Трилер по-фастівськи: депутати вимагали хабар за кладовище у священника

0

Голову земельної комісії “радикала” Корецького затримали за вимагання хабара. “Солідарність” ініціювала відкликання 4-х депутатів, двоє з яких, зі слів представника БПП, вимагали по 10 000 доларів у помічника нардепа від Сольвара. Рада незаконно відсторонила секретаря, але суд поновив Наталю Датко на посаді, після чого вона написала заяву на складання повноважень.  Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).У Фастівській міськраді станом на зараз — 8 кандидатів на відкликання.

“Батьківщинівець” Віктор Гарвона ще влітку написав заяву про дострокове припинення повноважень. Питання кілька разів не набрало голосів. Таким чином, він став заручником ради.

“Голова міськради своїми діями дискредитував роботу ради. Я відмовляюся працювати у цьому складі. Двоє депутатів вимагали гроші за свої голоси, ще один — голова земкомісії тоже погорів на вимаганні. Не хотять голосувати за мою заяву, бо потім прийде інша людина і не зрозуміло, які будуть розклади в раді. Голові це не потрібно, от і придумують всяке”, —говорить “батьківщинівець” Гарвона.

Член регламентної комісії Олег Нестеренко, представник “Опоблоку”, коментує цю ситуацію так:

“На останній сесії (в лютому 2018  прим. ЧЕСНО) знову піднімали це питання. Але голова зазначив, що необхідно, щоб сам Гаврона прийшов у секретаріат особисто і написав заяву. Щоб люди його бачили, тому що на його двох заявах абсолютно різні підписи. І не зрозуміло чи то він писав, чи то хтось на нього тисне”.

Нестеренко і сам опинився в кандидатах на відкликання, але заяву про складання мандату не пише.

“Я ж не можу, коли їм надумається, все кидати і бігти на комісію. Це наш голова Неживий разом з Кириченком збираються по 5 раз на тиждень. Проводять самі собі комісії, граються хлопці. По одному питанню кожного дня збираються. Ніхто не планує засідання. Ввечері звонить, питає чи буду завтра, а як я можу так планувати, в мене ж робота”,  ділиться Нестеренко.

Для розуміння, у 2016 році було 16 засідань комісії, а в 2017 — 20.

Ось, що на це відповідає голова регламентної комісії Іван Неживий:

“Ми скликаємо комісію при потребі. Ніколи не збираємо з сьогодні на вчора. Раніше сам обдзвонював. А тепер, щоб не було балачок, то прошу оргвідділ, щоб обдзвонили і запросили. Було кілька раз, що за день, але зазвичай за кілька робочих днів”.

Нестеренко не вносив пропозиції, щоб комісія організувала свою роботу в інший спосіб:

“А мене ніхто і не запитував, чого я буду з ним говорити. Він же ж голова комісії, він планує роботу”.

Інші депутати, як і представник “Опоблоку”, теж тримаються за мандат. Так “свободівець” Олександр Петруньок пояснює, чому ігнорує засідання бюджетної комісії:

“На комісіях практично нічого не вирішується. Питання приймають однозначно тільки те, що подається міським головою. Деякі зауваження, які виносять на комісії в великій кількості, вони не враховують. І навіть, коли я не згоден, то рішення все одно приймаються. Спочатку ще на щось надіявся змінити, але зараз дивлюся, що то не так”.

Саме під час роботи комісій напрацьовуються проекти рішень, які в подальшому розглядаються на засіданні сесій. Головування в бюджетній комісії віддали партійному соратнику міського голови  з “Нових облич” — Максиму Слободяну.

Депутат від “Солідарності” Максим Половко, який також увійшов у бюджетну комісію, пояснює:

“Я бываю в командировках по работе, поэтому чисто физически не могу быть на всех заседаниях. Вы знаете, что наша депутатская работа идет на общественных началах, соответственно, все мы так или иначе привязаны к своим местам работы”.

Половко відповідає:

Я максимально стараюсь присутствовать на заседаниях и изучить материалы, которые мне отправляет организационный отдел. За мандат я свой не держусь! И в свете последних событий, которые искусственно созданы вокруг меня и моих коллег, хочу сказать, что меня выбирали люди. Я баллотировался на участке. И, если люди изъявят желание, то это их право. Я не реже чем раз в месяц встречаюсь с жителями моего округа. Раз в полгода провожу отчетные встречи, слушаю предложения людей”.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що депутати мають представницькі повноваження і незалежно від того, як працюють на окрузі, їхня головна функція брати участь у голосуваннях, бо саме під час голосувань вони використовують свої делеговані повноваження.

Депутат від “Солідарності” Сергій Остапенко впевнений, що офіційна інформація про відвідування — не достовірна:

“Це не вірна інформація. Якась провокація. Комісію збирає секретар  Сергій Бевза. І комісії були спільні із ЖКГ, з бюджетною і я на них був”.

 

 

Касетний скандал: чи вимагали депутати гроші за протистояння більшості?

За законом, виборці мають право відкликати депутата. Але після того, як зібрані підписи, відповідне рішення має підтримати партія.

У листопаді 2017 розпочато процедуру відкликання і депутатки від УКРОПу Світлани Наливайко.

“Була громадська ініціатива щодо відкликання. Вона не бере ніякої участі в роботі партії. Не виконує передвиборчу програму, ігнорує маніфест партії, тому ми не заперечували”, говорить голова фракції УКРОП Валентина Войтенко.

Громадський рух ЧЕСНО кілька разів намагався зв’язатися зі Світланою Наливайко, щоб отримати коментар щодо її відкликання, але спочатку вона не мала часу говорити телефоном, а потім перестала брати слухавку.

“У нас в раді неоднозначна ситуація. Більшість “Нові обличчя”, а це, як ви знаєте, сателіт “Партії регіонів”. Тож мер видьорнув нашу Наливайко, а вона працює вчителем, то він провів роботу з нею. Я також мала з нею розмову, але до депутатства вона відноситься халатно, матеріалів не вивчає, так як і всі представники “Нових облич””, — ділиться Войтенко.

У той же час, голова місцевого осередку ПП “Солідарність” Дмитро Поворознюк ініціював процедуру відкликання 4-х депутатів — Олександра Хапанцева, Максима Половка, Сергія Остапенка та Скурської Людмили.  

Нинішній помічник депутата Сольвара — Дмитро Поворознюк — є співвласником ТОВ “Ф-АРТ плюс” разом з Г. Карапетяном. Карапетян є також власником ТОВ “Будкрафт” і ТОВ “БЦ-трейд континент”. Фірми почали вигравати тендери у 2016 році. Обидва бізнесмени у 2015 році висувалися у Фастівську міськраду від БПП.

Ось, що говорить про причини відкликання сам Поворознюк:

“Вони стали безхозні. Нема офіційно створеної фракції. Двоє перейшли в “Нові обличчя”, двоє  в “Опоблок” і вони повністю підтримують лінію міського голови. Одна Войтина залишилася в опозиції, яка підтримує політику партії”.

У відео можна заслухати коментарі Половка і Хапанцева з приводу того, що їх відкликають:

 

” Причины отзыва сугубо искусственный конфликт у руководства нынешнего к нашей партии. Та процедура, которая запущена, не имеет никаких законных оснований. Мотивы конфликта заключаются в меркантильных интересах одного человека”,  говорить Половко.

Громадський рух ЧЕСНО також намагався взяти коментар щодо відкликання у Сергія Остапенка, але після коментаря стосовно прогулів, як почув про відкликання, зв’язок перервався і більше депутат слухавку не взяв.

“Вони хотіли щоб ми зложили мандати. Вони хотіли самі зайти в раду (Поворознюк  прим. ЧЕСНО), придумали, що ми не виконуємо вказівки партії. Які вказівки? Шо не ходимо на зібрання, а нас ніхто туди і не запрошував”,  коментує голова фракції “Солідарність”Хапанцев.

Представниця БПП Людмила Скурська на неодноразові дзвінки ЧЕСНО так і не дала коментар з приводу ситуації, що склалася.

У разі відкликання цих депутатів, одним з тих, хто пройде в раду, стане саме Поворознюк. Він став першим непрохідним депутатом від “Солідарності”.

“Мені “Солідарність” вліпила догану. Не знаю за що, хоча і запити надсилала, але так і не пояснили. Я розуміла, що та догана  це перший крок до мого відкликання. Тоді я зібрала всі документи по роботі з виборцями і поїхала на особистий прийом до Парцхаладзе, він тоді був очільником обласного осередку. Може це мене і спасло”,  говорить депутатка від “Солідарності” Оксана Войтина.

Поворознюк, який підтримує відкликання, згадує касетний скандал, який начебто також є однією з причин відкликання Хапанцева і Половка:

Вони ж просили у Сольвара (нардеп від ПП “Солідарність”  прим. ЧЕСНО) по 10 000 доларів разово і по 1000 доларів зарплати на місяць. Це були їхні вимоги, щоб голосувати, як від партії, а не так як мер того хоче”.

 

Громадському руху ЧЕСНО вдалося також отримати коментарі щодо того запису.

“Я написал сразу же заявление в прокуратуру. Пускай прокуратура проверит, есть ли в моих действиях нарушения. Я не знаю кто там разговаривает и не собираюсь комментировать заказушные видео черного пиара”,  говорить Половко.

Голова фракції Хапанцев також заперечує факт цієї розмови і навіть говорить про замовний монтаж:

“Після виборів у раду зайшли 5 депутатів. Є один кандидат, що зайняв 6-те місце (Дмитро Поворознюк  прим.ЧЕСНО) і у випадку, коли один з нас складе повноваження, то він стане депутатом. Перший рік були різна розмови з помічниками нардепа разного типу, на рахунок кошів нічого не можу сказать. Той монтаж, який вони зробили, то для того щоб відкрити кримінальну справу і щоб ми склали мандати і він зайшов. Все це було проплачено, я думаю, з його сторони”.

За його словами, прокуратурою відкрито кримінальне провадження “за прєднамєрєну дачу взятки”.

“Вони думали нас підставить з Максимом, а получилось на тому записі, що хтось комуто обіцяє кошти, а ті відмовилися по ітогу”, — стверджує Хапанцев.

Чи вимагали хабар за землю під кладовище?

Касетним скандалом Фастівська міськрада не обмежилася. Голову земельної комісії від “Радикальної партії” Андрія Корецького затримали за вимагання хабара у розмірі 70 тис. доларів. Як повідомляють ЗМІ, він вимагав кошти за позитивний висновок для релігійної організації з боку комісії та сесії у питанні щодо виділення в оренду землі під кладовище.

 

 “До комісії зверталися два рази за ділянку під кладовище. Але і перший і другий раз рада не підтримала це питання”,  говорить член земкомісії Хапанцев.

До слова, земельна комісія в раді засідає найчастіше.

“Щас ідуть судові засідання. Мене звинуватили у зловживанні владою. Такий факт дійсно був, але я заперечую в своїй вині. Я звинувачення не підтримую. Затримання дійсно було. Більше коментувати нічого не можу. Була підставна особа від СБУ по моїй дискредитації. Ви подивитеся, що скоро в Фастові буде. Почнеться масовий розпродаж земельних ділянок, а я категорично проти цього був”,  коментує радикал Корецький.

Питання відсторонення Корецького від головування земельною комісією не підтримала в раді депутатська більшість, і він ще 4 місяці був її головою.

“Він був запрошений на регламентну комісію, і він сказав, що до розгляду цього питання в суді він не може коментувати ситуацію. Наша пропозиція розглянути це питання на сесії міської ради була відхилена провладною більшістю. Півроку людина була ще головою земельної комісії, хоча ми подавали пропозиції про його зняття, але рада не підтримала і тільки зараз, коли придумали комісію з питань децентралізації, поміняли всіх голів комісій”, —говорить член регламентної комісії Ігор Кириченко.

“Батьківщина” в опозиції до “Нових облич”

На виборах міського голови переміг представник “Нових облич” Михайло Нетяжук. Фракція цієї партії є найбільшою в раді і налічує 9 депутатів. Довкола цієї фракції утворилася коаліція.

Опозицію в раді складає фракція “Батьківщина”. Загалом вони не підтримали підтримала 7% рішень ради. Індекс опозиційності “Самопомочі” більш ніж удвічі менший.

Найопозиційнішою депутаткою є “батьківщинівка” Олена Смольницька — не підтримала близько 12% проектів рішень.

“Я не можу підтримувати всі рішення. На голову відкрито 7 кримінальних справ по підробці рішень ради, було виставлено рішення засідання виконкому, якого не було. Я вже не пам’ятаю всіх але вони є. Людина готується до виборів в ОТГ, то буде трохи гроші кидати щоб підняти свій рейтинг, а люди тут ні до чого. То хіба я можу таке підтримати”,  коментує екс-секретар ради Наталя Датко.

Голова фракції “Батьківщина” Ігор Кириченко підтверджує опозиційність в раді.

“Міський голова не підтримує наші питання по локалізації проблем, які є в місті  це питання водоканалу, сміттєзвалища. Програми ігноруються більшістю, вони рішення приймають фактично з доцільності своїх власних інтересів. Комісія може зняти питання з розгляду або дати негативний висновок, але його ставлять на розгляд і більшість голови позитивно голосує”.

Якщо у Приірпінні та Переяславі Хмельницькому “Свобода” до “Нових облич” опозиційна, то у Фастові індекс опозиційності критично низький.

“Як “Свобода”, то ми в опозиції. Якщо питання для громади, то чого не підтримати. Є питання ще “сирі” і ми за них не голосуємо. Ми не підтримуємо питання, які ідуть в розріз нашій програмі “свободівській” і те, що шкодить громаді, тому такі результати”, — коментує “свободівець” Петруньок.

Чи ми підтримує наша фракція мера? Мені тяжко відповісти на це по одній простій причині, якщо тут зараз діляться хто лєвий, хто правий, ми займаємо нейтральну позицію і підтримуємо все, що буде для користі міста. Буває таке, що мера підтримуємо, а буває що й опозиціонерів”, — коментує голова фракції “Солідарність Хапанцев”.

Навіть у представників партії “Нові обличчя” він вищий, аніж у “свободівців”.

Підсудна секретаріада: як знесли секретаря ради від “Батьківщини”

Спершу на посаду секретаря ради обрали “батьківщинівку” Наталію Датко. Але восени 2017 року представники “Третьої сили” та “Опоблоку” ініціювали переобрання секретаря ради й ним став представник “Третьої сили” Сергій Ясінський, який входив до земельної комісії.

Зауважимо, що партію “Третя сила” очолює Ігор Найда. Він балотувався від цієї партії до парламенту у 2006 році зі студентом Володимиром Карплюком, який став забудовником і зараз є головою партії “Нові обличчя” та мером Ірпеня.

Таким чином і тоді, і зараз партія “Третя сила”, ймовірно, виконувала технічну функцію. На місцевих виборах 2015 року “Третя сила” по всій Україні отримала 9 мандатів. Троє з них — у Фастові.

У своєму ЗМІ “Демократична Київщина” Найда друкував позитивні публікації про політиків, які зараз представляють партію “Нові обличчя”. Місцеві ЗМІ ототожнюють це видання з медіа, які входять до групи впливу Карплюка.

 

Рішення про зміну секретаря ради не підтримали члени “Радикальної партії”, “Самопомочі” та “Батьківщини”, а голова фастівської міської організації БПП Дмитро Поворознюк наголосив, що ініціюватиме відкликання тих депутатів партії, які брали участь у заміні секретаря ради.

На початку лютого 2018 року рішенням суду Датко мали негайно поновити на посаді секретаря але голова ради Нетяжук вирішив перекласти це на депутатів і виніс питання поновлення на сесію. Більшістю голосів таки прийнято рішення поновити Наталю Датко на посаді секретаря, та вона після цього написала заяву про складення своїх повноважень, то ж секретарем залишився Сергій Ясінський.

“Немає сенсу боротися. Я пішла в суд і довела, що рішення було прийнято не законно. Потім я була у міського голови. Він сказав, що не збирається мене поновлювати, що буде подавати у апеляцію, а потім і в касацію і це затягнеться на роки. А я стояла на біржі і не отримувала кошти, бо вони мені написали, що я порушила статті закону. Написали такі статті, що виплати не йдуть. Я пішла з ним на відверту розмову, щоб мене поновили і я напишу заяву на звільнення. Працювати з ним я не бачу сенсу. Більшість куплена”,  коментує Наталя Датко.

У кінці грудня 2017 року відбулося масштабне переформатування ради. Замінили майже всіх голів комісій. Датко, яку так і посунули з посади секретаря, стала головою комісії з питань місцевого самоврядування.

Депутати коментують це як бажання голови міськради мати “своїх” представників у погоджувальній раді, бо всі голови комісій до неї входять автоматично. Сама ж погоджувальна рада, по суті, дублює функції постійних комісій. Слід зауважити, що троє з чотирьох змінених голів комісій належать до провладної фракції “Нові обличчя”.

До слова, у Фастові, як і в Ірпені, де мером є голова партії “Нові обличчя”, заснували КП “Муніципальна варта”, яке є по суті підконтрольною меру силовою ланкою.

Чому депутати прогулюють сесії та комісії?

Якщо депутати пропускають від 25 до 50% сесій, то, згідно з методологією ЧЕСНО, вони потрапляють до лав прогульників. Представники “Нових облич” Мирослава Муляр, Ірина Кисленко та Максим Слободян могли  опинитися з-поміж кандидатів на відкликання, якби у 2017 році пропустили хоча б іще одне засідання комісій міської ради.

 

“Останніх чотири місяці минулого року (2017  прим. ЧЕСНО) він (голова ради Михайло Нетяжук  прим. ЧЕСНО) мене знімав з посади начальника Фастівського комбінату комунальних підприємств і є рішення про моє поновлення, але він не поновлює  міняє структуру комбінату. У зв’язку з цим у мене були проблеми зі здоров’ям. Справа в тому, що на сесії стало безполєзно ходить. Це таке приниження і несправедливість, коли ти наблюдаєш безкарність. У нас руки поопускалися. Нас меншість, ми відчуваємо, що безсилі і непотрібні для міста”,  пояснює свою відсутність на сесії Валентина Войтенко.

Представниця “Нових облич”, що пропустила половину засідань комісії ЖКГ Ірина Кисленко коментує свою відсутність наступним чином:

“Я працюю вчителем в школі. Засідання мабуть часто призначали на робочий час, а я ж так часто не можу відпрошуватися з уроків. Кілька раз було так, що призначали комісію за півтори години”.

Як відомо, робота депутатів місцевих рад не оплачувана, тому деяким представникам доводиться навіть жертвувати роботою заради депутатства.

“Чесно кажучи, я здивована, що так багато пропустила засідань. Мені здавалося, що пропустила лише кілька. У нашому бюджеті не передбачено оплату за роботу в комісіях і на сесії. Ми всі працюємо і не завжди роботодавці лояльно ставляться до пропусків. Позаминулого року мене не відпускали з роботи і я звільнилася. Мене в принципі до цього змусили. Хоча законодавством і передбачено, що мають відпускати”, — говорить депутатка від “Нових облич” Оксана Шевчук.

Депутат Хапанцев коментує свої прогули, як технічну помилку оргвідділу.

“Не може такого бути, це помилка. Я розберуся звідки така інформація в раді. Я фактично заступник голови комісії (земельної  прим. ЧЕСНО). Засідання в нас кожну середу і я навіть на роботу не ходжу. Бо знаю, що кожної середи комісія”.

 

 “У нас в 2017 році комісія взагалі не працювала. Я два засідання провела, а не голова комісії. Я сама просила зібратися і вирішити певні питання”,  розповідає про причину пропусків депутатка від “Нових облич”, членкиня транспортної комісії Юлія Будишевська.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз відвідування, опозиційності  та декларацій депутатів облради. Також проаналізував роботу Переяслав-Хмельницької ради.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539