Злидні Бучі: депутат-мільйонер просить допомогу

0
Найбільше коштів у міськраді Бучі заощадили депутати від “Батьківщини”: перевізник Сотніков, голова земельної комісії Янковий та підприємець Квашук. Найбільші доходи показали депутати від “Нових облич” Мостіпака та Великодній.


Мостіпака не приховує, що переписав бізнес на батька. Найбідніша депутатка Ісламова не заробила за рік жодної копійки та пожертвувала 5 біткоїнів.

Найбільші статки в депутатів від “Батьківщини”

Найбільше коштів вдалося заощадити депутату Бучанської ради від “Батьківщини”, який лобіює інтереси перевізників у регіоні, Олегу Сотнікову. Він, як і торік, очолив список найбагатших депутатів ради. Його статки перевищують 9 млн грн.

Це на 200 тис. грн більше, ніж Сотніков показав у декларації за 2016 рік.

При цьому, заробітна плата депутата за основним місцем роботи ледве перевищила 40 тис. грн на рік.

У країні люди крадуть мільярди і ніхто нічого не робить. Я свою декларацію прочитав кілька разів, там нічого не змінилося, вона лише зменшилася. Я в бізнесі з 1991 року, я завжди займався підприємницькою діяльністю. А те, що ви кажете найбагатший, я не знаю. Я себе таким не вважаю”, – коментує лідер фракції “Батьківщина” в Бучанській раді.

Колега Сотнікова по партії Роман Янковий, який очолює в раді земельну комісію, заощадив за рік більше 4 млн грн. Сума заощаджень майже не змінилася у порівнянні з попередньою декларацією.

“Батьківщинівець” Олег Квашукзбіднів на 2 млн грн й посунувся з другого на третє місце найбагатших депутатів ради, задекларувавши майже 3 млн грн.

До п’ятірки найбагатших потрапив ще один “батьківщинівець” Музафар Османов. Його статки складають 1,2 млн грн. Ці кошти він зберігає готівкою.

Я зараз зайнятий, з людьми спілкуюся… Якщо коротко, то я все життя займаюся підприємницькою діяльністю, будую котеджі”, – пояснює журналістам депутат.

На питання, чому не довіряє банкам, а зберігає гроші готівкою, сказав, що має на те причини:

По-різному буває, буває, що довіряю, а буває, що краще тримати готівкою”.

До компанії найбагатших “батьківщинівців” приєднався депутат від “Нових облич” Вячеслав Кухаренко.Йому вдалося заощадити майже 2 млн грн. Усі ці кошти в різних валютах депутат та його дружина зберігають готівкою. Статки Кухаренка майже не змінилися у порівнянні з минулим роком.

Примітно, що дохід депутата та його дружини заледве більше 100 тис. грн.

Найбільші доходи у “Нових облич”

Дохід родини Сергія Мостіпаки склав майже 2,5 млн грн. Це заробітна плата депутата на посаді заступника Ворзельської селищної голови, дохід від підприємницької діяльності депутата та його дружини, заробітна плата дружини, дивіденди та соцвиплати. У порівнянні з минулим роком, доходи депутата зменшилися вполовину.

Натисніть для збільшення

Примітно, що дохід від підприємницької діяльності дружини депутата та дивіденди у сумі складають більше 2-х млн грн.

Нічого за рік не змінилося, єдине, що я переоформив бізнес на батька, бо став держслужбовцем. Так би мовити, батько продовжує мою справу. Переоформив Інтернет-магазин, де ми надаємо послуги з логістики. Моя дружина співвласник”, – розповідає Мостіпака, який став заступником Ворзельської голови Лариси Федорук.

На питання, чи не жалкує, що пішов з бізнесу, сказав, що краще заможні люди з бізнесу будуть іти в держслужбу, ніж бідняки, які будуть красти з бюджету:

В держслужбі багато мороки, але треба ж комусь цим займатися. Держслужба, звісно, важче ніж приватний бізнес, багато відповідальності але повинен хтось це робити”.

Громадський активіст із Ворзеля Олександр Михайлич дивується, чому заможний Мостіпака, який у декларації показав мільйонні доходи, просить у Ворзельській раді матеріальну допомогу.

Смішно чи сумно, але Мостіпака за час перебування заступником Ворзельської головиЛариси Федорук з успішного бізнесмена скотився до прохача матеріальної допомоги з селищного бюджету та збирача з мешканців по 26 гривень за надання відповідей на запити про публічну інформацію. Хоча при цьому Федорук його разом з собою щедро винагороджує преміями, які в кілька разів перевищують посадовий оклад”, – розповідає Михайлич.

Однопартієць Мостіпаки депутат Андрій Великодній задекларував дохід на 100 тис. грн менший ніж його колега.

Усі ці кошти – це дохід від заняття підприємницькою діяльністю депутата та його дружини.

Відомо, що Великодній займається озелененням у Бучі, в тому числі Бучанського парку, на яке міська рада виділяє чималі кошти. Прокуратура перевіряє законність виділення коштів Великодньому.

До списку найбагатших за рівнем задекларованих доходів потрапила депутатка від БПП Людмила Войналович. Дохід її родини складає більше 700 тис. грн. Усі ці кошти – це заробітна плата чоловіка депутатки. Сама ж Войналович ніде не працює.

“Батьківщинівець” Олег Квашук, який потрапив до п’ятірки найбагатших депутатів за статками, задекларував більше 700 тис. грн доходу. 60 тис. грн він заробив за основним місцем роботи у ТОВ”Кава+”, більше 100 тис. грн заробила дружина Квашука у ТОВ “Київська Правнича Компанія”. Решта суми – це дохід від заняття підприємницькою діяльністю. Як відомо,  Квашука раніше пов’язували з оформленням Бучанського межигір’я для родича екс-нардепа-комуніста Ігоря Калєтніка в Бучі на підставних осіб.

Замикає п’ятірку найбагатших депутатів за рівнем доходів депутат від партії “Наш край” Анатолій Волковський. Усі кошти – це дохід від підприємницької діяльності депутата та його дружини.

Депутат є власником ресторану “Старий млин” у Бучі, де місцеві депутати часто проводять своє дозвілля та святкують дні народження.

Ресторан оздоблений у стилі української сільської хати.

Я став підприємцем в минулому році – сфера харчування. У мене свій ресторан. До того він був оформлений на дружину, а в минулому році я його переоформив на себе. Весь дохід, який отримую, я показую й сплачую податки”, – розповідає Волковський.

Про причини переоформлення бізнесу на себе говорить, що так вирішив, деталі не пояснює.

За межею бідності дохід у 3 депутатів

Єдина депутатка ради, яка за рік не заробила жодної копійки, представниця партії БПП Анна Ісламова.

Попри це Ісламова задекларувала готівкою – 55 тис. грн та 95 біткоїнів, придбаних у 2013 році.

Журналісти поцікавилися в депутатки, за що вона живе й чи правдива інформація про доходи подана в декларації.

Правдива, бо я офіційно була не працевлаштована. Жила на те, що заощадила, коли працювала в “Новій пошті”. Зараз у процесі влаштування на роботу, напишу про це, коли вже влаштуюся”, – розповідає Ісламова.

Щодо криптовалюти депутатка розповіла, що потроху її обмінює:

Як ви помітили, в мене стало на 5 біткоїнів менше. Там є такий обмін. Частину я відправила як благодійну допомогу на лікування хворої дитини. Коли я їх купила, це було не популярно і зараз мало хто знає про цю валюту. В мене є друзі з Хмельницького, які ще з 2010 року займаються криптовалютою. Коли я купувала біткоїни, вони були по курсу 8, тоді в мене були заощадження, частину з яких я витратила на навчання, а чистину вирішила кудись вкласти”.

Депутат від “Партії захисників Вітчизни” Дмитро Корж, який став депутатом кілька місяців тому, замінивши відкликаного Олексія Гарбуза, показав дохід нижчий за прожитковий мінімум.

Корж, який працює у ТОВ “Адмірал-Клуб”, за рік заробив трохи більше 40 тис. грн. Якщо поділити цю суму на 12 місяців, то на рік це буде 3,3 тис. грн. Цих коштів недостатньо для утримання дружини та 3-х дітей, яких Корж показав у своїй декларації.

Я все вказав, я живу на зарплату. Живемо як всі люди. Дружина працює, я брав довідку про доходи.. У неї приблизно така сама зарплата, як і в мене. Невже ми її не вносили.. та ніби ж вносили.. Вона працює на фірмі “Татьяна 71” на складі”, – розповідає Корж.

Доходи депутата від “Батьківщини” Музафара Османова значно менші за його статки. Дохід від заняття підприємницькою діяльністю Османова склав усього 48 тис. грн, тоді як статки депутата – одні з найбільших у раді.

Нагадаємо, у Бучі можуть відкликати 3-х депутатів за прогули засідань сесій та комісій.

Авторка: Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539