Пожежа на дачі Патона: можливий умисний підпал

0

Поліція відкрила кримінальне проваження за фактом навмисного підпалу дачі Патона. Про це “Громаді Приірпіння” повідомляє прес-секретар поліції Микола Жукович:

“Під це кримінальне провадження ми маємо право вилучити зразки тканин й провести експертизу, чи могли там бути рідини, які спричинили загорання. Ми проведемо експертизу й визначимо, чи було там стороннє занесення вогню. Замикання там не могло бути, бо електрики не було. Зараз говорять, що туди могли зайти якісь бомжі й щось туди занести. Експертиза буде проводитися місяць – півтора”.

Займання дачі Патона, яка перебуває в комунальній власності, сталося 28 липня.  Будинок розташований на ділянці 1,3 га. Раніше будинок належав Інститут електрозварювання ім. Євгена Патона, який передав його місту. Після того його ремонтом та охороною ніхто не займався.

Місцеві мешканці неодноразово піднімали питання збереження цього будинку, аби зберегти культурну спадщину. Але на інформаційні запити запити щодо цієї будівлі Бучанська рада не відповідає.

Згідно інформації на Кадастровій карті, територія в комунальній власності Бучанської ради з цільовим призначенням – Будівництво та обслуговування будівель закладів культурно-просвітницького типу.

У Бучі проводили навіть круглий стіл, темою якого було збереження історичних місць Бучі. Піднімалося й питання збереження та реставрації будинку Патона. Але влада знайшла безліч причин для виправдання своєї бездіяльності.

“Офіційна позиція – “влада, як завжди, відкрита до діалогу”. Казали, що на дачу Патона потрібен сторож, але знайти не можуть – немає бажаючих. В планах там – дитяча художня студія та дитячі гуртки. Щодо створення музею – теж немає бажаючих, хто б зайнявся створенням експозицій. Як у Жванецького, “может в консерватории что-то подправить?”, – розповідає одна з учасниць круглого столу Тетяна Єременко.

Рік тому, у соцмережі facebook бучанці писали про те, що дачу Патона потрібно негайно рятувати, оскільки вона знищується на очах.

Про збереження історичних та культурних пам’яток Бучі неодноразово згадувала “Громада Приірпіння”. Кілька років тому журналістка Олена Жежера проводила толоку поблизу будинку Штама й наголошувала на необхідності збереження дачі Патона.

“Територія навколо будинку Патона майже вся вже забудована. Тут лишився ласий шматок для забудовників. А якщо дачу спалити або залишити для руйнування часом, то можна буде на цьому місці побудувати непоганий житловий комплекс і назвати його, приміром, “Патонівський” або “У Патона”, наші забудовники таке полюбляють. А на вході поставити камінь з написом: “Тут жив академік Євген Патон”. Наші цинічні забудовники таке полюбляють”, – говорить бучанка Олена Жежера.

“Я неодноразово була на території дачі Патона, бачила, як він повільно руйнується. Як там били вікна, потім повирізали батареї, потім вирізали проводи зі щитової, яка там була відкрита й іскрила. Вхід на другий поверх був відчинений, там були сліди життєдіяльності – лежали матраси, залишки їжі, пляшки й т.д. Періодично ми повідомляли про це владу й двері забивали. Повідомляли й про можливість підпалу або загорання, про відкриту щитову. Але, мабуть, мета влади була – не зберегти, а чим швидше знищити. Так і виходить”, – додає Жежера.

В будинку Патона є автентичні речі, зокрема, збереглася грубка, обкладена старовинним кахлем.

 

Був у будинку красивий рояль. Зараз він повністю зруйнований і знаходиться на задньому дворі.

На другому поверсі були листи Патона, вітальні листівки, журнали та інша література.

Навіть телевізор Патона.

Другий поверх дачі був дерев’яний з різбленнями на балконі

та дерев’яними лавками.

Депутат бучанської ради Іван Окоєв говорить, що історичні пам’ятки в Бучі нищать умисно, щоб єдиною асоціацією з містом був парк, єдиний соціальний об’єкт, що з’явився за 15 років каденції мера Бучі Анатолія Федорука:

“Відповідно до “Програми розвитку культури та туризму в м. Буча” на місці дачі Патона планується створення етнографічного центру з виставковими павільйонами протягом 2017-2018 років.  В міському бюджеті 2017 року коштів на це не передбачено. Програма була прийнята на сесії 29 червня 2017 року. На попередній сесії 15 червня виділили близько семи мільйонів на роботи в Бучанському міському парку та навколо нього. Стає зрозуміло, що збереження історико-культурної спадщини в місті Буча не є пріоритетним, влада в місті всіма силами старається забрати в нього історію, і щоб єдиною асоціацією з Бучею був парк”.

Фото на кавер: Бучанська міська рада. Офіційна сторінка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539