У Бучі відкликали двох профедоруківських депутатів – Таможній

0

Бучанська ТВК прийняла рішення припинити повноваження депутатів Бучанської ради. Ними стали представники “Партії захисників Вітчизни” Олексій Гарбуз та Микола Йощенко. Про це “Громаду Приірпіння” повідомив голова голова фракції “Партії захисників Вітчизни”Олександр Таможній.

Депутатів відкликали за народною ініціативою. Була створена робоча група, зібрані підписи й прийняте остаточне рішення про припинення повноважень Йощенка та Гарбуза на з’їзді представників “Партії захисників Вітчизни”.

“До мене надходили як усні так і письмові звернення громадян після виборів. Люди були не задоволені роботою Йощенка та Гарбуза та їхнім зверхнім ставленням до виборців. Я як голова фракції по закону не можу вплинути на цих депутатів. Тому, я людям пояснив, що на цих депутатів можуть вплинути лише виборці. І я підтримав ініціативу виборців про відкликання цих депутатів. Були проведені збори, створена ініціативна група, яка зібрала в багатомандатному виборчому окрузі близько 400 підписів за відкликанн кожного депутата. Документи були подані до ТВК, яка, розглянувши та перевіривши їх, прийняла відповідне рішення. Остаточне рішення про відкликання цих депутатів було прийняте на всеукраїнському з’їзді “Партії захисників Вітчизни”, – розповідає Таможній.

Йощенко та Гарбуз з голосуванням ТВК за їхнє відкликання не погодилися й звернулися до суду. Як розповідає Таможній, зверненню до суду передували тиск з боку депутатського корпусу та особисто мера Бучі Анатолія Федорука на адресу членів ТВК.

“Під час проведення перевірки мені була незрозуміла поведінка депутаток від БПП Катерини Цип’ящук та Людмили Войналович. Вони, під час перевірки підписів, перехоплювали людей на сходах та тиснули на них, говорячи, що за свої підписи люди будуть сидіти в тюрмі. Також, активну участь в тиску на членів ТВК та людей брала Тетяна Томашевська. Ким і кому в міській раді вона являється, я не знаю. Але вона поводила себе досить впевнено й нахабно. Мені відомо, що Федорук особисто тиснув на членів ТВК, щоб вони не голосували й не приходили на засідання. Це все приниження та тиск ще більше обурив громаду та членів комісії”, – додає Таможній.

Голова ТВК Володимир Батуревич, який представляє БПП, також розповів про тиск на членів ТВК з боку депутатів ради.

“На мене особисто здійснювався тиск від Йощенка та Гарбуза. Спочатку вони погрожували тим, що повторювали, що ми діємо незаконно. Вони ходили до мене на роботу й заважали працювати. Під час перевірки підписів та документів виборців, до нас приходили люди, які брали участь в зборах, а ці депутати перестрівали їх і погрожували. Депутати Йощенко, Гарбуз, Войналович та Цип’ящук. Я особисто бачив, як вони тиснули на членів ТВК й погрожували відповідальністю. Ми виконували законні обов’язки й перевіряли матеріали. 15 червня депутат Йощенко мені сказав: “я тобі голову відірву”, – розповідає Батуревич.

“Вони приходили до мене на роботу в “Модуль”. Вимагали, щоб я в них щось прийняв. Я сказав, щоб те. що вони хочуть мені передати, відправляли по пошті, бо я розумів, що це може бути якась провокація. Вони здійснювали моральний тиск, знімали мене на телефон. погрожували. Я викликав поліцію, щоб вони на них якось вплинули. Поліція приїхала, я написав пояснення й сказав, що мені заважають працювати. Працівники поліції їх вивели з магазину”, – додає Батуревич.

Таможній, який у 2015 році змагався за крісло міського голови і виступав конкурентом екс-регіонала Федорука, наголосив, що виборці “Партії захисників Вітчизни” обирали не Федорука, а іншу партію. Політик також зауважив, що ці двє депутатів, яких відкликали, перебігли до команди екс-регіонала Анатолія Федорука, який заводив у депутати свою команду від партії “Нові обличчя” та якого підтримують в раді депутати від БПП, “Батьківщини”, “Нашого краю” та “УКРОПу”. Нагадаємо, Таможній балотувався в народні депутати по 96 округу від Ліберальної партії, яку тоді очолював нардеп Михайло Опанащенко, що голосував за закони 16-го січня і джелера “Громади Приірпіння” наголошували, що це перевірка підтримки виборців перед майбутніми на той час виборами міського голови.

На фото вдно, що на акції під ГПУ на підтримку мера Бучі приїхали депутати Йощенко та Гарбуз.

Наступні по списку в Бучанську раду заходять Іван Олійнич – чоловік депутатки Ірпінської ради екс-регіоналки Ольги Олійнич, яка зараз очолює партію “Солідарність жінок України” й голосує в унісон з командою мера Ірпеня Володимира Карплюка за протизаконні рішення та екс-депутат, який, за результатами моніторингу Громадського руху ЧЕСНО став прогульником ради поперднього скликанняДмитро Корж.

Суд прийняв рішення зупинити процедуру відкликання Йощенка до розгляду справи по суті. Ситуація щодо Гарбуза поки залишається незрозумілою. Йощенко в коментарі сказав, що відповідає лише за себе, а коментар Гарбуза редакції отримати не вдалося.

Фото Івана Лисенка

Депутати, які змінили політичні вподобання й підтримували Федорука на судах та під ГПУ, переконують, що їх відкликають незаконно.

“По-перше, порушені права людей, які голосували за мене! По – друге… Термін депутатства – 5 років. Якась одна людина вирішила, що вона має таке право вирішувати за мене, за всіх моїх виборців… Вибачте, Олександре Васильовичу (Таможній – прим. ред.), але це не ваша справа, це – мої виборці, а не ваші! Їх ніхто не спитав! А ті, хто поставив свої підписи за відкликання, навіть у Бучі не проживають, бо ми ходили, перевіряли тих людей, що ставили підписи за моє відкликання, там стоять підписи людей, які мають закордонний паспорт, а голосують за відкликання депутатів, які проживають у Бучі. Якби люди, мої виборці, мені сказали, що вони не хочуть, щоб я був депутатом більше, то я б через одну хвилину написав заяву і пішов. І не треба ніяких там процедур!” – Розповідає Йощенко.

Варто зауважити, що на місцевий виборах 2015 законодавтсво було змінене. Депутати обиралися не в мажоритарних округах до міської ради, а по одному багатомандатному округу. Таким чином вони обралися по суті всіма виборцями міста і підписи за відкликання депутата можна збирати у виборців всієї Бучі. Процедуру відкликання детально розписали представники руху ЧЕСНО.

Варто зазначити, що Йощенко і Гарбуз мали чи не найвищий внутіршньопартійний рейтинг. Згідно з інформацією на сайті ЦВК, Йощенко та Гарбуз посіли відповідно 2 та 3 місця, набравши 31 та 25,5 %.

“Так, зараз у багатьох людей крутиться одне питання: а що ж власне сталося?  Я сказав: Олександре Васильовичу, я більше не буду брати участь у ваших фінансових справах! І на що я отримав відповідь: я тебе знищу!Спочатку була підстава з поліцією, по якій зараз йдуть суди і дійшло до того вже, що виявляється, що це проста заказуха.. На відміну від Таможнього, я не отримав жодної земельної ділянки, я ніколи нічого не крав… У нас були з Таможнім ділові стосунки… Коли були вибори, я друкував йому поліграфію за свої кошти, у мене вже два роки лежить не оплачений ним рахунок на 28 тисяч… Він все обіцяв, що розрахується, годував “завтраками”. А потім врешті сказав: “ну, ти ж пройшов у депутати, то будемо вважати, що це твій внесок у виборчу кампанію”. Але так не робиться! Справа ж не у грошах!” – Бідкається Йощенко, який за попередньої каденції разом з Таможнім представляв “Народну партію”.

Стосовно земельної ділянки, родина депутата Йощенка все ж отримала землю в бучанському лісі на Ястремщині, поряд з іншими депутатами Бучанської ради та родичами лідера “Партії захисників Вітчизни” Олександра Таможнього. Окрім цього, “Типографія Клякса”, засновником та керівником якої є депутат Йощенко, орендує в Лісовій Бучі, поряд з рестораном “Рим”, 20 соток лісу. На сесії Бучанської ради депутати проголосували за розробку детального плану цієї території, де плануються багатоповерхові будинки.

Відомо також, що Йощенко керував автомобілем у нетверезому стані. В коментарі “Громаді Приірпіння” після затримання, він сказав, що його показники були в нормі, проте у поліції повідомили, що рівень алкоголю в крові Йощенка був перевищений вдвічі.

Голова ТВК переконаний, що процедуру відкликання депутатів було дотримано.

“Всі підписи людей. які проживають у Бучі. Після цього ми направили документи до вищого керівництва “Партії захисників вітчизни”, від якої ці депутати пройшли. Відповідно, відбувся партійний з’їзд, на який мене запросили. В порядку денному було питання щодо прийняття рішення про відкликання даних депутатів. Потім ми вивчили це рішення партії на зборах комісії й прийняли рішення щодо відкликання даних депутатів. Зараз направили відповідний лист до Бучанської ради та ЦВК й чекаємо на відповідь”, – розповідає Батуревич.

Громадський рух Чесно звернувся до голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича за офіційним роз’ясненням процедури відкликання депутатів місцевих рад. Народний депутат “свободівець” Андрій Іллєнко повідомив рух ЧЕСНО, що роз’яснення комітет планує дати в липні під час чергового засідання.

Нагадаємо, виборці – мешканці всього міста – можуть ініціювати відкликання будь-якого депутата ради, а не лише того, який був в бюлетені, за законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”). Згідно моніторингу ЧЕСНО єдиним кандидатом на відкликання Бучанської ради став депутат “Партії захисників Вітчизни” Андрій Подкідишев, якого виборці та партія залишила в раді. Голова фракції Таможній, згідно з даними моніторингу, також потрапив до лав прогульників.

Фото на кавер Олексія Гарбуза

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539