНКО Леоніду Павловичу  – 8830,00 грн, що на 6225,00 грн більше передбаченого умовами угоди;

–  за трудовою угодою від 01.05.2015 р. №69 укладеною на 3486,00 грн. нараховано та виплачено ПУШАНКО Леоніду Павловичу  – 9053,72 грн, що на 5567,72 грн. більше передбаченого умовами угоди

– за трудовою угодою від 04.09.2015 р. №97 укладеною на 2503,00 грн. нараховано та виплачено ПУШАНКО Леоніду Павловичу  – 7534,38 грн., що на 5031,38 грн. більше передбаченого умовами угоди.

Нагадаю, що телефон заступника селищного голови Пушанка, як виявилося, теж оплачувало УЖКГ “Біличі”. У оборотній відомості номер Пушанка підписаний як телефон Євстушенка.

Без імені

Окрім трикратних переплат, які УЖКГ “Біличі” нараховувало залученим працівникам, комунальне підприємство змушене було сплачувати ще й єдиний соціальний внесок у розмірі 22%.

Відповідно за цей період моніторингу (неповні 2 роки) лише за цивільно-правовими угодами втрати нашого комунального підприємства склали майже 400 тисяч гривень.

Нагадаю громаді, що борг УЖКГ “Біличі”, який веде комунальну установу фактично до банкрутства, складає понад 16 млн. грн. А економія та належні розрахунки – це запорука нормального функціонування у сфері комунального господарства.

Цю інформацію виявляють завдяки доступу до документів, який отримали після того, як селищна голова Ольга Матюшина звільнила колишнього начальника УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича. Всю вивлену інформацію ми направляємо правоохоронцям.

Нагадаю, що вже писали також про те, як відбувалася співпраця з колекторами, яких у селища завів Олексій Зінкевич після того, як Ольгу Матюшину усунули з посади.

Я детально описувала взимку проблеми УЖКГ “Біличі” та неодноразово наголошувала на тому, що через блокування модернізації тарифи на водопостачання та опалення будуть вищими, ніж вони могли би бути.

Продовжується моніторинг документообігу УЖКГ “Біличі”. Допоможіть нам, щоб громада дізналася про те, як управляли нашим комунальним підприємством і чому утворилися такий шалений борг, який у кілька разів перевищує річний бюджет селища.

Кожен може допомогти проінформувати сусідів. Для цього створена спеціальна картка Приватбанк 5168742349662738 оформлена на мене, Олександру Валеріївну Куцан. Звіт про кошти, які нададуть громадяни, та витрати – щоразу оприлюднюються після друку.

Кожна гривня – це дві газети. Допоможіть сусідам дізнатися правду, щоб не помилитися на виборах знову.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан – голова депутатської групи “За якісне ЖКГ”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539