Одіозного Мельника виправдали у Бородянському райсуді

0

Бородянський районний суд визнав невинуватим екс-ректора Національнї податкової академії Петра Мельника у кримінальному правопорушенні. Про це свідчить ухвала суду.

Суд виправдав Мельника, якого прокуратура підозрювала у розтраті майна, шляхом зловживання службовим становищем, у зв’язку з недоведеністю складу злочину в його діянні.

Цивільний позов Університету державної фіскальної служби України до Мельника про відшкодування майнової шкоди в розмірі 33 млн 444 тис. 368 грн. суд залишив без розгляду.

Редакція “Громади Приірпіння” намагалася взяти коментар у петра Мельника, проте він коментувати це рішення суду відмовився. В прокуратурі Київської області повідомили, що з’ясують, хто представляв інтереси держави в цьому процесі й дадуть коментар.

Як відомо з матеріалів справи, мова йде про продаж Мельником у 2007 – 2008-му роках майна податкової академії товариству з обмеженою відповідальністю “Міжрегіональна фінансово-юридична академія”. А саме, приміщення магазину та кафетерію загальною площею 496,7 кв.м, розташованого за адресою: Київська область, м.Ірпінь, вул.Північна, 79-Б, реабілітаційно-оздоровчого комплексу “Сосновий бір”, розташованого за адресою: Київська область, смт.Ворзель, вул.Кірова, 3, комплексу будівель, розташованих за адресою: Хмельницька область, м.Кам’янець-Подільський, вул.Годованця, 1, та нежилих будинків і господарсько-побутових будівель, розташованих за адресою: АР Крим, м.Сімферополь, вул.Елеваторна, 8-Б.

Сам Мельник під час слухання справи зазначив, що особисто він не займався продажем об’єктів нерухомості, а надав відповідні доручення проректору і помічникам ректора. Також він повідомив про те, що ці об’єкти на аукціоні придбало ТОВ “Міжрегіональна фінансово-юридична академія”, співзасновником якого була його, на даний час колишня, дружина, дізнався вже після проведення торгів і не мав відношення до цієї процедури. Проте, визнав, що ініціатива відчуження зазначених об’єктів нерухомості належала йому як ректору.

ТОВ “Міжрегіональна фінансово-юридична академія” зараз має назву Ірпінська фінансово-юридична академія у формі ТОВ. Її засновником значиться киянин Володимир Щербань. Обов’язки керівника фірми з серпня 2015-го року виконує племінник екс-ректора Роман Мельник.

Як зазначають у ЗМІ, раніше засновником фірми був син Петра Мельника Максим.

Після купівлі, майже всі ці приміщення фірма почала здавати податковому університету в оренду.

Допитаний в судовому засіданні Мельник винуватим себе не визнав. Суду, зокрема, пояснив, що реабілітаційний комплекс “Сосновий бір” в смт.Ворзель, кафетерій в м.Ірпінь, а також будівлі в м.Сімферополь і в м.Кам’янець-Подільський, які в свій час були придбані університетом безоплатно, були продані ним, у зв’язку з недоцільністю їх утримання за рахунок бюджетних коштів. За словами Мельника, до Державної податкової адміністрації України був надісланий лист щодо надання дозволу на відчуження об’єктів нерухомості і з ДПА був отриманий відповідний дозвіл. До Фонду державного майна України Мельник не звертався, оскільки вважав, що цього листа-дозволу ДПА було достатньо для проведення продажу об’єктів нерухомості.

Зрештою, Бородянський суд зловживань владою в діях Мельника не побачив і виніс виправдальний вирок.

Ухвала Бородянського суду не остаточна й може бути оскаржена в суді апеляційної інстанції.

За даними Держфінінспекції, Мельник також привласнив майже 1,6 млн. грн. бюджетних коштів, які університет продовжував отримувати за вже відрахованих студентів. Ще на 3,1 млн. грн. було завищено вартість будівництва нових гуртожитків університету в Ірпені. На 27 млн. грн. Податкова академія закупила медобладнання, яке простоює на складах. Ще на 3 млн. грн. Мельник купив квартири в Києві, одну з яких відписав собі.

У 2013-му Петро Мельник був затриманий при отриманні хабара. Після чого Мельник втік до США. Після повернення в Україну він намагався безуспішно поновитися на посаді ректора Податкового університету.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539