Коцюбинське: 3 депутати не подали електронні декларації

0

На сайті НАЗК відсутні декларації самовисуванця Миколи Єременка та членів партії “Нові обличчя” Вадима Яновича та Дениса Бабака. Цим депутатам може загрожувати штраф або кримінальна відповідальність.

Станом на 10 травня на сайті НАЗК немає декларацій 3 депутатів Коцюбинської селищної ради 7 та 8 скликань.

“За несвоєчасне подання електронної декларації передбачено штраф від 850 до 1700 грн (50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). НАЗК має проінформувати депутата про те, що він порушив закон. Якщо у 10-денний термін після отримання такого повідомлення політик не заповнить декларацію, – то за це його можуть притягнути до кримінальної відповідальності”, – наголошує Віта Думанська, координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО.

“Депутатам загрожує позбавлення волі строком до 2 років, громадські роботи, які можуть тривати від 150 до 240 годин або штраф, який вже сягатиме 51 тисячі гривень”, – додає Думанська.

Депутат Микола Єременко, який балатувався від команди, підтриманої віче, яка декларувала підзвітність і прозорість як цінності, які будуть сповідувати депутати під час своєї роботи, публічно через соцмережу facebook пояснив, чому не подав декларацію. Він нарікає на те, що нібито не має технічної можливості, оскільки не має доступу до мережі Інтернет:

Друзі депутата в коментарях зауважили, що виглядає дивним пост у ФБ за відсутності Інтернету й запропонували Єременку сходити до селищної ради, де є й Інтернет і комп’ютер і подати декларацію. Для цього в депутатів було 4 місяці, починаючи з 1 січня і по травень 2017 року. Більше того, на тренінг, який проводили за підтримки ООН і де були всі необхідні технічні засоби разом з Інтернетом, депутат Єременко обіцяв прийти, але в останній момент не з’явився.

Зауважимо, що депутат Микола Єременко є членом регламентної комісії, яка покликана слідкувати за дотриманням закону та регламенту, боротися із корупцією. Відповідно дотримання антикорупційного законодавства – це профільна тема для членів цієї комісії, які на псевдозасіданні вирішили запропонувати на голову комісії саме того депутата, який порушує антикорупційне законодавство.

На сайт НАЗК декларації мали подавати не лише ті, хто станом на 2017 рік має мандат депутата Коцюбинської селищної ради. Це мали зробити всі ті депутати, які були обрані у 2015 році і після перевиборів 2016 року втратили повноваження, оскільки у підзвітний 2016 рік вони були депутатами.

На сайті НАЗК відсутні декларації 2 представників партії ”Нові обличчя” – Дениса Бабака та Вадима Яновича, якому нещодавно вручили підозру у побитті депутата облради Ігоря Домбровського.

Депутат Денис Бабак нарікає на те, що заповнити декларацію протягом 4 місяців йому не вдалося. Щоправда, він зробив лише дві спроби:

“Перший раз – не вдалось, другий раз – хворів”.

На питання, чи знає Бабак про штраф та іншу відповідальність за невчасно подану декларацію, сказав:

“Можливо!”.

Депутат 6 скликання Вадим Янович, який був переобраний півроку тому, сказав, що не знав, що має заповнювати декларацію.

“Вибачте, я не депутат! Вже як півроку тому були перевибори, я тепер не депутат цього округу, не депутатам декларації ж не потрібно заповнювати?”, – запитує в журналістів Янович.

Всі інші депутати 6 та 7 скликань вчасно подали декларації на сайт НАЗК й їхні декларації пошук на сайті видає одразу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539