Біличанський ліс: звернення до Зеленського щодо дербану нацпарку 

0

Біличанський ліс – зелені легені Київщини. Від знищення зелені насадження, які долають наслідки чорнобильської катастрофи, ми захищаємо вже понад 10 років.

Після Революції Гідності ми домоглися підписання президентського указу і захистили ліс статусом нацпарку. Для цього було зібрано близько 15 000 підписів. Але треба було винести межі в натуру.

Минулого року ми заледве домоглися, щоб бюджетний комітет ВРУ дав кошти Мінекології, а ті перенаправили їх у НПП “Голосіївський”. Роботи мають завершитися наприкінці року. Ми ходимо на прийом у Мінекології, щоб контролювати цей процес.

Тим часом прокуратура в судах відстоює ділянки Біличанського лісу, щоб повернути їх у власність державі. Власники цих ділянок – чинні депутати і навіть кандидат по 95 округу Володимир Карплюк. Саме він хотів нам замість лісу звести висотки – ЖК “Новатор”.

У цих судах прокуратуру мала б підтримувати селищна рада. Але з жовтня місяця влада в селищі вп’яте захоплена у протиравний спосіб. Відтак у суди ходить представник протеже Карплюка – третього самопроголошеного голови Сергія Даніша. Він самопроголосився мером Коцюбинського і внісся в реєстр

Три роки в судах я від імені громади підтримувала позицію прокуратури. І зараз невідновлювальний ресурс держави можуть знищити. 

Відбувається найдзвичайно небезпечна річ. Провадження у низці справ зупинив Верховний Суд за клопотанням дерибанників. І чекає на висновок, чи може прокуратура представляти інтереси держави, коли є налжений представник – селищна рада. Та сама рада, яка дерибанила ліс і роздавала його депутатам.

Це наслідки бездумного проведення децентралізації. Хто може собі уявити, що рада, яка розкрадає землю буде битися за те, щоб повернути її в державну власність?

Сергій Даніш, який смопроголосився в.о. теж отримав ділянку лісу в 2008 році.

Я звернулася письмово до президента Володимира Зеленського

У зв’язку з тим, що саме президентський указ захищає Біличанський ліс, то виконання указу – це контрольна функція, яку може і має виконувати гарант.

Не може так бути, щоб 10 років за захист цього лісу били активістів, палили машини, безкарно захоплювалася влада і от тоді, коли ми дотисли виділення коштів на винесення меж в натуру – у судах робиться все, щоб злити справи.

З Офісу Президента мені надійшла відповідь за підписом заступника голови ОП, якого зараз призначили очільником Кабміну – Олексія Гончарука.

У серпні моє звернення надіслали до Кабміну та Генпрокуратури. Наразі є проміжна відповідь від Мінекології про те, що його мають невідкладно розглянути.

Строки у Мінекології та НПП “Голосіївський” для винесення межі стислі. Ми з депутаткою Коцюбинської селищної ради Олександрою Куцан відвідуємо регулярно Мінекології та НПП “Голосіївський”. На жаль, маємо констатувати, що там нема системного бачення, як винести межу до кінця року, а саме такі строки поставлені. Роботи затягують.

Є питання і до правоохоронних органів. На кадастровій карті досі на території лісу є ділянки, які відсудила прокуратура. Треба йти до виконавчої служби і прибирати ділянки з кадастру, аби легше було винести межу в натурі.

Президентський указ має виконуватися.  

Авторка: Ольга Матюшина, селищна голова Коцюбинського

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539