Забір’я проти волі людей об’єднують з Бояркою – хочуть забудувати ліс!

0

Депутати селища Забір’я  всупереч рішенню громади майже одноголосно проголосували за приєднання до Боярка. Селяни відстоюють свої права, адже хочуть об’єднання з Бобрицькою, Княжицькою та Музичанською селищними радами, а не з містом. Між Забір’ям та Бояркою ліс. Для мера Боярки з Нових облич це можливість забудовувати поза межами міста у зеленій зоні поблизу столиці.

У цьому зацікавлене керівництво Київської області в особі, зокрема, заступника голови КОДА Майбоженка та керівника Офісу реформ Київської області-депутата КОР Володимира Удовиченка. Горган просто підписує все, що йому приносять”,- говорить активіст з села Забір’я Анатолій Карбан

У справі з приєднанням Коцюбинського до Ірпеня облрада та ОДА теж намагалися підтримати Ірпінь. Представники Нових облич прибули на нараду до голови облради Ганни Старикової, щоб повідомити, що громада Коцюбинського не проти приєднання до Ірпеня. Це при тому, що мешканці скасували рішення про приєднання в апеляції.

Днями відбулося перше засідання у справі про скасування рішення Забірської сільради про об’єднання з Бояркою.

Після судового засідання громада прийшла до будівлі ЦВК відстоювати свої інтереси і провела мітинг, щоб поспілкуватися з представниками КОДА і ЦВК.

Люди вимагали не призначати виборів. Представник адміністрації поспілкувався з людьми, але ніяких конкретних рішень поки прийнято не було. Охорона не пустила їх в приміщення, заблокувавши двері, хоча кожен громадянин може потрапити в орган місцевого самоврядування, яким є обласна рада.

Горган затвердив висновок КОДА щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень „Про добровільне об’єднання територіальних громад” між Бояркою і Забір’ям.

В село неодноразово приїжджали високопосадовці КОДА та облради, щоб переконати селян у правильності об’єднання з Бояркою.

“Говорять, що чуть лі не Кононенко (нардеп, перший заступник голови фракції БПП – прим. Громади Київащини) погодив Боярське ОТГ”,- коментує забірчанин Карбан.

На сесіях депутати почали обговорювати питання створення ОТГ, яке виникло ще два роки тому. Тоді, мешканці села Забір’я, вирішили створити об’єднану територіальну громаду у складі самого села Забір’я, Музичів, Бобриці та Княжичів.

За словами місцевих активістів, місцеві чиновники на той час підтримали цю ініціативу. В результаті об’єднання сіл, в Забір’ї мали побудувати опорну школу, лікарню та ЦНАП.

Але в листопаді 2017 року керівництво села Забір’я почало в авральному режимі реанімувати ідею з об’єднаннями в територіальну громаду Боярки.

Громада Київщини спробувала взяти коментар у Забірського сільського голови Олесі Бондаренко але вона не відповідає на дзвінки або телефон відключено. Секретар сільради Ольга Незенко від коментарів відмовилася.

Слід звернути увагу, що ці події співпали із призначенням нового заступника голови КОДА – Юрія Денисенка, який до того був секретарем Ірпінської міської ради, де активно забудовують ліси. Денисенко є представником партії “Нові обличчя”, а її головою є одіозний мер Ірпеня-забудовник Володимир Карплюк.

Потрібно зауважити, що уся боротьба зовсім не за громаду, а за головування в ОТГ та мандати на майбутніх виборах, а ще є землі навколо села – приблизно 82 гектарів, які просто терміново необхідно віддати під забудову, адже в Боярці та й у прилеглих селах останні новобудови зводилися більше 10 років тому.

Між Бояркою та Забір’ям – ліс, який зараз до складу Боярки не входить.

“Забудовувати ліс не збираємося. Ми навіть виключили цей ліс із генплану міста, бо мій попередник його помилково включив до нього, і ліс юридично належить державі, а не місту”, – говорить Боярський міський голова Олександр Зарубін.

Як відомо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив на тому, що за умов об’єднання в процесах децентралізації землі, які є поза населеними пунктами, відійдуть до об’єднаних територіальних громад.

“Через децентралізацію ми під столицею будемо мати низку випадків, де нові ОТГ матимуть право розпоряджатися землею, на якій росте ліс. Ліс визнають, як свого часу землю в Біличанському лісі деревинною рослинністю. Далі роздадуть ділянки в лісі для депутатів, підставних. Останнім часом АТОвці як підставні сильно полегшують дерибанникам життя,” – наголошує журналістка Ірина Федорів, яка 10 років веде боротьбу за збереження лісу.

“І от в нас в Коцюбинському роздали земельні ділянки у 2008 році в Біличанському лісі. До тепер прокуратура судиться з дерибанниками. Таке будемо мати, на жаль, по всій державі”, – додає Федорів.

Ініціативна група надіслала листа Забірському сільському голові стосовно того, що громада хоче об’єднуватися саме з навколишніми селами, а не з містом. Втім, депутати сільради цей факт до уваги не прийняли.

В січні депутати Забірської сільради зібралися на сесію для прийняття рішення ОТГ із м. Боярка незважаючи на волю громади.

“Навіть наша фракція в Боярці голосувала за об’єднання в ОТГ бо виборці Боярка зацікавлені в об’єднанні , просто забули вони у мешканців Забіря спитати”, – коментує депутат КОР від Самопомочі, голова регламентної комісії та за сумісництвом представник забірчан у судах по справах ОТГ Роман Титикало.

Аналогічна ситуація відбувалася в Ірпінській міській раді, коли депутати голосували за ОТГ і не цікавилися волею сусідніх громад. Ініціативу створення ОТГ висунув мер Ірпеня Володимир Карплюк. У Боярці міський голова – представник партії Карплюка Нових облич Олександр Зарубін.

За словами активістів перед будівлею місцевої влади зібралися близько сотні селян, кілька десяток “тітушок” та цілий автобус поліцейських. Все йшло за сценарієм, як на сесії в Коцюбинському.

Громадські слухання фактично були проведені, але люди проголосували проти об’єднання із Бояркою.

“Удовиченко (керівник Офісу реформ – прим ЧЕСНО) вважає, що голосування громади має лише рекомендаційний характер і законодавством воно не прередбачене. Мають бути слухання, про голосування не говориться”,- говорить Титикало

Голова сільради Олеся Бондаренко прийшла на збори громади, зачитала наміри сільради об’єднатися в ОТГ з Бояркою, потім люди вже самі проголосували проти об’єднання. Тому є дві версії протоколів. 1-й де зафіксовано обговорення за підписом Зарубіна, Бондаренко та ін. членів президії, який вони направили до КОДА.

І 2-й варіант, що склали активісти від громади, із вказаними результатами голосування, який ні сільрада, ні Боярська міськрада, ні КОДА до уваги не взяли.

Подібна рейдерська ситуація колись була спровокована Карплюком в Коцюбинському, коли він забажав об’єднання з Ірпенем, не проводячи громадських слухань. Наразі, громада Коцюбинського відстояла своє право на добровільність і незалежність у першій і другій судовій інстанції, зараз справу розглядають у ВСУ.

Забірці подали аж три позови до суду щодо цього питання.

Перший позов стосується того, що мешканці Забір’я зібрали 800 підписів за об’єднання з селами Бобриця, Музичі та Княжичі, але Забірська сільрада проігнорувала це і навіть не винесла на обговорення сесії. Хоча, згідно закону, якщо 1/3 мешканців зібрали підписи за ту чи іншу ініціативу, то рада зобов’язана розглянути це питання.

Мера Бояки те, що мешканці Забір’я виступають проти не турбує. Він наголошує, що депутати ради мають представницькі повноваження і це не проблеми Боярки, що депутати Забір’я не розглянули ініціативу громади.

Другий позов щодо порушення радою процедури проведення сесії, на якій давали згоду на об’єднання з Бояркою, раніше ніж провели громадське обговорення.

Усе в дусі “Нових обличч” за схемою Ірпінь-Коцюбинське.

Неофіційно говорять, що Лесі Василівні (голова сільряди – прим. громади Київщини) Карплюк подарував квартиру, от вона і відпрацьовує. Підробили протокол громадський слухань”, – зазначає один з активістів села.

Третій позов стосується підробленого протоколу громадських обговорень. На підставі якого була проведена сесія на проголосували за об’єднання Забір ‘я і Боярки.

Селяни пояснюють свої побоювання після об’єднання з містом По-перше, у Забір’ї є багато земель, які забудовники можуть просто забудувати, а чиновники з Боярки їм допоможуть, адже мером Боярки є також представник партії “Нові обличчя” Олександр Зарубін, який співає в унісон із головою партії забудовником Карплюком. Попри кримінальні справи та 2 підозри, міський голова Ірпеня давно робить все для того, щоб поширити свій вплив за межі міста, яким керує.

Найголовніша проблема в тому, що згодом усе буде вирішувати Боярська міська рада: яку землю і кому виділяти.

Громада Забір’я впевнена, що після виборів до ОТГ, від їхнього села у Боярську раду потрапить один-два депутати, як представники громади. Звичайно, що така кількість не зможе захистити Забір’я в разі, якщо більшість матиме на меті забудувати село.

“Просто прилеглі села відмовилися від об’єднання з Бояркою. Не знаю чи слухання проводили але там депутати – рада проголосувала проти об’єднання”,- говорить Карбан.

За інформацією Української правди, Зарубін був керівником виборчого штабу Петра Мельника у 2012 році, на президентських виборах 2014 року – керівником штабу Петра Порошенка, на парламентських – регіонала Анатолія Федорука, був членом “Солідарності”, на вибори пішов під брендом “Нових облич”.

Нагадаємо, що в середині 2016 Боярка навіть не мала на меті створювати ОТГ із Забір’ям, а ангажувала на цей подвиг села Малютянка та Іванків Малютянської сільську раду але щось пішло не за планом.

“Ми пропонували об’єднуватися Малютянці, але там рада проти. Тому звернулися до Забір’я. Як результат від об’єднання ми отримаємо ПДФО, яке зараз іде у районний бюджет, а для розуміння минулого року Боярка сплатила загалом ПДФО на 230 мільйонів гривень, а ми хочемо розвивати своє місто ну і село також”,– коментує Зарубін.

Громадський рух ЧЕСНО тоді підготував для виборців детальний огляд депутатів Боярської ради, які, ймовірно, балотуватимуться знову.

Авторка: Ірина Латиш, журналістка “Громади Київщини”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539