Дуб Прадуб: природна пам’ятка під загрозою знищення

2

Впритул до пам’ятки природи Ірпеня – найстарішого Дуба Прадуба, росте багатоповерховий житловий комплекс “Синергія”. Забудовник – депутат Ірпінської ради від “Нових облич” Ігор Оверко.

Дуб буквально затисли з усіх боків будинками та парканами. Дерева, яке має охоронний статус, було шкода усім.

Я відправила запит до Міністерства екології, де поцікавилася, яка територія закріплена за деревом і на якій відстані від нього можна проводити будь-які, в тому числі будівельні, роботи.

У міністерстві відповіли, що за ДУБОМ закріплена земельна ділянка 0,01 га і що в радіусі 30 метрівнавколо дерева забороняється: надання ділянок під будівництво в оренду, порушення ґрунтового покриву тощо.

Що ж ми маємо зараз на цій території?

Пан Оверко зі своєю “Синергією” підпер пам’ятку по саме не можу і використовує цю реліквію, як рекламу для кращого продажу квартир у своєму ЖК.

На жаль, на інформаційному борді дуба немає жодного натяку на охоронний радіус 30 м.

Восени розривали територію навколо дуба, обрізали крону, що є неприпустимо для дерева з охоронним статусом. Через подібні втручання дерево може захворіти й загинути. Муніципальна варта Ірпеня повідомила, що то є планова санітарна обрізка.

 


Приватний будинок з цегляним парканом заліз майже на сам дуб. Знайшла фото в Інтернеті від 6 лютого 2013 року, де тільки починалося там будівництво…точно визначити коли та як, і чи вже після 2010 року, коли дерево отримала своє природоохоронне значення, «сусід» отримав ділянку – не реально.


На одному з сайтів знайшла статтю, де навіть колишній архітектор Ірпеня Михайло Копач казав, що навколо дуба має бути більша охоронна зона, а Оверко, великодушно взяв дуб під свою опіку. Це було 3 роки тому.

Але зараз над дубом нависає висотка, а поряд з деревом паркуються машини.


Бідний Дуб…чи є тепер сенс писати в прокуратуру чи хоч кудись по темі правомірності видачі заповідної ділянки під будівництво в радіусі 30 метрів?

Чи заплатили вони хоч штраф за таке свавілля? З мого пошуку поки ніяких результатів, окрім отриманої інформації про законний радіус в 30 метрів, що грубо порушений.

Але що з того, коли закон у нас діє в інтересах грошей…

 

Авторка: Ірина Онищук, мешканка Ірпеня

2 коментарі

  1. Марина 24 Лютого 2017 at 10:21

    А чому Вас збентежило це питання зараз, якщо будинок стоїть вже третій рік?! І чому при цьому Вас не бентежить паркан приватного будунку і сам будинок? Чому Вас не бентежить ЖК Ваш добробут, який будується навпроти?

  2. Паламарчук Володимир 28 Лютого 2017 at 17:36

    Дякую за статтю. Тепер знатиму прізвище негідника, який знищив останній в природі реліктовий гай чорного граба. Уже за цей злочин смертної кари замал. Тепер знатиму ОВЕРКО , цлком очікувано з Нових облич, не дарма там вся гидота місцева зібралася. Думаю, там організовано добір – тих, хто не має совісті, зате ненавидить Ірпінь і природу…

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539