Коцюбинське: що вдалося зробити за рік

0

Для селища цей рік був дуже важким. Зважаючи на обмежені ресурси нам все ж вдалося відстояти інтереси громади, залучити зовнішні інвестиції й реалізувати низку проектів.

Ми повернули котельні громаді

Цей опалювальний сезон був неймовірно важким. Півтора місяці через війну з монополістом, якого підпирав Ірпінь, мерзли майже 5 тисяч людей. 

Ми вистояли в судах, хоча це було не легко.

Результат пошуку зображень за запитом "Суд матюшина"

Запустили теплопостачання в оселі.

І найголовніше – ми вернули майно громади – котельні – з приватних рук. Воно не просто коштує мільйони. Коли котельні належать громаді монополісти не можуть брати нас в заручники. Тут і я і громада безперечно вдячна прокуратурі Київської області, яка разом з нами відстоювала інтереси в суді.

ЗАТ “Коцюбинські тепломережі”, яке попередня влада заснувала з “Мастер-Енерго” більше не існує. Суд прийняв законне рішення в інтересах громади. Садовський впродовж 2 каденцій міг оформити право власності на котельні й скасувати реєстрацію ЗАТ “Коцюбинські тепломережі”, але за 2 каденції він цього не зробив.

Виключно завдяки тиску громади на сесії нам вдалося розподілити кошти на ремонт котелень. Ремонтуємо тепер не лише великі котельні, а й дахові.

Навіть нові сучасні котельні “Мастер-Енерго” за 10 років експлуатації довело до аварійного стану.

Ось те, що ми побачили на Меблевій.

Для Меблевої я ініціювала придбання пелетного котла, щоб ми за відсутності газу могли пелетами опалювати й зберігати тепло в оселях. Котель приїхав на початку року. Треба, щоб депутати відголосували, аби ми мали фінанси на його підключення.

Дякую всім, хто ніс варту під котельнями, дякую кожному, хто ходив на суд і вірив, що ми відстоємо право громади на тепло і право громади управляти своїм майном. Але всі маємо пам’ятати, що “Мастер-Енерго” і кожен, хто порушує закон має нести покаранння. Інакше ми просто приречені століттями воювати за свої права. А за таких умов у нас менше ресурсу залишається на розвиток.

У 2015 році я обіцяла громаді, коли за мене голосували, що ми поборемо недобросовісну монополію “Мастер-Енерго”. Я свої обіцянки намагаюся виконувати по мірі можливостей та повноважень, які мені надає наше законодавство.

Завдяки Євгену Веліканову у нас в селищі можна тепер он-лайн сплатити за комунальні послуги УЖКГ “Біличі” без комісії.

Прошу громаду вчасно сплачувати за надані Вам послуги, бо від цього залежить спроможність УЖКГ розраховуватися вчасно за газ.

Експертиза на Бакала має заощадити нам кілька мільйонів бюджетних коштів

Попри те, що рік був складний, ми таки запустили процеси розвитку в господарстві. Ми домоглися експертизи каналізації по вул. Бакала, через яку у нас заблоковані з квітня рахунки. Те, що каналізація не працює знають всі.

Але чомусь депутат Павло Назарук та Олексій Зінкевич разом з моїм заступником Петром Пушанком надали суду абсолютно іншу інформацію, яка мала спрацювати на користь тих, хто не зробив нам каналізацію. Ми можемо втратити з бюджету кілька мільйонів гривень.

І що дивно, що депутат Назарук, який на суді засвідчив, що каналізація спарвна, пише листи, про те, що у нас проблеми.

Суд постановив прокуратурі заплатити за експертизу. Ми чекаємо на її результати з нетерпінням. І тут також я сподіваюся, що всі, хто підписали акти про те, що роботи виконані, мають понести відповідальність, бо під відсутню каналізацію виводилися реальні бюджетні кошти.

Залучення зовнішнього фінансування в Коцюбинське – 15 млн

Цього року до бюджету селища вдалося додатково залучити 15 млн грн. Це субвенція, яку нам допомогла отримати народна депутатка Ольга Червакова. Ми вже запустили оновлення насосів.

Те, з чого роками Коцюбинське пило воду має ось такий вигляд.

Водогони в Приірпінні – це болюча проблема, яку не вирішують. У Бучі аналізи показали, що фосфатів у 8 разів більше норми. А від цього залежить здоров’я населення. Люди не мають працювати на аптеки. І система водопостачання – це пріоритет. Так, населення ці зміни точно не помітить, як тротуарну плитку чи лавки. Але саме якість води – це питання № 1, бо 80 % хвороб спричинені як раз якістю води. І про це говорить статистика Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я.

Аби перейняти досвід прогресивних громад, працівники УЖКГ та депутати  Олександра Куцан та Олександр Ковальчук, їздили до Житомира.

Я розумію, що були незручності і люди негативно ставляться до того, що нема водопостачання перед святами, але ми мали до кінця року встановити насоси й підписати акти прийому-передачі. Якби депутати відголосували за субвенцію на кілька тижнів раніше – ми б не мали таких проблем з водопостачанням на свята.

За субвенційні кошти запущений ремонт даху будинку культури.

Оскільки ми ініціювали вперше в новітній історії Коцюбинського театральні сезони, дуже хотілося б, щоб публіка цивілізовано сиділа на виставах, а не в куртках і шапках.Результат пошуку зображень за запитом "вистави Коцюбинське"

Та й опалення, за яке платяться кошти з бюджету, не має гріти вулицю.

Також субвенція виділяє кошти на ремонт приміщення на Пономарьова 2/2, яке ми відсудили для дітей Коцюбинського в суді.

Цього року Коцюбинське підписало угоду мерів. Ми розробили свою концепцію розвитку селища.

Це перед селищем відкриває нові перспективи у залученні і реалізації проектів енергозбереження. Своїми силами ми виявляємо будинки з найбільшими тепловтратами й змінюємо там вікна.

На медіафорумі у Львові журналісти аплодували історії успіху Коцюбинського, яка полягає в тому, що ми залучаємо до процесів місцевого самоврядування активну громаду.

Разом з тим інформую громаду, що ми на 2018 рік не прийняли бюджет. Той, який запропонували Нові обличчя, був мною заветований. Окрім низки інших порушень бюджетного законодавства, депутати зробили кричущу річ – намагалися розподілити гроші від пайової участі, яку ми ще не відстояли в судах.

Інформую громаду, що я звернулася до прокуратури, щоб витребувати в інтересах громади пайову участь в бюджет. Ми не можемо її розподіляти, доки не виграємо суд. Інакше нам можуть закинути корупційну змову і суддям оголосити відвід.  Прокуратура підтвердила, що позови готові. Це можа нам заощадити кошти на пайову участь і участь прокуратури в цих справах не дасть підстав говорити про те, що хтось міг щось не так зробити в процесі. Всюди треба контроль.

Аналогічно позови просимо подати і у справі “Атланту”.

Благоустрій селища і реанімування УЖКГ “Біличі”

На Пономарьова нарешті доробелна доріжка. Спуски зроблені для коляски, візків, велотранспорту й для пішоходів. Підрядники врахували побажання депутатки Наталії Пилипенко та мешканців прилеглих будинків.

На прохання мешканців УЖКГ “Біличі” проводило ремонти покрівель.

Також працівниками УЖКГ був проведений ремонт під’їздів на Пономарьова, Шевченка, Меблевій.

Підрядною організацією проведено ремонт системи водопостачання на Лісовій 20а.

У парку проведено низку толок.

На Меблевій та на Пономарьова виклали доріжки.

Також працівники УЖКГ виклали доріжку вздовж колій. Я розумію, що доріжка завузька. Її можна буде розширити, щойно в нас з’являться ще плити.

На Меблевій пофарбували паркан, який обписали невідомі вандали перед виборами.

На прохання мешканців приватного сектору і зверненню депутата Сокотюк по вул. Коцюбинського скосили траву.

У селищі провели обрізку сухих гілок та дерев.

Обрізку дерев проводили і в дворах.

Працівники УЖКГ перевіряли стоки підприємств селища і знайшли порушення. Підприємтсва мають відшкодовувати збитки.

Аналоігчно УЖКГ перевірило і споживачів в приватному секторі. Під час перевірки були присутні депутати Олена Сокотюк та Оксана Недашківська.

Виявлено, що деякі мешканці зливають стоки так, що вони потім потрапляють у лісове озеро.

Для зручності молодих мам, які спускаються з колясками та інвалідів, працівники УЖКГ зробили пандуси.

У роботі комунального підприємства хочу відзначити, що запустили сайт з необхідною для громадян інформацією, а також сторінку на Facebook. Я розумію, що працівники комунальної сфери ще не завжди можуть оперативно он-лайн реагувати на те, що пишуть їм мешканці, але я щиро вірю, що з часом цей новітній інструмент запрацює більш ефективно. Ми плануємо створити call-центр.

Також має місце велика проблема у пошуку якісного менеджера для УЖКГ “Біличі”, яке по суті є банкрутом. Комунальне підприємство підготувало для громади аналітику по тому, як виростали борги за останні 10 років.

Дуже мало людей з компетенціями і бажанням рятувати корабель, який майже на дні. Через неякісний менеджмент я змінюю керівників УЖКГ. Цього не треба боятися – ми маємо знайти людину, яка зможе ефективно працювати в таких складним умовах. Але я казала депутатам і ще раз наголошую громаді – УЖКГ по суті банкрут і тут треба арбітражний керуючий. Але депутати мене два роки не чують і не хочуть створювати нове комунальне підприємство з нуля. І в цих умовах ми матимемо більше шансів, що до нас прийде фаховий персонал. Але поки працюємо в тих умовах, які нам створили.

Я поставила задачу, щоб оптимізували витрати на адміністративний персонал і збільшили зарплати рядовим працівникам УЖКГ “Біличі”.

Біля ради та біля пошти на наше прохання ІВЦ зробило парковання для велосипедів.

Поблизу Меблевої в Нацпарку організували висадку дерев на місці рубок сухостою, якість яких контроювала Олександра Куцан.

Діти висадили дерева з іменними табличками. Зібрані під час акції кошти розподілили на закупівлю лед-ламп.

Лед-ліхтарі мешканці Меблевої вже встановили у себе в будинках.

Дуже добре, що не лише влада в селищі працює над залученням коштів та реалізацією енергоефективних програм. Мешканка селища Алла Спазнік пожертвувала 40 світлодіодних ламп, які були встановлені працівниками УЖКГ в під’їзді.

Завдяки волонтерам, які надали розсаду, та працівникам УЖКГ “Біличі” нам вдалося зробити клумби в селищі.

Також завдяки працівникам УЖКГ “Біличі” були створені нові клумби в самому селищі, на які попередньо завезли чорнозем. Щоб чорнозем не вимивали дощі – встановили бордюри.

Ще одну клумбу ми зробили на Пономарьова.

Волонтери навіть готові були висаджувати клумби вночі після роботи. Рада не забюджетувала достатньо коштів на озеленення та на висадку рослин.

Вразило те, що на клумбі поблизу селищної ради наші волонтери виростили навіть кавуна.

Але якщо волонтери можуть допомогти з розсадою та оформленням клумб, то на спецтехніку коштів у них нема. Вони є в бюджеті селища, який розподіляється голосуванням депутатів.

У грудні снігопади були дуже сильні. Траса на Київську область була практично паралізована в 20-х числах. Якщо обласна техніка не спарвляється, то нашій техніці годі на це сподіватись.

Найгірше те, що коли ця техніка ламається – сніг не зупиняється. Він нападає і намерзає. І далі прибрати дороги стає практично неможливо.

Я разом з депутатською меншістю просила відголосувати за трактор. Але до серпня місяця, аж поки працівники УЖКГ не привезли під Булинок культури, де засідали депутати, доісторичну техніку автопарку, депутати не голосували.

УЖКГ сказало депутатам, що знімає з себе відповідальність, якщо на зиму не закуплять бодай одну одиницю для прибирання снігу.

Але навіть голосування депутатів у серпні не допомогло закупити трактор. Справа в тому, що депутати не відголосували на тому сесійному засіданні за створення тендерного комітету. Вони його сформували лише наприкінці листопада. А оскільки для проведення тендеру треба 45 днів, то до кінця року провести цю процедуру ми не встигли. Як результат нам, коли ламається стара техніка, просто нема чим чистити дороги. У новий бюджет 2018 року депутати трактор та спецтехніку не заклали. Не допомагає навіть те, що член комісії з питань ЖКГ Олександр Ковальчук оприлюднив відеоекскурсію автопарком.

Дякую всім, хто вийшов допомогти двірникам. Сам вдірник не в змозі впоратися після такого рясного снігопаду.

Вирішення транспортних проблем

З початку 2017 року депутати Олександра Куцан, Олександр Ковальчук, Ліна Радуда, Оксана Недашківська, Олена Сокотюк, Євген Домбровський та волонтери проводили моніторинг пасажиропотоку та якості послуг перевізників 745 та 393. Ми дійсно майже рік в ОДА доводили, що перевізники працюють неякісно і не в змозі забезпечити сервіс належним чином громаді. Виявилося, що в перевізника по тендеру мало бути 25 маршруток для 745, а вони потім перепідписали угоду на 8. В ОДА є потужні лобісти не лише в “Мастер-Енерго”, але й в перевізників. І цей лобізм проявився і під час останньої наради.

Голова бюджетної комісії Людмила Узерчук надала лист перевізнику від бюджетної комісії про те, що все гаразд і ми маємо перевізнику ще дати кошти з бюджету. Подібні ідеї виникали в голови бюджетної комісії і щодо фінансування “Мастер-Енерго”. І ось наприкінці року ми таки запустили пробні маршрут від Промсізу до Академмістчка. Мета якого була забрати пасажиропотік з останніх зупинок маршруту 745, який просто не міг вивезти людей вчасно на роботу. Навіть на кінцевій 745 вже люди не могли вчасно і комфортно виїхати на роботу.

Голова комісії ЖКГ вийшла на маршрут і побачила, що нового перевізника блокують джипом і маршруткою 745, а ввечері маршрутці побили скло.

Глибоке занепокоєння викликає в мене те, що з перевізниками частина депутатів намагалася провести закриті зустірчі. Навіть голова комісії не знала про те, що Владислав Євстєфєєв запросив перевізників і ті зрештою порадили громаді ходити до Лавіни пішки, а там сідати на безкоштовні маршрутки.

Якщо перевізники не розуміють, що громада все одно вимагатиме якісний сервіс – то їх спіткає доля “Мастер-Енерго”. Монополістам громада завжди дасть гідну відсіч, а депутати і я як селищна голова маємо представляти гідно інтереси людей.

Вдячні члену нашої команди Євгену Веліканову, який запровадив Wi-Fi у маршрутках.

Нагадую, що так само безкоштовний Wi-Fi діє в поліклініці та в парку.

Голова транспортної комісії Олександра Куцан також вивчає можливість, щоб нова електричка зупинялася у нашому селищі. Переговорний процес з “Укрзалізницею” може бути ускладнений тим, що депутати навесні вирішили просто поділити землю Укразалізниці для гаражів АТОвців. Офіційна відповідь про те, що 2 хвилини зупинки затримують рух – не є переконливим аргументом.

Цього року нам вдалося домогтися того, щоб Голова ОДА Олександр Горган приїздив до нас в Коцюбинське й вивчав пробелми громади.

Хочеться вірити, що з квітня 2018 року ми отримаємо обіцяне розширення дороги – поворот Пономарьова на окружну, а також вирішиться низка інших питань, про які ми просимо ОДА майже рік.

До свят нам лише освіжили на Пономарьова розмітку.

Хочу відзначити, що в КМДА нам вдалося домогтися восени ямкового ремонту вул. Робітничої.

Наступного року КМДА обіцяє профінансувати капремонт цього відрізку дороги та встановити ліхтарі. Сподіваюся, що теж своєї обіянки дотримають. Хочу зауважити, що ямковий ремонт допомагали контролювати волонетри та тактивісти селища. У мене фактично два роки немає гідного заступника. Той, який дістався мені у спадок від Вадима Садовського  – Петро Пушанко – не просто нічого не робить, він шкодить селищу і його мешканям. Не мають через саботаж депутатів стаждати коцюбинці, а волонтери працювати замість чиновика, якого поставили депутати.

До КМДА ми звернулися також, щоб запровадити комунальний транспорт в селищі і вони просять в ОДА надати їм таку можливість для участі в тендері.

Розвиток культури, освіти та медицини в селищі

Дякую всім, хто долучився і разом з нами підготував малечі і святкування Нового року.

Дякую й тим, хто підготував святкування Дня Святого Миколая.

Окрім новорічного свята, мешканям оргапнізували святкування Дня селища з дискотекою поблизу озера.

Під час Дня селища ми організували розфарбовування сірого бетонного паркану. Тематика екозахисна.

Школярі також були залучені до висадки алеї лип на Залізничній. 

У селищній раді провели виставку ляльок-мотанок сестер Катриченко.

До Дня матері запросили письменника Миколу Луківа на творчий вечір, де він читав зокроема і свою незабутню  “Росте черешня в мами на городі…”.

Результат пошуку зображень за запитом "луків до матері треба навідуватися якомога частіше"

Провели прекрасний День захисту дітей.

Виставу для дітей показав театр “Каскадер”.

Як і торік просили телекуанал СТБ надати нашим талановитим дітям можливість відвідати щоу “Х-фактор”. І діти були задоволені.

На День захисту дітей ми організували екскурсію на телеканал СТБ.

Результат пошуку зображень за запитом "Екскурсія до серця телеканалу СТБ – “Вікна-Новини”"

До Дня збройних сил ми проводили уроки мужності в школі.

На Покрову організували концерт у Будинку культури.

Для дітей був організований тактичний пікнік.

Ми проводили зустрічі наших школярів з таленовитим режисером Олександром Жуковіним, який радує нас своїм талантом в Коцюбинському.

Жуковін зі своїм творчим колективом нам поставив в Коцюбинському до Дня пам’яті, який відзначали у травні, прекрасну виставу.

Мені дуже прикро, що цієї осені, на відміну від попередньої осені і весни ми не змогли організувати театральний сезон. Всі мої зусилля, як і зусилля депутатської меншості та волонетрів були кинуті на стабілізацію ситуації з опаленням та запуску субвенційних коштів.

Але через це не має старждати культурний пласт в Коцюбинському. Для Коцюбинського, яке має населення до 20 тисяч, цілком нормально, коли селищний голова має двох заступників. Один з профільних заступників мав би займатися розвитком культури та освіти у селищі.

У своєму проекті бюджету голова бюджетної комісії Людмила Узерчук не лише не забюджетувала другу вакансію заступника, а на розвиток культури виділила менше 200 тисяч гривень в той час, як на перенесення смітниці біля свого дому відголосувала за майже 100 тисяч гривень. Разюче порівняння у фінансуванні для перенесення одного смітника і розвитку культури в усьому селищі.

Але попри всі негаразди виставу до Нового року ми таки провели.

Якщо бюджет дозволяє нам фінансувати культуру, то освіту та медицину ми фінансувати не можемо. Це має фінансувати Ірпінь, якому ми даємо 12 млн ПДФО. Оскільки через безглуздий розподіл бюджетних коштів депутатами Ірпеня наші діти мають тільки платні групи подовженого дня, то ми це оскаржуємо в судовому порядку.

Щодо медицини, то ми намагаємося залучати громадські організації для того, щоб допомогти медзакладам селища. Так завдяки Андрієві Скіпальському ми змогли організувати та провести тестування мешканців на гепатит.

Коцюбинець Віталій Петрина допоміг налагодити контакти з благодійною організацією “Київській балгодійний фонд “Здорова Нація” і вже тричі медзаклад отримував медикаменти від благодійного фонду.Результат пошуку зображень за запитом "Петрина Коцюбинське ліки"

Завдяки Ігореві Домбровському були залучені від благодйних організацій та роздані тим, хто цього потребував, корсети.

Також Домбровський опікується організацією та доставкою допомоги нашим фронтовикам.

Безпека та робота правоохоронних органів у селищі

Проблеми з правоохоронцями ми маємо не лише тоді, коли мова йде про наливайки. Як з’ясували ЗМІ, у нас на приватній території зберігалися токсичні відходи.

Ми залучили всі можливі служби, щоб організувати перевірку та притягнути винних до відповідальності.

Пов’язане зображення

Якщо в цивільних справах ми дійсно просуваємося в судах і відстоюємо котельні та інтереси громади у таких справах, як каналізацію по вул. Бакала, то у кримінальних провадженнях справи дійсно дуже погані.

Ми досі не знаємо замовника побиття Голови ТВК пенсіонерки Людмили Демченко.

Виконавець перебуває у СІЗО. Але ім’я того, хто замовив йому такий злочин не розголошує. Але ми і без слідства знаємо, що нападник – тітушка з забудови Ірпеня і пов’язаний з політиком з Нових облич.

Півтора роки тягнеться справа щодо побиття Ігоря Домбровського, якому депутат Нових облич попередньої каденції Вадим Янович зламав ніс.

Прокуратура здійснює лише прокурорський нагляд. Слідство веде у справах поліція. У Приірпінні протягом року не спостерігалося позитивної динаміки в роботі поліції. Можливо вона з’явиться з приходом нового очільника Ірпінської поліції.

Хоча я зверталася, щоб в Коцюбинському зробили окремий відділок поліції, який би не був підконтрольний Ірпеню. Нам відмовили.

Громада пікетувала Авакова саме через бездіяльність правоохоронних органів у всій Київщині.

Ми другий рік не можемо змусити правоохоронців робіратися з наливайками в селищі. Замість правоохоронців рейди по наливайках проводимо самі.

Через безкарність у нас просто крадуть квіти з клумб та гірлянди.

Крадуть люки і УЖКГ змушене накривати колодязі бетонними плитами.

Я звернулася до СБУ та головного управління поліції в Київській області, щоб розробити проект для запровдаження відеоспостережння. Кошти на реалізацію першого етапу проекту у розмірі кількох сотень тисяч гривень були передбачені в проекті бюджету, який депутатська більшість не підтримала. Вартість проекту до 30 млн грн і тому потребує залучення зовнішнього фінансування, над чим апарат ради готовий працювати.

Також ми дбаємо про те, щоб зробити додаткове освітлення і встановили ліхтарі на доріжці поблизу ІВЦ, якою люди користуються.

Люди скаржилися, що біля колій було йти дуже темно і моторошно.

Прозорість і підзвітність – ми запровадили стандарти демократії як у США

Я рада, що люди цього року зрозуміли, що все залежить насправді від них. Саме тому я запровадила проведення сесій на 18:00. Громада має контролювати депутатів. Цей досвід ми запозичили у США.

Кожен відчув, що прихід на сесію кількох сотень коцюбинців, змусив депутатів нарешті відголосувати.

Так ми отримали фінансування на ремонт котелень. Ваша присутність на сесіях та Ваші доручення виборцям вкрай важливі.

Інформацію про сесійні засідання та результати голосування ми розміщуємо на новому сайті Коцюбинської селищної ради, який розробили волонтери. Сайт створювався з урахуванням потреб людей, які мають вади зору.

Також були враховані вимоги закону під час створення рубрик та наповненям контенту. Оскільки депутати не заклали коштів на цей ресурс – піднімати його допомагають волонтери.

Мені приємно відзначити, що практично всі депутати, кого підтримало віче і хто йшов командою для розвитку селища відзвітували і їм дійсно було про що звітувати. Про це писав голова регламентної комісії Євген Домбровський.

Я обіцяла звітувати двічі на рік. Свої обіцянки я виконую перед громадою. Звіт про те, що було зроболено за рік після перевороту, оприлюднений 7 квітня 2017 року. У січні 2017 року “Громада Приірпіння” оприлюднила мій звіт про те, що вдалося зробити у нелегкому 2016 році, коли півроку ми потерпали від результатів перевороту у селищі. У 2016 році був також оприлюднений звіт за 100 днів роботи.

У селищі кожен, хто хоче отримувати повідомленння про те, коли депутати будуть засідати, може зареєструватися і отримувати смс-повідомлення. Цю систему ми розробили теж завдяки Євгену Велікнову.

Ми дотримуємося своїх передвиборчих обіцянок, які дали громаді в 2015 році. Піздвітність і прозорість у роботі – одна з них.

 Авторка: Ольга Матюшина, голова смт Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539