Облрада просить Порошенка звільнити голову ОДА

0

Київська обласна рада може рекомендувати Президенту звільнити голову ОДА Олександра Горгана.

Про це йдеться в проекті рішення, який отримала “Громада Приірпіння” зранку від джерела в облраді.

“…звернутися до Президента України Петра Порошенка звільнити з посади голови КОДА Горгана О.Л. у зв’язку із невідповідністю займаної посади”, – йдеться і проекті рішення, про що знали далеко не всі депутати.

“Прийшло повідомлення на пошту. У нас позачергова сесія. У порядку денному стоять два питання. У мене такої інформації немає, що зараз будуть когось знімати. Засідання мало розпочатися в 11:00, але на цей час ще не всі зібралися”, – розповідає член фракції “Свобода” Ігор Домбровський.

Згодом “свободівець” повідомив редакцію про те, що такий проект є в порядку денному і одна з причин, чому автор проекту не бачить Горгана на цій посаді – невиконання програми соцрозвитку. Вона профінансовані на 15 %.

Засідання облради почалося із запізненням на 40 хвилин, оскільки не було кворуму в залі. Багатьох депутатів на сесії немає, про що свідчать порожні стільці. У залі, зі слів очевидців, немає депутатів БПП та Радикальної партії.

Сесійне засідання розпочалося із заяв голів фракцій “Батьківщина”, “Самопомочі”, УКРОПу та екс-регіоналів з “Опоблоку” та “Нашого краю”. Голови “Нашого краю” Ярослава Добрянського, якому нещодавно вручили підозру через дерибан земель Київщини, на засіданні облради немає, оскільки у цей же день прокуратура в суді оскаржувала запобіжний захід, який присудив Добрянському суд. Заяву зробилатакож фракція “Свобода”, оскільки члена їхньої фракції Максима Запаскіна підозрюють у хабарництві.

Ось текст заяви, яку підтримали депутати 43 голосами, що є мінімально необхідною кількістю для того, щоб рішення вважалося прийнятим.

Підписантами виступили всі фракції, окрім БПП та Радикальної партії.

“Рішення готувала не рада, а окремі групи депутатів, які захищають інтереси корупціонерів. Це абсолютно логічне рішення на нашу масштабну боротьбу з корупційними схемами”, – каже Горган в інтерв’ю “Українській правді. Київ”.

“Ми передаємо на прокуратуру усі результати обстеження об’єктів, на які витрачались кошти обласного бюджету, де ми виявили розкрадання, за попередніми даними, сотні мільйонів  гривень за останні роки”, – додає голова ОДА.

Облраді забракло 2 голосів для того, щоб депутатська більшість підтримала звернення на Президента. Зараз, як повідомив редакцію один з депутатів облради, оголошена технічна перерва, після якої облрада планує повернутися до повторного розгляду цього питання.

“На сесії облради приїхав мер Бучі Анатолій Федорук, який усміхаєть. З ним поруч був депутат Бучанськрї ради Сотніков, який курує перевізників та УКРОПівець Паустовський. Вони розмовляють з депутатами,  – розповідає Домбровський, що відбувається під час переви.

Після перерви облрада таки проголосувала за такий проект рішення. 43 голоси “за”.

“Закон передбачає, що може облрада висловити недовіру голові ОДА. Те, за що проголосували депутати Київради простою більшістю – це просто звернення. І таке звернення виходить за рамки повноважень, яким наділена облрада. Це не проект рішення про висловлення недовіри. Висловленням недовіри приймається двома третинами голосів. Що тягне за собою відставку креівника ОДА. Звернення за своєю суттю не є виголошенням недовіри”, – коментує експерт Реанімаційного пакету реформ Івана Лукері.

У облраді пояснюють, що це політичне рішення, яке не несе правових наслідків.

Нагадаємо, в серпні місяці голова ОДА й депутат БПП Олександр Горган призначив своїм радником секретаря Ірпінської міської ради Юрія Денисенка від Нових облич своїм радником з юридичних питань. Денисенко організовував переворот в Ірпінській міській раді у 2014 році. 

Депутата облради БПП Горгана призначили головою ОДА й він переміг в конкурсі свого головного опонента з партії “Батьківщина”, яка зараз контролює більшість в облраді й має свою голову облради Ганну Старикову.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539