У Гатному депутат Вітенко всупереч закону став членом виконкому

0

У селі Гатне Києво-Святошинського району депутат сільради Сергій Вітенко всупереч закону став членом виконавчого комітету ради. Про це пише видання “Гатне Інфо”.

Згідно з даними, які розміщені на офіційному веб-сайті Гатненської сільської ради, до складу виконавчого комітету ради входить 30 чоловік.

До виконкому ради, згідно з вимогами п. 9 ст. 51 Закону України “Про місцеве самоврядування”, до складу виконкому не можуть входити депутати тієї самої ради, крім секретаря.

На сайті ради значиться, що секретарем є депутат Володимир Сафончик, а не Сергій Вітенко.

 

При цьому на відео “Гатне Інфо” видно, що Вітенко голосує на засіданні виконавчого комітету Гатненської сільради 25 травня 2017 року.

Депутату вже вказували на порушення з його боку закону в соцмережах.

Депутат після запитання про його членство у виконавчому комітеті заявив, що до виконкому він входив, коли обіймав посаду заступника сільського голови Броніслава Корицького, і після звільнення до виконкому вже не входить.

Проте,  відповідно до офіційного роз’яснення Міністерства юстиції України, якщо заступник селищного голови входить до складу виконкому, то він не може бути депутатом будь-якої ради.

Це означає, що депутат Вітенко мав би скласти мандат і тоді входити у виконком, обіймаючи посаду заступника сільського голови.

Подібна ситуація неподинока. Так, у 2013 році виникали суперечки, чи може в Гостомелі депутатка Ольга Прилипко стати заступницею селищної голови.

Тоді керівник програми практичної політики Інституту політичної освіти Олександр Солонтай зауважив, що такий депутат, якого обрано заступником голови, має скласти мандат.

Всі заступники голови повинні входити до складу виконавчого комітету і серед заступниківне може бути депутатів цієї ж ради, яка утворила цей виконавчий комітет. Після затвердження нових заступників, якщо їх призначення сталося вже після затвердження складу виконавчого комітету, міський (сільський, селищний) голова та рада зобов’язанні довести в склад виконкому нового заступника. Депутат, якого було обрано заступником міського голови, повинен після цього скласти депутатський мандат“.

Нагадаємо, у Дніпрі трапилася інша ситуація, коли депутата Дмитра Погребова було призначено заступником міського голови, але він не входив до виконкому, бо не хотів складати мандат депутата.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539