Закон дав право створити ОТГ без виборів

0

Міста обласного значення зможуть створювати об’єднання тергромад без виборів. Це дасть можливість сільським та селищним громадам приєднуватися до міських на підставі рішення рад. Закон набере чинності 1 травня 2018-го року.

Після об’єднання, сільські та селищні ради припиняють своє існування, а старостами автоматично стають місцеві голови до чергових виборів 2020 року.

Один з розробників законопроекту Юрій Ганущак переконаний, що цей закон був необхідний, оскільки ЦВК блокувало проведення виборів до ОТГ в містах обласного значення:

“Цим законом фактично розблоковується параліч для міст обласного значення. Він дасть можливість створення об’єднаних громад в обхід ЦВК. Для створення потрібне буде лише рішення ради. Що стосується старост в селах або селищах, по закону старостою автоматично до нових виборів стає сільський голова тієї сільської ради, яка приєднується. Автоматично він же стає членом виконкому, фактично його впливовість зростає достатьно різко, старости стають реально впливовими людьми на своїй території”.

“Ця реформа дає перспективні шанси практично всім, ну хто більш менш розумний, а хто не дуже – ну, вибачайте”, – додає Ганущак.

Екс-нардеп також переконаний, що цей закон дасть можливість розвиватися селам та селищам. Він наголошує, що розвиток – це не забудова:

“Стає активною політика міст і вони тепер можуть заявляти – оці території нам потрібні для розвитку. Але щоб ви розуміли, що поняття розвитку не означає забудову. Тому що законопроектом № 6403 впроваджується план території громади і цей план здійснюється відповідно ДБНу, де враховані державні вимоги щодо території розвитку. Це обов’язкові умови щодо аерації, зелених зон, комунікацій і так далі. Тобто, всього, що передбачається містобудуванням. Держава контролюватиме цей план, тому що його мають право розробляти тільки сертифіковані підприємства, а далі йде державна експертиза”.

“Тобто отой хаос, який зараз робиться в містах, фактично він припиняється, тому що цей план дає так звані архітектурні обмеження, де і що можна будувати. Де можна ставити промислову зону, де взагалі не можна нічого будувати, де лінія електропередач, де перспективні комунікації державного характеру, такі як, наприклад, велика об’їздна дорога навколо міста Києва. Інфраструктурна субвенція передбачається для всіх громад, але з розрахунку на сільське населення, тому що потрібно піднімати інфраструктуру саме в сільській місцевості”, – переконаний Ганущак.

Мешканці Ворзеля не в захваті від цього закону й переконані, що тепер громада селища не зможе впливати на жодні процеси.

“На скільки я розумію, тепер не матимуть значення ні рішення громадських слухань, ні рішення судів. У травні Лариса Федорук може скликати сесію, її депутатська більшість проголосує за приєднання до Бучі, відповідно проголосують і бучанські депутати. Після цього Федорук залишиться старостою, а всі рішення щодо розвитку Ворзеля будуть приймати бучанські депутати та Анатолій Федорук. Не треба багато фантазувати, щоб уявити, що буде з селищем найближчим часом. Про курорт тепер можна буде лише помріяти”, – переконаний мешканець Ворзеля Олександр Михайлич.

Депутат Гостомельської ради Юрій Марчук вважає, що тепер Буча та Ірпінь захочуть приєднати Гостомель до себе і їм лишається тільки вмовити депутатів:

“На жаль, за 2,5 роки перебування на посаді голови селища Юрія Прилипка, ми не зрушилися в напрямку створення громади ні на крок. На вересень 2015 року Гостомельська ОТГ була першою зареєстрованою в Україні. Лишилася тільки робота по призн перших виборів. Але нові вибори можуть змінити розклад сил в раді, відповідно, теперішній голова намагається максимально затягнути процес призначення виборв, не зважаючи на гучні заяви в ЗМІ. Така ситуація дозволяє нинішн владі робити те, що вони роблять – дерибанити й знищувати Гостомель наче перед кінцем світу”.

“На мою думку, цей законого нічого доброго для нас не несе. Навпаки, сильніші громади будуть поглинати слабших. І на цьому етапі об’єднання не зовсім добровільне. Депутати вирішуватимуть одним голосуванням долю населеного пункту. Очевидно, що тепер мери Бучі та Ірпеня будуть намагатися вплинути на гостомельських депутатів з метою голосування за приєднання до когось із них. Хочу наголосити, що все в руках громади та її представників. Настав час громаді селища запитати в Прилипка, що він зробив для того, щоб Гостомель був сильною й незалежною ОТГ?”, – додає Марчук.

Щодо ситуації в Коцюбинському Ганущак переконаний, що з цим законом селищу буде значно простіше приєднатися до Києва.

У Київраді обіцяють винести на сесію рішення про приєднання.

“Зверення від Коцюбинського ми отримали і воно вже розглядається комісіями. Щойно буде напрацьований проект рішення ми його виносимо на сесію. Я думаю, що Київрада підтримає цей проект рішення”, – коментує “Громаді Приірпіння” секретар Київради Володимир Прокопів.

Нагадаємо, одна з комісій Київради вже розглянула звернення селищної голови Ольги Матюшиної з результатами грмоадських слухань щодо приєднання до міста Києва. 61 % учасників громадських слухань висловився за те, щоб приєднатися до столиці. В слуханнях 3 березня взяло участь майже 1350 коцюбинців.

Самопроглошений голова селища Микола Єременко разом з депутатами Нових облич на псевдосесії відголосували за те, щоб скасувати це звернення до Київради. Скасування звернення чи результатмів громадських слухань перебуває поза правовою площиною і законом не передбачене.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539