Доступ до інформації: Прилипка визнали винним у адміністративному правопорушенні

0

Апеляційний суд Київської області визнав винним Гостомельського селищного голову Юрія Прилипка в порушенні права громадян на інформацію.

Позивач у справі мешканець Гостомеля Валентин Денисюк  звернувся 9 грудня 2016 року з запитом до Гостомельської селищної ради, згідно Закону України “Про доступ до публічної інформації”, про надання копії договорів оренди землі з Гостомельською селищною радою.

Однак Гостомельська рада, листом за підписом голови Прилипка відмовила Денисюку в наданні запитуваної інформації з посиланням на те, що інформація є конфіденційною, що суперечило ст.1, ст.3, ст.6, п.6 ст. 14 Закону України “Про доступ до публічної інформації”. А ст.5 вказує, що до інформації з обмеженим доступом не належить інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна.

Після відмови у доступі до інформації, Денисюк звернувся до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, яким було складено протокол про адміністративне правопорушення.

10 жовтня 2017 року справа була розглянута в Ірпінському суді. Головуюча суддя Людмила Саранюк прийняла рішення на користь Прилипка й ухвалила закрити провадження у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. В обґрунтуванні такого судового рішення Саранюк зазначила: кожен підприємець самостійно визначає склад відомостей, що відносяться до комерційної таємниці.

На нашу думку Ірпінським міським судом було прийняте необґрунтоване судове рішення й ми звернулися з апеляційною скаргою до Апеляційного суду Київської області.

Апеляційний суд постановив визнати Прилипка винним у скоєнні адміністративного правопорушення, провадження у справі закрити в зв’язку із закінченням строків. Оскарженню постанова Апеляційного суду Київської області не підлягає.

Владу можна і потрібно контролювати. Один із засобів контролю, а саме – отримання інформації, гарантований Законами України “Про доступ до публічної інформації” та “Про інформацію”. Як наслідок, всі ми можемо звертатись до розпорядника інформації. В нашому випадку це Гостомельский селищний голова Юрій Прилипко. 

Свого часу, ознайомившись з вищезгаданими законами, ми почали діяти. А саме, надсилали запити стосовно питань використання бюджетних коштів, виділення землі в селищі, протоколів рішень рад тощо.

Згідно Закону “Про доступ до публічної інформації”, представники влади зобов’язані надати запитувану Вами інформацію в стислий термін (п’ять робочих днів). Але, як з’ясувалося, в Гостомельській раді свої закони й отримати запитувану інформацію в її очільника Прилипка та його заступника Василя Саєнка не так просто.

Не секрет, що контроль та прозорість чиновники не люблять. Але корупція та війна доводять Україну до зубожіння, отже, ми не маємо часу на роздуми – варто починати змінюватися й змінювати владу.

З початку своєї діяльності на посаді голови Прилипко дуже агресивно, навіть з погрозами в наш бік, реагував на інформаційні запити. У нього складалося чомусь враження, що ми хочемо знати як він розпоряджається своїми коштами та своєю землею, а не ресурсами громади. Але, дії розпорядника інформації були протиправні, що було неодноразово доведено в судах.

Отже, як діяти у випадку, якщо до влади прийшли невігласи й не хочуть давати вам запитувану інформацію, на яку ви маєте право згідно закону.

Для цього є два шляхи:

1. Самостійно звернутись до суду для захисту своїх прав.

2. Звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (у т.ч. електронною поштою).

Наша порада для пересічних громадян: якщо вас цікавить інформація, а вона повинна цікавити, так як ми всі проживаємо в селищі, яке, як запевняє нас влада, розвивається, хоча насправді робиться “щось”, а не те, що потрібно в першу чергу, – треба діяти. В селищі є більш нагальні та першочергові проблеми, аніж ті, яким приділяється увага чиновників. Це свідчить про небажання очільника селища вести діалог з громадою та розставляти пріоритети.

Всі пам’ятають, як ще кандидатом на посаду голови Гостомельської ради Прилипко обіцяв швидко вирішити нагальні проблеми селища – розпочати будівництво дитсадків, поліклінік, лікарні, забезпечити необхідну інфраструктуру. Завдяки цим обіцянкам виборці повірили, що той знає потреби селища, зробили свій вибір.

Пройшло два роки, обіцянки так і лишилися обіцянками. Тому, не будьте байдужими до проблем селища. Ви вже самі бачите й розумієте, що до влади прийшла команда, яка збагачується за рахунок ресурсу територіальної громади. Звертайтесь до розпорядника за інформацію, яка надасть вам розуміння життя та розвитку селища.

Є два варіанти подання запиту – письмовий та електронний. Письмовий подається власноруч до установи, в якій ви хочете отримати інформацію.

Другий спосіб звернення – електронний, здійснюється через сайт “Доступ до правди”.

У випадку, якщо на ваш запит в затверджений законом термін рада не надала інформацію, варто звернутися до Омбудсмана.

Нагадаємо, суд визнав винним Ірпінського голову Володимира Карплюка у відмові надання публічної інформації про роздані землі, та ухвалив накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3 400 (три тисячі чотириста) гривень.

Як відомо, саме завдяки ресурсу “Доступ до правди” Громадському Руху ЧЕСНО вдалося отримати інформацію про те, що мер Ірпеня пробув у відпустці майже півроку.

На секретаря Ірпінської ради Юрія Денисенка також складено протокол про адміністративне правопорушення. Причина – невиконання секретарем ради його функціональних обов’язків. Зокрема, мова йде про порушення Денисенкомправ громадян на доступ до інформації.

Автори: Георгій Сахненко, мешканець Гостомеля та

Валентин Денисюк, мешканець Гостомеля

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539