Навіщо Федорук підставляє Горгана?

0

На території Бучанського центру позашкільної роботи порізали дуби. Про це “Громаді Приірпіння” повідомила місцева мешканка Олена Максимова.

За словами жінки, 5 дубів вже були викорчувані, а біля десяти дерев просто засипли піском, висотою більше 2-х метрів. Корені деяких з них були оголені.

“У четвер вранці я зайшла на територію центру. Вхід туди відкритий. З дороги я побачила гори піску, що лежав на деревах. На території були люди, стояв екскаватор. Я запитала як пройти до виконроба, мені відповіли, що виконроба немає. Я поцікавилася, коли він буде, але мені відповіли, що на будівництві його нема взагалі. А як тоді ведуться роботи? Тоді я почала питати в присутніх, чому засипані дерева піском й навіщо зняли п’ять здорових дубів і дві ялини. У відповідь вони мені лише посміхалися. Тоді я стала їм говорити, якщо вони не приберуть пісок, я опублікую інформацію про цей об’єкт КОДА в Інтернеті, щоб інформація дійшла до голови КОДА Олександра Горгана. На що вони відповіли, що немає водія екскаватора, коли він буде, то дерева очистять”, – розповідає Максимова.

Після спілкування з робітниками жінка пішла до Ббучанської міськради, щоб з’ясувати, хто курує цей проект. Екс-заступник голови, а нині його радник Олександр Смолькін направив Максимову до відділу освіти.

“В обід я знову пішла на Михайловського, 54. Пісок був на місці, тільки екскаватора вже не було. Я почала вимагати знову виконроба й питати, чому не звільняють дерева. Мені сказали, що приберуть але поки екскаватора немає. Тут втрутився ще один чоловік, одягнений чистіше, але не зізнається, що тут працює і попер проти лісу, сказав, що в Україні війна, а ми тут ліс захищаємо і сказав, що це дуже круте будівництво і щоб я не лізла, бо не знаю звідки на нього гроші йдуть. Тут я, звичайно, обурилася за образу дерев і сказала, що знаю, що це об’єкт області і частина грошей звідти, але Буча теж гроші дає на нього з бюджету і я маю відношення до цього безпосереднє як мешканка Бучі. Сказала, що нічого на керівництво країни переводити, тут ви дерева засипали. Коли я сказала, що потрібно від дерев вручну пісок відгортати, якщо екскаватора нема, сказав, щоб я сама брала лопату і відгрібали. Я відчула, що мені важко тримати себе в рамках і я вже дуже голосно розмовляю, а може це називається вже кричу і пішла, пообіцявши повернутися”, – додає Максимова.

На території центру, за ініціативи голови Київської обладміністрації Олександра Горгана будується пластунський центр. Саме для нього очистили пляму забудови від дерев і продовжують знищувати віковічні дуби.

Максимова викликала поліцію та прокуратуру.

На місце приїхали прокурор Ірпінської прокуратури Юрій Манелюк та новообраний в.о. начальника поліції Ірпеня Олександр Литовченко.

Згодом на місце прийшли активісти.

З’ясувалося, що на місці, де ведуться роботи немає жодних документів на будівництво. Також, не зрозуміло, хто дав дозвіл робітникам викорчовувати та нищити дерева.

Всі дозвільні документи та проекти будівництва були у начальника Бучанського відділу освіти Олега Цимбала, який прибув за годину й допитувався у Манелюка про його прокурорське посвідчення, не вірячи, що той справді працівник прокуратури.

Примітно, що у новопризначеного Литовченка Цимбал документів не просив. Це при тому, що прокурор Манелюк обіймає цю посаду вже більше року.

За документами, дозвіл на зняття 13 живих та здорових дерев надав виконавчий комітет Бучанської ради, оскільки з таким проханням до нього звернувся дехто Сергій Золін.

Комунальне підприємство “Бучазеленбуд” виписало ордер на знесення дерев, адресований чомусь не заявнику Золіну, а Цимбалу. В ньому вже чомусь мова йде про сухостійні дерева, хоча, за словами Максимовою, вони були живі та здорові.

Активіст Віктор Бархоленко, який приїхав на місце події, зауважив, що виконком бучанської ради не має повноважень розпоряджатися лісами 1 категорії, які ростуть на території Бучі:

“Даний факт підтверджується в мотивувальній частині Постонови Верховного Суду України від 16 грудня 2015 року, якою безпосередньо зазначено, що це ліси України, ліси 1 категорії захищеності, національне багатство народу України, які мають обмежене експлуатаційне значення та перебувають під охороною держави. Вчергове Федорук перевищує при прийнятті зазначеного рішення виконкому, яке він підписав, свої повноваження. І знову Ірпінська прокуратура тримає позицію страуса, заховавши голову в пісок та не помічаючи очевидних порушень законів України та цинічного ігнорування місцевою владою Постанови ВСУ. А прокуратура області усунулася від контролю за виконанням рішення суду, яке було отримане за їхнім позовом”.

Редакція “Громади Приірпіння” звернулася за коментарем до Олександра Горгана і поцікавилася, чи відомо йому, що на підконтрольному йому бідівництві нищать живі дерева.

Горган наголосив, що категорично проти вирубки дерев у Бучі:

“На територію майданчика, на якому планується спорудження пластового вишкільного центру я виїжджав спільно з керівниками структурних підрозділів, які у нас відповідають за капітальне будівництво і була зістріч з мером міста Бучі, була громадськість і було однозначно наголошено на тому, що будівництво буде здійснюватися в межах існуючих забудов без будь-яких загроз для багаторічних зелених насаджень. Я на цьому наголошував і у випадку підтвердження цієї інформації про пошкодження дерев, ті, хто до цього причетний, будуть зобов’язані докласти усіх зусиль для того, щоб стан дерев, які вони пошкодили, було відновлено в усі можливі способи. І я особисто знайду можливість змінити графік, щоб на наступному тижні приїхати переконатись в тому, що деревам на цьому майданчику нічого не загрожує. Працюючим на цьому об’єкті я наголошу на неприпустимості будь-яких робіт, які ставлять під загрозу дерева”.

Горган також додав, що під час огляду приміщень, на місці яких будується пластунський центр, він неодноразово наголошував, що дерева не можна різати за будь-яких обставин.

“Тому, мені дуже неприємно чути про те, що під час спорудження такого об’єкту, який, крім позитиву і приємних відчуттів не повинен у громади нічого викликати, вже є певна тривожна інформація. Я з свого боку докладу всі зусилля для того, щоб це питання було вирішено і, якщо є проблема з кореневою системою – будемо вирішувати. Якщо вони засипали дуби – будуть відгортати, якщо оголили корені – будуть загортати назад. Якщо десь пошкодили, значить, будуть залучати спеціалістів, які будуть здійснювати всі заходи, які будуть стосуватися поновлення стану”, – обіцяє чиновник.

“Стару будівлю якраз зносили, щоб не чіпати дерева і я виїжджав туди, і був Федорук. І я, і він – ми однозначно говорили організації, яка здійснювала підготовку території,  що будь-які заходи, які будуть стосуватися скорочення кількості дерев, вони просто неприпустимі. Буду з’ясовувати, навіщо це зробили, бо я не бачив такої неохідності”, – переконаний Горган.

“Громада Приірпіння” чекає на коментар прокуратури.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539