Підручниками російської мови в Коцюбинському займається СБУ (Оновлено)

0

Міністерство науки та освіти прокоментувало ситуацію з підручниками російської мови в Коцюбинському гуманітарному ліцеї. Вони запевняють, що у 2014-му році була надрукована наліпка на сторінку з символами Російської федерації.

“Ще у 2014 році Міністерство освіти і науки України звернулося до видавництва “Генеза” для того, щоб для цього підручника (Русский язык: учеб. для 3-го кл. общеобразоват. учеб. заведений с обучением на укр. яз./ Е. И. Самонова, В. И. Стативка, Т. М. Полякова, – ред.) було надруковано нову сторінку, що не включає завдань на ознайомлення дітей з державними символами країни-агресора. Відповідна сторінка була видрукувана, а також доставлена місцевим органам самоврядування для розповсюдження в закладах. Там цю сторінку мусили переклеїти”, – зазначає заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей у коменатрі “Громаді Приірпіння”.

“Міністерство освіти і науки повністю виконало свої зобов’язання, але школи знаходяться у сфері управління місцевих органів самоврядування – одні одразу виконали вимогу, інші не можуть виконати її досі. МОН, як ЦОВВ, не має жодних повноважень для застосування санкцій у таких ситуаціях, їх мають лише громади, які уповноважили місцеву владу на виконання своїх функцій. Що стосується МОН, то підпорядкований інститут, що відповідальний за питання друку та експертизи підручників, декілька років поспіль неодноразово звертався на місця з проханням переклеїти сторінку там, де цього ще не було зроблено, але, на жаль, й досі є місцевості, де дітям видають підручник без змін”, – додає Хобзей.

Начальниця департаменту освіти Київської області Віра Рогова повідомляє, що про додаткову сторінку для цього підручника їй нічого не відомо:

“Про цю ситуацію з підручником мені повідомили у Службі безпеки. Я дала доручення вивчити це питання. Справа в тому, що ці підручники не були вилучені. Можливо, й була надрукована сторінка, мені про це не відомо. Зараз департамент вивчає це питання”

Батьки ліцею в Коцюбинському не розуміють, чому їхні діти повинні навчатися за підручником, в якому прославляють велич Росії та розповідають про її непереможність.

“Як і торік, мене дуже “порадували” 2 уроки російської мови на тиждень. На питання, чи можна замінити їх англійською, я отримала відповідь, що це неможливо, тому що такий статут школи. Далі цікавіше. Книга 2013 року. Спочатку книги “прекрасний” текст, який розповідає, що російською мовою спілкується більшість людей світу. Ви не знали? “Герб росии”. І яскравий текст: “Орел – птица гордая и хищная… является символом величия и значительности государства в мире. Есть в этом символе и предостережение – с такой птицей воевать опасно“. ЩО?!!!!! Люди, П’ЯТИЙ РІК ВІЙНА з Росією!!!!!! А наших дітей вчать читати про “вєлічіє росії”?!!!!! це нащо, скажіть?!!!“, – пише мати учениці, яка давала кошти на судовий збір щодо груп подовженого дня.

Маслюк розповідає, що зверталася до директорки школи з проханням замінити російську мову для її дитини іншим предметом:

“З самого початку навчання молодшої доньки в Коцюбинському гуманітарному ліцеї, профіль якого – поглиблене вивчення української мови та літератури, я намагаюся з’ясувати, чому моя дитина поряд з українською та англійською мовами має вивчати російську? На це питання, адресоване директорці ліцею Тетяні Нетязі, я почула відповідь, що так вказано в статуті ліцею і що у нас є фахівець з викладання російською, а фахівців з викладання інших мов немає. Пропозиція замінити один з двох уроків російської на англійську мову отримала відповідь “так, постараємось в наступному році”, але ми отримали два уроки російської мови і в другому, і в третьому класі”.

“Якщо в другому класі підручник російської мови був аполітичним, то в цьому році я отримала шок від побаченого. Діти мають читати про “вєлічіє росії”, про те, що воювати з нею небезпечно, вивчати державні символи росії, країни-агресора, яка веде війну з нашою країною. Це неподобство підштовхнуло нас з чоловіком до рішучих дій – ми написали заяву, в якій відмовилися від вивчення російської мови нашою донькою. Було бажання замінити її на англійську мову, але, почувши, що це неможливо, ми вирішили замінити її на математику (тимчасово)”, – розповідає Маслюк.

Директорка Коцюбинського гуманітарного ліцею Тамара Нетяга запевняє, що цей підручник вони отримали у 2013-му році як держамовлення і після того ніхто не давав жодних рекомендацій щодо заборони його використання на уроках:

“Додаткові сторінки для цього підручнику нам не приходили. Також не було інформації про його заборону для використання в школі. Цей підручник ніхто не вилучав але я мушу сказати, що вчитель не акцентує увагу на цих сторінках і пропускає їх”.

“У нашому ліцеї 302 дитини вивчають російську мову. Багато батьків віддали своїх дітей до нас саме через те, що їхні діти хочуть її вивчати. Ми ж не з мовою воюємо, а з країною. Більшість батьків не хочуть, щоб у їхніх дітей замінили уроки російської мови якимось іншим предметом. До того ж, у 1 класі ми завжди питаємо в батьків, яку б мову вони хотіли вивчати – чи є потреба у вивченні російської мови чи немає. Батьки самі приймають рішення”, – додає Нетяга.

Ірина Маслюк переконана, що їй вдасться не лише замінити підручник, а й відмовитися від вивчення мови країни-агресора:

“Після посту у фейсбуці мені почали приходити повідомлення від українців з різних міст, які вели схожу боротьбу. І ось я дізналася, що виявляється, ми мали право ОБРАТИ будь-яку мову – польську, іспанську, французьську. Але нам цього не сказали. І саме зараз ми ще маємо час змінити навчальний план на рік, поділити клас на дві групи – таку, що має бажагння вивчати російську мову, і таку, що має бажання вивчати лише англійську. Дякую Ларисі Ніцой, яка надала мені слушні поради щодо правильного оформлення заяви і подальштх кроків. Батьки нашого класу вирішили також написати заяви щодо ділення класу на мовні групи. Сподіваюсь, що таким чином ми розрулимо ситуацію, в якій нібито не було варіантів. Ми маємо право на вибір”.

Редакція “Громади Приірпіння” звернулася за коментарем про наліпки для підручника з російської мови до представника органів місцевого самоврядування – заступника Ірпінського міського голови Олександра Маркушина але він попросив перетелефонувати пізніше. Його офіційний коментар редакція оприлюднить, щойно отримає.

Журналісти “Громади Приірпіння” намагалися з’ясувати долю наліпок у заступника голови Київської ОДА Юрія Денисенка, який був депутатом та секретарем Ірпінської ради, але на телефонні дзвінки та смс він не відповідає.

Пізніше ввечері в.о. міського голови Анастасія Попсуй (“Нові обличчя”, яка змінила прізвище на Заблоцька)  заявила, що призначена перевірка у ліцеї Коцюбинського.

У пості немає жодної інфомрації про те, що зробили з наклейками, про які розповіли в Міносвіти.

Зауважимо, що у 2014 році мером Ірпеня став Володимир Карплюк, який зараз залишив посаду, оскільки планує балотуватися в нардепи. Саме за його головування на сесії Ірпінської ради грав гімн РФ.

Екс-депутатка ІМР від Нових облич, мати співачки Наталія Лобода спекла торт для російського ТБ.

Також за головування Карплюка стали платними сніданки в школах та групи подовженого дня. Громада судиться з виконкомом Ірпінської міської ради з цього приводу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539