Завдяки сільраді тітушки забудовника зруйнували сараї місцевих жителів у Гатному

0

У Гатному забудовник із тітушками зруйнував погреби й сараї на прибудинковій території. Хоча люди живуть тут понад 40 років, сільрада надала їхню прибудинкову територію з капітальними спорудами третім особам. Новий власник ділянки, не показуючи жителям жодних документів, заборонив власникам майна наближатися до сараїв і наказав зруйнувати все разом із живими свійськими птахами в будівлі.

Люди попри спротив тітушок намагалися винести своє майно, однак більша частина залишилися під завалами. Місцевій жительці завдали тілесних ушкоджень, коли вона намагалася захистити своє майно. Депутати й секретар сільради Петро Дроща бачили і не втручалися. Поліція відкрила провадження за статтею про самоуправство. Про це “Громаді Київщини” повідомили жителі села Гатне Києво-Святошинського району з будинку на вул. Покровській, 2.

Місцеві жителі викликали поліцію, але поліція спершу зупинила руйнування, а коли дочекалася слідчо-оперативну групу, далі не зупиняла техніку від руйнування господарських споруд.

Мешканка будинку Катерина Кулаковська намагалася зупинити екскаватор, але тітушки забудовника її зігнали, завдавши тілесних ушкоджень.

Потерпіла вже звернулася до поліції і отримала направлення на судмедекспертизу.

Вчора написала заяву до поліції і мені дали направлення до судмедексперта і я до нього поїду”, – каже Катерина.

Було багато поліції. Коли приїхав перший патруль, вони подивилися документи, як я зрозуміла, вони не зовсім компетентні у цих питаннях. Спочатку вони почали говорити, що не можуть нічого зупинити, але потім поліцейська пішла до сараїв і бульдозера і сказала, щоб поки нічого не робили – чекали слідчу групу. А потім слідча група приїхала і дала добро, щоб потім руйнували далі”, – розповідає Катерина враження від роботи поліції.

Речник обласної поліції Микола Жукович у коментарі “Громаді Київщини” повідомив, що поліція відкрила провадження за статтею про самоуправство:

Ми відреагували на звернення громадян, відкрили кримінальне провадження і внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань за статтею 356 Кримінального кодексу України – “самоуправство”. В рамках цієї статті ми запросимо у власника всі документи, які підтверджують, що це його власність. Але попередньо ми з’ясовували, що напередодні було зібрання в сільраді- вони там навіть оголошення друкували в газеті – стосовно того, що їхні будівлі, які є на цій земельній ділянці в людей, – незаконні. Навіть писали листа в БТІ  – є якась відповідь, але поки що в нас її немає – ми теж її витребуємо стосовно того, які будівлі і що знаходиться на цих земельних ділянках. Ми реагуємо на заяви громадян і будемо розслідувати”.

За фактом завдання тілесних ушкоджень, за словами речника поліції, провадження ще не відкрито, але якщо заяву подано, то буде відкрито і буде долучено до кримінального провадження за фактом самоуправства.

Якщо в БТІ нічого немає, то ми нічого не зможемо зробити – люба будівля повинна бути узаконена. Якщо вона не узаконена, то безперечно є самостроєм і може бути знищена”, – додає Микола Жукович.

Юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат вважає, що, якщо будівництво самочинне, то ні забудовник, ні сільська рада не перевищили свої повноважень.

По-перше, ст.12 ЗКУ дійсно встановлює, що до повноважень сільських рад належить передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян або юридичних осіб, а також надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності.

По-друге, згідно ч.4 ст.376 ЦКУ, якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, таке майно підлягає знесенню.
Таким чином, сільрада має право передавати земельну ділянку комунальної власності, а також власник (в нашому випадку – сільська рада) або користувач такої ділянки, за певних умов можуть знести об’єкти самочинного будівництва на такій ділянці”.

Водночас, у місцевих жителів на руках є інвентаризаційні документи, згідно з якими господарчі споруди є невід’ємною частиною домоволодіння.

Зауважимо, що місцеві мешканці мають на руках документ з часів будівництва їхнього житла від радгоспу, в яком на плані показаний їхній будинок із прибудинковою територією і капітальною спорудою – погребами.

Мешканці будинку стверджують, що неодноразово зверталися до місцевої ради з питанням приватизації своїх споруд, однак отримували відповіді, що оскільки ці капітальні споруди розташовані на прибудинковій території, то й так належать власникам квартир.

Нагадаємо, комунальні ділянки із городами і господарськими спорудами мешканців будинку на вулиці Покровській Гатненська сільська рада надала у власність трьом особам, які їх перепродали в один день тещі секретаря сільради Петра Дрощі – Ользі Андрієвській. Новоспечена землевласниця отримала дозвіл у сільраді на забудову ділянок висотками і уклала договір про право забудови всіх трьох земельних ділянок (суперфіцій) зі скандальним забудовником Гатного Владиславом Кононовим.

При цьому протокол громадських слухань Детального плану території, ймовірно, був сфальшований, бо за словами місцевих жителів, про жодні слухання вони не були повідомлені і, відповідно, не були на них присутні. Сама власниця ділянок Андрієвська підтвердила, що її не було на слуханнях, хоча в протоколі значиться як присутня.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539