Чому Нафтогаз саботує підписання договорів з Коцюбинським?

0

Коли восени Нафтогаз не хотів давати ліміти на газ для Коцюбинців через борги “Мастер-Енерго” – вони казали: “Дайте гроші – тоді дамо газ”.

Я це знаю дуже добре, бо разом з сусідами запускала теплопостачання на Лісовій 20а.

Це будинок з автономною котельнею. Ми домоглися свого і стали останнім будинком, в якому із полум’ям в бочках, з головою правління облгазу Дмитро Дроновим та головою ОДА Олександром Горганом опалення запустили.

За цей час як мешканка будинку, який вирішив оформити ОСББ, я обійшла всі можливі й неможливі кабінети. Оскільки в раді у нас реально немає заступника в голови, то мене, як людину з успішним досвідом спілкування з облгазом та Натогазом запросили на роботу. І я погодилася, бо розумію, що ніхто, окрім нас самих не може нас порятувати в ситуації, яка склалася через ТОВ “Мастер-Енерго”.

У проблемі з опаленням є кілька складових і їх треба детально описати, щоб всі розуміли ситуацію – будинки з даховими котельнями, будинки, які опалюються від двох великих котелень на Меблевій та Доківській та найболючіше питання мешканців – платити чи не платити за теплопостачання і якщо платити, то кому.

Окрім цих трьох складових є найбільша і спільна для всіх проблема, як дати гроші Нафтогазу за опалення, якщо вже тричі платежі, які ми робили, поверталися назад. Хто і чому саботує це питання?

Будинки з даховими котельняими

Таких у нас в селищі “Мастер-Енерго” обслуговувало чотири – Лісова 20а, Меблева 11б, Пономарьова 6а, Пономарьова 17а. Не буду тут детально писати про занедбані нові дахові котельні, які довелося ремонтувати бюждетним коштом.

Скажу лише одне.

“Мастер-Енерго” дуже хотіло позбутися саме цих котелень, бо вони мають всі лічильники, можуть мати погодозалежну автоматику (“Мастер-Енерго” її зняло, але ми бюджетним коштом відновлюємо) тут найменші тепловтрати, ці котельні не можна було для ЗАТ “Коцюбинські тепломережі” приватизувати, як великі котельні, бо в статутний фонд попередня влада дахові котельні не передавала. Котельні за 10 років нещадної й безвідповідальної експлуатації стали такими вбитими, що в ремонт треба було вкладати немалі кошти, а вкладати “Мастер-Енерго” не звик.

Тому “Мастер-Енерго” зрештою погодилося віддати нам ці котельні і борги мешканців на УЖКГ “Біличі”. І тут здавалося б жодних проблем для підписання договорів з “Нафтогазом”, але ця структура придумала все можливе і неможливе, щоб договори не підписувати.

Вони написали в листі, щоб їм треба один пакет документів, який був їм належним чином завірений і наданий. Далі вони придумували все нові і нові пакети документів, які ми мали віднаходити в архівах та в активістів, бо ані селищна рада за головування Вадима Садовського, ані УЖКГ “Біличі” не мали цих документів на зберіганні.

Зрештою я в “Нафтогазі” сказала прямо, що після таких знущань і змін позицій до них приїде особисто селищна голова і будуть подані звернення до прокуратури. Після цих слів вони дуже швидко сказали, що їм так багато документів не треба і сказали, що договори підпишуть і їм насправді треба лише кілька офіційних паперів.

Навіщо ж було так довго затягувати? Все просто – Нафтогазу це вигідно. Вони хочуть отримати за газ гроші не як по ціні для населення, а за задвоєним тарифом за безлімітне споживання.

Яка ситуація з підписанням договорів по котельням на Меблевій та Доківській

Нафтогаз зволікає із підписанням цих договорів і тут називає іншу причину. Просить УЖКГ “Біличі”, як того вимагає закон, підписати угоду з ТОВ “Мастер-Енерго” і забрати борги цього товариства собі.

Звісно, виникає слушне питання, чому юристи “Нафтогазу” не судяться і не забирають гроші в тих, хто їх брав кілька років в населення і не платив. Але навіть хай так, ми розуміємо вимогу закону. І готові її дотримати. Але, на відміну від дахових котелень ТОВ “Мастер-Енерго” навіть після рішення суду, яким скасована реєстрація ЗАТ “Коцюбинські тепломережі”, не хоче передавати нам борги.

21 січня до “Нафтогазу” після того, як я з іншими працівниками пройшла чергове коло митарств, приїхала особисто селищна голова. Під час переговорів з Сергієм Переломою вона наголосила, що в ОДА є всі підстави забрати ліцензію в ТОВ “Мастер-Енерго” і дійсно нікому не зрозуміло, чому ОДА зволікає з цим питанням. Тим більше, що “Мастер-Енерго” опалює бюджетний сектор Василькова і там може скластися подібна до Коцбинського ситуація.

Добре, що хоча б видали ліцензію УЖКГ “Біличі”.

Перелома наголосив, що це вперше на його досвіді, коли не хочуть переуступати борг.

Увечері того ж дня Перелома зустрічався з заступником голови ОДА Юрієм Денисенком (екс-секретар Ірпінської міськради – депутат від Нових облич).

Ми чекаємо на результати цієї зустрічі, щоб ОДА роз’яснило, які вжиті заходи до ТОВ “Мастер-Енерго”. Ще раз наголошую, що суд ми виграли і ЗАТ “Коцюбинські тепломережі”, які оформили на себе котельні громади як свою власність, – більше не існують.

Чи платити за опалення і кому?

За опалення треба платити. Тариф не змінювався. Але треба сказати, що УЖКГ “Біличі”, яке не могло найняти достатньо персоналу для оперативної роботи (а навантаження зросло непомірно), помилково розіслало в перших квитанціях тариф, який був вказаний як за один місяць, а насправді включав у себе частину листопада і грудень.

Теплопостачання надає зараз колишнім клієнтам ТОВ “Мастер-Енерго” наше комунальне підприємство УЖКГ “Біличі”. Працівники виходять на роботу навіть у суботу, щоб належним чином укласти договори з населенням.

Але судова практика доводить, що навіть, якщо договори не укладені письмово – все одно стягуються гроші за теплопостачання, бо послуга по факту надається. Договір – це потреба не УЖКГ, яке все одно має право виставляти рахунок і стягувати кошти – це потреба населення як споживачів, щоб у разі чого від УЖКГ вимагати цю якісну послугу і скаржитися, якщо є підстави, на неякісне її надання.

У багатьох клієнтів “Мастер-Енерго” договори були відсутні, але це не позбавило “Мастер-Енерго” підстави вигравати суди і стягувати з боржників кошти, проте за відсутності договору – люди не могли відстояти свої права належним чином.

Ось типовий договір УЖКГ.

Чим загрожує несплата. До нас вже в січні приїздили відключати газопостачання і такі свої дії облгаз маскував під нібито усунення витоку газу. Тоді люди стояли до 3 ночі, щоб відновити теплопостачання.

Коли у нас була позиція, що ТОВ “Мастер-Енерго” брало гроші 2 роки і не платило за газ – це була сильна позиція. Саме правоохоронні органи і суди мали зробити все, щоб населення не постраждало від недобросовічного бізнесу – ТОВ “Мастер-Енерго”.

Зараз же нам закинуть те, що населення не платить і тут вести перемовини про те, що нам треба опалення, якого нас позбавили восени несправедливо – не доводиться. Послугу, за яку не розраховуються, просто припиняють. Зараз рівень сплати населення за опалення (колишні клієнти ТОВ “Мастер-Енерго”) на рівні 25 % . Як показує досвід, газові вентелі йдуть захищати в мороз саме ті, хто сплачував кошти або активісти з приватного сектору, де немає централізованого опалення взагалі.

Поки я і мої колеги робимо все можливе і неможливе, щоб надати населенню якісне теплопостачання і завершити успішно процес перемовин з Нафтогазом та ОДА, я дуже прошу кожного проявити відповідальність і прийти в УЖКГ “Біличі” або в робочий час, або в суботу і укласти договори.

Також прошу своєчасно розраховуватися за опалення. Нам треба виплачувати людям зараплату за те, що вони надають населенню тепло і треба вчасно платити за енергоносії.

Авторка: Дар’я Александрова, спеціаліст планово-економічного відділу КСР

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539