Громада проти незаконної забудови під Біличанським лісом

0

31 серпня вперше вдалося зібрати великі збори громади. На зустріч прийшли  близько 70 місцевих жителів, депутати Київради Прохор Антоненко від “Свободи” та Тетяна Меліхова від “Батьківщини”, помічник депутата Андрія Осадчука, помічник нардепа Остапа Єднака. Прийшов також представник забудовника Сергій Строй разом із адвокатом.

Громада хотіла отримати пояснення – як може відбуватися реконструкція будинку, якого не існує. Місцеві жителі, які тут проживають понад  50 років, стверджували що ніяких споруд під лісом ніколи не було.

“Ліс садили учні 55-ї школи ще у повоєнні роки. До того тут був пустир. А під лісом ніяких будівель не будували. Того й ніякого фундаменту не може бути”, – каже місцева мешканка, учасниця зборів.

Юристи стверджують, що землевідводу взагалі не було.

“Це територія Біличанського лісу, який приєднали до Голосіївського нацпарку, щоб захистити від забудови. Це охоронна зона, де заборонено будувати”, – наголошує правниця Олена Бардіна.

Представники забудовника розмахували деклараціями на проведення реконструкції будинку і карткою на тимчасове порушення благоустрою. Переконували, що саме ці документи засвідчують легальність забудови.

Сергій Строй, який запевняв, що забудовник делегував його вести перемовини з громадою, назвався представником “Автомайдану Києва”. Проте учасники цього руху не підтвердили, що знають Строя.

“Декларацію вони отримали в останній день, коли відповідний департамент мав право їх видавати. Це сталося 9 червня, з 10-го вступили в силу більш жорсткі вимоги, за якими для початку будівництва необхідно отримувати дозвіл”, – роз’яснює юристка Олена Бардіна.

Зовсім не зрозуміло, які саме декларації на початок робіт є у забудовника. Одні документи пред’являли напередодні, геть інші принесли на зустріч з громадою.

“30 серпня я приходив на територію будівництва і охоронець дуже неохоче показав декларацію на реконструкцію ПРИМІЩЕНЬ будівлі, тоді як тут нам показують документ на реконструкцію БУДІВЛІ. Цікаво, скільки таких карток у забудовника?” – дивується депутат Київради, “свободівець” Прохор Антоненко.

Зазначимо, що згідно з законодавством, реконструкція – це роботи, які проводяться всередині приміщення. А на ділянці будівлі немає. Відповідно виникає питання – що ж реконструюють.

І контрольна картка на тимчасове порушення об’єктів благоустрою і декларація про реконструкцію видані на об’єкт за адресою Обухівська, 122. Активісти подали запит до Святошинської РДА, щоб дізнатися, що знаходиться за цією адресою. У відповіді значиться, що таку адресу взагалі не присвоювали.

Тетяна Меліхова переглянула документи, які надали представники забудовника. Депутатка звернула увагу, що містобудівні умови видані ще у 2014 році.

“Перше, що вам зараз потрібно зробити – це перевірити законність документів, на які посилається забудовник. Швидше це можна зробити через земельну комісію Київради. Пишіть звернення на Міщенка, обов’язково розглянемо”, – радить Меліхова.

Активісти напередодні надіслали запити до департаменту земельних ресурсів. В отриманій відповіді чітко сказано, що ця ділянка нікому не виділена.

Коли зібрались мешканці на збори, одразу прибув наряд поліції та опер група. Поліцейські спостерігали за ходом зібрання, не втручались.

Проте активісти скаржаться на бездіяльність поліції Святошинського району.

“28 серпня я з 11 години телефонувала у поліцію, щоб приїхали і зупинили незаконні дії. Телефонувала що 2 години, і лише після 19 мені передзвонив Черговий Святошинського відділення і перепитав, чи я на місці”, – каже активістка Олена.

Мешканці радикально налаштовані проти забудови. Люди хотіли побачити не лише документи, які нібито свідчать про наявність будинку, який планують реконструювати. Громада вимагала від забудовника показати той самий фундамент. Частина увійшли через ворота на територію забудови, не виявивши залишків фундаменту, почали демонтаж паркану.

Паркан повністю демонтували і скинули у котлован.

“Сьогодні вдень вони на дно влили кілька бетономішалок бетону. Потім скажуть, що був фундамент. Бетон зверху присипали піском”, – каже один з активістів.

Щоб довести, що фундамент “свіжий”, треба терміново проводити експертизу. Про це активісти проситимуть Київраду у зверненні на ім’я очільника земельної комісії.

Активісти уже мають дві ухвали суду про зобов’язання поліції порушити кримінальну справу. Також подали звернення до Генеральної прокуратури щодо бездіяльності нацполіції. Поряд з тим написали заяву до НАБУ про про підробну картку  і фіктивну адресу.

Віта Думанська, журналістка та жителька Новобіличів для “Українська правда.Київ”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539