Моніторинг діяльності УЖКГ “Біличі” за останні 10 років

0

Як новий керівник УЖКГ “Біличі” я вирішив представитися громаді й відзвітувати про фінансовий стан справ у комунальному підприємстві. Мешканці мають розуміти, коли, скільки, кому і чому комунальна установа завинила кошти і хто є нашим боржником.

Я протягом останніх 4 років працював в Київській міській клінічній лікарні на посаді заступника керівника з економічних питань. Складав та стежив за виконанням кошторисів та проведенням капітальних видатків. Також є кілька років досвіду роботи в облдержадміністрації, де я здійснював керівництво над роботою виконавчого апарату та провідних управлінь ОДА. Кілька років працював головним казначеєм в держказначействі.

Маю дві вищі освіти. Закінчив Київський національний економічний університет та Національний педагогічний увніверситет. Здобув кваліфікації магістра.

Для розуміння коцюбинців, які по суті мають контролювати господарську та фінансову діяльність УЖКГ “Біличі” голова Коцюбинсько селищної ради Ольга Матюшина, зважаючи на мої компетенції, поставила першочергове завдання докласти всі зусилля щоб вирівняти фінансову складову.

Вперше за історію існування комунальної установи, я вирішив надати дані щодо дебеторської та кредиторської заборгованості для вивчення громади.

Як змінювалася фінансова ситуація за трьох начальників УЖКГ: Пушанка, Зінкевича та Олійника

Фінансові дані щодо роботи УЖКГ я попросив фахівців комунальної установи розбити на 3 періоди.

Перший період показує, який був борг і яка була його природа на момент звільнення начальника УЖКГ Петра Пушанка у 2014 році. Пушанко керував УЖКГ з 2008 року й після звільнення перейшов на посаду заступника голови селищної ради Коцюбинського Вадима Садовського. На посаді начальника УЖКГ тоді замінив Олексій Зінкевич, якого звільнили восени 2016 року.

Після звільнення Зінкевича і до травня 2017 року цю посаду обіймав Олексій Олійник. Таким чином графіки та пояснення дадуть розуміння громаді про природу боргів та про фінансовий стан справ в УЖКГ.

За головування Олійника борг перед “Київводоканалом” зменшився на 1,3 млн

В УЖКГ “Біличі” найбільший борг за всі ці три періоди перед “Київводоканалом”. Ми не розрахувалися за послуги водовідведення, які населенню надає ця установа.

На момент звільнення Пушанка він становив 7,3 млн. У 2009 році боргу не було. “Водоканал” почав застосовувати для УЖКГ тариф як для 3 групи (тариф для промислових підприємств). Борг почав зростати, бо тариф для населення не міг покрити тариф для промислового підприємтсва. Начальник УЖКГ Петро Пушанко не міг заплатити різницю, але й в суд оскаржувати цей тариф не пішов, хоча це було в інтересах мешканців, які платили гроші УЖКГ.

У свою чергу “Водоканал” подав до суду на стягнення боргу. Але оскільки УЖКГ “Біличі” тоді було в реєстрі як член паливно-енергетичного комплексу, всі виконавчі провадження призупинялись. Після того, як ЖЕК вийшов з реєстру ПЕК, виконавча почала стягувати борги, до яких додалися додались штрафні санкції.

На момент звільнення Зінкевича борг перед “Київводоканалом” не змінився.

УЖКГ “Біличі” за Зінкевича суд програло і тепер є виконавче провадження.

Рішення було не на користь комунального підприємства, оскільки роками не відбувалися проплати, і УЖКГ заблокували рахунки. Як наслідок підприємство не могло тривалий час вести належним чином господарську діяльність. Коцюбинцям відключали світло в під’їздах і навіть в будинках, коли не було прямих договорів з РЕС, оскільки неможливо було знайти мільйони коштів для погашення боргу.

Працівникам УЖКГ “Біличі” тривалий час затримували зарплату. Це при тому, що заробітна платня є захищеною статтею бюджету і гроші працівники мали отримувати навіть тоді, коли рахунки заблоковані. Для цього треба було працювати з судвиконавцем.

На момент звільнення Зікевича заробітну платню працівникки не отримували кілька місяців і борг по зарплаті становив 360 887,81 грн. Під час коли була заборгованість по зарплаті і були заблоковані рахунки, тпідприємство взагалі не оплачувало поточні послуги. Це тривало упродовж кількох місяців і борги наростали.

На момент звільнення Олійника борги були виключно щодо поточної зарплатні й затримки у виплаті не було. Варто зауважити, що за часів звільнення Пушанка борг перед працівниками комунального підприємства становив понад півмільйона. Це була заборгованість за кілька місяців.

Маючи рішення суду “Водоканал” має можливість просто перекрити водовідведення в селищі. Це колапс для всього селища, оскільки не буде працювати каналізація і, відповідно, перекриється подача води. Цього допустити не можна було і відповідно були досягнуті домовленості, що УЖКГ починає розраховуватися не лише за поточно спожиті послуги, а й починає гасити тіло свого найбільшого боргу. Таким чином за півроку сума зменшилася на 1,3 млн. Звісно, що ці кошти треба звідкись брати задля того, щоб зменшувати тіло боргу.

Борг УЖКГ “Київводоканалу” – це не лише ті кошти, які винне населення за спожиті послуги навіть з урахуванням промислового тарифу, який не оскаржили в суді.

Всі ми розуміємо, що, окрім цього фактору, є несанкціонований забір води, який не входить в тариф, що покладається на людей. Це і несумлінні підприємці, і порушники з приватного сектору, які самовільно врізаються в систему каналізації й за це комусь треба платити, бо “Водоканал” рахує все справно за лічильником, який у них стоїть. І несанкціонований полив в тому числі й зелених зон – скверів, парків, за які УЖКГ мало б отримувати кошти з селищного бюджету. Таким чином треба посилити заходи, які будуть спрямовані на усунення такого явища, як несанкціонований забір води та врізка в каналізаційну систему.

Як з’ясували, за керування Петра Пушанка, несанкціоновані врізки до каналізації стимулювалися самим керівником УЖКГ.

Також сама система водопостачання, яка, як мені відомо, обстежувалася фахівцями, є доволі неекономічною й потребує нагальної модернізації.

Без імені

Оскільки борги за послуги водопостачання й водовідведення є найбільшими – то для УЖКГ “Біличі” вирішення цього питання є одним з стратегічних пріоритетів.

Завдяки селищній голові та народному депутату Ользі Черваковій з держбюджету вдалося залучити кошти у сумі майже 5 мільйонів саме для модернізації системи водопостачання.

Борг “Київенерго” зріс на понад 2 млн – виконком пізно затвердив нові тарифи

Якщо борг перед “Водоканалом” зменшився на 1,3 млн, то борг перед “Київенерго” суттєво зріс за ці півроку. На момент звільнення Петра Пушанка він становив 3,1 млн. Після звільнення Зінкевича – 4,9. За головування Олійника борг сягнув 7,1 млн. Різниця таким чином складає понад 2 млн грн.

“Київенерго” надає селищу послуги теплопостачення (Пономарьова 18, 18а, 28,34,16,4,9,24б). Установа підняла тарифи за погодженням з НКРЕ на свої послуги і відповідно виконком мав би погодити новий тариф для населення. Але восени 2016 р. нові тарифи в селищі виконком не затверджував. Відповідно для УЖКГ “Біличі”, який є посередником у наданні послуг, тариф зріс одразу, а населення почало платити більше лише з січня 2017 року.

Утворився розрив, як і в випадку з ТОВ “Укропт “Майстер-Енерго”. І якщо депутати були готові виділити мільйони з бюджету для ТОВ “Укропт “Майстер-Енерго”, щоб перекрити їхній борг і що, до речі, робити рішенням сесії за відсутності рішення суду – незаконно, то у випадку з боргом, який накопичився в УЖКГ “Біличі” бюджетна комісія може розглянути це питання й депутати можуть відголосувати. Облрада своїм КП давала в такому випадку гроші для покриття різниці в тарифі. А сума боргу через різницю в тарифі чимала, зокрема саме для послуг теплопостачання.

Борг перед “Київспецтрансом” стабільно залишається на рівні 1,6 млн

Борг перед цією структурою з часів звільнення “Зінкевича” залишаєтсья на тому ж рівні. “Київспецтранс” надавав послуги з вивезення твердих побудтових відходів. Договір з нею нове керівництво УЖКГ не подожвувало. Борг залишився на тому ж рівні і є третім за величиною в УЖКГ.

 

Борг перед “Київобленерго” зріс майже на півмільйона

Організація ЗАТ “Київобленерго” надає послуги подачі електроенергії . Електроенергія одна з основних частин тарифоутворення для формування квартплати. За часів петра Пушанка борг становив майже 160 тисяч гривень. Після звільнення Зінкевича сума боргу виросла і складала понад 440 тисяч. Станом на 1 червня 2017 року, коли звільнився начальник УЖКГ Олійник борг становив дещо менше мільйона. Коли УЖКГ змінювало керівника з Зінкевича на Олійника, то  були заблоковані рахунки, списувалися лише борги, штрафні санкції і, заробітна плата, яка є захищеною, і тому поточні проплати за заблокованими рахунками УЖКГ провести не могло. Більше того, вартість електроенергії збільшилася, а тариф знову ж таки не підняли. Борг зростає. Зараз мною укладено договір про реструктуризацію боргу станом на 26 місяців.

 

Обслуговування ліфтів зросло майже на 150 тис грн

При Зінкевичі стрибок відбувся на понад півмільйона. Після звільнення Пушанка борг становив майже 280 тис. грн. За Зінкевича він вже був на рівні понад 790 тис. При Олійнику борг зріс менше, ніж на 150 тисяч. З огляду на те, що значні суми щомісяця виділялися на те, щоб гасити найбільший борг “Водоканалу”, щомісячні платежі за обслуговування ліфтів були мінімалізовані.

 

Борг перед “Київоблгаз” за Олійника виріс на 50 тис

Борг перед ВАТ “Київоблгаз” виріс майже на 50 тисяч. Зросли розцінки на газ, які стали вищими, ніж тариф для населення. І, як і з обслуговуванням ліфтів, проплати не здійснбвалися, оскіільки треба було гасити тіло боргу по “Водоканалу”.

З моменту звільненя Пушанка та до моменту звільнення Зінкевича борг зріс на понад 40 тис грн.

 

Борг за оренду автопарку перед селищною радою зменшився на 70 тис

За Пушанка УЖКГ селищній раді було винне понад 180 тисяч за оренду автопарку. За Зінкевича ця сума сросла до 204 тисяч гривень. При Олійнику вдалося цей борг зменшити майже на 70 тисяч.

Про стан автопарку, я думаю, знають всі мешканці і депутати. Як мені повідомили, один з депутатів ради Олександр Ковальчук навіть провів на загал відеоекскурсію автопарком УЖКГ.

Він дійсно старий і потребує оновлення. З огляду на значні борги УЖКГ “Біличі” самостійно витратити кошти на придбання нової техніки ми не можемо. Тому просимо в селищної ради придбати техніку і дати нам в оренду.

Я вже мав розмову і з заступником селищного голови Петром Пушанком і з головою бюджетної комісії Коцюбинської селищної ради Людмилою Узерчук. Я розумію, що всі хочуть розуміти не лише потребу громади, хоча бюджет має працювати в тому числі і на задоволення потреб громади та підвищення її комфорту, а на цифри.

Щодо придбання нового сміттєвозу, то ми порахували, що він окупиться громаді за 20 років. Ми зможемо вивозити сміття і з приватного сектору і з підприємств. При цьому буде заробляти і селищна рада, і УЖКГ Біличі. Ось розрахунок, який ми передали.

Я розумію, що бюджетна комісія хоче побачити реальні прибутки від техніки. Але окрім прибутків податки мешканців селища, які мають розподілити депутати, мають ще працювати і на їхній комфорт. Погодьтеся, що податки мають працювати не лише на прибуткову частину. Якщо мешканці вже другий рік пишуть про те, що треба замінити сміттєвоз, можливо, до цього треба дослухатися?

І це не нова проблема. Вже рік мешканці приватного сектору публікують відео та фото наслідки роботи старої техніки.

Аналогічна ситуація з викачкою нечистот та асенізатором. Мешканці приватного сектору як ніхто інший знають, що таке, коли переповнені ями з нечистотами. Це для них така ситуація, ніби у багатоповерхівках не працювали б санвузли.

Машина, яка викачує нечистоти, стара, вона ламається і питання навіть не в тому, що її дуже дорого лагодити, питання в тому, що коли вона зламана – ми просто не можемо допомогти мешканцям приватного сектору вивезти нечистоти. Тобто у них санвузли можуть не працювати. Каналізації в приватному секторі немає.

Всі мешканці вже знають про те, як мільйони віддали за “реконструкцію” каналізації по Бакала. Тому тут питання теж не стоїть в економічній вигоді. Мешканці приватного сектору, які сплачують податки, які не отримують з бюджету таких благ, як ремонт дахів, принаймні заслужили на те, щоб не жити в стресі і не думати, що робити і куди бігти, коли виникає термінова потреба викачати з ями нечистоти, а при цьому машину УЖКГ “Біличі” при всьому бажанні надати не може.

В таких випадках ми, на жаль, не можемо зарадити. Люди довдедені до відчаю. І всі мають розуміти, що спецтехніка – це питання господарське, а не політичне. І це благо для всіх.

Скоро буде зимовий період і всі ми захочемо, щоб дороги були належним чином почищені. Відповідно постає питання і в тракторі, який не підведе, не зламається, на який не доведеться в терміновому порядку шукати деталі, поки падає сніг і намерзає.

І погодьтеся, у 21 столітті розкидати суміш з машини руками і лопатами,маючи мільйони нерозподіленого бюджету – це досить дивно. Безпека на дорогах може врятувати від ДТП.

 

Дебеторська заборгованість 2,2 млн: Хто винен кошти УЖКГ “Біличі”?

Окрім того, що УЖКГ “Біличі” винне гроші, є суб’єкти, які у свою чергу винні кошти УЖКГ. Ці кошти могли б допомогти зменшити борги комунального підприємтсва.

Після звільнення Пушанка борг становив майже 1,3 млн. Коли звільнився Зінкевич борг зріс майже до 2 млн.

За півроку головування Олійника дебіторська заборгованість зросла на 200 тисяч (на графіці дебіторка за Олійника – синім, за Зінкевича – помаранчевим, за Пушанка– зеленим).

Тут варто зазначити, що за цей час на 114 тисяч зріс борг УКР ОПТ “Мастер-Енерго” перед УЖКГ “Біличі.” Цей борг є третім за розміром перед комунальною установою і з огляду на протистояння під час опалювального сезону, про яке мені розповідали, то це може бути пов’язане з тим, що “Мастер-Енерго” вирішив не платити кошти не лише “Нафтогазу” за газ, але й УЖКГ “Біличі”.

Результат пошуку зображень за запитом "НАфтогаз Мастер-енерго Матюшина"

Найбільше нам винні зараз у ДП “Управління житлово-комунального господарства” – 624,5 тис гривень. За часів Олійника ця сума збільшилася на 66 тис. Цей борг перед комунальною установою виник за часів головування Зінкевича. Сума, яку колишній керівник комунальної установи не витребовував кліька років і дозволяв рости боргу становить понад 0,5 млн. За Пушанка борг був 54 тис. грн.

Борг ПАТ “Білицький” залишається незмінним з часів керування Петра Пушанка і становить 446,6 тис грн. Тобто майже півмільйона.

Загалом дебіторська заборгованість не зросла значним чином за останнього керівника УЖКГ “Біличі”, але й на зменшення дебеторської заборгованості перед підприємствами не були докладені максимальні зусилля, які могли б завести кошти для комунального господарства, що дозволило б зменшити поточні борги.

Тут варто зауважити, що з моменту звільнення Пушанка і за період головування Зінкевича найбілиший ривок відбувся саме з дебеторською заборгованістю ДП “Українське житлово-комунальне господарство”. Борг за Зінкевича зріс перед УЖКГ на 0,5 млн. Ця сума по суті становить 25 % від чинної дебеторської заборгованості підприємства.

 

Скільки УЖКГ “Біличі” винні коцюбинці?

Гроші комунальній установі винні не лише підприємства, але й головні споживачі послуг – коцюбинці. На момент звільнення попереднього керівника борг становив майже 450 тисяч. За Зінкевича сума боргу була  390 тисяч. Борг но момент звільнення Пушанка становив 423,5 тисячі.

Таким чином треба вести посилену роботу, щоб населення платило кошти. Більше того, чинний тариф на послуги не відповідає ринковій вартості на електроенергію та зарплату, яка залежить від рівня мінімальної зарплати, що затверджується на рівні держави. Зараз в тариф входить мінімальна зарплатня на рівні 2015 року. Таким чином УЖКГ недоотримує коштів, якщо розглядати тариф на квартплату.

Для погодження нового тарифу треба рішення виконкому, інакше борг буде наростати в УЖКГ перед тими підприємствами, які надають нам електроенергію та буде утворюватися вилка на витрати із заробітної платні.

 

Планові заходи щодо покращення фінансового клімату в УЖКГ

Найбільшою проблемою УЖКГ залишається величезна кредиторська заборгованість. Її треба зменшувати за рахунок фінансових надходжень, які ми можемо отримати з підприємств та мешканців селища як плату за послуги. Варто зауважити, що при цьому УЖКГ має покращити якість наданих послуг. І це теж один з пріоритетних напрямків роботи.

Разом з тим необхідно усунути проблему несанкціонованого відбору води та електричної енергії  промисловими підприємствами та приватним сектором, впорядкування обліку та платежів енергопостачальникам. У планах – ремонт водогону, що позитивно вплине і на здоров’я населення, і на економію в тарифі.

Впорядкування проведення капітальних ремонтів, організація планування (на основі показників кошторисів, затверджених звітами державної експертизи) та виконання робіт.

Я звернувся до селищної голови Ольги Матюшиної і вона підтримала мою ініціативу провести в УЖКГ повну перевірку із залученням держорганів, уповноважених на здійснення таких перевірок. Кожен має відповідати за свої вчинки, а громада має право знати, хто винен у мільйонних боргах і яка їхня природа.

Дякую за участь у підготовці статті працівникам УЖКГ “Біличі”, які готували дані на ознайомлення, та депутатам і волонтерам, які надали іформацію, яку систематизували впродовж тривалого часу. Виключно співпраця з громадою та ефективна робота комунальників разом із депутатами дасть найкращі результати. Запрошую всіх вподобати сторінку УЖКГ “Біличі” на Facebook.

Автор: Анатолій Ровний, начальник УЖКГ “Біличі”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539