“Ірпінський вісник” програв у номінації краща місцева газета

0

Національна спілка журналістів України визначила найкращу місцеву газету. На цей конкурс подали заявки 20 учасників, зокрема і редакція комунального видання “Ірпінський вісник”, яке після того, як мером Ірпеня став Володимир Карплюк, очолила наближена до нього Юлія Бережко-Камінська.

“Громада Приірпіння” вже писала про те, що бюджетників змушують передплачувати “Ірпіський вісник”. Також студентка – журналістка Катерина Литвиненко у своїй колонці зазначала, що ЗМІ, які наближені до Карплюка, активно співпрацюють з комунальною газетою й пропагують недобросовісну журналістику – “джинсу”.

“Ми направляла матеріал для друку в газету електронною поштою, щоб дали нашу позицію, але, звісно, ніхто не збирався друкувати точку зору, яка відмінна від того, що друкується однобоко і з перекручуванням фактів у “Ірпінському віснику”, – розповідає селищна голова Ольга Матюшина.

Члени журі НСЖУ відзначили що баланс точок зору порушувати для офіційних видань неприпустимо.

“Я наголошую, що може бути газета оформлена досить професійно й на перший вигляд виглядає навіть європейською, але, коли читаєш, то розумієш, що велика проблема є в тому, що комунальні ЗМІ використовують як рупор для пропаганди,” – зазначає один з членів журі – Євген Якунов, провідний аналітик “Укрінформу”.

З-поміж членів журі була мешканка Коцюбинського – журналістка Ірина Федорів:

“Я розповіла колегам про досягнення нашої громади селища Коцюбинське. Ми по суті виконуємо функції, котрі мали б виконувати комунальні ЗМІ, які ми утримуємо своїми податками. “Громада Коцюбинського” дає слово простим мешканцям громади, а не партійцям. І цього року ми розпочали видавати наш інформаційно-аналітичний бюлетень коштом громади. У травні на пожертви людей друкували тричі по 5 тисяч примірників. Почувши цю інформацію мої колеги з регіонів у Національній спілці аплодували”.

“Я знаю, як важко зараз вижити друкованим виданням, бо папір подорожчав. Тим знаковішою для мене є переможна історія нашої громади у цій ситуації. Ми приклад для всіх регіональних газет, які думають, як їм виживати. Треба друкувати те, що хвилює громанаголаду. Часто прості мешканці селищ, міст є експертами. Хтось судиться роками з монополістом і знає все про тарифи. Хтось веде боротьбу за ліс й викриває корумповані схеми. Ці люди можуть написати свої матеріали доступно і цікаво для своїх сусідів про те, що їх цікавить. І люди самі можуть створювати свої ЗМІ. Це не складно і цей приклад треба поширювати.” – додає Федорів, лауреат Українсько-польського конкурсу журналістської майстерності.

За результатами загального конкурсу, який НСЖУ організувала до Дня журналіста, в номінації краща місцева газета перемогли “Телегазета” з Луганщини (м. Старобільськ) та видання “Край” з Івно-Франківщини. “Ірпінський вісник”  жодних відзнак конкурсу не отримав.

Без імені

Нагадаємо, що у 2016 році Володимир Карплюк хотів перемогти в номінації “Людина року” як міський голова. Але й тут журі не проголосувало за нього, зокрема через те, що міського голову Ірпеня загальнонаціональні ЗМІ пов’язують із побиттям активістів в Ірпені та забудовами зелених зон.

Зважаючи на волю громади активісти вирішили підготувати до друку черговий інформаційно-аналітичний бюлетень. Кожен може допомогти проінформувати сусідів. Для цього створенаспеціальна картка Приватбанк 5168742349662738 оформлені на надійну активістку Олександру Валеріївну Куцан. Звіт про кошти, які нададуть громадяни, та витрати – будуть оприлюднені після друку. Кожна гривня – це дві газети. Допоможіть сусідам дізнатися правду, щоб не помилитися на виборах знову.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539