ТОП-5 корупційних справ 2016

0

Сергій Думчев і нардеп з “Волі народу” Сергій Шахов забудовували печерські пагорби в охоронній зоні Лаври. Їх не хвилює заборона Мінкульту. Фірма нардепа з “Народного фронту” Фаєрмака ледь не отримала мільярдний тендер на днопоглиблювальні роботи в порту “Южний”.Генпрокуратура нарешті взялася за земельні оборудки міських голів Бучі й Ірпеня.

Від корпоративного конфлікту навколо володіння Житомирською кондитерською фабрикою постраждали рядові робітники. Під час конкурсу на посаду новий очільник Миколаївщини на одне тестове завдання витрачав 9 секунд і при цьому не міг зв’язати два слова.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує найпомітніші корупційні справи 2016 року.

15 років земельного дерибану: далі буде?

Причетні:

Анатолій Федорук, міський голова Бучі і Володимир Карплюк, міський голова Ірпеня.

Суть:

Земельні оборудки мерів Бучі та Ірпеня отримали черговий розголос у 2016 році. Куми Анатолій Федорук і Володимир Карплюк розподіляли земельні ділянки ще на початку минулого десятиліття.

Інфографіка з сайту “УКР.АВ

Вони переводили земельні ділянки з державної власності та передавали їх через підставних осіб своїм фірмам. Потім, на цих ділянках будувалися житлові комплекси. Особисто Карплюк у 2013 році володів 67 квартирами, а вже у 2014-му їх кількість зменшилася до 23. Як виявили журналісти програми “Схеми”, під час продажу майна в договорі зазначалася ціна в 4 рази нижча. Журналісти припускають, що до бюджету могло не надійти близько 880 тис грн податків”. Справа в тому, що в журналістів є докази по 4 квартирам. Щодо інших 40, то вони припускають, що могла бути застосована та ж схема. Згодом, як з’ясував Громадський рух ЧЕСНО, в Карплюка знайшлася незадекларована нерухомість у Польщі та ділянки в Національному парку. Дядько Федорука Василь Яцюк взагалі приватизував гуртожиток разом з усіма його мешканцями.

Статус:

В липні 2016 року в помешканнях Карплюка і Федорука Генпрокуратура провела обшуки.

Загалом обшуки проводились в 31 місцях. ГПУ підозрює Карплюка та Федорука у незаконній забудові лісів, їм загрожує мінімум по 6 років ув’язнення.

Карплюк перед обшуками покинув Україну, запевняючи, що чистий перед законом. Однак виявилось, що впродовж 2013-2015 років мер Ірпеня мав бізнес у Польщі, проте не вносив його до своєї декларації. Зрештою в серпні Карплюк повернувся в Україну. Зараз він продовжує обіймати посаду міського голови Ірпеня. Цікаво, що за неповні два роки мер Ірпеня перебував у відпустці 174 дні.

Федорук нікуди з України не тікав. У жовтні Печерський райсуд посадив Федорука під домашній арешт. У листопаді Апеляційний суд Києва скасував рішення про відсторонення Анатолія Федорука від посади мера Бучі Київської області. У грудні Печерський райсуд Києва повторно обрав Федоруку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. На посаді міського голови його поновили. За словами бучанської активістки Олени Жежери, суд по черговому відстороненню буде після 20 березня.

Недозволена забудова охоронної зони ЮНЕСКО

Причетні:

народний депутат від “Волі народу” Сергій Шахов та лідер партії “Рух за реформи” Сергій Думчев.

Суть:

В охоронній зоні Києво-Печерської Лаври розпочалася забудова. Почали ще у 2015-му. При цьому, будувати в зоні заповідника можна тільки з дозволу Міністерства культури, а в деяких випадках — взагалі не можна.

Забудовник — ТОВ “Мрія-плюс”, котра належить матері Сергію Думчеву, який створював свою партію під місцеві вибори 2015 року, та партнерці народного депутата від “Волі народу” Сергія Шахова.

Київрада ввела мораторій на будівництво в охоронній зоні заповідника з 22 січня 2015 р. Через 5 днів після мораторію компанія “Київміськбуд” отримала дозвіл Держархбудінспекції на будівництво висотки за адресою вул. Лейпцизька, 13.

Джерело: телепрограма “Наші гроші”

 

Джерело: телепрограма “Наші гроші”

“Київміськбуд” запевняв, що будівництво не підпадало під мораторій і показав лише застарілі документи 2007 р., погоджені Державною службою з питань національної культурної спадщини. Комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування мала контролювати, як забудовники дотримуються мораторію. До її складу входить Юрій Зубко, керуючий справами ПАТ “ХК ”Київміськбуд”, який і є яскравим порушником цього мораторію.

Згідно з Генпланом, на Лейпцизькій, 13 дозволяється будувати не вище 27 метрів (до 9 поверхів). Проте там “виганяють” 17-поверхівку. Згідно з проектом 2008 р. поверхів мало бути взагалі 22. Проект, як запевняють у “Київміськбуді”, “скорегували”: знизили на 5 поверхів, але замість однієї секції будують три. Перепогодження проекту не проводили. Детальніше, в телепрограмі “Наші гроші”.

Статус:

Міністерство культури на запит “Наших грошей” відповідає, що дозволу на проведення земляних робіт по Лейпцизькій, 13 не давало. Більше того, Мінкульт ще у грудні 2014 р. звертався до Генпрокуратури з вимогою зупинити будівництво. На той час будівництво взагалі велося без дозволів та погодження науково-проектної документацї. Наразі, будівництво продовжується.

 

Майже пробили дно

 

Причетні:

народний депутат Сергій Фаєрмак (“Народний фронт”) і його колишній помічник Андрій Розов

Вартість робіт:

майже 1 млрд гривень

Суть:

Порт “Южний” оголосив тендер на днопоглиблювальні роботи в акваторії порта на початку 2016 року.

Джерело: РБК-Україна

Переможцем тендеру стала фірма “Ян Де Нул Україна”. Конкурент, голландська компанія Van Oord, запропонувала за ту ж роботу ціну нижчу на 90 млн гривень.

За 2015 рік “Ян Де Нул Україна” отримала лише 7 тис. гривень прибутку. У 2016-му — притягалася до суду за неподачу податкових документів. 55% цього підприємства належить кіпрським офшорам “Медіт Консорціум” і “Хаворет Інвестментс”, котрі отримали контрольний пакет вже під час проведення тендеру. Також, за інформацією сайту “Наші гроші”, під час тендеру керівником компанії став Андрій Розов — колишній помічник народного депутата від “Народного фронту” Сергія Фаєрмарка. Лещенко надіслав запит до НАБУ  з проханням перевірити причетність Фаєрмарка до цієї оборудки. Детальніше — у публікації “Нового времени”.

Статус:

21 жовтня 2016 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман скасував цей тендер. Фаєрмарк і Ян Де Нул відмовилися прокоментувати ситуацію.

Гіркий присмак “Житомирських ласощів”

 

Причетні: народний депутат з “Народного фронту” Сергій Пашинский, власник ТДВ “Житомирські ласощі” Ігор Бойко, юрист Андрій Портнов

Вартість: 100 млн доларів

Суть:

Корпоративний конфлікт на кондитерській фабриці “Житомирські ласощі” триває більш ніж 7 років. У 2016 р. конфлікт вийшов за межі, власне, учасників конфлікту: в ніч на 5 січня 134 “тітушки” зі зброєюнамагалися захопити підприємство. Тоді двоє співробітників “Житомирських ласощів” отримали вогнепальні поранення. Президент кондитерської фабрики Ігор Бойко стверджував, що депутат від “Народного фронту” Сергій Пашинський і його компаньйон Сергій Тищенко готували спробу рейдерськогозахоплення фабрики.

Джерело: Zhitomir.info

Як аргумент він наводив факт того, що суд скасував реєстрацію ТДВ “Житомирські ласощі”, а важелі впливу для цього були у Пашинського.

До складу акціонерів з 25% Бойко потрапив у 2006 році. За 4 роки він нез’ясованим способом отримав ще частину акцій через кіпрські офшори. У 2010 році відбувається злиття ЗАТ “Житомирські ласощі” — підприємства з активами, вартістю 400 млн грн, з ТОВ “Будстайл XXI, що належить Ігорю Бойку, і активи якого дорівнюють 63 тис. грн. ЗАТ “Житомирські ласощі” перетворюється на ТДВ “Житомирські ласощі”.

У 2010-му Пашинський через родичів отримує частину акцій “Житомирських ласощів”. Незадовго до цього він якраз вступився за попереднього керівника фабрики Євгена Гамова, коли того заарештували за несплату податків. Частина акцій фабрики трималися у “Агрокомбанку”, також підконтрольному Пашинскому. За даними журналістів, з 2011 по 2013 роки кондитерська фабрика проводила чимало фінансових операцій через Тетяну Етенко та компанію “Ренесанс логістік системз”, що була оформлена на родичів Пашинського — сестру дружини пані Етенко та її чоловіка.

Також в 2010 році серед акціонерів фабрики зазначався Олексій Темненко, якого пов’язують з Андрієм Портновим давнім конкурентом Пашинського.

Статус:

З’ясувати, хто був організатором захоплення фабрики не вдалося. За повідомленням на сайті фабрики від 25 травня 2016 року, останні півроку її робота була заблокована. Петро Порошенко пообіцяв особисто розібратися в ситуації, що склалася.

 

“Маю силу вчитися на власних помилках”?

Причетні: Олексій Савченко, народний депутат від БПП, кандидат на посаду голови Миколаївської облдержадміністрації

Переможець конкурсу на посаду голови Миколаївської обласної держадміністрації, народний депутат від БПП Олексій Савченко склав тест із 40 запитань всього за шість хвилин, що у 5 разів швидше від найближчого конкурента. Це означає, що в середньому за 9 секунд він прочитав і вирішив одне тестове завдання, до якого додавалося ще чотири варіанти відповіді на вибір.

Джерело: програма “Схеми”

Одним із завдань конкурсу було підготувати презентацію плану дій на посаді очільника області. Савченко у своїй письмовій презентації припустився численних помилок — десятки помилок у словах, неузгодження у відмінках, а інколи й незрозумілі мовні звороти.

Джерело: програма “Схема”
Джерело: програма “Схема”

Презентацію демонстрували перед Комісією з питань вищого корпусу державної служби, яка й мала оцінювати роботу та виступ. На співбесіді жоден із членів комісії не звернув уваги на численні граматичні помилки кандидата і не поставив жодного запитання.

Статус:

6 жовтня 2016 року Президент України Петро Порошенко призначив своїм указом Олексія Савченка головою Миколаївської облдержадміністрації з тримісячним випробувальним терміном. Після того, як журналісти і активісти підняли питання невідповідності Савченка посаді, що він обіймав, той записав відео з декламуванням вірша Рильського.

Олексій Савченко пройшов випробувальний термін і далі працює головою Миколаївської ОДА. Більш того, Комісія з питань держслужби змінила й ускладнила правила для допуску журналістів до зйомок перебігу конкурсів. Тепер, комісія не публікує результати письмового тестування кандидатів на державні посади, а оголошує лише загальний бал за підсумками трьох етапів конкурсу. Так само члени комісії не оприлюднюють кількість балів, виставлених кожному кандидату за результатами всіх етапів конкурсу і фінального голосування.

ТОП-5 корупційних справ 2016 року входить у спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з ФАРів (фігурантів антикорупційних розслідувань).  

ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їхніх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на лютий 2017 р. в каталозі — близько 320 справ, фігурантами яких виступають 120 нардепів та 80 чиновників. ФАР є складовою “Політичної пам’яті” — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.

Від корпоративного конфлікту навколо володіння Житомирською кондитерською фабрикою постраждали рядові робітники. Під час конкурсу на посаду новий очільник Миколаївщини на одне тестове завдання витрачав 9 секунд і при цьому не міг зв’язати два слова.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує найпомітніші корупційні справи 2016 року.

 

Недозволена забудова охоронної зони ЮНЕСКО

 

Причетні:

народний депутат від “Волі народу” Сергій Шахов та лідер партії “Рух за реформи” Сергій Думчев.

Суть:

В охоронній зоні Києво-Печерської Лаври розпочалася забудова. Почали ще у 2015-му. При цьому, будувати в зоні заповідника можна тільки з дозволу Міністерства культури, а в деяких випадках — взагалі не можна.

Забудовник — ТОВ “Мрія-плюс”, котра належить матері Сергію Думчеву, який створював свою партію під місцеві вибори 2015 року, та партнерці народного депутата від “Волі народу” Сергія Шахова.

Київрада ввела мораторій на будівництво в охоронній зоні заповідника з 22 січня 2015 р. Через 5 днів після мораторію компанія “Київміськбуд” отримала дозвіл Держархбудінспекції на будівництво висотки за адресою вул. Лейпцизька, 13.

Джерело: телепрограма “Наші гроші”

 

Джерело: телепрограма “Наші гроші”

“Київміськбуд” запевняв, що будівництво не підпадало під мораторій і показав лише застарілі документи 2007 р., погоджені Державною службою з питань національної культурної спадщини. Комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування мала контролювати, як забудовники дотримуються мораторію. До її складу входить Юрій Зубко, керуючий справами ПАТ “ХК ”Київміськбуд”, який і є яскравим порушником цього мораторію.

Згідно з Генпланом, на Лейпцизькій, 13 дозволяється будувати не вище 27 метрів (до 9 поверхів). Проте там “виганяють” 17-поверхівку. Згідно з проектом 2008 р. поверхів мало бути взагалі 22. Проект, як запевняють у “Київміськбуді”, “скорегували”: знизили на 5 поверхів, але замість однієї секції будують три. Перепогодження проекту не проводили. Детальніше, в телепрограмі “Наші гроші”.

Статус:

Міністерство культури на запит “Наших грошей” відповідає, що дозволу на проведення земляних робіт по Лейпцизькій, 13 не давало. Більше того, Мінкульт ще у грудні 2014 р. звертався до Генпрокуратури з вимогою зупинити будівництво. На той час будівництво взагалі велося без дозволів та погодження науково-проектної документацї. Наразі, будівництво продовжується.

 

Майже пробили дно

 

Причетні:

народний депутат Сергій Фаєрмак (“Народний фронт”) і його колишній помічник Андрій Розов

Вартість робіт:

майже 1 млрд гривень

Суть:

Порт “Южний” оголосив тендер на днопоглиблювальні роботи в акваторії порта на початку 2016 року.

Джерело: РБК-Україна

Переможцем тендеру стала фірма “Ян Де Нул Україна”. Конкурент, голландська компанія Van Oord, запропонувала за ту ж роботу ціну нижчу на 90 млн гривень.

За 2015 рік “Ян Де Нул Україна” отримала лише 7 тис. гривень прибутку. У 2016-му — притягалася до суду за неподачу податкових документів. 55% цього підприємства належить кіпрським офшорам “Медіт Консорціум” і “Хаворет Інвестментс”, котрі отримали контрольний пакет вже під час проведення тендеру. Також, за інформацією сайту “Наші гроші”, під час тендеру керівником компанії став Андрій Розов — колишній помічник народного депутата від “Народного фронту” Сергія Фаєрмарка. Лещенко надіслав запит до НАБУ  з проханням перевірити причетність Фаєрмарка до цієї оборудки. Детальніше — у публікації “Нового времени”.

Статус:

21 жовтня 2016 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман скасував цей тендер. Фаєрмарк і Ян Де Нул відмовилися прокоментувати ситуацію.

 

Гіркий присмак “Житомирських ласощів”

 

Причетні: народний депутат з “Народного фронту” Сергій Пашинский, власник ТДВ “Житомирські ласощі” Ігор Бойко, юрист Андрій Портнов

Вартість: 100 млн доларів

Суть:

Корпоративний конфлікт на кондитерській фабриці “Житомирські ласощі” триває більш ніж 7 років. У 2016 р. конфлікт вийшов за межі, власне, учасників конфлікту: в ніч на 5 січня 134 “тітушки” зі зброєюнамагалися захопити підприємство. Тоді двоє співробітників “Житомирських ласощів” отримали вогнепальні поранення. Президент кондитерської фабрики Ігор Бойко стверджував, що депутат від “Народного фронту” Сергій Пашинський і його компаньйон Сергій Тищенко готували спробу рейдерськогозахоплення фабрики.

Джерело: Zhitomir.info

Як аргумент він наводив факт того, що суд скасував реєстрацію ТДВ “Житомирські ласощі”, а важелі впливу для цього були у Пашинського.

До складу акціонерів з 25% Бойко потрапив у 2006 році. За 4 роки він нез’ясованим способом отримав ще частину акцій через кіпрські офшори. У 2010 році відбувається злиття ЗАТ “Житомирські ласощі” — підприємства з активами, вартістю 400 млн грн, з ТОВ “Будстайл XXI, що належить Ігорю Бойку, і активи якого дорівнюють 63 тис. грн. ЗАТ “Житомирські ласощі” перетворюється на ТДВ “Житомирські ласощі”.

У 2010-му Пашинський через родичів отримує частину акцій “Житомирських ласощів”. Незадовго до цього він якраз вступився за попереднього керівника фабрики Євгена Гамова, коли того заарештували за несплату податків. Частина акцій фабрики трималися у “Агрокомбанку”, також підконтрольному Пашинскому. За даними журналістів, з 2011 по 2013 роки кондитерська фабрика проводила чимало фінансових операцій через Тетяну Етенко та компанію “Ренесанс логістік системз”, що була оформлена на родичів Пашинського — сестру дружини пані Етенко та її чоловіка.

Також в 2010 році серед акціонерів фабрики зазначався Олексій Темненко, якого пов’язують з Андрієм Портновим давнім конкурентом Пашинського.

Статус:

З’ясувати, хто був організатором захоплення фабрики не вдалося. За повідомленням на сайті фабрики від 25 травня 2016 року, останні півроку її робота була заблокована. Петро Порошенко пообіцяв особисто розібратися в ситуації, що склалася.

 

“Маю силу вчитися на власних помилках”?

Причетні: Олексій Савченко, народний депутат від БПП, кандидат на посаду голови Миколаївської облдержадміністрації

Переможець конкурсу на посаду голови Миколаївської обласної держадміністрації, народний депутат від БПП Олексій Савченко склав тест із 40 запитань всього за шість хвилин, що у 5 разів швидше від найближчого конкурента. Це означає, що в середньому за 9 секунд він прочитав і вирішив одне тестове завдання, до якого додавалося ще чотири варіанти відповіді на вибір.

Джерело: програма “Схеми”

Одним із завдань конкурсу було підготувати презентацію плану дій на посаді очільника області. Савченко у своїй письмовій презентації припустився численних помилок — десятки помилок у словах, неузгодження у відмінках, а інколи й незрозумілі мовні звороти.

Джерело: програма “Схема”
Джерело: програма “Схема”

Презентацію демонстрували перед Комісією з питань вищого корпусу державної служби, яка й мала оцінювати роботу та виступ. На співбесіді жоден із членів комісії не звернув уваги на численні граматичні помилки кандидата і не поставив жодного запитання.

Статус:

6 жовтня 2016 року Президент України Петро Порошенко призначив своїм указом Олексія Савченка головою Миколаївської облдержадміністрації з тримісячним випробувальним терміном. Після того, як журналісти і активісти підняли питання невідповідності Савченка посаді, що він обіймав, той записав відео з декламуванням вірша Рильського.

Олексій Савченко пройшов випробувальний термін і далі працює головою Миколаївської ОДА. Більш того, Комісія з питань держслужби змінила й ускладнила правила для допуску журналістів до зйомок перебігу конкурсів. Тепер, комісія не публікує результати письмового тестування кандидатів на державні посади, а оголошує лише загальний бал за підсумками трьох етапів конкурсу. Так само члени комісії не оприлюднюють кількість балів, виставлених кожному кандидату за результатами всіх етапів конкурсу і фінального голосування.

ТОП-5 корупційних справ 2016 року входить у спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з ФАРів (фігурантів антикорупційних розслідувань).  

ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їхніх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на лютий 2017 р. в каталозі — близько 320 справ, фігурантами яких виступають 120 нардепів та 80 чиновників. ФАР є складовою “Політичної пам’яті” — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.

Автор: Антон Кривко – аналітик Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539