Фінал справи захисників озера Качине: що скаже суд?

0

У середу, 5 вересня, у Дарницькому районному суді Києва розглядатиметься справа проти захисників озера Качине. Головуючий суддя – Віталій Даниленко. Місцеві жителі кажуть, той вже ставав на бік забудовника, а тому не очікують позитивного для себе результату та закликають пресу та громадськість їх підтимати.

“Це буде вже остання стадія процесу, – говорить “Громаді Київщини” відповідач у справі Тамара Харчилава. – І, думаємо, винисення рішення. Але ми будемо подавати заяву про відвід судді, адже нещодавно дізналися, що саме він виніс рішення про вирубку на озері дерев та початок робіт. Ми вважаємо, що це свідчить про його можливу упередженість”.

Варто нагадати, що кілька років тривають спроби засипати озеро Качине у Дарницькому районі міста Києва на перетині вулиці Здолбунівської та проспекту Петра Григоренка, аби побудувати там багатоповерхівку. Мешканці району зареєстрували у місцевій раді безстрокову мирну акцію протесту на захист цієї водойми. Весною 2016 року до п’яти жителів Києва, що вийшли на захист озера Качине, генпідрядником забудовника ТОВ “АЗУР-ГРУП” було подано цивільний позов. А вже влітку цих осіб позивач немотивовано замінив на інших чотирьох, які активно захищали перших відповідачів та активно зверталися  до предстатвників влади.  До “чорного списку” забудовника потрапила і небайдужа мешканка району та багатодітна мама Вікторія Бегаль. У процесі є також третя особа на стороні позивача – комунальне підприємство “Житлоінвестбуд-УКБ”, що як раз є цим самим забудовником, який хоче засипати озеро.

Позивач стверджує, що активні місцеві жителі навесні 2016 року зламали будівельний металевий паркан навколо озера Качине та завадили 17 березня 2016 року висипати будівельне сміття з десятків самоскидів, чим спричинили шкоду генпідряднику у розмірі близько 200 000 гривень. Сторона відповідачів за підтримки Української Гельсинської спілки з прав людини повністю заперечила проти заявленого позову та надала пакет доказів у підтвердження своєї позиції.

Ще 23 грудня 2014 року в КМДА влаштували конкурс із залучення інвестора до будівництва на земельній ділянці, де перемогло КП “Житлоінвестбуд-УКБ”. За три дні, 26 грудня 2014 року, відбулося голосування Київради. Депутати вирішили надати КП “Київське інвестиційне агентство” земельну ділянку у постійне користування для громадської та житлової забудови.

У подальшому розпорядженні мера Кличка йшлося, що у майбутні будинки мають засилитися й потерпілі від діяльності групи компаній “Еліта центр”. Але потім з’ясувалося, що ошуканим вкладникам мали надати лише 8% збудованого житла, інші 92% віддати на продаж. Про це більшість голосувавших депутатів й не знали.

Місцеві жителі переконані, озеро засипати не можна, та за допомогою старих карт доводять – тут воно було і сто років тому. Це підтверджується й висновком Національної академії аграрних наук України. У ньому йдеться: “Самий факт існування цих водойм до початку господарського освоєння цієї території свідчить про те, що всі вони мали природне походження”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539