Київрада ускладнить процедуру створення скверів?

0

Остаточне рішення про створення скверів в столиці може приймати Київзеленбуд. Про це йдеться в проекті рішення, який на сесію 20 березня підготував голова екологічної комісії і преставник “Єдності” Костянтин Яловий.

Батьківщину насторожує відсутність вичерпного переліку документів, які потрібно буде подати для оформлення скверу. “Свободівці” вважають, що проект рішення написаний в інтересах забудовників.

 

“Це не припустимо писати в проекті рішення “і інші документи”. Це можна тоді до безкінечності збирати так документи, щоб отримати статус скверу. Аби зібрати всі документи, це може треба бути голову зламати. І чого сама комісія цю роботу зробити не хоче? Що стосується думки громади – то її не завадить вивчити. Це зайвим не буде. Я поговорю і з Яловим і з нашим депутатом від Батьківщини Денисом Москалем, який входить в екологічну комісію. “Батькіщвина” не допустить, що заклали в проекті рішення якісь міни для громади і ми будемо голосувати виключно в інтересах киян”, – говорить голова фракції “Батьківщина” Володимир Бондаренко у коментарі “Громаді Київщини”.

“Самопоміч” буде утримуватися від голосування за цей проект рішення.

“Він передбачає дуже зарегульований процес надання статусу зеленої зони земельній ділянці. Перелік документів, які ініціатору необхідно буде подати, є таким, що майже виключає можливість виконання усіх вимог”, – повідомили в прес-службі київської “Самопомочі”.

“Свобода” наголошує, що комунальному підприємству “Київзеленбуд” не дають жодних розумних строків для оформлення документів.

“Рішення по створення скверу або парку  допомагало завжди убезпечити ділянку від забудов. Лише потім КП “Київзеленбуд” робив проектні роботи. Зараз це намагаються змінити. Такий проект рішення одназначно  вигідний забудовникам. Екологічна комісія подає цей проект рішення, щоб розширити свої повноваження та умисне затягувати строки надання статусу зеленим зонам. с”, – коментує перший заступник голови транспортної комісії свободівець Прохор Антоненко.

Голова фракції “Солідарність” Андрій Странніков на чисельні дзвінки та СМС повідомлення не відповів, але “Громада Київщини” готова оприлюднити позицію фракції.

Також, є загроза, що після таких змін, строки присвоєння статусу сквера чи парка збільшаться в рази. Адже, відповідно до інформації на офіційній сторінці Віталія Кличка протягом 2017 року рішеннями Київської міської ради надано статус скверу 65 земельним ділянкам.

За інформацією прес-служби КП “Київзеленбуд” в столиці близько 700 об’єктів, де необхідно виконати проектні роботи землеустрою.

“Разом із юридичним управлінням КМДА ми напрацювали саме такий проект рішення, щоб зменшити розгляд питань статусу скверу чи зеленої зони до 3-х комісій і 2-х сесій, бо раніше було 5 і 3. Є ряд випадків, коли комісія визначає, що площа скверу одна, а коли роблять кадастрову справу, то виявляється, що там площа менша, і виникають питання, куди діли решту. Тому, виключно для того щоб усе від початку і до кінця зробити у законний спосіб, ми пропонуємо такі зміни”, – говорить голова екологічної комісії Київради, депутат від партії “Єдність”  Костянтин Яловий.

Він також стверджує, що ці нововведення ніяк не вплинуть на часові рамки встановлення статусу, а зменшать навантаження на профільні  комісії.

“Рішення по створення скверу або парку убезпечує ділянку від забудов, потім вже КП “Київзеленбуд” робив проектні роботи. Такий проект рішення одназначно вигідний забудовникам. Екологічна комісія подає цей проект рішення, щоб розширити свої  повноваження та умисне затягувати строки надання статусу зеленим зонам. Виходить так, що Зеленбуд буде вирішувати надавати статус скверу або парку, чи ні. Це може затягнути прийняття рішення на невизначений час”, – коментує перший заступник голови транспортної комісії свободівець Прохор Антоненко.

Нагадаємо, Очільник комісії Костянтин Яловий є зятем екс нардепа Віктора Пилипишина.  КП “Київзеленбуд” керує Михайло Наконечний, який також пов’язаний із Пилипишиним. Згідно з даними ресурсу «Посіпаки», Наконечний був його помічником. Тобто, існує конфлікт інтересів між забудовниками і “рятівниками” зелених зон.

“Щодо забудовника Віктора Пилипишина. По-перше, я не знаю, що він забудовує. По-друге, до бізнесу Пилипишина Віктор Петровича не маю жодного відношення. Те, що він є батьком моєї дружини… ну.. ви ж одружуєтеся на дружині, а не на її батькові. В мене немає жодного конфлікту інтересів з цього питання”, – розповідає Яловий.

Якщо депутати підтримають нововведення, вирішувати долю зеленої зони тепер буде “Київзеленбуд”. І якщо комунальне підприємство не подасть відповідне клопотання до Київради, то не буде  ні сквера, ні парка. А це на руку забудовникам, адже на вільних ділянках швидко можуть з’явитися нові багатоповерхівки.

Нагадаємо, що в лютому Київрада надала ділянці по вулиці Чорнобильській 12 статус сквера. Проте у детальному плані території району на ній має бути висотка. Це підтвердила земельна комісія.

Фото на кавер: https://hmarochos.kiev.ua 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539