День виборів: дільниці закрились із явкою близько 70 %

5

Черги на дільниці вишикувались задовго до відкриття.

У Коцюбинському біля дільниці, що розташована в лікарні, на момент відкриття стояло майже півсотні людей.

Вони гуртувались поміж собою й говорили про вибори.

“Вітаю із святом! Як голосуєм? В один тур чи в два?” – каже один з дідусів своїм друзям, які щойно підійшли.

Ті у відповідь розмірковують про геополітику, макроекономіку й скаржаться на інфляцію.

25052014289

“Пам’ятаєте, як в радянський час було? Дільниці відкривали о 6-й! Ото добре було,” – пригадує жінка.

Хтось квапиться на роботу, хтось має працювати на городі й не хоче відкладати голосування, а хтось має плани на день, тому хоче пошвидше віддати свій голос.

За кілька хвилин до відкриття дільниці з’явився депутат Коцюбинської селищної ради Владислав Євстифєєв.

25052014290

Депутат спокійно зайшов на дільницю, коли вона ще була зачинена й говорив із жінкою у вишиванці.

“Він курує роботу спостерігачів від Батьківщини. Я спостерігач від Батьківщини. Він сидить в будинку культури і курує нашу роботу,” – розповідає Валентина Ланько, єдина на дільниці спостерігачка у вишиванці.

25052014294

Частина спостерігачів помітно нервує, коли їхню роботу фотографують представники ЗМІ. Не всі з них сидять із почепленою посвідкою, що не може не викликати питання: що і в якому статусі вони тут роблять.

“Що? Євстифєєв уже у Батьківщині?” – Зачувши таке, один з членів виконкому селищної ради відверто сміється.

(Тут варто нагадати, що Владислав Євстифєєв, у Коцюбинській селищній раді курує процес дерибану Біличанськоголісу і для цього створив групу Спільна мета. До цієї групи, яка головною метою бачить дерибан лісу, увійшли майже всі депутати ради незалежно від політичних уподобань.

Дерибан лісу курує також, за інформацією “Української правди”, депутат від Ірпінської міської ради – “батьківщинець” Валерій Пєший та “регіонал” – депутат облради Вадим Башун, з яким Євстифєєва бачили у селищі на святкуванні. Головно, за інофрмацією джерел, за цим на рівні області стоїть Губський).

Редакція донесла цю інформацію до коцюбинчанина Ігоря Домбровського, який перебуває поблизу Волновахи на одному з блок-постів й поки не зміг проголосувати.

“Що? Євстифєєв від Батьківщини? Який цирк! Маючи в складі, таких головних дерибанників, як Пєший, з великим жалем можу констатувати, що ВО “Батьківщина” не матиме перспектив в найближчому майбутньому. Шкода рядових членів партії, бо є немало патріотичних людей. Але ця політична сила так і не навчилась фільтрувати свої лави і вести належну кадрову політику,” констатує Домбровський.

Після кількахвилинної розмови з Ланько, новоспечений “батьківщинець” подався геть.

На дільницю почали пускати людей, які вже вишикувались у чергу.

25052014291

Виборці зацікавились, як комісія розвісила на дільниці біографії кандидатів.

Одразу на вході можна побачити інформацію про Богомолець, Бойка, Гриценка та Гриненка.

“Знаєте, що у Гриценка в бюлетені є майже двійник? Я дивлюсь – ніби Гриценко написано. А далі вчитуюсь – Гриненко. Гриценко Анатолій, а той Андрій. І Гриненко йде перший. О той точно відтягує голоси. Бо хто такий той Гриненко?” – дивується коцюбинчанка на виході з дільниці.

На стіні навпроти з найбльш відомих кандидатів висять Добкін та Кузьмін. На сходах висить Порошенко і ближче до перших дверей – Тимошенко та Тігіпко.

Біографію керівника “Правого сектору” – Дмитра Яроша повісили найближче до входу на дільницю. Відповідно комісія розвісила дані за алфавітним принципом: від Богомолець до Яроша.

Очолює комісію Євген Гуля. Він мешкає в Коцюбинському з кінця 70-х. Сьогодні вбраний у вишиванку.

25052014295

Сам з майданівської 4-ї сотні. Пригадує, як штурмували Маріїнський парк. Там він отримав поранення й опісля лікувався в шпиталі.

“Я представляю зараз тут Свободу. Мене попросили хлопці,” – розповідає Гуля.

Результати першої явки обіцяють повідомити традиційно після 10 години ранку.

У Бучі у перших лавах пішла голосувати журналістка і депутатка Світлана Остапа.

ostapa

“Я приїхала з відрядження. В мене сьогодні робочий день, але прийти проголосувати – це необхідно. Я сьогодні чергую. Якщо будуть порушення прав журналістів на дільницях – можете повідомляти “Телекритику”, – наголошує Остапа.

Член комісії від Порошенка – Олексій тут у вишиванці.

vyshyv

Як виявилось, на дільницю з самого ранку приїхали російські спостерігачі. Вони розповідали нашим комісіям про численні порушення.

У них були посвічення відповідного зразка і вони зареєструвались на дільниці. Їм тактовно пояснили, що їм на дільниці робити нема чого.

“ЦВК сьогодні вночі зареєструвало понад 800 спостерігачів – громадян РФ. Якщо в них є посвідчення офіційного спостерігача і вони не порушують закони України, то вони мають всі права спостерігача від міжнародної організації,” – говорить правник Андрій, що мешкає в Коцюбинському та слідкує за виборчим процесом.

Не виключено, що такі спостерігачі навідаються в інші комісії Приірпіння.

У гостомелі ранок почався теж з VIP-голосувань. На дільницю прийшов депутат Ірпінської ради Юрій Прилипко.

“Регіонал” приїхав у білому костюмі у супроводі двох тілоохоронців. На дільниці був недовго. Далі охоронець відкрив йому дверцята машини, він сів на заднє сидіння і поїхав.

Журналісти ледь встигли сфотографувати, як його садовили у машину.

prylypko

Раніше Прилипко ходив селищем без охорони. Вона з’явилась після того, як Янукович утік з країни, а Прилипко на своїх складах прихистив дорогий автопарк його сина.

Варто нагадати, що на цій же дільниці відбувались довибори до Гостомельської ради і тоді, коли балотувалась донька Прилипка Надія Дудник, члени комісії виглядали досить молодо й їхній досвід ставився під сумнів.

Тепер тут, коли не балотується донька Прилипка, більш досвідчені люди.

dilnytsa

У членів комісії в Гостомелі теж мода на вишиванки. На цей раз піарно ближчим до української культури виявився екс-регіонал Сергій Воронецький.

chorna

Після “регіонів” він представляє Порошенка. На останній сесії Гостомельської ради “патріоту” дали 25 соток.

Для простих українців, які були і є патріотами, вишиванка не є елементом перефарбованої політичної спекуляції.

“Вибір в нас один за Україну. Я одягнув вишиванку, тому що ми українці і в нас вибір один – за Україну, – Вадим прийшов з донькою.

para

Якщо в 13 школі Гостомеля, як і на дільниці в Коцюбинському біографії висять за алфавітним принципом, то в раді цей принцип, який особливий.

“Я ще здивувалась, чого першим Ляшка повісили, за ним Тягнибока, а потім Порошенка,” – розповідає гостомельчанка Олена.

Явка на 10:00

Стали відомі перші результати явки.

“У Ірпені та трьох селищах загалом проголосувало близько 7,5 тисяч людей. Це десь 12 %. По Коцюбинському найвищий відсоток – 18,” – повідомив редакцію в. о. міського голови Богдан Мельничук.

На деяких дільницях у Приірпінні явка дійсно не дотягує до 12 % і є черги, але там, де комісії працюють злагоджено, явка може бути більшою за 18 %.

“У нас проголосувало 318 людей станом на 10:00. Всього виборців 1745,” – повідомляє редакцію “Сайту громади Приірпіння” голова однієї з дільниць в Коцюбинському – Євген Гуля.

Аналогічна ситуація з явкою склалась і на дільниці у 18 школі селища Коцюбинське. Як бачимо тут черг нема. Фото зроблене близько 10:00.

shkola

“Я ще хотів сфотографувати тоді, як буде людей більше. Чекав – не дочекався. Люди йдуть, голосують, а черг нема,” – розповідає коцюбинчанин Юрій Федорів.

Тобто явка станом на 10 ранку на цих двох дільницях склала близько 18 %.

У Гостомелі на дільниці, що розташована в приміщенні ради – шалені черги.

cherhy

Попри те, що за розмірами дільниця така, як в Коцюбинському, тут проголосувало 239 виборців. Всього на дільниці зареєстровано дещо більше 2 тисяч людей.

За цим процесом спостерігає не абихто, а скандальна депутатка місцевого розливу Тетяна Шальман.

Сьогодні на дільниці вона у статусі представника ЗМІ і не абиякого, а, вважайте, для виборів профільного видання – “Споживач Інфо”.

Шальман“Цікаво буде побачити дослідження після виборів. Про що воно буде? Про якість кандидатів чи паперу, на якому друкували бюлетені?” – сміються журналісти, які добре знають, що Шальман стала першою депутаткою в історії України, що вимагала у журналістів узгоджувати тексти перед публікацією з місцевою радою й ініціювала відповідне рішення.

Завдяки прокуратурі його вдалося скасувати. Більше того, є аудіозапис, де чітко чути, що Шальман хотіла б журналістів стріляти як собак.

Сьогодні ж Шальман сидить і відверто непокоїться, коли бачить журналістку Олену Жежеру, чиї статті хотіла безпосередньо погоджувати.

Те, що Шальман рахує, скільки виборців проголосувало, не заважає їй обговорювати одяг присутніх.

Її як представника “Споживач Інфо” цікавить у цьому випадку не якість матерії, а естетичний вигляд, про що вона має своє експертне уявлення.

Неефективна робота комісії на дільниці може бути однією з причн низької явки.

На цій дільниці станом на 10:00 проголосувало менше 12 %.

Деякі люди, які проживають в Гостомелі від народження вперше не можуть знайти себе в списках.

“Вулиці Леонтовича немає чомусь в списках з 52 номера. Фактично немає піввулиці. На минулих виборах ми голосували. Реєстр виборців висить. Ми не можемо себе перевірити. Якщо ж нас не буде в реєстрі, то  нам кажуть іти до суду. ми готові іти до суду,” – говорить родина Докучаєвих.

vinok

На іншій дільниці у 13 школі, де директором є Володимир Захлюпаний, очільник окружного штабу кандидата Сергія Тігіпка, станом на 10:00 явка склала 15,5 % (проголосувало 299 виборців із 1924).

Через те, що Захлюпаний очолює окружний штаб, він не став традиційно головою дільничної комісії. Натомість на дільниці головує Володимир Федченко. Він з Батьківщини і теж у вишиванці.

golova

“Багато людей відмовлялися. Люди не хотіли бути головами, секретарями або заступниками, тільки членами комісій. Так або ніяк. Чому саме цих виборів боялися? Боялися, що будуть погрожувти, боялись впливу. Але зараз, як бачите все нормально,” – говорить голова ДВК Федченко.

Федченко запевняє, що про те, щоб одягати вишиванки ніхто не домовлявся. Люди це зробили з власної волі.

З-поміж рядових членів ДВК у 13 школі Гостомеля сидить депутатка Жанна Лінчук. Вона теж вбралась у вишиванку. Сьогодні представляє Порошенка.

linchuk

А ще кілька місяців тому депутатка Лінчук була в Партії регіонів, про що редакцію повідомляла секртарка ради, що відповідала за організацію поїздки гостомельчан на антимайдан.

(Нагадаємо, що після відкриття озера, Лінчук, яка працює педіатром, запевняла депутатів, що ніхто після незаконного відкриття озера, яке, як виявили аналізи СЕС, було непридатне для купання, зі скаргами не звертався.

За наявною інформацією Жанна Лінчук – кума доньки Прилипка – Ольги. Того самого Прилипка, який як справжній “регіонал” прихистив автопарк Януковича після втечі.)

Окрім Жанни Лінчук за квотою Порошенка на цій же дільниці працює не менш одіозний депутат Гостомельської ради Олександр Асадов. Від камер він – публічна людина – відвертаєтсья. І недаремно.

асадов

“На останній сесії ради Асадов отримав ділянку – 25 соток. Але це не перший випадок змлеволодіння. Вже були в нього ділянки і він їх продавав в інтернеті. Я навіть робив експеримент і телефонував під час сесії за тим номером, що вказували в Інтернеті. Ви не повірите, але на сесії – взяв слухавку Асадов,” – розповідає один з депутатів Гостомельської ради.

asadov2

А ось ті землі, які, на переконання депутата з Гостомельської ради продає Асадов, якому ще немає й 30-ти років.

zemla

Може, це і причина того, що депутат ховає від камер своє обличчя, бо насправді Асадов полюбляє позувати перед іншими журналістами. Але не тими, хто проводить розслідування, а тими, що знімають шоу.

Депутат має персональний сайт і небайдужий до акторської кар’єри. Ось він на шоу “Велика різниця” у образі Зіброва та у м’юзіклі 95-кварталу “Козаки”.

asadov3

І якщо тут Асадов грає дрібні ролі надцятих планів, то сьогодні – він член ДВК й рахуватиме голоси.

На відміну від ДВК, що в Гостомельській раді, черги за бюлетенями у приміщенні ліцею незначні.

черга

На дільниці в Бучі, яка розташована в приміщенні міської ради, проголосувало 400 людей. Загалом тут зареєстровано 2542 виборці. Тут проголосувало дещо більше 15 %.

bucha

На дільниці в будинку культури, де близько 11:00 проголосував міський голова Анатолій Федорук, грає музика. Продають, як в радянський час, пиріжки.

purih

Їжа, може, й не завадила тим, хто стоїть у черзі годинами, але саме на цій дільниці, де торгують пиріжками, проблем із голосуванням немає.

depart

Нещодавно тут були двоє представників ОБСЄ із перекладачем. Їх, зі слів секретаря дільниці, все влаштувало.

Але, що кинулось у вічі журналістам, що тут на дліьниці був свій принцим розміщення біографій кандидатів.

За дивним збігом, на дільниці, де голосував Федорук, який, як і його кум-забудовник Володимир Карплюк, намагається заручитись підтримкою кандидата в Президенти Петра Порошенка, програма саме цього кандидата висить найближче до дверей.

poroh

Якщо в Ірпені та селищах явка станом на 10:00 у середньому становила 12 %, то в Бучі проголосувало аж 28 % виборців.

Але на одній із дільниць Бучі, на тарному заводі, стався форс-мажор. Довелося ламати сейф і дільниця відкрилась десь на 15 хвилин пізніше.

Тут голова ДВК – Віталій Деркач – не міг знайти ключі від сейфу, де лежать бюлетені.

“Я при членах комісії поставив їх на сейф два дні тому. Приміщення перебувало під охороною міліції. Ми прийшли зранку ключів немає,” – пояснює Деркач.

Як виявилось, членкиня комісії Ірина Логвіна приходила вчора сюди разом із своїм чоловіком Євгеном Шевчуком, який тут по суті є техпрацівником і повинен тут прибирати. Вони розставляли столи.

Варто зауважити, що Логвіна (білявка на фото) представляє у ДВК кандидата Гриценка, а її чоловік Шевчук – проводив штабну роботу в Бучі.

grytsenko

Деркач пояснює, що після прибирання ключів не знайшов. Міліція розвела руками: під час прибирання їх не було.

Попри те, що для Деркача це перший досвід головування, він як представник одного найрадикальнішого кандидата Дмитра Яроша та член самооборони, зателефонував другу і той болгаркою зняв замок.

seif

Бюлетені виявились на місці. Й голосування розпочалось з незначним запізненням.

Явка на 12:00

“Зараз явка в регіоні складає близько 30 %. Найвища на двох дільницях – це на дільниці, що розташована в лікарні смт Коцюбинське, та в центральній міській бібліотеці Ірпеня. На цих дільницях проголосувало 34 % виборців,” – інформує редакцію в.о. міського голови Богдан Мельничук.

Понад 18,5 мешканців Ірпеня та селищ станом на 12:00 взяли участь у голосуванні.

“У нас станом на 12:00 вже проголосувало 592 виборці,” – повідомляє телефоном редакцію “Сайту громади Приірпіння” голова найоперативнішої ДВК Євген Гуля.

Тут явка сягнула майже 34 %.

Щодо Бучі, то явка уповільнилась у порівнянні з 10 годиною (28 %) і досягла через дві години 35 %.

Явка на 14:00

Проголосувало в Ірпені та селищах близько 30 тисяч виборців. Тобто 44 % виборців вже встигли віддати свій голос.

Вперед вирвалась бібліотека в Ворзелі – 49 %.

ДВК в Ірпінській бібліотеці посідає друге місце. Тут явка – 48 %.

На дільниці ж в Коцюбинському, де впродовж дня була рекордна явка, станом на обід проголосувало 822 виборці, що становить понад 47 %.

Буча ж опинилась позаду. В обідній час тут проголосувало 38 виборців.

Явка на 16:00

У виборах взяли участь понад 30 тисяч мешканців Ірпеня та прилеглих селищ. Це близько 53 % від загальної кількості виборців.

У лідерах ірпінська дільниця в районі Романівки. Тут вже віддало голоси 59 % виборців.

Друге місце посідає ДВК у гостомельській 13 школі та коцюбинському ліцеї – 56 %.

У Бучі, на дільниці, що відкрилась із затримкою, через те, що не могли знайти ключі, станом на 16:00  проголосувало понад 47 %.

16

Між іншим до редакції читачі надсилають фото і скаржаться, що до тепер в регіоні висить передвиборча агітація.

Так пообіді сфотографували ось цей будинок в селищі Коцюбинське.

agitatsiya

“Це просто жах. Кому дзвонити? В міліцію?” Запитує коцюбинчанин Вадим, який надіслав редакції це фото.

У Бучі журналісти в обід відзняли борд іншого кандидата – Олега Ляшка. “Радикалу” українські закони, виходить, не писані.

lashko

А от дільниця у Ворзелі, де в обід була найбільша явка, виявилась особливою.

Голова ДВК, який представляє інтереси кандидата Маломужа, ініціював в комісії питання про відсутність біографій кандидатів на дільниці.

Тому виборці тут не мали змоги побачити стандартні біографічні довідки.

“Це мають вивішувати обов’язково. Це порушення. Хай вішають і поки не пізно – виправляють,” – переконаний Олександр Солонтай, керівник програми практичної політики Інституту політичної освіти.

У Ворзелі була єдина дільниця, де журналісти громади зустріли фахівців, що проводили національний екзит-пол.

exit-poll

На цій же дільниці голосував ворзельський селищний голова Олександр Венгрик. Журналісти його запитали, чого він аж близько 18:00 прийшов на дільницю, коли інші поспішали волевиявитись зранку.

На фото видно: виборчі урни заповнені вже більш, ніж на половину.

vengryk

“Моя родина проголосувала зранку. У нас світло пропадало. Я організацією виборів займаюсь. Сподіваюсь, що ми оберемо президента і Ворзель поверне собі славу курортного населеного пункту,” – розповідає Венгрик.

“Будемо піднімати рівень Ворзеля, але до Бучі, як того хоче Федорук, не приєднаємось. Будемо боротись до останнього,” – додає він.

Венгрик нарікає, що до цього розвивати Ворзель заважала відсутність бюджетних коштів, щоправда про те, що місцева влада дерибанила рекреаційний ресурс громади, який і був частиною курортної зони – замовчує.

Надвечір дільниці, зокрема й у Ворзелі, вже майже порожні.

vorzel

Явка на 18:00

Проголосувало майже 40 тисяч мешканців Ірпеня та селищ. Це становить 61 % від загальної кількості виборців.

Дільниці закрились о 20:00

В Ірпені та прилеглих селищах проголосувало понад 40 тисяч люду. Це сумарно склало 68 % явки.

“Якщо не будуть нам заважати, то зараз почнемо рахувати,” – говорить голова ДВК Євген Гуля, де явка склала майже 74 %.

У Бучі загалом проглосувало на момент закриття дільниць майже 70 % виборців.

Tagged with:

5 коментарів

  1. Олександр 25 Травня 2014 at 18:11

    Шановний авторе! Вм якщо пишите про тих, хто має зиск від своєї присутності у лаві депутатів селищної ради Гостомеля – то ви пишіть про всіх, наприклад, за сімю Небогів та інших, хто неодноразово ставав депутатами Гостомеля. Також викладіть списки всіх депутатів, котрі змінили свою політичну орієнтацію з Партії Регіонів на Порошенківську або БЮТ.

    95.158.48.**

    • Editor 25 Травня 2014 at 18:31

      У таких випадках ми неодноразово наголошуємо, що ми працюємо на волонтерських засадах і наш ресурс обмежений.

      У соціальній мережі ми кинули повідомлення зранку, щоб всі надсилали нам оперативну інформацію й фото.

      Тому від Вас та інших читачів ми чекаємо на плідну співпрацю, оскільки 100 % палітру виборів у 5-ти населених пунктах одна людина охопити не в змозі.

      Тож надсилайте дані та світлини. Будемо вдячні.

      (Список тих. хто був в ПР з-поміж депутатів Гостомеля ми вже публікували. Там є лінк. Це не є темою виборчого дня. Це просто бекграунд щодо конкретної особи, що є членом ДВК).

      • Олександр 25 Травня 2014 at 18:42

        Занадто гучний бекграунд)) Хотів зробити світлину про те, що перед виборчою дільницею у Гостомелі що у приміщенні школі №13 нема жодного представника від МВС.

        95.158.48.**

  2. молодой гостомельчанин 27 Травня 2014 at 00:21

    Прочитал статью. Интересная. Как житель Гостомеля, могу сказать свое личное мнение, что на каждом округе был бы такой толковый депутат, как Асадов Александр. Проблема Гостомеля в депутатском корпусе состоит в том, что отдельные личности просто рвутся ВЫШЕ и не дают работать молодым и вставляют всяческие палки в колеса, или могут делать так званный черный пиар. Не все конечно зависит от него. Да есть на округе много проблем, которые хочется решить, но не всё и не все ему это позволяют сделать. А по поводу земля, не земля. Как отмечено в статье, одиозный и мое мнение пусть даже станет олигархом, это не плохо считаю, больше сделает добрых дел. Потому, что как человек не редиска. Он себе медали не вешает как другие ( было дело, знаем). На сайте Гостомеля достаточно для жителей было информации кто и как деньги жителей присваивает. Давай Асадова в мэры. А Жанна Владимировна ( о которой также написано в статье) отличный педиатр, хороший врач. А судить кто кому кума, кум, сват, брат, то это не имеет никакого значения, главное что человек хороший. А статья, чтобы я разочеровался в депутатах, ( в Александре и Жанне Владимировне) не заставила. У каждого есть грешки за спиной. Давайте смотреть сначала на себя, а потом на других. У нас в обществе вырисовались такие тенденции, если депутат значит олигарх, мажор и т.д.и т.п. Даже если я простой смертный вдруг в жизни окажусь на депутатском месте, то не пройдет как и мне такое клеймо приклеют и заклюют!

    95.158.36.2**

  3. Ирина 31 Травня 2014 at 00:45

    Где Вы берете эту ложную информацию???Я имею ввиду про тарный завод в Буче.На каком основании Вы имеет право со слов не вменяемого человека обвинять людей в пропаже ключей??? Я не понимаю этого автора,который пишет то,какая версия больше понравилась.Что значит он положил ключи и ушел??? По закону Голова ДВК ключи от сейфа,а тем более с бюллетенями,должен держать у себя и никому не передавать или отдать под опись и на сохранность милиции.А почему Вы у Деркача не спросили где делась печать с ДВК??? Тоже на сейф поставил???Проверяйте информацию перед тем как обвинять людей и писать этот бред!!!Противно!!! И не профессионально!!!

    95.132.98.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539