У 1 клас за новою програмою: до чого готуватися дітям та батькам

0

“Нова українська школа” – концепція, за якою вже з 1 вересня працюватимуть усі столичні середні навчальні заклади. До них прийдуть 34 тисячі першокласників.

На впровадження програми Київ виділив рекордні 150 мільйонів гривень. “Держава нам надала 69,5 мільйонів гривень. Місто мало знайти решту – 30%, але ми збільшили свою частку в 6,5 рази”, – сказав мер Києва Віталій Кличко.

Тож які зміни чекають школярів перших класів?

12 років за партою

Шкільний набір 2018 року стане першим, який навчатиметься 12 років. Саме стільки часу передбачено, аби маленькі українці могли засвоїти й нову шкільну програму, й отримати ще більше – розвиток емоційного інтелекту, критичного мислення, розуміння своїх почуттів, почуттів інших, уміння взаємодіяти в команді, екологічну компетентність, підприємливість, інноваційність, фінансову грамотність. І навчатимуть цьому з перших класів.

Без підготовки

Відтепер дітям не обов’язково вміти читати і писати – цьому навчать у школі. Педагоги навіть стверджують, що діти, які до першого класу цьому не навчилися, з більшим бажанням опановують нові знання. Ті ж діти, яких навчали наполегливо письму та читанню раніше, можуть вже відчувати втому.

Забути про домашні завдання

Точно на перший рік. Радник міністра освіти і науки Оксана Макаренко говорить, що завдання для домашнього виконання з’являться вже в другому класі, але не повинні займати більше 45 хвилин часу на виконання.

Оцінки за критеріями

Не буде й оцінок – їх виставлятимуть з другого класу. І не з усіх предметів, а лише з математики, природознавства, читання та української мови.

У пілотних класах у 2017-2018 навчальному році використовували портфоліо особистих досягнень, яке дозволяє учням відчути себе творчою особистістю. Вчитель міг оцінювати кожного учня за 51 критеріями. Можливо тепер ця практика буде продовжуватися. Але фахівці говорять, що з часом до стандартних оцінок все одно треба буде повернутися у 2-4 класах. У середній школі залишається традиційна 12-бальна система оцінювання. До того ж там домінують предмети, а не особистість дитини, її прояви. Тож строки психологічної травми просто переносяться.

Нова програма – нові меблі

На обладнання класів новими меблями та іншими необхідними для навчання матеріалами, як то акваріуми або конструктори  LEGO, держава виділила мільйон гривень ще у квітні місяці. І хоча, за даними міністерства, не всі місцеві органи влади змогли вчасно розподілити та витратити кошти, час ще є – до 1 листопада.

Тоді ж мають у повному обсязі надійти підручники. Всі безкоштовні. Їх також можна буде вільно скачати з Інтернету та завантажити дитині на планшет, аби полегшити портфель.

До того ж навчання за новою програмою можливо взагалі без підручників, якщо вчитель захоче, він зможе готувати дидактичні матеріали, які здатні їх замінити. Адже відомо, що педагогам надається академічна свобода – вони готуватимуть власні авторські програми, обиратимуть підручники, методи і стратегії навчання.

Батьківський контроль

Було би добре, аби батьки посилили співпрацю зі школою, навчилися тримати зворотний зв’язок. Сьогодні ж, згідно з опитуваннями, для 72% батьків результат – це оцінки. Вони рідко звертають увагу на незадоволеність дитини, її психологічний стан. Так, багатьом не вистачає часу, щоб запитати про щось більше, ніж записано в щоденнику, проте “Нова українська школа” спрямована саме на розвиток особистості.

Фахівці просять працювати з дитиною вдома – навчити чистити своє взуття, мити посуд, прибирати за собою. Школа буде теж звертати увагу на дуже життєві навички – як перейти дорогу в правильному місці, як спілкуватися без насильства з однокласниками, як організувати собі перекус. Проте така наука не спрацює, якщо за малюка батьки роблять все вдома, мовляв, ми поспішаємо. Педагогіка партнерства передбачає, що у школи та сім’ї спільні завдання.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539