Село Забір’я не буде об’єднуватися в Боярську ОТГ – рішення суду

0

Київський окружний суд вирішив що Боярської ОТГ не буде. Це сталося 18 травня 2018 року. Зараз села і селища оскаржують приєднання до ОТГ і виграють суди.

Так сталося і з селищем Коцюбинське, яке в Верховному Суді наприкінці травня оскаржило рішення ради що до приєднання до Ірпеня.

Мешканці шукають адвокатів-волонтерів, які можуть допомогти в судах відстоювати права громади. У Коцюбинському громаді допомагала місцева мешканка та юрист Наталія Коломієць. Громаді Забір’я допомагає адвокат Роман Титикало, який є депутатом Київської облради від “Самопомочі”. У обох випадках громада бачила загрозу дерибану лісу, про що писала “Громада Київщини” депутатами новостворених рад в об’єднаних громадах.

Редакція вирішила з’ясувати у юриста Романа Титикала, чому Забір’я виступає проти децентралізації й не бажає об’єднуватися з іншими населеними пунктами в одну громаду і чи можуть інші громади розраховувати на те, що виграють суди, якщо не згодні з рішеннями своїх рад.

Громада Київщини: Що таке об’єднані територіальні громади (далі – ОТГ), та чому наразі так актуально їх створення?

Роман Титикало: В Україні пройшли вже кількасот виборів до ОТГ, але для багатьох людей залишається незрозумілим, що це таке і навіщо вони потрібні. Вибори до ОТГ стали справжнім випробуванням для громад.

5 лютого 2015 року Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», у який вже вісім разів вносились зміни. Відповідно до цього закону було розпочато процес об’єднання суміжних територіальних громад сіл, селищ, міст.

Фактична суть реформи – передати більше можливостей людям порядкувати у своєму місті чи селі. Керівництво ОТГ ближче до простої людини, ніж керівництво районів, які існували та існують досі. Це плюс, оскільки дії влади матимуть прозоріший характер, а скарги чи пропозиції населення дійдуть до компетентних керівників. З іншого боку, ОТГ більша за громаду «старого зразку» та має територію і повноваження, які дозволяють думати про залучення інвестицій, приваблення туристів і розвиток місцевої інфраструктури.

Здається, така система вигідна всім: чиновники вищого рівня не будуть займатися тим, в чому вони часто не розбираються, а місцеві органи отримують простір для роботи. Звісно, з цими можливостями приходить і відповідальність: як урядуєш своєю громадою, такою вона і буде.

Але у всього доброго, якщо воно потрапить у невмілі руки, можуть бути і негативні наслідки. Так сталось в селі Забір’я Київської області.

Редакція: Що саме стало причиною конфлікту щодо створення Боярської ОТГ?

Роман Титикало: Громада села Забір’я звернулась до мене з проханням допомогти захистити їхні права, оскільки без позитивних рішень громадських слухань депутати Забірської сільської ради проголосували за об’єднання села Забір’я  з містом Боярка Київської області в ОТГ.

Єдиний правовий спосіб для захисту прав громади у таких випадках є оскарження відповідних рішень до суду. У зв’язку з цим я, як адвокат та правозахисник, підготував позов та представив місцеву громаду у Київському окружному адміністративному суді. 25 травня 2018 року суд задовольнив позов повністю, визнавши протиправним та скасувавши рішення сільської ради про добровільне об’єднання територіальних громад.

Редакція: Які основні порушення були допущенні при прийнятті відповідних рішень?

Роман Титикало:  Процесуальних порушень було чимало: не опубліковано в газеті оголошення про проведення громадських слухань, не опубліковано на сайті проекти рішень, порушенні строки проведення громадського обговорення. Але основне порушення  – не враховано думку громади при прийнятті рішення.

Розділом 2 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» чітко передбачені умови, послідовність дій та порядок добровільного об’єднання громадян. Дотримання послідовності всіх етапів є обов’язковою передумовою для добровільного об’єднання на підставі чинного законодавства України з дотриманням Конституції України.  

Під час об’єднання територіальних громад села Забір’я та міста Боярка, Забірською сільською радою було порушено саму процедуру добровільного об’єднання територіальних громад,  не враховано результатів громадського обговорення та порушено основні принципи місцевого самоврядування, зокрема: народовладдя, законності, гласності.

З цього питання в селі Забір’я двічі проводились громадські обговорення в листопаді та грудні минулого року, за результатами яких, мешканці села Забір’я не підтримали пропозицію щодо такого об’єднання.

Тим не менш, Забірська сільська рада не зважаючи на думку громади, Рішеннями сесії надала згоду на добровільне об’єднання територіальних громад села Забір’я та міста Боярка у Боярську об’єднану територіальну громаду.

Під час судового засідання депутати, які допитувались, так і пояснили, що вони обрані і, тому мають приймати будь-яке рішення, а думка громади для них носить рекомендаційний характер.

Статтею 5 Європейської хартії місцевого самоврядування регламентовано, що зміни територіальних кордонів органів місцевого самоврядування не можуть здійснюватися без попереднього з’ясування думки відповідних місцевих громад або шляхом проведення референдуму, якщо це передбачено законом.

Законодавством встановлено призначення громадського обговорення питання добровільного об’єднання територіальних громад, яке направлено на реалізацію прав громадян, як первинного суб’єкта місцевого самоврядування, на висловлення власної думки для вирішення зазначеного питання місцевого значення. При цьому, норми визначають обов’язок вивчення (дослідження) та врахування питання громадського обговорювання при прийнятті рішення.

Аналіз наведених положень та Європейської хартії місцевого самоврядування свідчить про обов’язкове врахування думки та позиції громади за результатами громадського обговорювання.

Крім того, відповідно до закону депутат зобов’язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

Депутати сільської ради при прийняті такого відповідального рішення були зобов’язані враховувати думку територіальної громади, при вирішенні питання щодо надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад.

Редакція: Схожу ситуацію ми спостерігали і в ситуації, коли хотіли силою приєднати Коцюбинське до Ірпеня. Чому, на Вашу думку, місто за приєднання менших населених пунктів, а селища та села проти?

Роман Титикало: Місто Боярка самодостатнє місто і створення ОТГ з будь-яким селом потрібно виключно для збільшення можливостей, проблема лише одна – кого вмовити? Місто Боярка зацікавлене у створенні ОТГ, так як після цього більше податків буде потрапляти до місцевого бюджету, і місто отримає додаткові кошти з державного фонду регіонального розвитку.

З селами ситуація дещо інша. Закон передбачає три типи громад – міську, селищну та сільську. У випадку приєднання села до міста , керівник громади  з села переміститься в місто Боярка , депутати будуть обиратись за партійними списками, влада значно віддалиться від людей, а село фактично стане частиною міста і втратить свою автентичність. Прикладів багато. В свій час до Києва приєднали такі населені пункти, як селище Бровари (1988), село Жуляни (1988), село Троєщина (1988), селище Пуща-Водиця (2002), село Осокорки (1984) та інші. Сьогодні мало хто пригадує, що це були колись самостійні населені пункти.

Керуючись саме такими думками, у громади виникла ініціатива створити сільську громаду з сіл – Княжичі, Бобриця, Музичі та Забір’я.

Редакція: Які перспективи в рішення, яким скасоване приєднання Забір’я до Боярки, вистояти в апеляції?

Роман Титикало:  Боротьба продовжується, це лише перша інстанція. Далі нові суди.  Крім того, я не думаю, що наші опоненти полишать ідею приєднати село Забір’я до Боярки.

Редакція: Які громади на території Київської області чинили спротив і оскаржували рішення рад щодо створення ОТГ?

Роман Титикало: Нагадаю, громада селища Коцюбнське судилася супроти приєднання до Ірпеня в усіх інстанціях з 2015 по 2018 рік. Лише у травні 2018 року громаді вдалося виграти справу у Верховному Суді й рішення про приєднання Коцюбинського до Ірпеня скасували.

Інші випадки судової боротьби в Київській області проти створення ОТГ мені не відомі, але я аналізуючі судову практику знайшов декілька прикладів ефективної та вдалої боротьби до апеляційної інстанції, але перша судова справа яка по цій категорії дійшла до Верховного Суду це дійсно справа Коцюбинського.

Кому цікаво , приведу приклад було скасовано на схожих підставах в судах рішення Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області про об’єднання в ОТГ з центром в місті Покровськ, також було скасовано рішення Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області“Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представника до спільної робочої групи” також у зв’язку з не врахуванням думки громади.

Так, що географія рішення доволі широка і схожі проблеми є по всій Україні, а проблема одна – влада не завжди рахується з думкою людей!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539