Влада Бучі просить Президента, СБУ та нацполіцію захистити її від активістів

0

Мене часто запитують, яка остаточна мета активістів у Бучі. Чого вони хочуть? Особливо, не зрозумілі наміри активної частини громади Бучі представникам місцевої влади та їхнім прихильникам. Цим людям не вкладається в голову, що хтось за власної ініціативи може виступати проти бездумного будівництва багатоповерхових будинків в місті та проти знищення лісу.

За свій багаторічний досвід активної діяльності, направленої на збереження ресурсів та екології в регіоні, мушу сказати, що і я, й мої друзі пройшли не одне коло пекла. Все майже так як казав Ганді – спочатку вони вас ігнорують, потім – сміются над вами, потім – борються з вами, а потім – ви перемагаєте.

Хочеться вірити, що настав час, коли до перемоги вже рукою подати.

Якщо ще кілька років тому лише поодинокі люди жалілися на тотальну забудову, а більшість з подачі влади, нарікали на активістів, які заважають владі “розбудовувати” регіон, то зараз мало не кожен другий розуміє, що до тихого розміренного життя в пристоличній зоні вороття вже не буде.

Наблизився момент відповідальності за незворотні зміни, які відбулися в місті, зокрема, в частині розбазарювання невідновного ресурсу – землі.

Коли на сесії Бучанської ради (31 березня) постало питання про чергову багатоповерхову забудову, а йшлося про зміну цільового призначення близько 100 га землі з садибної забудови на багатоповерхову, люди не стали мовчати.

1

Депутат міської ради від Свободи Іван Окоєв запропонував головуючому зняти з порядку денного ці питання. Пропозицію поставили на голосування, але вона не набрала більшості голосів.

1

Пропозицію “свободівця” не підтримали депутати таких політичних сил як “БПП” (окрім Анни Ісламової), “Батьківщини” (окрім Ганни Крупи). У повному складі не підтримали “Нові обличчя” та “Наш край”, партія, до якої увійшли екс-регіонали.

“Близько 100 га землі було переведено під багатоповерхове будівництво. Чудове місто в лісовій місцевості намагаються повністю залити в бетон, що може призвести до соціального колапсу. Місць в дитячих садках катастрофічно не вистачає, школи переповнені, запаси питної води вичерпуються, перевантажуються електромережі, а міська влада створює ілюзію фейкового щастя, де створені квадратні метри житлової площі, без створених робочих місць і без належної інфраструктури називає розвитком міста”, – розповідає, чому запропонував зняти питання з порядку денного “свободівець” Окоєв.

Раніше бучанці вже зверталися до різних інстанцій з проханням накласти мораторій на багатоповерхове будівництво в місті. Але, як з’ясувалося, жоден компетентний орган в нашій країні не може нічого вдіяти. Не лише зупинити забудову, а навіть провести перевірку законності будівництва ніхто не може.

Листи-відповіді, які прийшли на звернення громади, переконують нас в тому, що те, що робиться у нас в регіоні – це ніким не контрольоване свавілля місцевої влади.

1

Небагаточисельна фракція “Свободи” разом з представниками громади вирішили заблокувати трибуну ради аби не дозволити провладній більшості та голові проводити сесію.

1

Протистояння тривало близько години але депутатська більшість проігнорувала вимоги громади.

До людей приєднався АТОвець та депутат облради “свободіець” Ігор Домбровський. Він наголосив, що Федорук відверто маніпулює й переводить власну відповідальність в площину відповідальності політичної.

Блокували трибуну й інші АТОвці, в тому числі й “кіборги” Донецького летовища, – Олександр Животовський, Юрій Єрмолаєв, Андрій Сніжко, Ярослав Лютий та інші.

“Маємо злочинне угрупування при владі, в Приірпінні, зокрема, клан, що незважаючи на все ті біди, що зараз переживає нібито їхня Батьківщина та за мовчазної згоди громади, яка живе за принципом – “НуКрадеТакВінДляМістаЩосьРобе!”, продовжує безсовісно брехати та грабувати цю саму громаду, в надії звалити при першій же небезпеці за кордон. Прикро за більшість депутатського корпусу, з позиченими у сірка очима. Ось саме на цьому низовому рівні добре видно навіщо вони і всі їхні політсили йдуть у владу – нахапати більше ніж конкурент. Все”, – розповідає про свої враження від сесії АТОвець, голова ГО “Бучанська міська організація ветеранів АТО” Юрій Єрмолаєв.

“Єдине, що порадувало, те, що хоч сесія і була призначена на робочий день і час, видно щоб бучанці не заважали Бучанській раді про них “ґрунтовно піклуватися”, в залі все ж були присутні представники громади, активісти, АТОвці, що не пройнялись щирістю каяття пана Федорука під час Майдану та лозунгами, красивими словами і марафетом на центральних вулицях міста. Були люди, які здатні робити висновки по справах, а не по красивих словах ненажерливої влади. Долучайтесь, земляки, тільки разом переможемо!”, – додає Єрмолаєв.

Окрім земельних питань, юрист Бучанської ради зачитав проект рішення про перевірку діяльності активістів Бучі. Присутні порівняли це рішення  з законом, який прийняли депутати Верховної Ради 16 січня.

1

1

“Сьогодні Буча отримала своє “16 січня”, це день коли депутати ВРУ витерли ноги об Конституцію України. 31 березня більшість депутатів Бучанської міської ради 22 головами знехтували конституційним правом своїх виборців на мирні зібрання і проведення громадських слухань. У Бучу повернулись часи режиму Януковичі, міська рада просить СБУ, Національну поліцію, Генеральну прокуратуру України почати переслідування громадських активістів, вважаючи їх загрозою національній безпеці. Мені соромно як депутату міської ради за своїх колег, які проголосували за таке ганебне рішення, і водночас дякую тим депутатам, які проявили свою громадську позицію і проголосували проти цього”, – розповідає Окоєв.

Ось як депутати голосували за цей проект рішення.

Про його незаконність сказав Микола Йощенко, депутат, який входить до регламентної комісії й зайшов в раду від “Партії захисників вітчизни”.

Йощенко зазначив, що даний проект рішення не проходив обговорення на профільних комісіях як цього вимагає регламент, а отже, включення його до порядку денного буде протизаконним.

Федорук став на захист юриста ради й сказав, що будь-який депутат може з голосу на сесії внести в порядок денний пропозицію. Депутат, але не юрист ради!

В цьму рішенні також йдеться про неможливість виконання Бучанською радою Постанови Верховного Суду України, якою було визнано незаконним рішення Бучанської ради 2002-го року про переведення лісу під забудову.

Виконати вимогу прокуратури й повернути 890 га земель лісового фонду до того стану, в якому вони були до 2002-го року посадовцям видається чомусь неможливим. Вони дуже бояться, що місто не зможе “розвиватися”.

Зауважу, що до рішення ради 2002-го року, місто якимось чином розвивалося, – будувалися школи, дитячі садочки, поліклініки й таке інше.

Окрім цього, юрист повідомив, що через діяльність “деяких активістів” Генеральна прокуратура проводить слідчі дії за фактом перевищення службових обов’язків посадовими особами Бучанської міської ради.

Дійсно, провадження відкрите, в тому числі завдяки розслідуванням активістів та журналістів.

Власне, в публікаціях про історію масштабного дерибану в Бучі, з якими ознайомилася прокуратура, проведене детальне розслідування – знайдені підставні особи, які розповідають яким чином і хто запропонував їм надати паспортні дані в обмін на 100 – 200 гривень. Також знайдені ті, на кого за довіреністю оформлялися ділянки й знайдений кінцевий власник – так званий “добросовісний” набувач – дід комуніста Ігоря Калєтніка.

Зауважу, що журналістське розслідування про землю нардепа комуніста в Бучі визнане одним із найкращих у конкурсі “Правозастосування та управління в лісовому секторі” й отримало нагороду  від програма FLEG, що фінансується ЄС та реалізується “Світовим банком”.

Очевидно, що окрім незаконного виділення лісу в Бучі, яке стало можливим після прийняття рішення 2002 року, є ще одне суттєве порушення закону – виділення землі на підставних осіб та отримання неправомірної вигоди посадовими особами Бучанської ради.

На землі в Бучі влада, яку вже багато років узурпує один родинний підряд – Федорук та його кум Краплюк, звикла заробляти.

Прокуратура насамперед цікавиться тими ділянками, які виділялися великими масивами, з використанням схем підставних осіб.

Таких, наприклад, як Надія Бігус.

Пояснити ситуацію з незаконним виділенням землі на сесії взявся бучанець Віктор Бархоленко.

Він переконаний, що в представників влади Бучі почалася істерика.

“Влада Бучі сьогодні б’ється в істериці. Це відбувається тільки тому, що пан Федорук уже не в змозі вирішувати проблеми, які в нього виникають, через “занос” кейсів з грошима. Влада робить наголос на тому, що Буча повинна розвиватися, але розвиток вона бачить виключно як тотальну забудову та вкатування нашого зеленого краю в асфальт за рахунок будівельного бізнесу, власником якого де-факто яквляється родина Федорука та Карплюка. Виведення земель лісового фонду здійснювалося саме в інтересах будівельних компаній Федорука й Карплюка через підставних осіб. Підтверджуючі матеріали знаходяться зараз в Генеральній прокуратурі”, – розповідає Бархоленко.

Юрист ради в своєму рішенні також запропонував депутатам проголосувати за відміну результатів громадських слухань, присвячених роз’ясненню статусу землі в Бучі, які громада провела відповідно до  ст. 13 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” та п.2.7. Статуту Територіальної громади міста Буча на початку березня. Він сказав, що рада не була проінформована про ці слухання.

Насправді, виконком був вчасно проінформований про проведення громадських слухань та надав приміщення для їх проведення.

Нагадаю, на слуханнях, в тому числі, було вирішено звернутися до Бучанської міської ради з вимогою не приймати будь-яких рішень, що стосуються нового виділення земельних ділянок, передачі в оренду землі та затвердження детальних планів забудови в межах 890 га до приведення у відповідність категорії земель згідно Постанови ВСУ. Виконавчим органам міської ради підготувати відповідний проект рішення.

Натомість, в раді підготували інший проект рішення – про відповідальність активістів та неможливість виконання Бучанською радою Постанови ВСУ.

 

1Авторка: Олена Жежера, журналістка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539