Найбільша проблема Приірпіння – незаконна забудова

0

Незаконні забудови, погані дороги та брак садків та шкіл – головні проблеми регіону. “Громада Приірпіння” у лютому-березні проводила соціологічне опитування з-поміж читачів.

Три роки тому, до того, як міським головою Ірпеня став Володимир Карплюк, соціологи проводили ідентичне опитування і результати були дещо іншими. У топ-3 тоді увійшли тоді: погані дороги, прибирання території, очищення вулиць від снігу. Зауважимо, що того року були сильні снігопади й комунальники не справлялися із цією сезонною проблемою.

У 2013 опитали 650 мешканців Ірпеня, Ворзеля, Гостомеля та Коцюбинського. Кількість респондентів вибирали пропорційно до кількості мешканців в населеному пункті. Рівно через три роки “Громада Приірпіння” опитала понад 1000 читачів у аналогічні місяці. В обох опитуваннях респонденти з Ірпеня, Ворзеля, Бучі, Гостомеля та Коцюбинського мали змогу обирати кілька проблем, що їх хвилюють.

“Ми бачимо, що проблеми незаконних забудов три роки тому була на передостанньому місці. Відсутність дитсадків була на 11 місці. Це був 2013 рік. З приходом до влади Карплюка, який задекларував 67 квартир і має зв’язок із будівельним бізнесом, людей найбільше хвилюють незаконні забудови. Таким чином ця проблема перемістилася з 14 аж на 1 місце. Звісно, коли заселяють багатоповерхівки, то бракує місця і в садках, і в школах. Тому і проблема браку дитсадків та шкіл посіла третє місце. В чому нічого дивного нема, бо всі відчувають, що і Карплюк, і його любі друзі забудовники пожирають наш життєвий простір,” – говорить депутат облради від “Свободи” Ігор Домбровський.

Безымянный

Проблема незаконної забудови також хвилює мешканців Бучі, де мер міста екс-регіонал Анатолій Федорук, як і його кум Карплюк, пов’язаний із будівельним бізнесом.

“Мешканці Бучі виступили з ініціативою накласти мораторій на багатоповерхове будівництво в місті. Хоча б до того часу, поки не будуть вирішені проблемні питання соціальної інфраструктури. Поки не будуть пропорційно до вже існуючого житла збудовані дитячі садочки, школи, поліклініка та лікарня, про подальше будівництво житлових комплексів не може бути й мови. Люди в Бучі це розуміли ще рік тому, але зараз, коли на сесіях під багатоповерхове будівництво віддають одразу по 100 га, громада готова до блокування сесій ради аби не допустити подальшу забудову міста”, – розповідає журналістка Олена Жежера, яка мешкає в Бучі.

На другому місці опинилася проблема, яка, як правило, посідає перші позиції – погана якість доріг. У 2013 році вона була головною для мешканців регіону. Зараз ця проблема поступилася незаконним забудовам і посіла 2 місце.

Безымянный

Високі тарифи теж увійшли до списку топ-5 проблем, які хвилюють мешканців регіону. Але  вони перемістилися з 2 на 4 місце. Їх випередили незаконні забудови та нестача садків та шкіл.

“Ми завжди піднімали тему завищених тарифів і воюємо з монополістами. І тепер доходить до смішного: ТОВ “Мастер-Енерго”, яке давало будинкам з даховими котельнями тепло, скрутивши лічильники, тепер позивається до нашої ради й вимагає майже 1,5 мільйонів гривень за те, що їм не затвердили тариф. Це при тому, що не було належного обгрунтування,” – зауважує Олександра Куцан.

Майже кожен 10 скаржиться на проблеми із медослуговуванням. Колумністи “Громади Приірпіння” неодноразово писали про жалюгідний стан медицини в регіоні.

“Очільнику міста, чи у вас розуму немає, чи совісті, а чи ви зажерлися геть на своїх хлібних і теплих місцях?! Чому я і моя родина, мешканці Ірпеня, маємо лікуватися у Бучі, у Києві, але не в своєму місці? Де якісна і гарантована медична допомога , адже 16 років я сумлінно сплачую податки?” – Писала у своїй колонці Надін Хожай.

Журналістка Світлана Остапа писала колонку про те, як трирічну Настю з температурою 40 відправляли в Бучі від лікарні до лікарні. Так за останні три роки проблема неякісної медицини з 15 позиції перемістилася на у топ-5 проблем.

Попри те, що Приірпіння славилося як рекреаційна зелена зона, майже 6 % хвилює питання екології. Колумністи “Громади Приірпіння” неодноразово писали про побудову будинків поблизу зони забруднення.

Без імені

Як наслідок, діти скаржаться на першіння в горлі та кашляють.

Майже 7 % опитаних обрали як одну з головних проблем – бідність. Ця проблема зберегла за три роки ту ж саму 6 позицію. Понад 5 % опитаних вказали як одну з найболючіших проблем відсутність роботи. Зауважимо, що попри стрімке зростання населення в регіоні, кількість робочих місць не зростає так інтенсивно. Багато хто їздить на роботу до столиці.

Прибирання території, очищення вулиць від снігу та брак дитмайданчиків хвилюють мешканців Приірпіння все менше.

“Раніше, щоб виграти вибори деякі кандидати ставили дитмайданчики, відкривали показово парки, сквери. Громадяни під час опитування засвідчили, що їх найбільше хвилює незаконна забудова і як наслідок – брак освітніх закладів. Тому, якщо за цієї каденції не вирішиться питання системно для всієї громади, то на наступних виборах політикам, які не чують громаду майданчики навряд чи допоможуть,” – наголошує Марія Шевченко, голова фракції БПП в Ірпінській міській раді.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539