Першокласників закріпили за школами мікрорайонів

0

Першочергово до школи будуть приймати дітей, які зареєстровані в мікрорайоні.  Якщо залишаться вільні місця в школі – діти з інших мікрорайонів на них можуть претендувати на конкурсній основі. Закон України “Про освіту” парламентарі прийняли наприкінці 2017 року.

“Задача Міністерства – подолати корупцію. З іншого боку треба дати можливість дітям, які мешкають не за місцем реєстрації, забезпечити їхнє право на освіту. Міносвіти ще не прийнято положення “Про зарахування до ЗОШ”. Проект розробляється. Оприлюднити мають для обговорення, можливо, в кінці лютого. Сподіваюся, що на початку березня буде прийнято. Деякі органи місцевого самоврядування прийняли певні правила, але все ж таки варто почекати на положення”, – коментує співавтор нового закону, аналітик центру CEDOS Ірина Когут.

Нововведення придумали, щоб порівну розподілити навантаження на навчальні заклади.

Постає питання куди діватися дітям, які зареєстровані, наприклад в інших населених пунктах Київщини. Школи столиці, зокрема в Святошинському районі, куди їдуть мешканці Приірпіння й прилеглих населених пунктів з Житомирвської траси, переповнені. У класах навчається по 40 дітей.

“Зараз відомо, що закріплена школа буде одна, а не дві-три найближчі. Можливо також в положенні буде передбачено не обов’язково тільки реєстрація, а фактичне місце проживання, яке можна буде підтвердити, наприклад договором оренди. Також, можливо, спростять зарахування в школу, якщо там вже навчаються старші брат або сестра дитини. Однак поки це розмови на рівні МОН”, – додає Когут.

Така практика є за кордоном, але не всі мешканці Київщини хотіли б її переймати.

“Я живу на Святошино. Старший син ходить в школу на Подолі. Молодшого я теж хотіла б туди віддати. Такі правила дійсно діють за кордоном. Наприклад, у Вашингтоні діти закріплені за школами, але раз на рік навчальні заклади проводять лотерею на вільні місця. Тестів для першокласників нема. Батьки реєструються на лотерею. Це дозволяє дітям з бідних районів навчатися в кращих школах. До цього ми мали право обирати освітній заклад для своєї дитини і його треба було б зберегти. Ви уявіть яка буде корупція, коли пристойні школи будуть “розігрувати” ці призові місця між всіма охочими”. Для спеціалізованих шкіл брати всіх – це теж серйозний виклик”, – говорить мати другокласника Віта.

Так в Бучі, за 10 кілометрів від столиці, цього року діти навчалися в коридорах, бо класів просо не вистачало, а новостворений навчальний заклад “ІЛІТ – МАН”, що в Ірпені, взагалі не має постійного приміщення і для дітей облаштували класи у гуртожитку податкової академії. За таке навчання ще й беруть оплату в розмірі 3 000 гривень на місяць.

Експерт Юрій Ганущак наголошував на тому, що Київ може брати гроші за навчання іногородніх дітей у своїх освітніх закладах.

Терміни подачі документів

Офіційно прийом до школи в 1-й клас починається у попередньому навчальному році. Документи можна подавати з 15 грудня.

Якщо дитина за місцем реєстрації закріплена за конкретним навчальним закладом, то школа зобов’язана прийняти учня навіть у разі відсутності вільних місць. Навіть якщо класи укомплектовані, то освітній заклад не може відмовити в прийомі.

Якщо дитина до нього не відноситься, то школа може прийняти тільки при наявності вільних місць та має право відмовити у прийомі.

“Законом передбачено для дітей, що не закріплені за певною школою, зарахування на конкурсній основі. Яким чином буде проводитися конкурс поки також вирішують на рівні МОН. Це може бути якийсь спосіб відбору, який не буде залежати від готовності дитини; жеребкування, випадковий відбір, вік дитини або черговість заяв.”, – говорить Когут.

Затверджені такі строки прийому заяв:

з 1 лютого до 25 квітня для дітей, прикріплених по району до конкретної школи;

з 25 квітня до 5 вересня для всіх інших дітей за умови наявності вільних місць у класах.

Фактично, батьки майбутніх школярів, що мають прикріплення до певної школи за реєстрацією так само можуть написати заяву до 5 вересня. Просто ті, хто зробив це раніше, можуть вибрати вчителя, у якого буде навчатися дитина.

Необхідний перелік документів

При вступі до школи необхідно подати певний перелік документів: заява на прийом учня, паспорт одного з батьків, довідка про місце реєстрації, медична карта затвердженої форми, оригінал і копія свідоцтва про народження дитини.

Як записатися до школи?

Існує кілька способів записати дитину в школу. Перший – написання звичайної заяви на ім’я директора. Другий –  через центр надання адміністративних послуг (але поки що не у всіх ЦНАПах є ця послуга).

Фото на кавер:http://nashamama.com

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539