Слюсаренко звинувачує Матюшину у розкраданні 10 мільйонів

0

На розгляд сесію Ірпінської міської ради депутат від Нових облич Богдан Слюсаренко виніс депутатський запит. Це сталося 27 липня.

“У нас есть селищная голова Ольга Матюшина, которая представляет правлящую партию Петра Порошенка. И есть уже криминальные провадження, которым около двух лет, которые так или иначе полностью игнорируются. Некоторые из них даже закрываются. Приходиться через суди их дальше восстанавливать. Есть уже масса, масса жалоб, что полиция и прокуратура все эти процессы тормозит. Но меня тревожит больше всего, когда бюджет Коцюбинского, котрый всего лись 12 млн в год, например, в Ирпене около 600, воруються деньги… Есть факт по воровстве ЖКГ Коцюбинское. Незаконным путем за 10 месяцем сумма долга с 16 млн стала 26 млн. Это рекордная сумма разворовалась”, – зазначає Слюсаренко недержавною мовою з трибуни ради.

Активісти, які відвідують сесійні засідання Коцюбинської ради, дивуються з того, що говорить депутат Ірпінської ради Слюсаренко.

“Варто зауважити, що між бюджетом селища Коцюбинське, про який говорить депутат як про бюджетні кошти, і фінансами комунального підприємства УЖКГ “Біличі” – є велика різниця. Бюджетні кошти селища розподіляють рішенням депутатів Коцюбинської селищної ради і станом на 27 липня 2017 року мільйони бюджету залишаються не розподіленими. Селищна голова самостійно не може витрачати кошти без рішення депутатів. Такий закон. Тому про розкрадання бюджетних коштів головою в даному випадку – це нісенітниця. Депутат не розуміє, що він говорить з трибуни. А УЖКГ “Біличі” це не бюджетні кошти – це кошти комунального підприємтсва, які витрачаються виключно керівництвом УЖКГ”, – роз’яснює мешканка селища Людмила Буток, яка має дві вищі освіти, одна з яких вища економічна.

Згідно з інформацією на сайті ЦВК, Слюсаренко не має жодної вищої освіти. 

“Але навіть, якщо брати ситуацію з боргами УЖКГ “Біличі”, які на момент каденції Садовського сягнули десь 16 мільйонів і чомусь не хвилювали Слюсаренка, то за останній рік борг зріс дійсно на майже 2 мільйони. Але не на 10. Проболема в тому, що тарифи виконком на опалення затвердив із запізненням. Таким чином УЖКГ “Біличі”, коли населення платило по заниженому тарифу, ставало боржником. І цю інформацію можна дуже легко перевірити не лише правоохоронцям, а й депутатам. Але, певно, для депутата, який не розрізняє, що таке бюджетні кошти і що таке фінанси комунального підприємства, це трохи заскладно,” – наголошує Буток.

На графіках, які оприлюднив начальник УЖКГ “Біличі”, видно, що борг УЖКГ перед “Водоканалом” дійсно зменшився, а борг за теплопостачання – зріс.

Слюсаренко у своєму виступі зазначив, що в селищі є ще й забудовник “Атлант” і є проблеми із сплатою пайової участі до бюджету селища. Зауважимо, що селищна голова Ольга Матюшина неодноразово просила депутатів виділити кошти на судові збори, щоб в судовому порядку стягувати пайову участь з “Атланту”. Це питання депутати Нових облич не підтримували.

Міський голова Ірпеня Володимир Карплюк наголосив, що президента треба поважати і він може не знати про те, що роблять члени його партії на місцях.

Слюсаренко наголосив, що його депутатський запит подається на прокурора Київської області та начальника поліції Київської області.

“Це типова помилка депутатів місцевих рад, коли вони подають запити на Президента, міністрів, прокурорів областей і при цьому є депутатами міських рад. Депутатський запит і звернення юридично має свою силу виключно на території, де діють повноваження депутата. Тобто для Ірпінської міської ради – це межі Ірпеня. Те, що міський голова Карплюк ставить такий запит однопартійця на голосування, а депутатський корпус голосує – говорить виключно про те, що їм все одно за що віддавати голос. До обласного рівня може звертатися депутатським запитом депутат облради або нардеп. Слюсаренко до цих органів може звернутися виключно як громадянин України, бо він не має депутатського мандату облради. Так може писати хоч в ООН, хоч Президенту, а для депутатського запиту є обмеження і треба читати закони. Дуже часто депутати навіть не розуміють різниці між звернням і запитом”, – зазначає Ірина Федорів, координатор регіональної мережі руху ЧЕСНО.

Після виступу Слюсаренка голова фракції “Свобода” Богдан Мельничук наголосив, що так і не зрозумів, про що говорив Слюсаренко, який текст запиту, за який голосували, навіть не зачитав:

“Я коли вислухав звернення був шокований. Після виступу Слюсаренка міський голова Краплюк вказував йому на те, щоб не переносити це питання у політичну площину. Я запитав Слюсаренка: “От вчора на сайті Коцюбинського ознайомився з списком боржників і там зустрів прізвище Богадана Слюсаренка, який винен бюджету пайову участь. Можливо, це тезка.” Слюсаренко відповів, що це дійнсо він. І зауважив, що це підприємтво він комусь передав і там борг, на його думку, не великий”, – зазначає Мельничук.

До слова, партійна соратниця Слюсаренка – голова бюджетної комісії Коцюбинського Людмила Узерчук, кошти на судовий збір пайової участі депутата, вирішила не виділяти. На судові збори з іншими громадянами Узерчук кошти погодилася виділити.

“Запит Слюсаренка поставили на голосування. Я писав запити 3 роки і міський голова не ставив їх на голосування. У випадку Слюсаренка поставили. І я вважаю, що такий запит в обласну прокуратуру чи на ім’я генпрокурора депутат може написати, як будь-який громадянин. Запит підтримали. “Свобода” не голосувала. Це дурниця повна. Ще й людина, яка має пряме відношення до боргів перед бюджетом, таке заявляє – це нонсенс,” – резюмує Мельничук.

Інший “свободівець” Сергій Глиняний обурюється, чому з Коцюбинського на сесії Ірпеня не приїздять активісти:

“У мене питання до коцюбинськи активістів. Чого до Ірпеня на сесії призодить непрогресиана громада, а ті, хто залишився залишилася з часів Януковича? Бабусі приходять з плакатами…. Тягнуть ваше селище в ті часи, а разом з ним і нас!”

Результат пошуку зображень за запитом "Пегета плакати site:kotsubynske.com.ua"

Слюсаренко він же дуже активний у вас. Він кожен раз виступає і каже, як Матюшина і вся команда тягне ныбито все селище в прірву. І невідомо, на його думку, що Матюшина робить з бюджетом. Він же у вас хороший говорун. Він же любить багато говорить. Комнада депутатів Нових облич з Коцюбинського займлася уборкою в нашому парку. Даніш був. Він взагалі тут прописався. Матюшиної в Ірпені не видно. З Коцюбинського приходять Нові обиччя, які підспівують меру”, – додає Глиняний.

“Громада Приірпіння” перепитала в селищної голови Ольги Матюшиної, про які 10 мільйонів говорить з трибуни Слюсаренко.

“Звідки депутат Ірпінської ради взяв, що кредиторська заборгованість зросла до 26 мільйонів? Якщо з ірпінських газет, які поширюють недостовірну інфомрацію – то це пояснює ситуацію. Я б дуже хотіла побачити, коли начальником УЖКГ “Біличі” був Олексій Зінкевич, якого обстоюють Нові обличчя і якому дали роботу в Ірпені, його звіт й роз’яснення звідки борги за два роки його роботи. Детальний звіт про фінансовий стан УЖКГ надав керівик у своїй аналітичній статті. Щоб кожен керівник в Ірпені так звітував перед громадою. І з нього видно, що за останні півроку борг перед “Київводоканалом” зменшився на 1,3 млн. Так, зріс борг за теплопостачання перед “Київенерго”. Це сталося тому, що торік виконком з веренся місяця і до грудня не опгоджував тариф. Утворилася вилка”, – наголошує Матюшина.

“І якщо депутати були готові компенсувати кілька мільйонів різниці в тарифі приватному ТОВ “Мастер-Енерго”, можливо, Нові обличчя зголосяться заплатити кілька мільйонів за несвоєчасне голосування члена виконкому Богдана Слюсаренка, але вже для комнульного підприємства і бажано бюджетом Ірпеня, а не Коцюбинського. Слюсаренко ж каже, що бюджет маленький у нас. Тому до Ірпеня за фінансуванням. Хто покриє цей борг? А можливо пан Слюсаренко зрозуміє, що його неголосування коштувало нам кількох мільйонів і сам заплатить ці гроші, щоб ми не витрачали їх з бюджету? Різницю в тарифі треба звідкись покривати. І я певна, що, коли він не голосував, він добре знав, що робив. Бо те, що борг наростатиме, ми твердили на кожному засіданні і пояснювали публічно. І поки з боку Нових облич і Ірпеня триває тотальний саботаж ми залучаємо держфінансування у розмірі 5 мільйонів гривень для модернізації системи водопостачання. Нам треба зменшити борг перед “Київодоканалом”, який залишався довгий час найбільшим боргом УЖКГ,” – додає Матюшина.

Зі слів депутатів Ірпінської ради менше ніж за 2 години вони проголосували за понад 200 питань.

“Швидко сесія йшла – електронне голосування. Менше двох годин і ми ці всі питання відголосували. У нас була поменка на папері. Тоді рахувала лічильна комісія. Зараз швидше”, – каже Глиняний.

У Коцюбинському депутати Нових облич та самовисуванці Зінкевич, Головня, Євстєфєєв, Лизун, Хвостенко саботують введення електронної системи голосування і за півроку депутати відголосували лише за десяток рішень. За цей час в інших радах приймаютсья більше півтисячі рішень. На необхідності введення електронної системи голосування в Коцюбинському наголошував Євген Домбровський – голова регламентної комісії Коцюбинської селищної ради. Актуальність питання зросла, коли після сесії депутати почали викрадати листки поіменного голосування.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539