Скандальна сесія в Бучі:  Федорук втік, Таможній викликав поліцію

1

Сесія Бучанської ради розпочалась із скандалу. Голова фракції “Партії захисників Вітчизни” Олександр Таможній повідомив, що у сесійній залі присутні вже відкликані депутати Микола Йощенко та Олексій Гарбуз і вони не мають права голосувати.

Окрім того, у залі був присутній заступник голови ТВК Петро Пащенко, який хотів представити нових депутатів Івана Олійнича й Дмитра Коржа й записався для виступу на сесії.

Однак ні Таможньому, ні заступнику голови ТВК, не дали змоги виступити.

Упродовж усього засідання депутати Йощенко та Гарбуз брали участь у голосуванні.  Разом з ними голосували також Олійнич та Корж. Але їхні голоси не рахувалися.

Йощенко вважає себе  легітимним депутатом і дії Таможнього та ТВК незаконни:

“Ось ухвала суду  від 20.06.2017, постанова ТВК від 22.06.2017. Голова ТВК знав про ухвалу суду. ТВК не мала право взагалі нічого робити того,  що пов’язане з відкликанням  депутатів”.

Гарбуз каже, що не бачить підстав для відкликання його як депутата:

А які підстави нашого відкликання? У законі вони чітко описані. Під яку ми потрапляємо? Я думаю ні під яку, на відміну від Подкідишева.. Чому під процедуру відкликання не потрапив Андрій Подкідишев? Як відомо, він пропустив більше половини засідань БМР в 2016р. В законі це чітко описано, може подвійні стандарти? На засіданні ТВК, на моє запитання які підстави – мені відповіли, що це вони не розглядатимуть, а якщо буду задавати питання видалять із засідання ТВК”, – жаліється Гарбуз, який підтримував мера Бучі екс-регіонала Анатолія Федорука на мітингах під ГПУ та в судах.

Таможній розповів, що коли Федорук не надав слово голові ТВК, він викликав поліцію.

“Коли прибули поліцейські, Федорук з переляканими очима вибіг і покинув сесійну залу, через декілька хвилин теж саме зробила його більшість депутатів, просто втекли з засідання, не закінчивши сесію”, – розповідває Таможній.

“Те, що зараз говорять Йощенко та Гарбуз, – суцільна маячня.  Зрадникам потрібно щось говорити. Але факт є фактом. Вся Буча знає, що Гарбуз  та Йощенко зрадили команду,  від якої проходили“, – додає Таможній.

Заступник голови ТВК від партії Самопоміч” адвокат Петро Пащенко говорить, що ухвала суду не має під собою жодних підстав, оскільки ТВК рішення не приймало.

“По-перше, якщо є ухвала призупинити дію рішення, має бути номер і дата прийняття цього рішення. Не можна одним словом “рішення” зупинити всю процедуру. В ТВК кожне рішення має номер і дату прийняття. Але щодо припинення повноважень депутатів Йощенка та Гарбуза ми рішення не приймали. Ми лише перевіряли документи. ТВК лише вчинило дію й зареєструвало наступних по списку депутатів. Саме тому, ТВК й не відреагувало на цю ухвалу суду”, – розповідає Пащенко.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель підозрює, що ухвала суду може бути політично мотивованою:

“Суд може приймати іноді абсурдні рішення, це, на жаль, в Україні має місце. Ми можемо говорити, що закон про місцеві вибори не досконалий, але в будь-якому разі закон детально описує механізм відкликання депутатів. В законі передбачені будь-які підстави для відкликання депутатів. Справа партії – приймати рішення про відкликання чи не приймати. Поки що зовнішні ознаки цієї судової справи вказують на те, що суд приймає політично мотивоване рішення”, – коментує “Громаді риірпіння” ситуацію з відкликанням депутатів у Бучі Кошель.

Громадський рух Чесно звернувся до голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича за офіційним роз’ясненням процедури відкликання депутатів місцевих рад. Народний депутат “свободівець” Андрій Іллєнко повідомив рух ЧЕСНО, що роз’яснення комітет планує дати в липні під час чергового засідання.

Редакція “Громади Приірпіння” слідкуватиме за подіями в раді й інформуватиме читачів.

1 Comment

  1. Виктор Ильин 30 Червня 2017 at 21:49

    Юрий Анатольевич!
    Отзыв двух депутатов городского Совета – Ваше решение. Сделали не для пользы, т.е. удобства и пользы избирателей, но для показательной акции. Такая акция, в городе Буча – мероприятие не Вашего «калибра».
    Что дальше?
    Новые депутаты, по рейтингу и списку предыдущих выборов? Кто они? Живут, ли, в нашем микрорайоне? Члены, ли, «Партії захисників вітчизни»? Как изменится голосование, в горсовете?
    Вы знаете Законы. Может, даже, победите. Только это не справедливо, по сути, с обманом, по существу.
    Закон устарел, как минимум, не вписывается в концепцию децентрализации и самоуправления территорий, даже таких маленьких, как микрорайон или один, отдельно взятый, избирательный участок. На выборах, рейтинг нашего депутата был одним из самых высоких в городе. Благодаря и Вашей поддержке. Депутат нас устраивает. Если его и отзывать, по причинам партийной дисциплины, то не нужно было придумывать, об инициативе избирателей, собирая подписи от людей, не живущих на нашем участке, но просто, от жителей города (так, оказывается, разрешает Закон!).
    И еще, в случае отзыва депутатов, нужно назначать перевыборы на этих участках, с условием внесения изменений в Закон, (если такое не предусмотрено) в сторону разрешения регистрации и участия в выборах независимых кандидатов. Без этого, все такие «отзывы депутатов» есть партийный блуд, не имеющий целью улучшение жизни простых людей, избирателей.
    До принятия нового Закона или внесения изменений в существующий Закон, не нужно принимать никаких решений об отзыве депутатов, по признакам отсутствия партийной дисциплины, даже, если есть решения партийных съездов.
    С уважением к Вам, Вашим знаниям и заслугам.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539